Android Licensing Service, het systeem van Google waarmee ontwikkelaars hun betaalde applicatie kunnen beveiligen, is gemakkelijk te omzeilen. Door een enkele waarde in het licentiebestand aan te passen kan de betaalde app worden gebruikt.
De kwetsbaarheid van het licentiesysteem zit in het bestand LicenseValidator.smali, waarmee wordt gecontroleerd of de gebruiker de applicatie heeft gekocht, meldt AndroidPolice. De controle vindt plaats bij het starten van de applicatie en dat gebeurt op het toestel zelf. Daarmee wijkt deze methode af van sommige andere verificatiemethoden, die een code in een database van de ontwikkelaar controleren.
Omdat de verificatie in de applicatie gebeurt, kan een gebruiker een installatiebestand downloaden en LicenseValidator.smali aanpassen. Door alle bestanden van de applicatie vervolgens weer als installatiebestand in te pakken, kan de app voortaan zonder te betalen worden gebruikt.
De truc is dat de code wijst naar een volgende actie als de licentie wel of niet aanwezig is op het toestel. Zo wijst de uitkomst 0x1, de code voor de constatering dat er geen licentie op het toestel is gevonden, naar de actie sswitch_de, de melding dat er geen licentie is gekocht. Door in de code de actie te veranderen in sswitch_d3, dat aangeeft dat de licentie is gecheckt en de applicatie dus door mag gaan, kan de beveiliging worden omzeild. Opvallend is dat de applicatie wel 'weet' dat er geen licentie is gekocht.
Het omzeilen van de beveiliging is kinderlijk eenvoudig, vindt auteur en ontwikkelaar Justin Case. "Deze methode is zo simpel, dat zelfs een beginnende programmeur een script kan ontwikkelen om de meeste applicaties te kraken." Volgens Case moet Google snel actie ondernemen, hoewel Googles eigen systeem nog altijd het veiligste systeem voor de beveiliging van betaalde applicaties zou zijn.
Het kraken van betaalde applicaties is nog steeds schering en inslag op de meeste smartphoneplatforms. Op Android gebeurt dat via sites, die installatiebestanden van betaalde Android-applicaties verspreiden. Ook op iOS is het mogelijk om na een jailbreak gekraakte programma's te installeren. Daarvan maken veel mensen gebruik, claimde een game-ontwikkelaar vorig jaar.