Een robot van de Technische Universiteit Eindhoven heeft zichzelf geleerd een pak vruchtensap te serveren. De robot werd daar niet voor geprogrammeerd, maar kon de benodigde code zelfstandig downloaden uit een daartoe ingerichte database.
De robot van de Control Systems Technology-onderzoeksgroep van de Faculteit Werktuigbouwkunde nam deel aan het project RoboEarth. Dat project heeft als doel robots in staat te stellen van elkaar te leren; zo kan informatie over omgevingen en handelingen worden uitgewisseld. Objectherkenning, navigatie, handelingen en andere robotactiviteiten kunnen middels het RoboEarth-netwerk worden uitgewisseld. De Amigo-robot van de TU/e maakte zelfstandig contact met de RoboEarth-database en downloadde autonoom de benodigde instructies om een pak vruchtensap te serveren.
Middels het RoboEarth-netwerk moeten robots soepeler met onvoorziene omstandigheden kunnen omgaan, in plaats van dat zij, zoals nu, voor elke denkbare situatie moeten worden geprogrammeerd. Door robots in staat te stellen om te leren van voorgaande gebeurtenissen en die ervaringen met elkaar te delen, zouden ze sneller en beter kunnen leren en reageren op nieuwe situaties.
Het project is een samenwerkingsverband van verschillende onderzoeksinstituten. Naast de TU/e nemen de universiteiten van Stuttgart, München, Zaragoza en Zürich, en Philips Applied Technologies aan RoboEarth deel. RoboEarth ging in december 2009 van start en kreeg 5,6 miljoen euro subsidie voor een looptijd van vier jaar. Uiteindelijk moeten robots in sterk variabele omgevingen, waaronder de zorg, kunnen worden ingezet.