Ontwikkelaars maken Android 2.2 geschikt voor HTC-toestellen

Ontwikkelaars van het XDA-forum hebben Android 2.2 draaiend gekregen op de T-Mobile G1, de MyTouch3G en de Desire. Een rom voor de G1 en MyTouch3G is al uitgebracht, een release voor de Desire wordt binnenkort verwacht.

Android 2.2 voor de G1 en MyTouch3G kan via het XDA-forum worden gedownload. Volgens de makers is de rom nog in alfa-fase; verscheidene functies zoals wifi, gps en de camera zouden nog niet werken. De G1 en MyTouch3G zijn ook onder de namen Dream en Magic bekend. Beide toestellen zijn door HTC gemaakt.

Tevens claimt een ontwikkelaar erin te zijn geslaagd om Android 2.2 geschikt te maken voor de HTC Desire. De maker, die post onder de naam ahmgsk, heeft nog geen rom uitgebracht, maar verwacht dat een eerste versie binnenkort is te downloaden. Volgens de ontwikkelaar werken bluetooth en de camera nog niet goed. Een benchmark van de Desire met Android 2.2 laat zien dat de smartphone ongeveer even goed als de Nexus One presteert. Eerder bleek al dat bij een update van Android 2.1 naar 2.2 voor Googles eigen Android-telefoon de Linpack-benchmarkscore 450 procent hoger lag.

Ontwikkelaars van het XDA-forum zijn er ook in geslaagd om de HTC Desire vanaf een sd-kaart te laten booten. Hierdoor is het mogelijk om dualboot-functionaliteit te krijgen. Gebruikers kunnen zo bijvoorbeeld naast de standaard-rom een custom-rom draaien, die vanaf de sd-kaart wordt gestart. Ook zou er een recovery-image op de sd-kaart kunnen worden geflasht, waardoor geen verbinding meer met de computer nodig is om de recovery te draaien.

Android 2.2 werd een week geleden door Google aangekondigd. De nieuwe versie is vooral bedoeld om de prestaties van het van het mobiele besturingssysteem te verbeteren. Ook is ondersteuning voor Flash 10.1 ingebouwd, evenals de mogelijkheid om muziek via de Google-servers naar een Android-telefoon te laten streamen.

HTC Dream Android 2.2 HTC Desire Android 2.2 HTC Desire Android 2.2

Door RoD

Admin Mobile

28-05-2010 • 10:49

75 Linkedin

Reacties (75)

75
71
53
4
0
1
Wijzig sortering
Nieuwsbericht moet even een update krijgen: een Froyo ROM voor de desire is al hier te downloaden en flashen.
Het is de DeFrost 0.1 Desire Froyo ROM, gemaakt door Richardtrip en niet om een ROM van ahmgsk_mod, over wie het nieuwsbericht schrijft.
Beide zijn bezig met het bouwen van een stabiele Froyo ROM voor de desire, alleen heeft ahmgsk_mod nog geen ROM gepost. Beide zitten ook met dezelfde problemen: blauwtand werkt (nog) niet en camera ook (nog) niet.
Verder zijn er op de XDA site veel berichten over deze DeFrost ROM dat (nu nog) de interface traag is (scrollen door homescreens etc.) in vergelijking met 2.1 ROM's terwijl de benchmarks wel beter zijn. Ook berichten dat WIFI Hotspot (tethering) (nog) niet (goed) werkt.
Voor meer info over het flashen zelf, lees even mijn post in desire root topic.

Edit: overal even (nog) toegevoegd, we zijn immers optimistisch en verheugd met de vooruitgang! :P

Edit: ahmgsk_mod heeft zijn ROM ook ter download aangeboden, hij is hier te vinden. (Heeft soortgelijke bugs, maar schijnt wel sneller te werken, zelf nog niet getest)

[Reactie gewijzigd door Qli-max op 28 mei 2010 22:00]

geweldig nieuws natuurlijk, ik als Desire bezitter kan niet wachten tot alles netjes werkt. kwestie van tijd.

toch wel fijn dat er zo'n actieve commuity met dit soort dingen aan de slag gaat, ongetwijfeld dat HTC dit ook ziet en wellicht dat er eens een soort van samenwerking uit vloeit?

[Reactie gewijzigd door Shanquish op 28 mei 2010 10:54]

Samenwerking betwijfel ik, de community bestaat al jaren. Met WinMo was het officieel niet legaal maar werd het (tot op zekere hoogte) gedoogd, maar ook de Android-XDA community bestaat al tijden (sinds de G1), en HTC bemoeit zich er niet mee.
Sterker nog, HTC released meestal de kernel-broncode behoorlijk laat, wat weer erg vervelend is voor (onder andere) de XDA-community. En nu niet gaan zeggen dat het al heel wat is dat HTC het uberhaupt released, want het moet volgens de licentie van de kernel gewoon gebeuren.
Anoniem: 320196
28 mei 2010 10:54
Ik denk dat een dualboot de telefoon erg gaat vertragen! Heb helaas geen android, anders wou ik het grapje wel eens proberen!

PS: Android doet het goed de laatste tijd:) hoop dat ze ooit nog over de iphone OS heenstromen:)
hoezo vertragen ? Je selecteerd maar 1 OS bij het opstarten hoor, dus jah een keuze-menu aan het begin kan voor een paar seconden vertraging zorgen maar het laden ervan en dergelijke hoeft niet per se...
En jah Android doet het goed, in het eerste kwartaal van dit jaar zijn er meer Android toestellen verkocht dan iPhone OS toestellen dus in die zin gaat het wel lekker en als het zo doorgaat dan wordt de iPhone OS wel ingehaald...
Dat ging wel enkel over de VS he ;) Daar heeft Andorid ondertussen ook al een groter marktaandeel dan de iphone (dus ipod/pad neit meegeteld) maar in azie heb je misschien 1% Andorid en in de EU is het ook nog vrij karig net als in het midden oosten!

Maar het gaat er zeker van komen, heb ook het idee dat Google er veel meer mensen voor heeft zitten dan dat Apple heeft (onder andere ivm de update-frequentie die nu nog zeer hoog ligt) ;)
Waarom zou het de telefoon vertragen? Je laadt niet beide versies van het OS in het geheugen.
Misschien kan je het niet waarnemen maar het zal vast wat trager worden.. als jij je pc voldrukt met software wordt hij toch ook wel 'wat' trager?
Voldrukken van software zegt niks beste vriend. Je moet de software daadwerkelijk gebruiken voordat er resources eraan besteed worden.

Dual Boot vertraagt helemaal niets.
Je moet de software daadwerkelijk gebruiken voordat er resources eraan besteed worden
Harde schijf ruimte is een resourse, veel progsels hebben een quick start mode die het mogelijk maakt het progsel snel te starten, helaas maken die quickstarts dat het opstarten van het OS langzamer. Progsels die je niet nodig hebt niet installeren.
Dual Boot vertraagt helemaal niets
Elke extra assembly instructie vertraagt.
Ja maar je start toch niet de software van dat andere besturingssysteem op?

Booten zal miss iets langer duren ivm met een bootloader ofzo, maar voor de rest...
Zolang die data niet gebruikt wordt, merk je er niets van. Je computer wordt toch ook niet trager van 10 schijven vol met mp3's? (afgezien index/prefetch acties wat in dit geval niet meespelen.)
als je een mooie 2de boot hebt zal je het nooit merken dat hij trager wordt als je een beetje slim bent gebruik je een 2de partitie of bij een telefoon is dat al snel een sd kaart (micro of wat dan ook) en zal je de prestatie verschillen niet merken.

en ook al zit er met booten een minuut langer in dan blijft het voor de meesten mensen toch aantrekkelijk
Ah, ik zie het al, windows gebruiker? ;)

Als je OS één centrale database bijhoudt met daarin heel veel informatie over alle applicaties die je geinstalleerd hebt, dan wordt het uitlezen van die database steeds trager ja. Er is maar één OS wat dat doet, en dat is windows, ze noemen het daar "the registry".

Filesystems zijn natuurlijk ook databases, maar die zijn over het algemeen zo ontworpen dat ze amper trager worden als je er veel bestanden/directories inzet.

In dit geval zijn de OSen gescheiden, en zou er dus geen effect op de snelheid moeten zijn, of je nou één OS of 20 kunt booten.
Symbian, iPhone en Blackberry hebben ook een interne database met alle applicatie info.
Hij zou hooguit trager opstarten als je een trage MicroSD hebt.
Getest en het vertraagde m'n Hero helemaal niet.

Je boot tijd word wel enkele seconden langer, gezien er een cache word gecopieerd naar SD en word geflashed vanaf dezelfde SD bij een swap, maar naast die 3~5 seconde is er geen verschil.
PS: Android doet het goed de laatste tijd:) hoop dat ze ooit nog over de iphone OS heenstromen:)
Ik hoop eerder op een evenwicht met misschien nog een derde of zelfs vierde speler (Microsoft?, Nokia?), dat houdt alle partijen scherp en dat is weer goed voor de ontwikkeling en uiteindelijk de consument.
PS: Android doet het goed de laatste tijd:) hoop dat ze ooit nog over de iphone OS heenstromen:)
Dat zal niet zo lang duren, imo.
Hilarisch nieuws,
als je die Desire thread ECHT volgt weet je dat een echte port nog wel een tijdje af is. Zeker omdat we geen stabiele root hebben :D
beter wachten op HTC zelf, die volgens sommige tongen al op 23 juni met een update zouden komen.

edit: wat ik me overigens afvraag is of de snellere JIT-compiler ook een positief effect zal hebben op de batterijduur?

[Reactie gewijzigd door bluppfisk op 28 mei 2010 11:00]

Denk dat er weinig verschil in gaat zitten, maar ja er zijn veel meer factoren anders met 2.2 tegenover 2.1 dus echt vergelijkbaar is het niet ;)
Daar staat geen jaartal bij.. dan moet je bij HTC al heel voorzichtig zijn met dit soort datums.. Zie Hero update ;)
JIT betekent snellere applicaties, dus minder CPU-verbruik om hetzelfde voor elkaar te krijgen, en dus een positieve invloed op de batterijduur. De CPU is echter niet de grootste verbruiker in het toestel; dat is vrijwel altijd. Als je je telefoon even vaak/lang gebruikt zal je er dus weinig van merken.
ik snap even niet waarom er moeite wordt gedaan om 2.2 geschikt te maken voor de Desire aangezien het al officieel is aangekondigd door HTC dat de Desire een 2.2 update gaat krijgen. Is niet niet gewoon een beetje ongeduldigheid? :?
Het is inderdaad vooral ongeduldigheid. Zelf heb ik ook een custom rom draaien op men desire en ik kijk reikhalzend uit naar een bruikbare Froyo rom.

Waarom nu en niet op htc wachten? Simpel: Het is leuk die dingen te proberen, een beetje tweaken en spelen moet toch kunnen?
Dit is toch geen nieuws? Er stond eerder ook al dat het naar de Hero geport was, met dezelfde functionaliteiten missing.

Het is dezelfde manier van ROMs porten die zel al doen sinds het 2e android toestel uit was :). Dat dat werkt op zo goed als alle devices is 'normaal' in custom-ROM land.

pakt de Nexus (preview)-Froyo ROM, vervangt de drivers + kernel met de Hero variant, en gaat vervolgens bestanden die uit de SDK images komen vervangen om te zorgen dat ze draaien op 320x480 ipv 480x800. Waar de versies uit de SDK-images niet werken of alleen op een emulator draaien, pak je de meest stabiele 2.1-versies die je kan krijgen (meestal uit een 2.1-AOSP rom of de 2.1-sprint-hero final) en hopen dat het zaakje blijft werken.

Zoals ook al op de samenwerkingsthread in XDA is gemeld: dit is een mooie cocktail. De doorbraak is als een device van de vorige jaren (g1, magic, hero) opeens dingen zoals bellen goed werkend krijgt. Data hebben ze al, market access is al redelijk klaar... dus bellen + wifi erbij en het is opeens voor een hoop mensen 'bruikbaar'.

Persoonlijk vind ik het alleen een beetje waste-of-time. Geduldig wachten totdat Froyo wordt vrijgegeven en de source er van in de Android GIT komt te staan maakt het bouwen van ROMs zoveel makkelijker en levert stabielere ROMs op. Ze zijn nu allemaal een hoop moeite aan het doen voor iets wat er over een paar weken (misschien / waarschijnlijk) al niet meer toe doet. But that's me :).
Af en toe baal ik wel dat ik een Milestone heb gekocht nu je al die berichten van custom roms voor HTC toestellen leest.

Toch zou ik dat fysieke toetsenbord niet willen missen :)
Even wachten dus totdat HTC dat 'Desire met toetsenbord' toestel uitbrengt (ben even de naam kwijt)
Milestone is vanaf begin dit jaar (of was het eind vorig jaar) tot nu al 3x geupdate (2 > 2.0.1 > 2.1) dus reken maar op 2.2 in redelijke tijd!

Tevens is de Milestone binnenkort ook te voorzien van een custom Kernel/Bootloader!

BTW ik zou geen Nexus/Desire nemen ter vervanging van de Milestone, kleuren worden veel te kleurig :P (niet de werkelijke kleuren dus) en de pixels lopen diagonaal ipv zoals op de milestone! Dus een rechte lijn lijkt soms licht gekarteld, ik stoor me er iig aan aangezien ik dus ook van de Milestone af kom (en hem nog heb omdat ik te lui ben om te verkopen :P). Ben wel tevreden hoor want op andere punten scoort ie weer net wat beter, maar het liefst had ik een Nexus met het scherm van de Milestone! En me schermverbruik is niet echt gedaald, gebruikt nog steeds 60 tot 70% van het totale verbruik (wat ik gek vind omdat ik nu een zuiniger scherm zou hebben)...

En als 2.2 de Milestone ook zo veel sneller laat zijn ga je het verschil niet merken ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 mei 2010 13:20]

Ter aanvulling van dit Artikel anders krijgen we er oven een uur NOG 1 over 2.2 op nog een toestel :D

Wel al op ze snelst zoals je in het filmpje kan zien:
http://www.androidworld.nl/28656/acer-liquid-draait-froyo

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 mei 2010 14:00]

"Geschikt gemaakt" vind ik toch een beetje misleidend, aangezien ze de roms draaiende hebben weten te maken.. maar "geschikt" zijn ze nog lang niet aangezien dingen zoals bluetooth en camera nog helemaal niet werken.
Nog mooier, vorige week 2.1 geinstalleerd (wat een verschil tozv 1.6)
ben beniuwd of 2.2 nog zo veel beter is. Toch wel mooie ontwikkeling dat je deze relatief oude devices kunt voorzien van de nieuwste software. Maar wel jammer een dikke fail van de Android-Foundation dat zij dit niet zelf doen! Laat de community 't maar op knappen ... beetje jammer

[!] rom is overigens 77MB groot - daarvoor moet je wel je telefoon geschikt maken voor 64mb+ roms wat standaard de maximum grootte is

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 28 mei 2010 10:56]

De android foundation maakt android 2.2 en stelt het als Open Source beschikbaar. Iedereen mag het gebruiken maar als de Android Foundation dan ook opeens verantwoordelijk wordt voor de updates voor elk device van elke gek die het toepast.....
Dit is in eerste instantie een taak voor degene die de devices heeft uitgebracht: HTC. En HTC is traag, maar je kan ook niet van HTC verwachten dat men halfwerkende en ongeteste versies naar buiten brengt zoals deze ROMs. Dat "de community" wel slecht werkende spullen wil uitbrengen moet men natuurlijk zelf weten. Maar klagen over de Android Foundation en HTC is (in dit geval: HTC is wel erg traag met de updates van de Hero) onzin.
En waar concludeer je uit dat de roms slechter zijn? XDA staat juist bekend dat hun roms van veel betere kwaliteit en stabiliteit zijn omdat ze ook zelf veel bugs oplossen en afhankelijk van je smaak onnodige zaken eruit slopen.
Nou ja hij bedoelt het goed, hij doelt op de pre-launched ROMS (waar het in dit bericht ook om gaat) zoals deze waardoor ze zelf dus veel te veel dingen moeten doen (zoals drivers inbakken/patchen, wss een oude kernel gebruiken)... Een ROM zoals deze zal bijna altijd slechter zijn als die HTC uit gaat brengen, en zodra HTC hem uit brengt pakken de ontwikkelaars ook die build om die te verbeteren en die wordt dus WEL beter!

Een ROM die niet op de officele ROM is gebasserd zal niet in de buurt komen van hoe goed de officiele ROM is! Maar een ROM gebasseerd op een officiele ROM is bijna altijd beter ja!

I love XDA :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 mei 2010 11:30]

Nee maar deze roms zijn toegegeven wel alpha kwaliteit, Om nu dan te gaan sputteren dat htc dit ook had moeten doen is natuurlijk kort door de bocht, htc zou nl flink afgebrand worden als dit met een update er doorheen kwam. Bovendien spelen de telco's ook mee met de OTA updates. Dus bovenstaande berichten dat het door hardware fabrikant komt, dat er niet geupdate wordt, is ook niet geheel waar.

[Reactie gewijzigd door DLGandalf op 28 mei 2010 12:00]

niet waar.

90% van de XDA roms zijn oneetbare gerechten van hobby-cooks en probeersels.

Er zijn maar een paar echt goede tussen, zoals de Cyanogen versies.

Niks mis mee, maar je moet ze echt niet als 'beter' en 'stabiel' merken. Wel als 'nieuwer' en met 'nieuwe features'.
Er is ook al een versie voor de Hero hoor:

Even gebrekkig alleen: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=688523

Aangezien er erg veel niet werkt heb ik niet de moeite genomen om het te testen, maar goed, het is er wel.

Nooit geweten dat er een 64mb limiet was voor G1 en Magic?! Hero roms kleiner als 70mb heb ik nooit gezien, de meeste zijn 90~120mb...
Maar wel jammer een dikke fail van de Android-Foundation dat zij dit niet zelf doen!
Dikke fail voor jouw dat je niet snapt hoe het in elkaar steekt! Je zult wel HTC of Samsung bedoelen die perse een schil over hun OS leggen waardoor het maanden extra kan duren!

Voor mijn telefoon hoefde alleen drivers een beetje aangepast worden en klaar was het (Nexus One dus cleane Andorid 2.2)! Zo kan het ook hoor, maar dat heeft echt helemaal NIKS met Android-Foundation te maken (neem trouwens aan dat je OHA bedoelt)!
Persé?

Die HTC schil is aardig goed. Dat was in WinMo ook al goed voor mekaar. Of je het nu technisch leuk vind of niet, het maakte winmo voor veel leken een stuk toegankelijker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee