Eerste custom rom voor HTC Desire komt uit

Ontwikkelaar Paul O'Brien heeft een custom rom voor de HTC Desire uitgebracht. In de rom zijn root-toegang, navigatie en zoeken via spraak ingebouwd. Tegen betaling kunnen daarnaast extra features aan de rom worden toegevoegd.

HTC Desire floatO'Brien publiceerde de custom rom op tweak-website Modaco. De custom rom is gebaseerd op de rom die HTC voor de Desire uitbracht. Volgens de ontwikkelaar presteert de zelfgemaakte rom beter dan die van HTC. Er zijn extra functies aan toegevoegd; zo beschikken gebruikers met de software van O'Brien over een navigatie-app voor in de auto die lijkt op de Car Home-applicatie die Google op de Nexus One meelevert. Daarnaast is Googles zoekfunctie geschikt gemaakt voor spraakbesturing. Om de rom te installeren, moet op de Desire eerst root-toegang worden geïnstalleerd en moet het toestel van een custom recovery-image zijn voorzien.

Wie een betaald account op Modaco neemt, kan zelf extra functies aan de rom toevoegen; zo kan ervoor worden gekozen om a2sd te laten voorinstalleren, waarmee het mogelijk is om applicaties op de sd-kaart op te slaan. Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om bepaalde Google- of HTC-applicaties buiten de rom te laten.

Eerder publiceerde de Engelsman al een methode om de Android-smartphone te rooten. Volgens O'Brien heeft HTC extra beveiligingen ingebouwd, waardoor het niet direct mogelijk was om custom roms op de Desire te laden. Zo zijn er beveilingen ingebouwd die het downgraden van de bootloader naar een eerdere versie voorkomen en was het niet mogelijk om images op het toestel te flashen.

Door RoD

Admin Mobile

06-05-2010 • 16:17

64 Linkedin

Reacties (64)

64
63
50
3
0
11
Wijzig sortering
Heb je dan zoveel voordelen bij custom roms? En hoe zit dat precies met garanties?
Garantie ben je dan volgensmij kwijt. Mits je de software weer terugzet wat uiteraard altijd kan tenzij je geen beeld meer heb of je touch-screen defect is o.i.d.

Voordelen zijn er wel, custom software en zoals hierboven beschreven wordt de navigatie en spraakbesturing is nou mogelijk, ook app2sd etc.
Hoe zet je in dit geval de originele rom terug? Die heeft HTC toch nog helemaal niet uitgebracht? En backup tools is er nog niet?

Maar garantie op mobiele telefoons is toch maar heel beperkt. Voor dat het weet is de vochtsensor gekleurd en zul je heel moeilijk moeten doen. Leverancier en fabrikant verbergen zich achter een reparatie bedrijf dat jouw telefoon "gijzeld". (ook al heeft je defect niks te maken met custom rom, je hebt er veel rompsomp aan.).
Hier wordt uitgelegd hoe je je Desire kan unrooten: link.. Als het goed is kun je zo je garantie behouden.
Het is inderdaad de manier waarop je nog garantie kan claimen terwijl je er officieel geen recht op hebt ja ;) Maar volgens mij staat er toch echt in de voorwaarden dat het niet mag! Dus wat je zegt klopt ook niet helemaal...

Ik zeg niet dat ik een lieverdje ben videokaarten vaak genoeg terug geflashed en met telefoons zou ik het ook doen ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 mei 2010 17:05]

Dat ligt er natuurlijk aan: Is jouw flash de oorzaak van het defect? Nee, dan moeten ze je gewoon garantie verlenen. Het flashen is gewoon een functie die een telefoon kan.
Nee hoor, daar wordt echt niet naar gekeken. Hebben ze kunnen ontdekken dat je een niet officiele rom hebt geflasht kan je er zelf voor opdraaien, ook al is niet vastgesteld of jouw flash de oorzaak is geweest. Sterker nog daar wordt niet eens verder naar gekeken.
Ik spreek uit ervaring.

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 6 mei 2010 19:15]

Dan zouden ze aan mij een vervelende klant hebben. Want zij moeten aantonen dat het defect door jou is veroorzaakt.
Als er iets qua hardware stuk gaat, wat totaal niet met het flashen van een ROM te maken kan hebben, dan hebben ze dat gewoon te repareren.

