Ik weet niet waarom je op offtopic/irrelevant gemod word, want je hebt mijnsinziens voor een groot gedeelte wel gelijk.
(hoewel je spelling er misschien ook toe bijdraagt?

)
Ik rij zelf een tijdje in een MX-3 uit '96 en heb vooral de laatste paar maanden gemerkt wat voor effect ABS alleen al heeft. Vooral met die pak sneeuw deze winter merkte ik dat plots m'n remmen allerlei rare capriolen uit gingen halen omdat je hier en daar slipte.
Meer recentelijk moest ik (toegegeven, door mijn eigen fout) erg hard remmen voor een stoplicht, maar ondanks schijfremmen voor en achter, voelde 80 naar 0 bijna alsof er iemand licht aan m'n bumper trok en ik stond een stuk verder voorbij het stoplicht stil dan ik dacht dat ik zou doen.
En dat na ervaring een aantal jaren hiervoor met een ouwe Skoda zonder ABS, waarbij je af en toe echt wel op moest passen om niet met gierende banden door te slippen als je te hard remde.
Binnen een jaar werd ik blijkbaar lui, omdat je het normaliter niet meer merkt en je dat pedaal toch wel zonder compromis volledig in kan drukken.
Dat was nogal een koude douche, gelukkig toen zonder verdere consequenties, maar het schudde me wel weer even wakker.
Technologische hoogstandjes gebruiken als buffer voor menselijk falen is allemaal leuk en aardig, maar waar weinig rekening mee gehouden lijkt te worden is het feit dat wij als menselijk ras lui zijn en te gemakkelijk gemak over veiligheid kiezen, als we er niet direct mee geconfronteerd worden.
Dat gezegd hebbende is het natuurlijk altijd afwegen wat de voor- en nadelen zijn. Hoeveel mensen zijn er gered, niet zozeer wat betreft bestuurders zelf, maar bijvoorbeeld ook spelende kinderen?
Zonder dat mee te rekenen in hoeveel de verschillende electronische systemen auto's veiliger hebben gemaakt, is het makkelijk klagen.
Persoonlijk zie ik het als 3 verschillende groepen:
- bescherming (bumpers, kooiconstructie, kreukelzones, Airbags, etc)
- preventie (bijv. ingebouwd ABS)
- verbetering (boordcomputers, cruise control, etc)
Vooral die laatste stuit mij persoonlijk nogal tegen de borst. Het idee dat de boordcomputer beslist dat wat jij doet veilig is, is mijnsinziens gewoon niet veilig, omdat de systemen nog te onvolwassen zijn.
Er werd eerder al commentaar geleverd dat er niets is zoals een bug-vrij systeem, maar het lijkt me dat dat een te naive houding is die enkel gevaarlijke situaties oplevert en welke gewoon onacceptabel is.
JA, misschien is het wel gedeeltelijk omdat de fabrikant zo goedkoop mogelijk uit wil zijn en daardoor steken laat vallen in bepaalde ontwerpen (zie Toyota), maar dat mag, in geen enkel opzicht, tot gevolg hebben dat mensen omkomen omdat je computer toevallig een verkeerde beslissing maakt.
Laat het in dat geval aan de mensen over en haal de aansturing van de boordcomputer er (grotendeels) uit. Dan blijft het afhankelijk van individuele verantwoordelijkheid, niet van een systeem wat mogelijk onvoorspelbaar handelt omdat het gemaakt moet zijn om te handelen in elke situatie - iets wat gewoon nog niet kan met de huidige technologie, ook al proberen ze ons het wijs te maken dat ze wel zo ver zijn. (De film '2001' lijkt opeens verontrustend relevant?)
Zelf wil ik niet aan de cruise control, navigatiesystemen of andere computergestuurde meuk. Niet omdat ik een hekel heb aan computers (verre van, ik ben een fan van gadgets), maar omdat ik geloof dat verantwoordelijkheid nemen voor je eigen acties een van de belangrijkste dingen is om aan te leren, terwijl we dat nu juist af aan het schuiven zijn op de computers niet het niveau nauwelijks overstijgen van huis-tuin-en-keuken gadgets, wat een situatie is die VERRE van wenselijk is.
Niet dat ik daar perfect in ben - zie voorbeeld boven, maar hoeveel mensen rijden er rond zonder zich te realiseren dat ze eigenlijk regelmatig hun 1100-2500kg aan dodelijk staal en plastic te ver duwen, terwijl ze het niet merken totdat ze werkelijk iemand z'n kind onder hun banden vermorzelen?
Is dat wat er nodig is om tot je zinnen te komen?
Volgens een korte zoektocht via Google hebben we in de laatste 5 jaar 3844 verkeersslachtoffers te verwerken gekregen.
Dat zijn er 3844 meer dan we (wij, Nederlanders) door klimaatverandering of terrorisme zijn verloren, terwijl we voor die laatsten tot bijna alles in staat lijken te zijn.
Tot zover ratio en verantwoordelijkheid. Alles voor de heilige koe, hè?