Enermax breidt reeks modulaire Liberty-voedingen uit

Het Taiwanese bedrijf Enermax heeft zijn reeks Liberty Eco II-voedingen met een zwaardere versie uitgebreid. De reeks bestaat uit modulaire voedingen met een vermogen van 400, 500 en 620W, en uit het nieuwe model van 720W.

De 720W-versie vormt de nieuwste voeding in de Liberty Eco II-serie. De psu verdeelt zijn 720W over drie 12V-rails, die gezamenlijk maximaal 55A leveren. Individueel kunnen ze 25A leveren. De voeding draagt de 80Plus-certificatie. Voor het Bronze-predikaat kwam de voeding onder volle belasting minder dan een procent tekort. De Liberty Eco II-voeding wordt geleverd met een pakket modulaire kabels: twee sata-kabels met vier stekkers, één kabel met twee molex- en twee sata-stekkers, één kabel met drie molex- en één fdd-stekker en twee kabels met twee 6+2pin pci-express-stekkers. De 24pins- en 4+4-pinsvoedingsstekkers zijn permanent aan de 720W-voeding bevestigd.

De componenten van de voeding worden gekoeld door een 120mm-ventilator, die temperatuursafhankelijk wordt geregeld. Wanneer het systeem wordt uitgeschakeld, blijft de ventilator nog 30 tot 60 seconden draaien om warmte af te voeren. Deze HeatGuard-techniek moet de levensduur verlengen. Enermax levert een CordGuard, een beugel om de voedingskabel vast te houden mee. Die moet voorkomen dat de psu per ongeluk wordt uitgeschakeld. De 720W Liberty Eco II is per direct verkrijgbaar voor 175 euro.

Door Willem de Moor

Redacteur

24-06-2010 • 11:48

30 Linkedin

Reacties (30)

30
29
22
3
0
4
Wijzig sortering
Anoniem: 256269
24 juni 2010 11:52
Ligt dit nu aan mij of is 175 euro vrij duur voor een goeie 720W voeding?

Of mis ik iets?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256269 op 24 juni 2010 11:52]

175 euro is inderdaad vrij duur voor een goede 720 W voeding. En deze Enermax is géén goede voeding!

Het ding haalt niet nog niet eens een 80Plus Bronze spec... En dan nog over meerdere rails... Dat is echt vér onder de maat! Zoiets is alleen nog maar acceptabel voor budget voedingen.

Voor 175 euro mag je een modulaire 80Plus Gold voeding verwachten !!! Denk bijvoorbeeld aan de Seasonic X serie...
Een 80 Plus (Bronze/Silver/Gold) certificering zegt ook niet alles.
Voor 80 Plus wordt namelijk de efficiëntie bij een temperatuur van 23°C gemeten, waar de temperatuur in de praktijk vrijwel altijd (een stuk) hoger ligt, en de efficiëntie dus lager, waardoor 80 Plus Gold bij realistische temperaturen soms 80 Plus Silver betekent.

Zo is de Cooler Master Silent Pro Gold 800W een 80 Plus Gold gecertificeerde voeding, die in de praktijk slechts 80 Plus Silver haalt, waardoor de voeding dan even efficiënt is als een Corsair HX850W, die juist 80 Plus Silver als label heeft.
De Corsair heeft echter alleen dat label omdat Corsair dat wilde vanuit realistisch oogpunt. De voeding haalt in de praktijk namelijk daadwerkelijk de efficiëntie van 80 Plus Silver, maar volgens Ecos Consulting (het bedrijf achter 80 Plus) kon de voeding een 80 Plus Gold rating krijgen, terwijl dat bij de Cooler Master dus andersom is.

Zie ook deze review van de CM SP Gold 800W door HardwareSecrets, en voor wat uitleg over het 80 Plus label.
Anoniem: 197152
@AHBdV24 juni 2010 20:14
Jammer dat mensen steeds meer naar cijfertjes kijken. Zo ook is meer MB op een grafische kaart per definitie beter (terwijl het niets uitmaakt op de goedkopere kaartjes), probeert men zoveel mogelijk megapixels in een camera te steken (terwijl 2-3MP genoeg is voor een standaard foto en de meeste mensen eigenlijk niet meer nodig hebben EN het is vooral de lens ed. dat belangrijk is en de grootte waarover het aantal pixels verspreid is, meer pixels betekent ook een grotere kans op ruis.)

