Toekomstige update moet accuduur Xperia X10 verdubbelen

Sony Ericsson werkt aan een update voor zijn vlaggenschip Xperia X10 die de accuduur van het toestel moet verdubbelen. Dat zegt een medewerker van de fabrikant op een Facebook-pagina. Wanneer de update komt, is onduidelijk.

Sony Ericssson Xperia X10De medewerker heeft de informatie namens het Sony Ericsson Answers team online gezet. Wat de update bevat, naast een fix voor het snelle leeggaan van de accu, wil de medewerker niet zeggen. De accu van de Xperia X10, die een uithoudingsvermogen van 1500mAh heeft, zou volgens veel gebruikers sneller leeggaan dan de bedoeling is. Ook in standby, als er niets mee wordt gedaan, kan de accu van het reviewexemplaar van Tweakers.net maximaal een dag of drie, vier mee.

Sony Ericsson lanceerde de Xperia X10 vorige maand. De smartphone heeft een 4"-scherm en draait op een 1GHz-Snapdragon-processor van Qualcomm. Het toestel draait nu nog op Android 1.6, maar moet later dit jaar een update krijgen naar versie 2.1 of 2.2 van Googles mobiele besturingssysteem.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-05-2010 • 09:39

56 Linkedin

Reacties (56)

56
55
32
1
0
4
Wijzig sortering
hmmm dan vraag ik me af of die versie van tweakers die update al had of wel goed werkte. Het zou helemaal te gek zijn als hij dan 6 tot 8 dagen mee kan :| dat heb ik al lang niet meer gezien. En lijkt mij niet haalbaar met een toestel van dit kaliber. Of je moet een veel grotere accu hebben.
Het is zeker haalbaar als je nagaat dat mijn HTC Hero gemiddeld 6 dagen mee gaat op 1 batterijlading... en dan te bedenken dat de batterij van de HTC Hero slechts 1350 mAh is.

Het lijkt me duidelijk uit het artikel dat de versie die tweakers nu heeft dan ook geen geupdate versie is, want:
Sony Ericsson werkt aan een update voor zijn vlaggenschip Xperia X10 die de accuduur van het toestel moet verdubbelen.
Mja dat zegt nog niet dat er geen beta's in omloop zijn.

Mijn Xperia X1 gaat denk ik 4 dagen mee als ik amper bel.
Iets zegt me dat dat niet met een originele ROM van Sony Ericsson behaald wordt; die ging bij mij met weinig gebruik slechts 2 dagen mee.

Ik gebruik nu al een tijd een custom ROM (op basis van WM 6.5.3 / Sense): 5 tot 6 dagen houd die het vol.
Mijn accu van 1 jaar oud is er nu wel weer doorheen. Dagje haal ik met redelijk veel scherm aan.
Dan doe je toch wel je best met je htc hero, 6 dagen standby? als je het ding regelmatig gebruikt is'ie na een dag of 2-3 echt wel leeg.
Dat gaat over standby. Als ik me iphone standby zet gaat hij ook daaaaagen mee.

Ik ben benieuwd hoe lang hij gemiddeld gaat bij normaal gebruik (3g, af en toe wifi, beetje gps, internetten, pushmail etc)
Bij mij gaat de X10 ongeveer twee dagen mee bij normaal gebruik. Bellen, pushmail, regelmatig internetten en wat spielerei.

Wel merk ik dat bluetooth nu teveel verbruikt (instellingen - telefoon - accu verbruik), voornamelijk omdat deze steeds verbinding maakt met mijn laptop. Als ze dat fixen in de update, komt er zo al een halve dag bij.
Nee dat is ook waar. Al vraag ik me af of tweakers echt dat ding 4-6 dagen alleen op standby had liggen. Als je er bv mee gaat lopen gaat het verbruik ook al omhoog (als hij van mast moet wissen) of als je verder van een mast af zit.

Daar naast hebben ze er misschien niet veel mee gebeld maar toch wel iets ?
Als dit zou werken zou het vind ik wel heel mooi zijn!
Maar ik betwijfel of dit gaat werken, hoe kun je iets hardwarematigs oplossen met software??

De enige mogelijkheid om de accu langer mee te laten gaan, is een betere/grotere accu in te bouwen.
Of natuurlijk gewoon elke dag/ eens in de paar dagen opladen :9
Waarom zou het niet werken? Misschien klokte de CPU wel niet goed terug, bleven er dingen aanstaan die uit zouden kunnen etc. etc.
De enige mogelijkheid om de accu langer mee te laten gaan, is een betere/grotere accu in te bouwen
Oh.. dus als ik mijn laptop in 'energiezuinige modus' zet, dan heeft die ineens een grotere accu? 8)7

[Reactie gewijzigd door Steffannnn op 4 mei 2010 09:56]

Nou met software kan je hardware aansturen, zo loopt de cpu misschien altijd op ze max (1Ghz) terwijl die in rust met 400/500Mhz ook prima kan werken (en dat is met software aan te sturen), dat is 1 van de 10-tallen dingen die nog geoptimaliseerd zou kunnen worden, batterijduur heeft net zo veel met de hardware als met de software te maken natuurlijk!

Ik bedoel installeer windows 7 op een laptop en je doet er 3 a 4 uur mee (iig mijn ervaring met mijn laptop), waar die met Vista hooguit 2 a 3 uur mee ging ;) Simpelweg omdat Windows 7 beter met de energie om kan gaan, in de zin dat het beter de hardware verteld wanneer het in rust stand mag gaan ;)
Als ik mijn htc hero op stand-by zet (verbindingen uit) haal ik met moeite 3 dagen. Gezien deze dat al haalt zonder de update ben ik helemaal benieuwd hoelang die het dan vol gaat houden bij normaal gebruik.
Met m'n Xperia X1 haal ik als ik alleen wat doe sms'en/mailen er makkelijk 4-5 dagen mee. Bij echt continu/actief kom ik er net aan de dag mee door (10-20% over). Alleen op stand-by heb ik nooit getest.

Maar na 3 dagen standby helemaal leeg lijkt me weinig voor een telefoon met een 1500mAh accu.

Verder trouwens weinig vertrouwen in die software fixes van SE. Op de X1 repareerde ze ook iets om daarmee weer andere problemen te introduceren, en daarnaast hebben we 2 firmware updates gehad ofzo in 1,5 jaar tijd.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 4 mei 2010 09:51]

Ik gebruik zelf ook geen SE Rom meer op de X1. Ik heb er nu een Energy X1 rom zin zitten. Dat werkt veel lekkerder. En heb je WM 6.5.5 ipv 6.1. Verbruik is erg goed met die rom. 4 dagen haal ik wel bij weinig gebruik. Voorheen lag dat wel iets lager. (al is het een hele tijd terug dat ik de stock rom had)
hm.. ik reageer hierboven net op htc hero 6 dagen... maar 'met moeite 3 dagen' zonder verbindingen? Dat heb ik eens geprobeerd op vakantie (was het alleen m'n wekker) en dat haalt'ie makkelijk. Alleen maar standby en in de vliegtuigmodus...
De mijne niet, wellicht speel ik er dan toch nog teveel mee...

Hoewel mijn htc diamond ook altijd na een dag of 2/3 leeg was zonder continue internet.

Internet continue aan houden beide het net een dag vol.
Wat wordt bedoelt met standby tweakers? Wel een telefoonverbinding maar geen data verbinding? Dus geen email, of social networks die automatisch geupdate worden? In dat geval heb je niets aan de informatie dat hij 4 dagen mee gaat, want niemand gebruikt hem zo. Als hij wel nog een dataverbinding heeft dan vind ik 4 dagen al fenomenaal!
Menig persoon heeft niet eens een data bundel, laat staan zich 'altijd' online bij diverse social networks. 'niemand' is beetje overtrokken.
Welk persoon heeft een android telefoon maar geen databundel? Dat lijkt me toch onwaarschijnlijk
Zouden ze hiermee doelen op de integratie van de JIT compiler in de nieuwe android versie? Ik kan me voorstellen dat deze de accuduur ook aanzienlijk verbeterd.

Als deze update daarnaast een maximale task kill uitvoert bij het ingaan van de stand-by, kan ik me zeker voorstellen dat dit haalbaar is. Hoeveel hebben continue Wi-Fi, GPS bepaling via masten én satellieten, hoge updatefrequentie van mail, nieuws, weer en andere app's en screensaver aanstaan?

Als men namelijk de JIT compiler integreert, wordt de telefoon aanzienlijk sneller en is het niet langer nodig om veel app's op de achtergrond te laten draaien. Op deze wijze kan men, afhankelijk van de accu sterkte, kiezen voor óf een betere accuduur óf een snellere telefoon.
Of een beetje van beide ;) maar ik zou voo rperformance gaan, me huidige telefoon haalt 3 dagen niet eens in stand by, maar 1 dag met gebruik is meer dan genoeg :P
je kunt zelf ook nodige doen om je stand-by duur te vergroten;
• gebruik je NU geen bluetooth? zet het uit
• heeft je display echt 100% helderheid/brightness nodig, of volstaat 30% ook?
• wat doe je met internet? chatten? zet GPRS aan en UMTS uit
• heb je dual modus nodig? 800-2000mhz? of is een netwerk voldoende?
• is een geanimeerde achtergrond nodig? nope, zet standaard kleur of plaatje
• heb je een screensaver? zet deze uit
• en last but not least; je netwerk, KPN communiceert 2x zo veel met de masten dan
vodafone doet. Hierdoor staat je telefoon met een niet kpn netwerk vaak langer stand-by. Echter... is je bereik minimaal, dan slurpt dat ook batterij
Drexz in 'nieuws: Toekomstige update moet accuduur Xperia X10 verdubbelen'
• heb je een simkaart al x aantal jaar, kun je die (meestal kosteloos) lasten vervangen, doet weinig aan stand-by duur, maar bevat wel informatie van je netwerk - en updates komen sneller door (dus minder communicatie = minder energie verbruik)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 4 mei 2010 13:59]

Hmm ... beetje verkeerde redeneringen vind ik.
- gebruik je NU geen bluetooth? zet het uit
Ik heb een carkit in m'n auto ... elke keer bluetooth af en aan gaan zetten als ik in de auto stap ? ... neen dus.
- heeft je display echt 100% brightness nodig, of volstaat 30% ook?
Ik neem aan dat dit ook automatisch ingesteld kan worden afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht ?
- wat doe je met internet? chatten? zet GPRS aan en UMTS uit
Mijn internet staat altijd op. Ik wil niet om de vijf minuten gaan nakijken of ik een nieuwe mail heb. Dat moet automatisch gebeuren en daar heb je nu eenmaal internet voor nodig.
en last but not least; je netwerk, KPN communiceerdt 2x zo veel met de masten dan vodafone doet.
Dus ik moet mijn provider kiezen aan de hand van de batterijduur van mijn toestel ?

Het is nu eenmaal een smartphone en die moet veel (tegelijk) kunnen. Ik wil niet alles manueel gaan aan- of afzetten, want dan vind ik het niet echt een smartphone meer.
Met automatische energiebesparingfuncties kan ook al een hoop energie bespaard worden.

Daarnaast moet er gewoon wat meer in zuinigere technologie geïnvesteerd worden.
Dat bluteooth massa's energie verbruikt als het niet gebruikt wordt, is gewoon niet acceptabel.

Het is de technologie die moet inspelen op de behoeftes van de gebruiker, niet andersom.
@nullius; het zijn suggesties, tips die je zelf kunt doorvoeren om je telefoon langer standby te houden. lezen is ook een vak :X
Ik heb een carkit in m'n auto ... elke keer bluetooth af en aan gaan zetten als ik in de auto stap ? ... neen dus.
hoelang zit je in de auto 1-2u? hoelang zit je niet in de auto 8-10u? dus die overige tijd hoeft je bluetooth niet aan te staan. zeg niet dat 't MOET 't is een suggestie. Bij de meeste telefoons is het max 3knoppen en je bluetooth staat aan/uit. in het geval van deze telefoon; een icoon op je desktop :X auto in, klik op je scherm(BT aan), auto uit, klik op je scherm(BT uit)
Ik neem aan dat dit ook automatisch ingesteld kan worden afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht ?
klopt - maar dan heb je niet optimaal. dat schommelt dus, zet jij 'm handmatig op 30% is dat het meest effectieve
Mijn internet staat altijd op. Ik wil niet om de vijf minuten gaan nakijken of ik een nieuwe mail heb. Dat moet automatisch gebeuren en daar heb je nu eenmaal internet voor nodig.
Juist als je 'm hebt voor mail en andere services die minimaal dataverbruiken is GPRS aan te raden, UMTS vreet veeeel batterij. GPRS minder, omdat het een andere antenne/frequentie is dan UMTS. dus jah, daar heb jij baadt bij.
Dus ik moet mijn provider kiezen aan de hand van de batterijduur van mijn toestel ?
ik geef enkel aan dat er verschil zit in providers, en dat dit OOK effect heeft op je standby duur
Met automatische energiebesparingfuncties kan ook al een hoop energie bespaard worden.
klopt, maar is niet optimaal :+ stel dat je het bovenstaande doorvoert kan dat een dag extra in standby betekenen

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 4 mei 2010 10:25]

Mijn scherm staat altijd op minimaal (zonnige dagen op automatisch) en daarmee haal ik veel accuduur winst.
- gebruik je NU geen bluetooth? zet het uit
Ik heb met locale ingesteld, dat bluetooth uitgaat als ik op mijn werk, thuis, mijn ouders of bij vrienden ben. Alles daarbuiten gaat bluetooth aan. Daardoor staat het altijd aan als ik in de auto zit.
heeft je display echt 100% brightness nodig, of volstaat 30% ook?
Scherm brightness staat op auto-brightness
wat doe je met internet? chatten? zet GPRS aan en UMTS uit
Hier heb ik nog geen automatische instelling gevonden, maar ik heb een widget waarmee je kunt schakelen tussen 2G en 3G.
Ik hoop voor je dat locale daar dan geen GPS voor gebruikt, ben je nog verder van huis :D
Haha nee die gebruikt gewoon je locatie van je (telefoon)netwerk ;) En die wordt ongeacht of een programma er wat mee doet elke keer dat je van paal wisselt opnieuw opgeslagen ;) (dus een programma hoeft alleen maar een value uit het register te halen, hoeft niet eens zelf met die telefoonpaal te communiceren)
Ook in standby, als er niets mee wordt gedaan, kan de accu van het reviewexemplaar van Tweakers.net maximaal een dag of drie, vier mee.
Zou de telefoon dat zelf niet moeten regelen als hij in standby staat? Als je hem veel gebruikt heb je helemaal gelijk, dan kan je dingen handmatig aanpassen, maar zodra je telefoon in standby komt kan hij dat zelf gaan doen...
Dat fixt deze update dan natuurlijk ook... Waarschijnlijk gaan sommige componenten niet in standby (CPU, SD kaart, WiFi, Bluetooth)
Er zijn ook programma's die je telefoon 's nachts in flightmode zetten waardoor je 's nachts veel minder energie verbruikt.
Ik zet me mobiel voor het slapen gaan op flightmode, ben dan ook aan het vliegen in dromenland dus ff niet storen dan. Het is ook een hele kleine moeite om voor het slapen gaan dat even te doen. Het zelfde geld ook als je de auto instapt om dan even je bluetooth aan te zetten. Maak er een snelkoppeling van desnoods! Scheelt zeker meer dan een dag stand-by! Ik vermoed dat dat voor de meeste mensen toch geen zier uitmaakt aangezien ze toch geen dagen van huis blijven of ze hebben hun oplader altijd bij zich en anders wordt der Handy wel opgeladen in de auto. Dus voor de meeste mensen totaal geen issue.. helaas
Hou er ook mee dat locatie ook mee speelt. Als je ergens minder bereik heb dat het meer energie kost om een goede verbinding tot stand te zetten.
dan zou ik zeggen: koop een nokia 3310!
Je was me voor, echt himlims_ dat zouden geen argumenten moeten zijn.
Anoniem: 350176
4 mei 2010 09:47
waarschijnlijk is dit alleen voor standby..nouja dat lijkt me logisch nu wachten hoe lang de accu meegaat als we hem normaal gebruiken.
4 dagen op volledige standby is een prima prestatie als je alle automatische handelingen in ogenschouw neemt: mail, rss, facebook, twitter. Je moet echt strak gaan definiëren om iets zinnigs te kunnen zeggen over een standby tijd van 4 dagen.

Stel, alleen telefoon verbinding voor 4 dagen in standby is in lijn met een Nokia Clasic tegenwoordig. Dan mag je bepaald niet klagen.

De suggestie dat men er naar streeft de accuduur te verdubbelen vind ik een prima uitgangspunt. Ik betwijfel echter of het haalbaar is. Als ze 20-30% voorspiegelen, zou ik het al een stuk realistischer vinden.
Mijn X10 staat voornamelijk alleen op Standby, alle verbindingen uit (behalve GMS) wanneer het scherm uit is. Dit omdat mijn KPN abo nog niet is ingegaan en de telefoon is (nog) niet simlock vrij om Vodafone tijdelijk te gebruiken.

Af en toe ffies het scherm aan voor updates etc. via WiFi.

Uptime: 53,5 uur
Batterij: 67%
(na 1 software update)
We will fix it in software :P Ik had alleen niet verwachtdat het zoveel zou schelen.

Dan vraag je je toch werkelijk af of dit bij andere toestellen ook het geval is...

[Reactie gewijzigd door Hwg op 4 mei 2010 09:44]

Waarom niet? Mogelijk ligt het probleem grotendeels bij een ontoereikend energiebeheer, en kan er nog veel bespaard worden door bijvoorbeeld de processor efficiënter terug te klokken, delen uit te schakelen, of de spanning te verlagen. Mogelijk kunnen ook nog bepaalde functies uitgeschakeld worden als ze niet gebruikt worden, terwijl deze nu onbedoeld aan blijven staan.
Als ik het zo lees is het nogal een drastische maatregel. Als je er van uitgaat dat het toestel nu 4 dagen standby kan staan, worden dat er 8 door de update. Ik hoop dat ze met de update niet de CPU snelheid terugklokken, want dan wordt het weer een traag apparaat zoals vele andere smartphones.
Als je hem op 800Mhz zet je echt niet ineens een sloom apparaat hebt, het is nog steeds snel, die paar apps die die power nodig hebben worden iets langzamer ja maar de rest niet hoor ;) (homescreen + stock apps hebben allemaal niet echt snelheid nodig)

Maargoed lijkt me sterk dat zoiets terwijl die verkocht wordt als 1Ghz apparaat ineens gewijzigd kan worden... Beetje Apple capriolen :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 mei 2010 11:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee