'Nokia onderhandelt met Microsoft over Windows Phone-toestellen'

Nokia zou met Microsoft om de tafel zitten om toestellen met het Windows Phone-besturingssysteem te gaan produceren. De gesprekken zouden op initiatief van het nieuwe management van het geplaagde Finse bedrijf in gang zijn gezet.

Nokia heeft altijd verklaard volledig voor zijn eigen Symbian-OS te gaan, maar hoewel er een nieuwe versie van de software is verschenen, gaat het niet goed met Symbian. Veel fabrikanten zijn overgegaan op hun eigen besturingssysteem of Android, en op de high-end markt moet Nokia het afleggen tegen concurrenten.

Bovendien heeft Nokia in de afgelopen maanden honderden werknemers ontslagen, waarvan er veel aan Symbian werkten, claimt Eldar Murtazin van Mobile-Review. De N8 voor de high-end liep vertraging op en ook de zakelijke E7 komt later dan gepland. Volgens Murtazin ziet het komende jaar er ook niet best uit, aangezien Nokia in 2011 met slechts een enkel 1GHz-toestel zou komen, en in 2012 pas met de eerste dualcores, hoewel het bedrijf zelf gelooft dat ook eind 2011 haalbaar moet zijn.

Tegen deze achtergrond zou Nokia Microsoft hebben opgezocht, volgens de doorgaans welingelichte Russische blogger. De beide bedrijven zouden technologie gaan uitwisselen en een hele nieuwe lijn Windows Phone-toestellen gaan produceren, die via de distributiekanalen van Nokia moeten worden verkocht en die enkele typische Nokia-eigenschappen krijgen.

Als er inderdaad gesprekken plaatsvinden, heeft Nokia bij Microsoft wellicht een luisterend oor gevonden. Het concern heeft nog geen verkoopaantallen van toestellen met het Windows Phone 7-OS vrijgegeven, maar in de afgelopen weken verschenen er op basis van de verkoop bij winkels berichten dat die tegenvallen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-12-2010 • 14:23

94 Linkedin

Submitter: Anoniem: 69767

Reacties (94)

94
93
35
3
0
44
Wijzig sortering
Dus Nokia gaat de HTC kant op, telefoons met Windows Phone, Android en natuurlijk Symbian. Denk dat dit een slimme stap is, aangezien Symbian alleen niet lekker loopt.
Anoniem: 80466
@Cyw00d20 december 2010 14:36
Android wordt nergens genoemd in het aritkel in relatie tot Nokia.
Alleen Symbian en Windows Phone 7
Android is eerder wel in verband gebracht met Nokia. Heeft ook hier op Tweakers gestaan volgens mij, maar dat kan ik even niet terug vinden.

Ik ben wel benieuwd wat Nokia dan gaat doen met Qt, dat ze nu bij alle ontwikkelaars neerzetten als het platform om voor Nokia mobieltjes te ontwikkelen. Het is overigens niet helemaal onverwacht, sinds het toetreden van iemand afkomstig van MS in de top van Nokia.

[Reactie gewijzigd door ATS op 20 december 2010 15:12]

het is zeker een een slimme stap. Symbian is op dit moment prima voor budget telefoons het is geen smartphone te noemen in vergelijk met iOS en android en WP7.
De N8 komt nog wel enigzins in de buurt maar haalt het nog lang niet met de functionaliteit.
Qua functionaliteit verslaat een N8 een iPhone. Een Androidtoestel kun je in principe gelijkwaardig krijgen, mits je zelf op zoek gaat naar de juiste apps. En qua accuduur verslaat een Nokia alle andere toestellen. Zonder bijzondere instellingen gaat mijn N8 twee dagen mee. Een iPhone of Android-toestel haalt zonder tweaks nog geen 24 uur en vaak nog veel minder. Ik heb een collega met een SE Xperia X10, die out of the box niet verder kwam dan 5 uur. En na de nodige tweaks haalt hij nu zo'n 24 uur.

Voor de rest denk ik niet dat dit bericht klopt. Met marktaandeel van Phone 7 is nog heel beperkt, en het OS moet zich nog aan bewijzen. Ondertussen is Symbyan nog altijd marktleider op het gebied van Smartphones. Het zal eerder zijn dat MS graag haar OS op een Nokia ziet, dan omgekeerd. MS heeft fabrikanten nodig om haar OS te slijten en Nokia heeft een goede naam als het om de hardware gaat..
Bijzonder, mijn Desire houd het zonder stroom makkelijk 2 dagen vol, BT en Wifi altijd aan, geen tweaks, haalt ieder kwartier mijn email op enz.
Mijn HTC Desire heb ik van de week nog getest, 4 dagen zonder stroom. Internet aan. Tweets worden gewoon opgehaald, email wordt opgehaald (om de 2 uur) en af en toe nog even bellen.
NIet bijzonder, X10 zonder slim gebruik is zo leeg.
Klinkt als typisch gevalletje van een phone met te kleine accu. Gezien de accu, zeker als die een hoge capaciteit moet hebben en toch klein moet zijn, tot de duurste onderdelen behoort, is het duidelijk dat men bij Sony een telefoon heeft willen maken die op specs en functies kon concureren met andere phones, maar dan tegen een te lage kostprijs.

on-topic:
Symbian heeft wat werk nodig voor het weer kan concurreren in de smartphone-markt. Toch lijkt het me een betere keus als Windows. Gezien echter de samenwerking in MeeGo wil Nokia op termijn overschakelen op Intel processors (Atom's, Oak Trail en opvolgers), en dan is de keus voor Microsoft niet zo onlogisch. Zelf denk ik dat de Intel processors nog te veel verbruiken om te kunnen concureren met ARM e.d. maar Intel heeft bewezen de fabricageprocessen sneller te kunnen verkleinen als vele concurrenten, en daarmee zou het stroomverbruik op lange termijn dusdanig kunnen verkleinen dat deze slechts een fractie verbruiken van de toekomstige concurrenten. Op langere termijn hebben waarschijnlijk alle telefoons een Intel processor.

De vraag is of Nokia in staat iss twee OSsen (Symbian en MeeGO) actief te ontwikkelen. In ieder geval kunnen bij MeeGo, net als bij Andriod en Windows, anderen op de boot springen en telefoons ermee uitbrengen, waarmee Nokia dus haar onderscheidend element verliest. Volgens mij zou dat dus op termijn de doodsteek voor Nokia kunnen zijn, zeker als men ook nog energie en geld zou moeten steken in het ontwikkelen van een telefoon met Windows.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 29 december 2010 15:18]

Ik kan met je hele bericht meekomen, behalve de accu duur. Ik haal met m'n iPhone 4 net als jij 2 dagen, en daarbij heb ik wifi 36 van de 48 uur aan staan. Zelfde voor push notificaties en bluetooth.
En ja, ik gebruik hem ook, van de 48 uur 6 uur gok ik. Voor internet, games, bellen enz.

Edit: En geen tweaks!

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 20 december 2010 15:18]

Grappig toch dat veel mensen denken dat WiFi zoveel energie verbruikt. WiFi verbruikt bij altijd aanstaan minder energie dan een 3G of H verbinding.
WiFi verbruikt op m'n iPhone inderdaad erg weinig, zelfde voor bluetooth. Echter op m'n Nokia 5800 had WiFi aan wel een flinke impact en verkorte aanzienlijk de accuduur. De iPhone heeft er echter totaal geen last van.

Wel heb ik 3G altijd uit! Ik heb geen data abonnement dus heb het ook nergens voor nodig!
Het is echter wel terecht dat mensen het wel al dan niet gebruiken van WiFi noemen want hoewel 3G zeker méér energie verbruikt is WiFi ook een behoorlijke energieverbruiker. Bluetooth echter is een verwaarloosbare last.
Anoniem: 55563
@Okki520 december 2010 21:28
Grappig? Destijds op mijn HTC Diamond was met wifi aan de accu binnen enkele uren leeg terwijl dat met UMTS/HSDPA 'pas' na anderhalve dag het geval was. En dat was alles behalve grappig. ;)
Als ik op mijn Milestone bij accugebruik kijk staat daar het volgende
WIFI 51%

Goed, het scherm pakt vaak meer stroom maar als ik de telefoon een tijdje niet gebruik (en aangezien het mijn tweede telefoon is komt dat vaak voor) is WIFI de grootgebruiker.
Mijn iphone 4.. met wifi en bleutooth aan.. einde van de dag nog 70% over bij normaal gebruik (= uurtje bellen, push mail, beetje nieuws lezen)
en mijn N900 - Skypen via WIFI, ik zie de batterij bijna leeglopen... 2 Uurtjes, dan is 't wel gebeurt...
Hmm,...

- USB on the GO
- HDMI
- Bluetooth 3.0
- Pentaband 3G
- Broadcom BCM2727 GPU (net zo goed of zelfs beter als een SGX540)
- 12Mpix camera

En dat is alleen nog maar de hardware side, software heeft net zoveel mogelijkheden als iOS en android en misschien wel meer.

Voorbeeldje is bijvoorbeeld de mogelijkheid DivX af te spelen.

[edit]FM ontvanger EN zender!

[Reactie gewijzigd door Beanie op 20 december 2010 15:17]

En de apps dan?
Elke keer als er een nieuwe symbian versie uitkomt moeten de apps opnieuw ontwikkeld worden omdat ze niet compatible zijn. Daar heb je met iOS en android geen last van.
Dat ze op hardware wat nieuwe dingen erin hebben zitten is uiteraard helemaal goed! Perfect voor de markt die zich continu ontwikkeld. Maar het feit blijft dat symbian qua functionaliteit ontzettend achterloopt. En zeker qua apps.
Ik dacht net dat Symbian^3 backwards compatible was met oude Symbian versies?
Ben ik verkeerd ingelicht of draaien Symbian S60v5 apps gewoon ook op Symbian^3?
Hmmm... die specs hebben ook tot zoveel success geleid bij de recent Nokia toestellen... de hele reden dat ze andere OSen willen uitgeven is juist omdat het OS tegenwoordig de selling point is, niet de features.
ik las vandaag nog een revieuw van de desireHD, die ook gewoon divx doet, en daarbovenop nog zoveel meer,

nu mijn e71 z'n oude dag inluid, en ik na 2 jaar trouwe dienst graag iets nieuws wil,
wordt het in ieder geval geen nokia meer.

ik twijfel nog tussen de Samsung galaxy S, Google's Nexus One, of een HTC disire hd danwel een Desire Z
Ja qua specs doet Nokia weliswaar met de n8 wel mee, maar de praktijk wijst uit dat Nokia ver achter loopt met het systeem. Zelfs de Htc legend werkt zoveel vloeiender dan eenn8, nog niet te beginnen over de galaxys, x10, Desire HD etc. Ga ze maar eens naast elkaar leggen en test bijvoorbeeld alleen al de schakeling tussen startschermen. Het is ieder zijn ding en ik was ook altijd fan van nokia maar de echte high end users kunnen echt het beste overstappen op de high end Android toestellen of de iPhone.

Ik lees hier iemand ook net zeggen dat qua apps nokia meer dan gelijkwaardig is maar dat is toch wel de grootste lariekoek die ik iemand ooit hebben horen zeggen. Een app op een Android of iPhone telefoon werkt ten eerste al honderd keer sneller, hoef je niet elke keer je internetverbinding te bevestigen en er zijn gewoon simpelweg veel meer beschikbare apps voor. Ook de advertenties werken in de app zelf veel beter. Heb je bij nokia wel eens een gratis game met advertentie uit geprobeerd?

Als nokia de n8 met Android had uitgebracht was ik de eerste die hem nam, nu heb ik met de Desire HD een fantastisch apparaat!
het is waarschijnlijk de domste stap in de historie van Nokia.
Je bent marktleider en gaat alleen met Microsoft in zee omdat je daar eerder gewerkt hebt.
Ondanks het feit dat NIEMAND op Windows Mobile zit te wachten denk je er uberhaupt over na.
Waar je al lang Android of MeeGo had kunnen ontwikkelen tot het nivo van de huidige Android/iPhone, besluit je niet op minder maar op meer platformen te gaan ontwikkelen.

Hoe freakin dom ben je dan?
Verder zit er helemaal NIEMAND op Windows Mobile te wachten, laat staan op Windows Mobile op een Nokia!
Mensen kopen een Nokia vanwege de goede hardware en batterij duur.
Daarbij denk ik voor de stabiele software en functionaliteit.

Dat Symbian niet de mooiste interface heeft is duidelijk, maar het is al veel verbeterd en er is ruimte voor meer.
Was iedereen ook vergeten dat jaren geleden Nokia al een VOIP stack in de software had op veel modellen en een front en back camera hadden met video chat ondersteuning?
Waar het Nokia tot slot aan ontbreekt is goede marketing en visie.
Zo lang ze niet met de marketing divisie van Microsoft gaan samenwerken kunnen ze er beter ver vandaan blijven en Android of iPhone ontwikkelaars aantrekken om hun Symbian platform op de markt te zetten, danwel MeeGo of switchen naar Android.
Niet iedereen gaat mee met apple of android. Niet te snel door de bocht denken.
Ondanks het feit dat NIEMAND op Windows Mobile zit te wachten
Lol. Ik las deze reactie (op m'n WP7 toestel :Y)), en bij dit zinnetje dacht ik al "wacht, dit doet me aan iemand denken". Ik scroll iets naar boven, en idd, het was OpenMinded.

Haal toch eens die ontzettende plaat voor je harses vandaan. WP7 ís gewoon een ontzettend fijn OS om mee te werken op je telefoon, en iedereen die het weleens bediend heeft beaamt dat. Maar dat wil er bij jou niet in, omdat je, itt je nick doet vermoeden, juist ontzettende oogkleppen op hebt en alles haat waar de termen Microsoft en Windows in voorkomen.

Idd, met Windows Mobile had je gelijk. Maar Windows Phone 7 is echt compleet anders, en kan nu al zeer goed meekomen met iOS en Android. Vrijdag waren er hier wat mensen langs met een Galaxy S en andere Android toestellen, en je kan zeggen wat je wil, maar die dingen werken gewoon minder soepel, en dat terwijl mijn Omnia 7 kwa hardware ongeveer 1:1 overeenkomt met de Galaxy S. Al m'n gasten waren zeer onder de indruk.

Maar goed, blijf maar lekker bij die bekrompen mening van je, maar overweeg dan toch eindelijk eens een keer een andere nickname aan te vragen ;)

.edit: Lol, nieuws: Microsoft: 1,5 miljoen WP7-toestellen verkocht in zes weken
Nu jij weer :Y)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 21 december 2010 17:37]

Wat wil je, met een ex-Microsoft-baas (Elop heet 'm) aan het roer! Logisch dat die man Symbian + ontwikkelaars eruitschopt en Windows Phone binnenhaalt, ongeacht of het nou echt beter voor de klant is of niet.

Mijns inziens is het meer Microsoft dat het voor elkaar heeft gekregen 'een mannetje op een hoge positie te krijgen' bij de No. 1. telefoonboer, om daar Microsoft's agenda te 'pushen', en niet zo dat Nokia zomaar ineens geen Symbian wilde maar dacht: "Kom, laten we Microsoft eens om hulp vragen". Mogelijk ziet Microsoft QT ook als een bedreiging voor Silverlight, dus logisch dat Microsoft nu is gaan draaien en op HTML5 inzet.

De man was 'baas' van Azure, MS Office en MS Dynamics, dus lijkt het me logisch dat MS erop inzet die hele meuk (of 'clients' daarvoor) zo snel mogelijk inclusief 'cloud'-sausje op Nokia's te krijgen. Microsoft zal nu wel op plannen broeden op hoe ze aan het 'cloud'-gebeuren geld kunnen verdienen, want als ze dat niet lukt wordt GS dus aandeelhouders boos, mogelijk 'downgrade' van rating en zitten ze serieus in penarie.

Nokia was overigens bezig Koffice i.c.m. QT geschikt(er) te maken voor MeeGo, en er was een afsplitsing van KOffice geregeld die ging zorgen voor betere compabiliteit met MS Office. Dat Microsoft liever niet ziet dat Nokia - klanten MS Office-documenten kunnen gebruiken / bewerken / bekijken zonder dat er geld afvloeit naar MS is dus logisch, en als Nokia dat toch gaat doen weet Microsoft toch precies uit eerste hand welke MS Office-patenten ze dan eventueel kunnen uitmelken.

Prive-gegevens van hun eigen klanten uitmelken á lá Google of het hele ecosysteem van zoveel mogelijk hekken, muren en sloten voorzien á lá Apple zijn 'bewezen' opties, maar juist door dat niét te doen kunnen ze zich differentiëren.

En ook logisch dus dat Nokia niet teveel zal inzetten op MeeGo (als het aan die ex-Microsoft-knul ligt), want dat is Linux en Intel wil het mogelijk ipv. Windows gaan pushen; en dat ziet Microsoft liever niet.

Kortom; mijns inziens had het artikel beter kunnen heten: "Microsoft onderhandelt met Nokia". De eerste slag hebben ze al gewonnen, met hún mannetje dat nu CEO bij Nokia is.

[Reactie gewijzigd door kidde op 21 december 2010 01:17]

Symbian loopt wel lekker, maar gewoon niet op de (high end) smarphones, daar kan het gewoon simpelweg niet meekomen. En meego wordt nog te weinig meegedaan aangezien hier in mijn beleving wel de potentie in zit om tot een volwassen tablet/smartphone platform door te groeien.
Ik snap dan ook niet dat ze Meego niet groots uitrollen, zou dit er mee te maken hebben dat Intel er aan mee heeft gewerkt en het liefst Intel Chips in de telefoontjes ziet?
ze hadden zelfs met Meamo al een top OS in handen, al die N8 etc telefoons hadden daar prima mee kunnen werken, symbian is leuk voor de budget toestelletjes maar het vlaggenschip van nokia draait nu op een OS dat werkelijk jammerlijk heeft gefaalt.
het is sinds de E71 en die generatie telefoons NIETS meer verbeterd terweil android iOS en zelfs Wimo (WP7) beter zijn geworden dan hun voorgangers.

voor nokia is dit misschien een logische stap tov symbian, maar een grote FAAL tov meago
Meego is (net als android trouwens) nog lang niet af. Eerlijk gezegd zijn er twee OSen die echt soepel werken. iOS en Windows Phone. Het is dus niet vreemd dat Nokia kijkt naar Windows Phone en aan het evalueren is of het zinvol is om met een eigen OS door te gaan. Natuurlijk zou het dom zijn als Nokia alleen naar WIndows Phone zou kijken en Android zou negeren maar ik denk niet dat Nokia dom is en dus ook gewoon met Google aan tafel zit
nokia is niet van de android, maar van de meago (samen met intel).

mare nokia en wp7 - ik vrees dat dat nog minder wordt dan nokia met het symbian debakel ...
Dit is geen vreemde actie. NOKIA moet mee anders kost het zijn kop! Niets mis mee goede toestellen maken, daar zijn ze goed in en niet software.
Maar dan zou ik eerder voor Android kiezen dan voor Windows. Nadeel is wel dat er al een aantal spelers een goede naam hebben in de Android wereld (HTC, Samsung, Motorola) en de concurrentie in de Windows phones is veel kleiner. Maar het voordeel is dan wel weer de hoeveelheid apps.
Zelfs als nokia nu een deal maakt met Microsoft dan zal dat niet eerrder dan spetember okotber volgend jaar leiden tot Nokia telefoons met WP7. Dan heeft WP7 ruim voldoende apps om te concurreren met Android. Ze zitten nu al op 4500 apps en dat zal over een maand of tien wel ergens tussen de 25.000 en 50.000 stuks zijn.
Balen dit nieuws, maar het zat er natuurlijk al aan te komen: Nokia neemt Microsoft-topman over.

Dit terwijl Maemo behoorlijk potentie had. Android 3.0 integreert namelijk de mooiste punten van juist het Maemo systeem. En verder werkt Nokia ook nog aan Meemo, dat ook veelbelovend is. In zee gaan met de andere verliezer van de markt (WP7) zorgt er natuurlijk verder voor dat de concurrentie verschraalt, het is juist tof als er meerdere grote systemen bestaan met elk hun eigen marktaandeel en -differentiatie.

Blijkbaar krijgt Nokia het toch echt slecht voor elkaar om goede software te ontwikkelen? Of hebben Google en Apple zoveel meer geld en programmeurs beschikbaar wellicht?
Leuk dat Maemo, maar het schiet niet op. N900 is hun laatste maemo-toestel en dat dateert al van een heel tijd geleden.

Nokia moet zich gewoon bezighouden met het bouwen van hardware, want daar zit het grote geld in. Laat het software bouwen maar aan bedrijven die daar heel goed in zijn.

Nokia probeert alles zelf te doen en dat zal hun op den duur hun kop kosten.
Maemo bestaat niet meer, het Maemo-project van Nokia is gefuseerd met het Moblin-project van Intel in het open-source project Meego (wat jij waarschijnlijk bedoelde met Meemo).

Ontopic: Ik vraag me af of dit slim is van Nokia. Ze verliezen zo toch heel erg hun identiteit, iets wat veel trouwe klanten belangrijk vinden. Ik denk dat het beter zou zijn voor Nokia om óf door te zetten met Symbian, of Meego wat groter te maken.
Ik denk ook dat het een kwestie van apps is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit iemand heb horen zeggen dat hij een app voor nokia aan het maken is..

Terwijl :

- iphone: zeer populair en veel mogelijkheden: veel app ontwikkelaars en apps
- android : ditto
- wp7: nog niet echt populair, maar er zijn wel gigantisch veel .NET/silverlight en XNA ontwikkelaars. De apps groeien toch redelijk snel aan.

maar symbian, meego, .. ? :)
Persoonlijk vind ik dit een vreemde actie van nokia, kijkend naar het marktaandeel van windows phone 7.

Veel tweakers hier krijgen kriebels als ze het woord symbian horen. En toch heeft het een grote hap uit het marktaandeel van smartphones, dit vooral bij zakelijke gebruikers.
Vanuit het oogpunt van deze doelgroep gekeken is symbian een vrij robuust OS 'that just works an fulfils all your business needs'.

Waar symbian wel in faalt in mijn opinie is multimedia en "jan met de pet" compatibiliteit.
Zakelijk een goede OS? Misschien op non-touchscreen telefoons, maar op touch-screen telefoons is de UI gewoonweg bagger. En daar gaat dit over.

Nokia innoveert niet snel genoeg. Dat is hun grootste probleem. En een ander probleem is dat NOkia een hardware-bouwer is en geen software-specialist. Daarom is Symbian dan ook enorm bagger.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 20 december 2010 15:01]

Ze innoveren genoeg, Symbian ondersteunt alles wat de Messias jobs elke keer als revolutie brengt op een "Mac Expo". Wat IOS4 nu doet deed Symbian al een hele tijd. Het is gewoon minder Eyecandy, lichter (en dus heeft het minder spierballen nodig om te runnen) en wat ouderwets.

Maar het is zeker geen bagger of inferieur. Mensen die dat vinden moeten alles voorgekauwd hebben door een "invalide parkeerplaats parkeerder".
Symbian is absoluut niet enorm bagger, hoe jij het nu beschrijft.
Symbian voldoet aan de eisen van miljoenen mobiele telefoongebruikers, het enige punt is dat je er niks aan hebt op een "smartphone". Wat dat betreft kan Symbian absoluut niet meekomen.
Denk dat het dan ook verstandig is als ze Win7 toestellen zouden gaan maken.
Precies zoals je zegt, zij de hardware, Microsoft de software.
Dat Win7 nog geen groot marktaandeel heeft, hoeft niet uit te maken. Nokia heeft zo'n grote en sterke naam, dat alleen daarom al mensen zullen over gaan tot de koop van zo'n toestel.
Slimme zet denk ik dus.
Wat is er precies bagger aan Symbian?

- niet de resources die het (vooral niet) vreet .
- ook niet de uitgebreide functionaliteit.
- ook niet de diverse shortcuts die je in het OS hebt
- ook niet de hoeveelheid standaard geinstalleerde hulpprogramma's
- ook niet het navigatie-programma, wat je er gratis bij krijgt
- ook niet de multitasking die al bestond toen Android nog geboren moest worden

De gebruiksvriendelijkheid kan nog wel wat beter, maar om daarmee het OS bagger te noemen? Misschien moet Nokia eens wat meer aan marketing doen.
Jan met de pet functionaliteit wel, maar multimedia niet. Op een ander forum iemand die zijn iPhone aan zijn Ford Fiesta wilde koppelen. Een N8 laat zich gewoon uitlezen als massa-geheugen, voor de iPhone heb je weer een bijzonder (en duur) kabeltje nodig. Verder is de N8 de beste camera-smartphone van het moment en kun je direct je video's editten (wat de iPhone weer niet out of box kan).

Maar misschien bedoel je Social Media?
Ik denk dat dit enige manier is om overeind te blijven in al dit geweld.
Als ze doorgaan op de "oude" manier, dan zullen ze alleen maar meer marktaandeel verliezen.
Als er een merk is dat WP7 een extra stimulans kan geven dan is het Nokia wel. Nokia's merknaam is dusdanig krachtig, dat het OS snel omarmd kan worden.
Hoe lang gaat dit rumoertje nu al, een jaar geleden ofzo hoorde je dit soort texten ook. En was het ook lariekoek. Is het zeker weten geen wishful thinking van een WP7 fan ofzo?
Bekijk het eens andersom... misschien is dit ook wel heel goed voor Microsoft.
Het lijkt erop dat de eerste verkoopcijfers tegen vallen, met een fabrikant die bekend staat om erg goede hardware en wat minder om zijn software (vind ik persoonlijk) krijgt WP7 misschien wel sneller wat meer marktaandeel.

Ik hoop dat het door gaat, niet alleen omdat ik zelf erg gecharmeerd ben van WP7, maar ook omdat we dan meer grote spelers op de smartphone markt krijgen en dat is alleen maar goed voor de consument.
Helemaal mee eens!
Voor Microsoft erg goed, dat zo'n groot en nog steeds zo'n sterk merk hun os wil gaan gebruiken. Zou ze zeker een groter marktaandeel kunnen opleveren, omdat mensen gewoon vertrouwen op Nokia.
(en uiteraard werkt het precies hetzelfde andersom, dit kan Nokia weer helpen een groter marktaandeel op de smartphonemarkt te genereren.)
Ik denk wel dat de verkoopcijfers wat genuanceerd moeten worden.

Er staat nergens over welk land het gaat.

In de UK/USA gaat dat volgens de facebook nummers anders niet zo slecht.

In belgie/nederland denk ik dat het niet zo rap gaat met de verkopen, maar dat was imho met android ook maar traag van start gegaan.
Kan het zijn dat MS in landen zoals BE en NL voordeel kan hebben aan de Nokia Ovi store? Nokia heeft wellicht al deals met lokale muziek labels. MS heeft dit nog niet waardoor de WP7 functionaliteit mist in landen als BE/NL. Met Nokia kunnen ze Zune op de WP7 misschien probleemloos activeren. Goed voor MS en tegelijk goed voor Nokia die dan een stapje voor heeft op bv een HTC.
Nokia loopt achter de feiten aan met hun smartphones en hun weinig feature volle software waar weinig apps voor te krijgen zijn. Nu gaan ze weer met WP7 aan de slag, ook dat schiet weer niet op. Snappen ze niet dat ze in AndroidOS moeten stappen? iOS en AndroidOS zijn dé twee belangrijke besturingssystemen voor smartphones waarvoor ook de meeste apps beschikbaar zijn.

Ik moet erbij aantekenen dat ik dit zonde vindt want heb altijd goede ervaringen met normale Nokia telefoons gehad.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 20 december 2010 18:29]

niet alles draait om de hoeveelheid apps.
Een OS wordt niet beter door de hoeveelheid apps die er voor zijn. Misschien door de hoeveelheid nuttige, goed geschreven apps zonder reclame en dat je niet al je persoonlijke info moet doorspelen.

Ik kijk wel uit naar een nokia met WP7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee