Software-ontwikkelaar Paul O'Brien heeft een methode gepubliceerd waarmee gebruikers root-toegang tot een HTC Desire kunnen krijgen. Vanwege de beveiliging is het nog niet mogelijk om custom roms op de smartphone te draaien.
O'Brien publiceerde de methode op zijn website Modaco, nadat hij eerder al had laten weten dat root-toegang op de Desire mogelijk is. De eerste tweakers zijn er al in geslaagd om met het stappenplan superuser-rechten op de Android-smartphone te verkrijgen.
Met de hack wordt een originele rom met root-toegang op de smartphone gezet. Met de rom is het mogelijk om applicaties op de sd-kaart te laten installeren en apps te gebruiken die root-toegang vereisen. Voor de hack moet de bootloader van de Desire van versie 0.75 of lager zijn voorzien; als de bootloader een hoger versienummer heeft, is de Desire niet ontvankelijk voor de hack.
Voor het rooten moet de gebruiker zowel Windows als Linux- of Mac-software draaien. Verschillende besturingssystemen zijn nodig, omdat anders niet alle stappen in het root-proces kunnen worden doorlopen. Aan een OS-onafhankelijke methode zou worden gewerkt.
Er kunnen nog geen custom roms op de Desire worden ingeladen. Volgens O'Brien komt dit omdat HTC hiervoor beveiligingen heeft ingebouwd. Zo is de bootloader beveiligd tegen downgraden naar eerdere versies en kan deze geen images flashen op de telefoon, zelfs niet als deze zijn gesigneerd door HTC zelf. Verder is het nog niet mogelijk om schrijftoegang tot systeempartities met root-toegang te verkrijgen.
Volgens O'Brien heeft de HTC Tattoo ongeveer dezelfde beveiliging als de Desire. Op de Tattoo werd uiteindelijk schrijftoegang op de systeempartitie verkregen door een specifiek geheugenadres te gebruiken, maar voor de Snapdragon-chipset werkt deze exploit niet. Daarnaast is er nog geen exploit gevonden voor de kernel-versie die de Desire gebruikt. Volgens O'Brien is het zoeken van een gat in de beveiliging de volgende stap om custom recovery-images en custom roms op het toestel te kunnen installeren.