Driekwart van de Nederlandse downloaders van de Android-applicatie Screebl Pro, heeft een gekraakte versie op zijn toestel gezet. Dat meldt de ontwikkelaar. Daarmee downloaden Nederlanders vaker een gekraakte versie dan gemiddeld.
Het gemiddelde aantal mensen dat een gekraakte versie installeert, ligt op 66 procent, zo meldt de ontwikkelaar. Hij heeft het aantal gekraakte applicaties per land waar Android-gebruikers apps kunnen kopen op een rijtje gezet. In Nederland ligt het percentage op 76 procent, ongeveer evenveel als in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. In Australië, Spanje en Italië installeert het grootste aantal mensen een gekraakte versie van de applicatie.
Ontwikkelaar Keyes Labs gebruikt al enige tijd een eigen licentiesysteem voor de Pro-versie van zijn applicatie, maar kennelijk verhindert dat niet dat gekraakte versies in omloop zijn. Het licentiesysteem van Google kwam deze week in opspraak, omdat de beveiliging gemakkelijk is te omzeilen.
Keyes verzamelde voor het onderzoekje 90 dagen data die via statistiekensoftware Flurry werd verkregen en vergeleek die met de afrekeningen die via Google Checkout binnenkwamen. Checkout is de enige manier om applicaties in Android Market af te rekenen. Alle applicaties worden bij Flurry geregistreerd, maar alleen legaal gekochte applicaties staan in Checkout. Van de 8659 keer dat Screebl Pro in die 90 dagen werd gedownload, was 2831 keer via Checkout afgerekend.
De data is vermoedelijk niet representatief voor de hoeveelheid gekraakte applicaties op Android, omdat veel meer factoren meespelen. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een ontwikkelaar informatie openbaart over de hoeveelheid gekraakte applicaties per land.
Vorig jaar kwam een game-ontwikkelaar naar buiten met cijfers over de downloads van games op iPhone OS. Daaruit bleek dat hoogstens 20 procent van de downloads een betaalde versie was. Het verschil is dat een Android-toestel out-of-the-box kan worden gebruikt om gekraakte applicaties te installeren, terwijl een iPhone of iPod touch daarvoor moet worden gejailbreakt. Overigens kunnen gebruikers in de Android Market binnen 24 uur de transactie ongedaan maken. Een applicatie is dan vermoedelijk wel geregistreerd bij Flurry, maar de transactie heeft dan niet in Checkout plaatsgevonden. Het is onduidelijk of Keyes Labs dat in de cijfers heeft meegenomen.