Anyway, dat allemaal om duidelijk te maken, dat die 80Plus certificaten ed., dat zegt bijlange niet alles. De stabiliteit, betrouwbaarheid ed. is ook allemaal belangrijk. De kans is reëel dat er gewoon veel duurdere/degelijkere condensatoren ed. zijn gebruikt en dat deze daardoor een veel langere levensduur heeft dan andere voedingen.
Alsook heeft een voeding met meerdere 12V-lijnen op bepaalde vlakken misschien inderdaad minder handig, echter zal het voor het merendeel van de mensen niet uitmaken. Het is ook niet dat 25A weinig is, wat natuurlijk wel belangrijk is op welke manier de kabels zijn opgesplitst, dat dat op een logische manier gebeurd.
De prijs mag dan misschien wel hoog zijn, maar enermax staat ook voor kwaliteit en de kans is groot dat de werkelijke retailprijs een stuk lager zal liggen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 197152 op 24 juni 2010 20:14]

Enermax voeding zijn altijd wel duur geweest, maar ik haal het er wel uit! Super stabiel, ook op plekken waar je af en toe wat pieken hebt in de stroomvoorziening.

En goede garantie. Had zelf ooit een probleem met een voeding van 2 jaar oud. Heb gelijk een splinter nieuwe gekregen zonder nakijken _/-\o_
Dat een voeding na twee jaar opeens problemen geeft vind ik anders helemaal niet goed, het kan je systeem wel dood maken!
De garantie is vanzelfsprekend.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 24 juni 2010 11:58]

Garantie vanzelfspreken zou je verwachten... Maar dat is in de praktijk niet zo vanzelfsprekend.

Ik had toendertijd de voeding uit mijn computer gehaald, meegenomen naar de winkel waar ik hem had gehaald en ze gaven zonder problemen een nieuwe voeding mee zonder nog maar een multimeter eraan te hebben gehangen! Een winkelier is volgens mij niet verplicht na twee jaar zo om te gaan met zijn producten. Ze moeten dat toch ook weer verhalen bij de leverancier!

Edit:
En de Enermax voedingen draaien nog steeds in mijn systemen!!

[Reactie gewijzigd door Black Piet op 24 juni 2010 12:03]

Het is wel wat prijzig ja.
pricewatch: Thermaltake Toughpower XT 775W heeft een betere certificering en is iets krachtiger. Tevens modulair voor bijna de helft minder.

Nu is dit een introductieprijs natuurlijk, de verkoopprijs is inmiddels 140 euro en zal nog wel zakken.

Grr Terw_Dan :P

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 24 juni 2010 11:57]

de eco certificaten zeggen uiteindelijk niets over de stabiliteit van een voeding. je kan wel een 80 plus voeding hebben maar je wil echt niet dat de 12V lijn tussen de 11 en 13 volt schommelt bij een harde oc. stabiele voedingen hebben vaak dure componenten, uit een test moet maar blijken of deze voeding dan ook inderdaad stabiel is

en die toughpowers zijn ook een beetje budget hoor. bij een voedingen test van de pcm was de toughpower doorgebrand en de zalman ook. de toughpower was daarbij ook nog een redelijk onstabiel op de 12+ lijn
Kwaliteit kost geld dat zouden wij tweakers toch al moeten weten alles high end is duur in begin.

en enermax is echt hoge kwaliteit ik draai al 5 jaar op mijn enermax voeding en nog nooit problemen gehad dat hij iets niet aan kon of door piekspanning onstabiel werd.

daarnaast zijn ze erg still en worden ze niet zo warm
Aan de andere kant zijn er veel voedingen van dezelfde kwaliteit die beduidend minder kosten. Enermax is echt wel relatief duur voor wat ze leveren.
De SRP zal wel €175 zijn, want in de PW staat het ding al voor €140, niet heel goedkoop natuurlijk, maar een goede voeding is nooit echt heel goedkoop.
Ja het is duur, de Seasonic X-750 die 750 Watt is koste mij toen hij net uit was € 161,59 en dat vond ik all duur.


Maar geef mij maar de Seasonic X-750 want die is zuiniger (gold+) en gebruikt maar 1 Rail,
en alle draden zijn modulair, ook de 12+ moederbord steker, is heel handig, kan je hem makkelijk in krape kaste installeren, zonder last te hebben van draden :)

O ja en je krijgt 5 jaar garantie er op, en de fan gaat pas aan bij 300 a 400 Watt, en dan hoor je hem nog steeds niet :) .

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 24 juni 2010 14:29]

Ik snap niet dat mensen zo veel geld uigeven voor een voeding: ik heb een OEM voeding van 2 of 3 tientjes en die werkt prima met alle hardware.

Ik zit gewoon thuis met standaard 230 prik uit de muur en ik woon niet op een onderzeeboot of zo dus ik ben met de standaard geleverde stroom zonder fancy filters prima uit...

Of mis ik concreet iets waardoor ik 140 euro meer zou moeten uitgeven?
Belangrijkste reden is, imho, niet de efficiëntie, die stukken hoger ligt bij een degelijke voeding. Maar vooral de veiligheid. Bij een slechte voeding heb je grotere kans dat:
- de voeding het gewoon begeeft, een degelijke voeding zal zichzelf uitschakelen in plaats van te ontploffen. (Zoek maar eens, je vind gemakkelijk filmpjes van ontploffende voedingen.)
- Je hebt een grotere kans op stabiliteitsproblemen, blue-screens en dergelijke.
- Indien de voeding het begeeft (welke kans dus al groter is dan bij degelijke voedingen), dan is de kans ook nog eens (veel) groter dan bij degelijke voedingen dat deze ook hardware die in je pc zit mee kapot maakt door de stroomstoot die deze plots uitstoot, dat zal bij een degelijke voeding niet gebeuren.
- Goedkope voedingen zijn meestal op een verkeerde manier getest, waardoor deze eigenlijk niet eens het aangegeven wattage kunnen bereiken zonder het te begeven.
- Goedkope voedingen zijn meestal luidruchtiger en warmer, waarbij vooral de warmte ook niet goed is voor de rest van je systeem.

Reden genoeg om wel te investeren in een degelijk powersupply. Ook omdat een (degelijke) voeding meerdere generaties pc's meegaat en dus op lange termijn zoiezo goedkoper uitkomt.
Levensduur is misschien een argument, efficientie maakt bij een systeem wat toch al een paar honderd wat verstookt mij niet bijster veel uit.

Mijn systeem is inmiddels al weer verouderd maar ik heb ook dure componenten in mijn PC zitten, van video kaart tot solid state en alhoewel ik al meerdere voedingen versleten heb (een voeding per 2 a 3 jaar) - heb ik nog nooit meegemaakt dat andere hardware er door stuk gaat.

Ik beweer niet dat het niet mogelijk is, ik vraag me alleen af of ik met een dure voeding daar minder kans mee loop... ik betwijfel het ten zeerste...

Maar goed, ieder zijn of haar meug :)
Omdat een voeding een erg belangrijk onderdeel van je systeem is en al je hardware aan gekoppeld is.
Zou jij als je in het bezit bent van twee high-end videokaarten à 300-400 euro deze toevertrouwen aan een onstabiel OEM voedingkje van 2 of 3 tientjes? Waarbij je door efficientie verlies zo 100watt meer verbruikt en meer geluid hebt en meer warmte?
"Zo 100 watt" of meer vraag ik me af - het zal zo in de tientallen watts liggen maar op een paar honderd watt verbruik is dat niet bepaald een slok op een borrel (en knappe jongen die aan die paar watt de 140 euro terug verdient in de levensduur van die voeding).

En ik heb een high end video kaart die prima werkt op die "onstabiele" voeding. Ik heb zelfs een tijdje een SLI opstelling gehad die wederom op een voeding van een paar tientjes prima werkt.

Oftwel: onzin, tenzij je een 300 watt OEM voeding gaat gebruiken heb je daar echt geen last van.

Warmte en geluid daarintegen zou wel een goed punt zijn, alhoewel iets met een fan altijd geluid maakt...
Waar zie jij 100watt of meer staan? Ik zeg; '100watt meer' en juist op zwaardere systemen kan het behoorlijk oplopen... Voorbeeld; stel de componenten in een high-end systeem vragen totaal 600watt. Een goede Corsair/Enermax/Seasonic voeding trekt dan ~675watt uit het stopcontact bij een efficientie van 89%.
Heb je bijvoorbeeld een Sweex voeding met een effiecientie met bijvoorbeeld 78% efficientie (en dat kan heus nog slechter), dan kom je al uit op 769watt en das dus al 94watt verschil.
En daarbij zeg ik ook niet dat je verschil in efficientie makkelijk terug verdient, maar al die andere zaken die Phate hier onder noemt gelden zeker ook. En ik snap gewoon niet dat je zoveel geld zou uitgeven aan dure hardware en ook maar iets van risico gaat nemen met een crapie voeding.
Wat is hier eigenlijk speciaal aan? Gewoon 80+ is gruwelijk achterhaald, minimaal Bronze is toch wel gewenst voor een nieuwe voeding, en Gold wordt ook regelmatig gehaald. Ook modulair (al dan niet gecombineerd met een interessante efficientie) is niets nieuws, vooral omdat de 4+4 nog steeds muurvast aan de voeding zit. Verder is het keurig overgenomen uit de officiele aankondiging, alhoewel gelukkig quotes als "Leading technology for highest efficiency" tactisch overgeslagen zijn :)
Split Rails vind ik (als overklokker) regelmatig gewoon onhandig, omdat je moet uitkijken dat je niet over je mobo-limiet (meestal 18A) heengaat. CPU lust een slokje, PCI-E pakt er ook 75 watt van mee, idem voor andere on-board applicaties. Dat de 620W meer per rails (en minder in totaal op de 12V) kan leveren is gewoon maf.
Anoniem: 245699
@FreezeXJ24 juni 2010 12:22
Ben het volledig met je eens, vind het vreemd dat Enermax onder de naam Liberty 'Eco' een voeding heeft die niet eens 80plus brons haalt, weinig 'eco' aan.... ;)

Als je je bedenkt dat je voor hetzelfde geld een Seasonic X-750 750W kan halen met een 80plus gold certificaat, of een Seasonic M12D 850W met 88% efficientie zie ik niet in waarom je voor deze Enermax zou gaan.
Wil je dan toch graag een Enermax, spaar dan nog een paar tientjes extra en ga voor de modu87+ reeks.
De psu verdeelt zijn 720W over drie 12V-rails, die gezamenlijk maximaal 55A leveren. Individueel kunnen ze 25A leveren.
Inmiddels ben ik opgehouden voedingen te kopen met een verdeelde 12V lijn. Alleen voedingen met één enkele 12V rail overweeg ik nog doordat ik meerdere malen tegen de beperkingen aan ben gelopen van die verdeeldheid.

Soms levert het net wat te weinig, zeker bij voedingen met net wat minder vermogen is juist één enkele rail idealer, de voeding kan het gevraagde dan wel leveren of niet, niet beperkt doordat een 12V rail maximaal 18A kan leveren of iets dergelijks.

Ik begrijp de keuze van Enermax daarom ook niet zo goed dat er toch voor meerdere 12V rails gegaan wordt.
Anoniem: 245699
@sleezball24 juni 2010 12:55
Tegen die beperkingen loop je vaak alleen op als je gaat overclocken iod... Voor velen is een opgedeelde 12V rail niet echt een probleem, mits ze een goede verdeling hebben gemaakt tussen de rails, dus niet zoals OCZ wel eens deed en bijv. de CPU combineren met een PEG stekker op een rail en er maar 18A achter zetten, dan kan je in sommige gevallen wel eens tegen problemen oplopen...
Dat ze bronze net niet halen vind ik wel erg slecht. Dan tweak je dat ding toch nog ff zodat je in elk geval bronze hebt. Z'n beetje alle merken halen dat al tegenwoordig. Vind er vrij weinig eco aan zo vergeleken met de concurrentie. Nee dan ga ik liever voor een voeding van een merk met een goede reputatie zoals seasonic X-750. Die haalt gewoon gold+, super stil en ook rond de 150 euro te krijgen.

Als je trouwens in de pricewatch zoekt zie je ook genoeg enermax voedingen (modu en pro 87+) die wel gold plus hebben, dus ze kunnen het wel bij enermax. Beetje vreemd deze release.

[Reactie gewijzigd door Rutger Mulder op 24 juni 2010 13:49]

Zo maar afreageren op de prijs vind ik een beetje onnozel. Er zijn genoeg reviews over wat er allemaal in de voeding van een Enermax steekt en ze zijn allemaal high-end spulletjes en 101 beveiligingen.

Ze hebben zelfs een patent op techniek van hun fans...
Dat zal best, maar iets als Seasonic is ook niet gek slecht ;) De voedingenmarkt is een tricky gebied, er zijn heel veel spelers die iets goeds aanbieden (hoewel maar weinig echte fabrikanten van die dingen), en de concurrentie is moordend. Als je een tientje meer vraagt dan een andere goeie producent, zet je jezelf aardig buiten de boot. Daarnaast, ook al is het ding 100% technisch perfect, nog niet eens Bronze is gewoon dieptriest voor Enermax, en om daar dan zo'n prijs voor te vragen die nota bene HOGER ligt dan hun 700-watt Modu87+, die wel gewoon 80+Gold haalt, vind ik absurd. (zeker omdat die 87+-serie best heel redelijk scoort, maar niet perfect...

Ja, ik weet dat dit ding nu voor 140 euro te krijgen is, maar geef dan een reeele adviesprijs mee... Ook voor 140 euro vind ik em duur als je een seasonic mee kunt nemen voor 8 euro minder... Ja, 70 watt minder, maar wel weer Gold, en schitterende reviews... Ik zou het wel weten :)
(voor wie echt met die 70 watt zit : Seasonic M12D-850, XFX Black Edition 750 Watt of een Corsair HX750W doen het ook prima)

[Reactie gewijzigd door FreezeXJ op 24 juni 2010 23:01]

De Liberty Eco II-voeding wordt geleverd met een pakket modulaire kabels: twee sata-kabels met vier stekkers, één kabel met twee molex- en twee sata-stekkers, één kabel met drie molex- en één fdd-stekker
Dit vindt ik zo tegenvallen van modulaire voedingen. Mijn modulaire asus voeding heeft hetzelfde, en het resultaat is dat het modulaire gedeelte geen drol op schiet, je zit nog steeds met kabels die een hoop stekkers hebben zitten die je niet nodig hebt en die je maar weer ergens moet zien weg te werken.

Als je nou eens een hoop verschillende kabels meegeleverd kreeg, of kabels die ook weer modulair zijn (gewoon eerste sata kabeltje kunnen verlengen door tweede erbij te prikken), dan scheelt het in de kabelzooi in een computer, nu schiet het weinig op.
Helemaal mee eens, dat vind ik ook het grooste nadeel van de meeste modulaire voedingen, meestal heb je maar 1 kabel niet nodig en de rest zit alsnog aan elkaar.
En ook ik ben het daar mee eens. Ik heb al regelmatig de schaar in het kabel pakket gezet, om het ook maar een beetje fatsoenlijk in de kast te krijgen. Even aflakken die handel en klaar. Wel doen met kabels die je meervoudig hebt of zeker weet dat je er stiekem niet toch nog een paar nodig hebt. |:(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee