Ik denk dat we niet om dit soort mechanismen heen kunnen. Willen we Malware in de hand kunnen houden dan moeten de apps in appstore gecontroleerd worden op veiligheid en stabiliteit en moet er een mechanisme zijn om deze te verwijderen. Het alternatief is iedereen weer opschepen met een antivirus programma.
Belangrijkste vind ik dat dit op een open manier gebeurd. De code moet openbaar zijn. Anderen moeten kunnen controleren dat het mechanisme niets anders doet dan waarvoor het bedoeld is. Dat geldt niet alleen hiervoor maar net zo goed voor al die andere nieuwe push en pull technieken die nu ontwikkeld worden, zoals android intents.
Als we daar bang voor zijn, dan kunnen we net zo goed bang zijn voor automatisering zelf. Want automatisering doet niet anders dan taken uit onze beslissingscontrole trekken.
De echte vraag is of het op een open en controleerbare manier gebeurd. Alleen transparantie geeft ons echte zekerheid.
Wat heb je bijvoorbeeld aan een overheid die zegt democratisch te zijn maar in het geheim onderhandelt over verdragen die onze vrijheid inperken om tegemoet te komen aan de belangen van the old boys netwerk.
En wat te denken van bedrijven die alles verhullen achter proprietary standaarden? Hoe weet ik bijvoorbeeld dat het OS update system niet de spyware van de CIA installeert? Daarvoor kan ik alleen maar afgaan op de goede naam en reputatie van het bedrijf.
Dat soort dingen is niet langer houdbaar in the age of the web. We willen wel controle accepteren, maar dan wel op een transparante manier. Openheid is geen luxe meer, het is een keiharde noodzaak willen we niet in een brave new age te rechtkomen, een 1984.
Als Google die openheid betracht, OK. Zo niet dan moeten we ook Google duidelijk maken dat we dit niet accepteren. En daarom is open source zo belangrijk. Open source maakt het namelijk mogelijk om alternatieven te ontwikkelen diet wel die openheid bieden, mocht het echt mis gaan.
Door open source te accepteren, heeft Google zich daar dan ook vrijwillig aan opgehangen, er is ook voor Google geen weg terug. Dat wordt het best geillustreerd door de opmerking van Steve Balmer. "Linux is a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches,"
Google is 100% duidelijk in haar commitment. Ik zie dan ook geen reden om me daar druk over te maken. Als we maar zorgen dat het 100% transparant blijft.
Buiten openheid is er nog iets waar we over moeten waken en dat is "freedom of choice". Ik vind het best en zelfs zeer gewenst dat Google alle software in de appstore controleert op veiligheid en stabiliteit. Tegelijkertijd wil ik wel dat we ook de mogelijkheid houden om apps buiten de appstore te installeren voor eigen risico. Die keuze wil ik houden. Ja ik wil me zelf in gevaar kunnen brengen!
Nee, ik wil geen overheid die het mij verbiedt om te roken. Ik vind niets griezeliger dan een overheid die mij gaat dwingen om gezond te leven. Onzin, we leven om te sterven en we geven zelf invulling aan ons leven. Over de sociale aspecten kan de overheid zich uitspreken maar daar moet het wel ophouden.
Zo ook met de bemoeienis van Google. Google is een bedrijf dat erg goed luistert. Het is dus aan ons als open source community om duidelijk te maken wat wij wel en niet willen. Zo vind ik het prima dat alle apps in een keer kunnen worden geupdate, maar ik wil ook apps kunnen uitzonderen.
Ik wil als gebruiker niet geconfronteerd worden met "take it or leave it" keuzes waarbij ik alles moet accepteren of alles moet verwerpen. Dat is ook een manier om de keuze vrijheid drastisch in te perken.
Ik vind het best Google zo'n mechanisme maakt, en ze mogen dat zelfs standaard zo instellen dat het automatische onveilige programma's opruimt, maar je moet het ook uit kunnen zetten, of zo kunnen instellen dat het om toestemming vraagt (als dit tenminste op een veilige manier kan). Wat sterk ingrijpt op de privacy en persoonlijke keuzen van mensen moet niet zomaar overruled worden door centrale systemen. Daar moet goed over nagedacht worden.
Openheid en keuzevrijheid zijn de twee dingen die wij in de gaten moeten houden. En wij moeten ook niet aarzelen daarover met Google als open source community te praten, ten slotte is Google uitermate redelijk en ontvankelijk gebleken voor verzoeken en kritiek.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 26 juli 2024 13:20]