Misschien dat ze het wel proberen, maar daar zou ik sowieso nooit genoegen mee nemen.
klopt helemaal! pas als de garantie voorbij is (2+ jaar) ligt de bewijslast pas weer bij jou. bij waterschade en val/stoot schade is het voor hen makkelijk aan te tonen. echter een ROM is naar mijn weten gewoon data die naar een flashchip geschreven wordt en kan dus gezien worden als software. sterker nog als wij die lijn aanhouden; bij computers valt software niet in de garantie; je bent immers vrij in het installeren in het OS/software. zolang jij dus geen rom installeert die je toestel OCed zul je wel goed zitten denk ik.
Na 6 maanden moet jij bewijzen dat het niet jouw schuld is. Een oplossing daarvoor is iemand vinden met de originele rom met hetzelfde probleem. Dan is bewezen dat de illegale rom niet de schuldige is en het probleem dus door hun opgelost moet worden.

Als ze het al niet op waterschade gooien door zo'n verkleurde sticker.
We gaan een beetje offtopic geloof ik. Maar als een fabrikant 2 jaar garantie beloofd, dan blijft volgens mij de bewijslast bij de fabrikant voor die twee jaar. Dat is immers de belofte en dus verwachting bij aankoop. Die zes maanden staat alleen altijd écht vast. Binnen zes maanden gaat de wet er vanuit dat het gebrek er al bij aankoop/aflevering bestond.
Het gaat om of alleen de wettelijke garantie en/of de beloofde fabrieksgarantie. De bewijslast draait om ná beide garantie termijnen zijn verlopen imho.

Kortom: flashen/rooten die handel! Mocht het flashen fout gaan dan ben je wel de lul denk ik, want dan is het makkelijk aantonen dat het een verkeerd gebruik van de telefoon betreft :D
Anoniem: 171689
@RaptorRVL7 mei 2010 11:09
Ja leuk maar als jij de gebruikersvoorwaarden hebt geschonden en zij kunnen dat bewijzen, dan vervalt je recht op garantie...
Dan heb je je mooi in een mandje laten melken.... http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=2279
Hoe zet je in dit geval de originele rom terug? Die heeft HTC toch nog helemaal niet uitgebracht? En backup tools is er nog niet?
Dat kan met de meeste HTC telefoons prima.
Je kan zelf de originele ROM van je telefoon af halen als die nog niet ergens op internet staat :P (XDA Developers hebben er een hele boel van verschillende landen en providers)

Soms is het wel lastig om alles terug te zetten, aangezien je vaak ook custom bios boot schermpjes krijgt, maar deze zijn na wat sleutelen ook terug te flashen.
Als al het flashen klaar is met de originele ROM kan je op een of andere manier weer hardSPL (voor custom roms te flashen) verwijderen en je bent klaar.
:)

Laatst dat ik mijn HTC TyTN II terug stuurde vonden ze het geen probleem dat ik andere roms had geflasht, ik had niet echt mijn best gedaan om het te verbergen 8-)
Mijn G1 is twee kee terug geweest ivb. verbindingsproblemen, beide keren viel het onder garantie, beide keren met een custom rom, beide keren is hardware vervangen.

Dus als je probleem niet software gerelateerd is (bv. bricken door zelf een rom te installeren) lijkt het er op dat je garantie behoudt. Ik denk dat ze wel degelijk kijken of het probleem is ontstaan door user-error of ik heb gewoon veel geluk gehad.
En als je je telefoon overclockt? Of een wazige radio-update doet waarna je geen normale verbinding meer kan krijgen? Dan heb je toch zelf je telefoon gesloopt?!?
Anoniem: 155787
@GZFan6 mei 2010 23:24
De eerste echte OC voor een android mobiel moet nog gemaakt worden denk ik gezien de huidige "OC's" enkel de CPU's buffen naar hun maximale snelheid en niet boven die snelheid uit laten komen. De reden dat de CPU's onderclocked zijn is in de meeste gevallen het besparen van de batterij (afweging tussen een nihiel prestatie verschil of een merkbaar langere stand bye tijd) en niet vanwegen de eventuele extra warmte.
Zodra je het core voltage gaat verhogen heb je denk ik echt een probleem ;).

Als je een custom rom installeerd lees je jezelf eerst even in en zal je veelal gewaarschuwd worden mocht het alsnog mis gaan zal je er snel genoeg achter komen dat je de verkeerde radio update hebt gekozen. Diegene die geintereseerd zijn in het draaien van een custom rom zullen genoeg zelfstandig denkvermogen moeten hebben om bij problemen eerst zelf te trachten een diagnose te stellen.

Hoe je een telefoon sloopt door het doen van een verkeerde radio update blijft mij een raadsel en als je even googled zal je snel genoeg de juiste files voor je toestel vinden en je zelf gecreerde probleem net zo snel weer oplossen.
De HTC Hero kon toch echt boven de maximale spec van 528mhz draaien hoor :) iets van 600 kon gehaald worden dacht ik.
Nee hoor de 1Ghz cpu in de nexus hebben ze ook al op 1.1 of 1.3Ghz laten draaien...

CPU in de Motorola Droid is het toppunt met een rating voor 600Mhz (draait in de droid maar op 550Mhz) draait elke Droid als je wilt op 800/900Mhz stabiel en de meeste kunnen zelfs tot 1.1/1.2Ghz (stabiel) gezet worden, dat is 200% over de snelheid van de fabrikant! Dus hell yeah dat halen de meeste desktop-CPU's niet eens :D

En het verbruik was niet 2x zo hoog (helemaal niet omdat het scherm al meer dan 50% verbruikt dus die OC komt misschien op 5% meer verbruik oid aangezien die nog gewoon netjes terug kan klokken in idle)!
@Cyw00d: ik heb zelf een TouchHD en daar zal mijn touch screen het bijna voor de 2e keer nu gaan opgeven. Toch houd ik mijn custom rom, omdat je ook roms kan vervangen zonder gebruik te maken van je scherm. Heb ik dus al een keer gedaan. Alles kan met de knoppen (wat overigens nu bij Android vast nog niet zo makkelijk is).

Dus je risico's zijn vrij klein. Mits je even wacht en genoeg gebruikers melden dat het goed werkt.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 6 mei 2010 16:42]

Veel recovery images werken juist alleen met de hardware knoppen: Dat is een stuk lichter.

En vaak zijn er verschillende opties mogelijk. M'n Hero's RA 1.6.2 recovery kan b.v. met trackball + klik + home + back bediend worden, of met de volume knoppen en de opneem / opleg knoppen icm home. Dit betekend dat je dus ook met kapotte hardware buttons nog een eind kan komen...

Ik neem aan dat alle Desire Recovery menu's (en SPL's?) op al bestaande recovery's worden gebaseerd... Er is geen reden om het wiel opnieuw uit te vinden lijkt me zo. (op de SPL na dan b.v.)
Jekan gewoon met adp flashen.
Haha inderdaad terwijl hij het afschildert als nog niet zo ver gevorderd is Android op flashgebied ongeveer elke smartphone voorbij gestreefd zo makkelijk als het is, en je kan nog verschillende manieren kiezen ook :P
3jaar geleden begaf mijn HTC TyTn het deze stond vol custom rommel :P
Bij KPN gewoon een nieuw toestel gekregen (zonder verzekering).

Geen idee hoe ze er tegenwoordig tegen aan kijken.
Garantie ben je dan volgensmij kwijt. Mits je de software weer terugzet wat uiteraard altijd kan tenzij je geen beeld meer heb of je touch-screen defect is o.i.d.

Voordelen zijn er wel, custom software en zoals hierboven beschreven wordt de navigatie en spraakbesturing is nou mogelijk, ook app2sd etc.
Als ik de originele software terugzet ben ik m'n garantie kwijt?

Mischien bedoel je "tenzij"?
Als je je Android device root, ben je je garantie kwijt ja.
Maar, je kunt je Android device ook weer helemaal terug zetten in zijn orginele staat, mits je er een backup van gemaakt hebt.
Maar rooten is ZEKER de moeite waard ;).
Maar, je kunt je Android device ook weer helemaal terug zetten in zijn orginele staat, mits je er een backup van gemaakt hebt.
Het jammere is alleen dat op het moment dat je gebruik wilt maken van je garantie je vaak niet meer de mogelijkheid hebt om de boel weer in goede staat te krijgen. Juist omdat ie dan stuk is.
Dan moet je moederbord al stuk zijn, je kan via je PC flashen (ADB) (zonder het scherm op tje telefoon) maar ook op het toestel zelf... Is die helemaal stuk, gaan hun het waarschijnlijk ook niet merken dat er een andere ROM op staat ;)
Vertel mij dan maar eens hoe ik bij de N1 de bootloader terug lock ;)
Dat, of natuurlijk door gewoon de originele RUU.exe te draaien vanaf een PC...

Zo lang je toestel aan gaat en door de bootloader / recovery boot heen komt, kan je het toestel aanbieden voor installatie en weer "factory" maken.

Met als voordeel dat je zo custom-recovery's en andere elementen ook weer overschrijft.
Als je een backup heb gemaakt vanuit recovery met Nandroid / BART, dan staat de custom-recovery er nog steeds op. Maar je root kan je zo wel weer weghalen ja.
Anoniem: 155787
@Timons1066 mei 2010 23:26
Je verliest je garantie NIET als je je softwar aanpast!
Ik kan wel wat scenario's bedenken hoor, bijv een motorola Droid OCen van 550Mhz naar 1.3Ghz en als je cpu er dan mee kapt (zal niet echt gebeuren) komt dat door een softwarehack :)
Anoniem: 119364
@JacobsT6 mei 2010 16:28
Voordelen te over zoals speed tweaks, extra functionaliteit en customizen van het uiterlijk zoals het weglaten van de sense-interface enz.
Nadelen zijn er ook zoals idd. geen garantie met een geroote telefoon en geen OTA updates meer.

PS. deze online kitchen is ook beschikbaar voor de Legend in het Legend gedeelte van Modaco.
http://android.modaco.com...legend-stock-rom-kitchen/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119364 op 6 mei 2010 16:31]

Te over? Heb op mn desire vooralsnog geen tekort aan snelheid gehad, en voor navigatie en speech to text hoeft de telefoon niet geroot/geflashed te worden. Ik zie tot nu toe nog maar bar weinig voordelen aan de rom... alleen grotere instabiliteit tov officiele roms...
Dat je het nu als snel (genoeg) ervaart wil niet zeggen dat het niet sneller kan, zoals google earth op start in 2 a 3 sec kan dat misschien wel binnen de 1 a 2 sec en ja dat soort tweaks zie ik het nadeel echt niet van in tenzij me telefoon instabiel zou worden...

Anyway elke telefoon kan sneller hoe snel die nu ook is, niks is 100% optimaal dus het kan altijd beter!
Snelheid genoeg op de Desire inderdaad.

Maar zo weinig ruimte voor Apps, ik moest de hele tijd Apps verwijderen voor ik wat anders erop kon zetten, hield geen ruimte meer over voor SMSjes enzo :(

Dus heb nu een custom rom erop met Apps2Sd en heb 1 gig aan ruimte voor Apps op de SD kaart gemaakt en kan er nu alles opgooien zonder me druk te maken om ruimte.

Dus voor mij heeft de Root erg veel voordelen!
@JacobsT: met roms kun je jouw telefoon laten functioneren zoals het zou moeten - echter zijn de devvers te laks met het implementeren van deze features, laat staan optimaliseren van een ROM.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 6 mei 2010 16:39]

Noem één voorbeeld van de desire rom, wat niet zonder te flashen kan. En tot nu toe vind ik deze stock rom (dat is zeker niet zo bij alle android telefoons) top werken, en kan me weinig extra 'optimalisatie' voorstellen.
Wifi-tether, en kom AUB niet met PDA.NET aanzetten, want dat is NIET te vergelijken...
Verder moet ik bijv. sense niet, zou ik dus deleten net als facebook en alle andere troep die ze er bij in zetten, ik zou apps2sd kunnen gebruiken, of cache2sd... Zoek anders in de market op ROOT en je vind genoeg apps, of jij het wat vind of niet voor andere/sommigen is dat WEL handig ;)
De volledige versie van PDA.net is een volwaardige wifi tether alleen zul je er dan wel een paar euro voor neer moeten leggen. Enkel de gratis versie is erg beperkt en niet te vergelijken hoewel die (enkel http verkeer) voor veel mensen meer dan voldoende zal zijn.
Apps2SD is voor mij de reden, ik had zo weinig ruimte over, moest telkens weer dingen verwijderen, anders kon ik niet eens meer smsjes lezen.

Heb nu 1 gig aan app ruimte op m'n sd en kan er zoveel opgooien als ik wil, zo hoort dat met een smarthphone.

En er zijn genoeg andere redenen te bedenken hoor, maar dit was voor mij de reden.
Geen idee hoe dat zit met Android, maar met Windows Mobile zijn er toch echt verdomd goede bij.
Bij Android zijn er inderdaad meer dan genoeg handige, goede, snellere en nieuwere roms ;) Is vergelijkbaar met WM hoewel er voor WM nog iets meer ROMs te krijgen zijn dnek ik...
Die custom rom klinkt een beetje als shareware als je het mij vraagt, iets dat ongehoord is in de modwereld. Daarnaast, gaat deze devver geen problemen krijgen met Google? Cyanogen kreeg met zijn mods ook een C&D brief van Google omdat Google's apps (mail, maps etc) er nog in zaten; die zijn er sindsdien uitgehaald als ik me niet vergis.
Ik sta hier ook van te kijken. Geld vragen (al is het op een verkapte manier) voor je ROMs vind ik al erg vreemd, en het lijkt me inderdaad dat Google niet echt blij is met het feit dat andere mensen zelfs verdienen aan hun software!
Naar mijn weten werd het juist (gedeeltelijk) gedoogd omdat het gratis was (bij Windows Mobile iig).
Het zit iets anders in elkaar.

Zonder te doneren aan Modaco krijg je gewoon toegang tot de gemodde rom zoals de ontwikkelaar hem gemaakt heeft.

Als je een donateur op Modaco bent krijg je ook toegang tot een kitchen waar je zelf de rom wat kan customizen (bepaalde functionaliteit weglaten of andere functionaliteit zoals Wavesecure toevoegen)

Dit alles kan je zelf ook doen als je geen donateur bent echter moet je het dan zelf via je eigen pc met ADB doen.

Je krijgt als niet donateur dus wel gewoon de volledige rom zonder restricties.
Daarnaast leeft die Paul O'Brien (samen met anderen) van die website, en we weten allemaal dat je van lucht niet kunt eten.

Die kitchen is trouwens ontzettend gaaf: zo kun je zelf je eigen rom samenstellen met de dingen die jij belangrijk vind voor je telefoon.
Zo.. dat is mooi. Voor zover ik het nu kan zien is de Google Nexus One nu wel helemaal voorbij gestreefd door de Desire.

Als ik zo die beperkingen zie die HTC had gemaakt vindt ik nog steeds wel dat ze dit in een ongelooflijk snelle tijd voor elkaar hebben gekregen.

Jammer dat ik zelf geen Desire heb :(
Tja wat is voorbij gestreefd? Wat de nexus kan kan de desire en andersom ;) Enige verschil zijn de touchbuttons/vs fysieke buttons en de scrollmanier, en het geheugen wat de desire een klein beetje meer heeft, maar de nexus heeft weer noice cancelation ;)

Ik heb zelf liever nog een trackbal dus ik zie persoonlijk meer in de nexus namelijk ;) Ik vind hem ook mooier, die achterkant is niet zo kaal als de desire :D Hij iz 0.4mm platter ook nog is XD en ook iets minder breed of hoog dacht ik (in 0,x mm uitgedrukt he)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 mei 2010 09:02]

Nu ook voor de Legend graag. En iets waar een hoop van die onzinnige apps die er standaard bijzitten eruit zijn, nieuwe drivers voor de chipset! en een wekker die het WEL DOET als de telefoon uitstaat!!!
wekker die werkt als de telefoon uitstaat kan niet met android :P
Oh well, in ieder geval een toepasselijke nickname gekozen toch? ;)
Op dit moment heb je nog niet zo heel veel aan custom roms voor de desire. Het is natuurlijk voor de toekomst wel heel belangrijk dat deze mogelijkheid er al is. als HTC achter blijft met updates kunnen de devvy's van deze wereld de desire bezitters alvast trakteren op wat komen gaat.

De navigatiesoftware is een mooie toevoeging. Met betrekking tot de spraakbesturing denk ik niet dat wij NL'ers er veel aan hebben. Vermoed namelijk dat het engelse ondersteuning is. A2SD komt met Froyo en de Desire gaat wel mee met die update, al zal het even op zich laten wachten.

[Reactie gewijzigd door 87Vortex87 op 6 mei 2010 16:30]

Het is mooi om te zien dat de android telefoons vrij gemakkelijk geroot kunnen worden zodat er allerlei tweaks kunnen worden toegepast. Vind het ook meer dan tericht aangezien als ik me niet vergis android toch een soort van opensource idee is. Als fabrikanten dan vervolgens beperkingen op gaan leggen vind ik het rooten alleen maar goed.
Paul laat nu de Nexus One roms gelijk lopen met de Desire roms.

De basis is deze rom die hij met kleine aanpassingen aanpast voor de Nexus One. De R22 versie van de Nexus One rom zou een dezer dagen moeten uitkomen.
Anoniem: 199365
6 mei 2010 17:53
Toch een rede om alsnog een Desire te nemen ;)
Ik ben blij met mijn Hero, vooral omdat ik er custom roms er op kan zetten wat mij meer mogelijkheden geeft.
Desire is sneller en heeft een groter scherm + fm-radio.
enige wat ik nog mis is een ingebouwde fm-transmitter (zoals bij de n900)
Tof, net de desire besteld in het zilver :D Ik ga meteen die kitchen bekijken!

[Reactie gewijzigd door RielN op 6 mei 2010 21:40]

Altijd goed, ben zelf ook erg tevreden met mijn energy rom op me hd2

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee