TU Delft erkent Wiimote als wetenschappelijke sensor

Een aangepaste Wiimote kan een geschikte sensor zijn voor hydrologisch onderzoek, concluderen de Delftse onderzoekers Rolf Hut, Steven Weijs en Willem Luxemburg in het wetenschappelijke tijdschrift Water Resources Research.

Met een publicatie in Water Resources Research laten drie Delftse onderzoekers zien dat de Wiimote een goede aanvulling is op de 'gereedschapskist' van de hydroloog. De controller, normaal gesproken behorend bij de spelcomputer Nintendo Wii, kan in sommige gevallen prima als hydrologische sensor worden ingezet, tonen Rolf Hut, Steven Weijs en Willem Luxemburg aan.

Groot voordeel daarbij is dat de Wii Remote Controller, zoals het apparaat officieel heet, voor 35 euro te koop is, terwijl wetenschappelijke meetinstrumenten een veelvoud daarvan kosten. De onderzoekers stellen daarom dat de Wiimote vooral geschikt is voor zogenaamd 'proof of concept'-onderzoek, waarbij middels een kleinschalig experiment wordt bekeken of verder onderzoek zinvol is. De drie onderzoekers halen in de publicatie hun eigen experiment aan met een drijvende verdampingspan, waarin met behulp van de Wiimote het waterniveau werd gemeten. Het onderzoek met de verdampingspan trok eerder al de aandacht van Wired Science.

De onderzoekers erkennen in hun artikel dat ze bij hun experimenten gebruik hebben gemaakt van het werk van de Wii-community. Ze gebruikten software van sites als Wii Yourself om de Wiimote met een pc te laten communiceren. De Delftenaren kwamen op het idee om de Wiimote te gebruiken door de experimenten van Johnny Chung Lee, die bekendheid verwierf door te laten zien hoe de Wiimote als head tracking-apparaat kan worden gebruikt. De onderzoekers raakten echter vooral geïnspireerd door de manier waarop Lee de Wiimote gebruikt om een goedkoop interactief whiteboard te produceren.

Het is niet de eerste keer dat de Wiimote wordt gebruikt voor andere doeleinden dan het spelen van games. Zo kondigde het Amerikaanse leger in 2008 aan dat het de Wii-controller gebruikt om een robot te besturen waarmee bommen kunnen worden ontmanteld.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

16-10-2010 • 10:05

34 Linkedin

Lees meer

Robot leert autonoom op TU/e Nieuws van 3 februari 2011
Nintendo werkt aan opvolger Wii Nieuws van 31 juli 2008
Wiimote omgetoverd tot headtracker Nieuws van 24 december 2007
Wii op doktersvoorschrift Nieuws van 15 mei 2007
Nintendo Wii goed voor conditie kinderen Nieuws van 20 februari 2007

Reacties (34)

34
34
29
4
0
1
Wijzig sortering
Waar Nintendo al niet goed voor is :+ Ze kunnen zo de wereld redden met hun WiiMotes :p

Trouwens is het op de PC aansluiten van een WiiMote echt heel eenvoudig. (gewoon bluetooth namelijk)
Nintendo heeft er ook voor gezorgd dat er interactieve beamers zijn die met dezelfde techniek werken. (http://www.youtube.com/wa...mLgyEbiU0&feature=related). Ik heb laatst een presentatie van Dell gezien en ik moet zeggen het ziet er goed uit. Het is een veel goedkopere oplossing dan een "echt" digitaal schoolbord.
In de praktijk blijkt dat veel docenten/leerkrachten hun gewone bord missen als plek op zaken op te hangen en blijvend te tonen. Dit gewone bord kan gewoon blijven en dat is een groot voordeel. Daarnaast kun je het bord met de pen ook bedienen van een kleine afstand, zodat je het zicht niet ontneemt voor de leerlingen.

Er was ook al een zelfbouwpakket met de wii-controler: http://rosaboekdrukker.net/index.php?section=6 :)

[Reactie gewijzigd door Visje! op 16 oktober 2010 22:09]

Dan is het linkje naar de website van Johnny Chung Lee ook een leuke om te plaatsen. Hij heeft naast het Head Tracking project namelijk ook een Multi touch wall gemaakt (gebaseerd op Finger tracking) met de Wiimote. De Multi touch wall vond ik heel leuk omdat ik het ook wel als zakelijke toepassing zie en het is niet duur. Het kost alleen wat tijd om het in elkaar te klussen.

De Wii projecten van Johnny vind je hier: http://johnnylee.net/projects/wii/
Wij hebben dit product ooit mogen testen bij ons en zo mooi als ze het presenteren is het helaas niet in de werkelijkheid. Een gemiddelde docent kon er bij ons niet mee overweg. Op sommige momenten als je wilde schrijven zat er ook af en toe een vertraging in waardoor je gelijk verkeerd begon met het schrijven.

Contact hierover gehad met Dell en hun wisten hier ook geen oplossing voor dus komt het er eigenlijk op neer dat het product toen niet goed werkte (2/3 maand geleden getest)

Wij hebben de Dell S300Wi mogen testen
http://www.dell.com/conte...throw-projector?c=us&l=en

Je kunt overigens voor een nog goedkopere oplossing een Smartboard maken namelijk met de WII remote :) Moeten wij nog steeds eens uitproberen.
http://blog.makezine.com/...r_own_wii_smartboard.html
Vaak vinden uitvindingen heel andere nuttigere doeleinden dan ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn. De magnetron, computers, schermen. Grote verandering is dat het vroeger allemaal door het leger komt. Nu zijn de rollen zo te zien omgedraaid, het leger gebruikt game technonogie, en technologie van de gaming wereld, of games zichzelf worden nu ook voor andere doeleinden gebruikt. :) Goed om te zien dat de game industrie voor meer dan alleen entertainment zorgt!
Vaak vinden uitvindingen heel andere nuttigere doeleinden dan ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn.
Het is niet eens de eerste keer dat spelcomputers nuttig blijken voor wetenschappelijk onderzoek. Denk maar aan alle universiteiten die "mini-supercomputers" gebouwd hebben van PS3-clusters! Sony en Nintendo hebben hun bijdrage geleverd, nu Microsoft en de XBox nog ;)
ok het is dan niet wetenschappelijk maar wel creatief gebruik van de apparatuur. http://bit.ly/a6PybQ
Ik gebruik een handvol Microsoft LifeCam Cinemas in mijn werk ;)
Ik zag ook dat ze X360 controllers gebruiken voor mini tanks (discovery)
het amerikaanse leger gebruikt ook al playstation controllers om hun ROV's aan te sturen, gewoon omdat ze weten dat er enorm veel R&D ingestoken is die ze niet zelf opnieuw willen doen. Kleine aanpassingen kunnen ze er nog altijd er aan doen, want Sony helpt hen hier dan bij. Win-Win voor beiden :)

hetzelfde trouwens met de xbox360 controller:

http://www.gamespot.com/p...sgs.php?topic_id=25680628

[Reactie gewijzigd door dasiro op 16 oktober 2010 11:47]

Maar gebruik niet de Windhoos stack, die zuigt als een zwart gat.
Bluesoleil en Toshiba leveren beter werk af. Koop altijd een Bluetooth dongle met een van die stacks.
Is het niet veel goedkoper (en uiteindelijk hetzelfde resultaat) door zelf iets te bouwen op basis van dezelfde sensor. Het is niet dat Nintendo die sensor heeft ontwikkeld bij mijn weten plus dat in die 35 euro (blijft nintendo) toch ook wel een grote marge moet zitten.
volgens mij heb je dan Nintendo aan je nek hangen vanwege patentschending (of een ander bedrijf).

Vraag me wel af waarom het leger niet gebruikt maakt van de controller van de PS3 (move). Naar mijn weten is deze veel preciezer dan de Wiimote?
Nee. Elektronica is ingelovelijk duur als je maar 1 of 2 nodig hebt. Alle tijd die gaat zitten in het ontwerp, het bestellen van de onderdelen, het inelkaar zetten en het testen/verhelpen van storingen.

Alleen al de componenten zouden niet veel goedkoper zijn als 1 Wiimote. Elektronica wordt namelijk erg goedkoop zodra je miljoenen stuks aanschaft en het in massaproductie brengt.
Ik denk dat je daar dan veel tijd in moet gaan steken.

Nu heb je voor 35 euro een product wat meteen werkt (draadloos ook nog) en waar een scène achter zit die bepaalde problemen al hebben opgelost. Tijd is geld dus denk niet dat jij een Wii-mote na kan maken voor het zelfde geld.
er zal zeker een marge op zitten. Maar omdat nintendo miljoenen van dat ding maakt, is het erg goedkoop te produceren dus is het alsnog erg goedkoop.
En denk je dat bijv die hydro onderzoekers tijd hebben om uit te gaan zoeken hoe je zo'n ding bouwt? En tijd kost geld.
Het zou gewoon veel goedkoper geweest zijn om een simpele webcam te pakken, want dat lijkt wat ze hier gedaan hebben: de camera van de wiimote gebruiken.
Heb ik dit niet al vele maanden geleden op tv gezien?
Ja, het concept bestaat ook al langer. Staat ook gewoon in het artikel.
De drie onderzoekers halen in de publicatie hun eigen experiment aan met een drijvende verdampingspan, waarin met behulp van de Wiimote het waterniveau werd gemeten. Het onderzoek met de verdampingspan trok eerder al de aandacht van Wired Science.
Het gaat nu voornamelijk om de validiteit van de resultaten die behaald worden met behulp van de WiiMote.

[Reactie gewijzigd door EagleTitan op 16 oktober 2010 10:28]

Dus ze gebruiken nu een €35 wiimote op dezelfde manier als een €10 webcam.
Het is alleen toffer, omdat ze nu ook bluetooth gebruiken.

(OTOH, Gyro-sensoren kom je niet veel tegen voor €10)
ze zochten in april nog mensen bij informatica die als bachelorproject hier software voor wilden maken, zodat andere faculteiten ze voor onderzoek konden gebruiken.

TUDelft wou een simpele interface voor nonprogrameurs

[Reactie gewijzigd door Qarion op 16 oktober 2010 13:26]

sorry hoor, maar de kop boven het artikel slaat nergens op - er bestaat geen onderscheid tussen 'wetenschappelijke' en 'niet-wetenschappelijke' sensoren, hangt helemaal af van wat je wilt doen, zoals vorige week bleek kun je zelfs met een rol plakband nobelprijs winnend onderzoek doen...
Anoniem: 249383
16 oktober 2010 22:34
Is dit nieuw of oud nieuws, want 4 wii-motes worden al langer dan een jaar gebruikt bij maritieme techniek om de dynamische positie te bepalen van een bootje :P.
's natuurlijk wel een beetje omgekeerde wereld.
De grootste uitvindingen worden in oorlogstijd gemaakt, of ontwikkeld vanuit de defensie portefuille. Daarna wordt technologie mainstream en toegepast op huis-tuin-en-keuken apparaten en worden ze betaalbaar.

Grappig dat 'de wetenschap' het product van deze ontwikkelingen nu weer terugpakt.
als drijf-object wordt er ook wel gebruik gemaakt van professioneel materiaal zeg!
Dit is dan ook een proof of concept, geen toponderzoek ;)
Idd. Proof of Concept doe je eerst altijd met zo goedkoop mogelijk materiaal :)
Dan vraag ik me altijd af: is een commercieel product (met een bepaalde behuizing en andere dingen die errond gemaakt zijn vanwege het *eigenlijke* doel van het ding) nu echt goedkoper? Kunnen ze die sensoren die erin zitten niet goedkoper krijgen als ze het zonder Wiimote-gedoe errond kopen?
Een commercieel product (Wiimote) is inderdaad goedkoper door de productie, distributie,... op grote schaal. R&D-kosten kan over miljoenen exemplaren gespreid worden, distributie kost bijna niks door het meeliften in vrachtwagens naar de speelgoedwinkels in jouw buurt,...

Als je losse sensoren bestelt, dan is de moeite dat een verkoper moet doen duurder dan je bestelling. Voor 1000 Wiimotes heb je dezelfde administratieve kosten als je pakje sensors. Enkele exemplaren is wat anders dan grotere orders. Het moet nog speciaal voor jou verzonden worden. Niemand neemt deze onderdelen in voorraad om te wachten op misschien dat er ooit een klant langs komt. De Wiimotes kan je overal uit de winkelrekken halen.

Aan de andere kant heb je het commercieel potentieel. Als je een million dollar probleem wilt oplossen, dan laten ze jou in verhouding betalen. Net zoals je in een 30000 euro wagen geen 50 euro autoradio uit de Aldi wilt. Als je veel winst met een bepaalde tool maakt, dan wilt de maker van de tool ook met je succes meeliften. Daarom houden bedrijven nog een technische dienst in huis, omdat ze beseffen dat je veel dingen met eigen personeel tegen kostprijs goedkoper kan doen.

[Reactie gewijzigd door rapture op 16 oktober 2010 11:32]

Dan vraag ik me altijd af: is een commercieel product (met een bepaalde behuizing en andere dingen die errond gemaakt zijn vanwege het *eigenlijke* doel van het ding) nu echt goedkoper?
Ja, de truc daarachter is massaproductie.

Een term die vaak gebruikt wordt is CotS: "Commercial, of the Shelf". In andere woorden, je kunt het zo uit het rek (van de shelf) pakken; het ligt gewoon op voorraad. Omdat het in zeer grote hoeveelheden wordt geproduceerd (voor sommige dingen, zoals de WiiMote, heb je het dan letterlijk over miljoenen stuks) worden allerlei kosten (ontwikkeling, maken van mallen, opstarten van productielijnen, etc. etc.) enorm gereduceerd. Andere kosten (zoals transport en distributie) zijn ook een stuk lager omdat je ook daar met grote ladingen werkt.
Tuurlijk, er zijn ook allerlei kosten die je niet hebt als je aan je eigen Technische Dienst vraagt om een prototype in elkaar te klussen: design (want dat boeit toch niet), promotiebudget (heeft een Wii wel nodig, maar jouw prototype natuurlijk niet), transport (de onderdelen zelf zijn waarschijnlijk ook CotS en kun je bij de electronicaboer om de hoek halen). Maar vaak wegen die kleine voordelen (want: al die kosten zijn zeer klein, vanwege de massaproductie!) niet op tegen de extra kosten (voornamelijk handwerk (lees: uurloon) van bekwame vaklieden, da's zeer prijzig) die je dan moet maken.
Probleem is dat bedrijven onder het mom van professioneel gereedschap dat speciaal getest en ontwikkeld is voor de medische wereld, gigantische marges pakken. Ga maar eens kijken wat een rolstoel, een bed, of bepaalde simpele medische gereedschappen kosten. En ze kunnen het maken want in die sector hebben ze toch teveel vreemd geld (van verzekeraars en de overheid).
Zou ik beter psmove gebruiken, veel preciezer.
Behalve dan dat die andersom werkt. In de Wiimote zit de camera in de remote, net als de tiltsensoren. Bij de Move zitten de tiltsensoren in de remote, maar de camera zet je op je TV. Heb je dus weer twee losse delen nodig die bij elkaar flink duurder zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee