Twee hoogleraren van de Technische Universiteit Eindhoven hebben samen bijna vijf miljoen euro subsidie ontvangen voor hun onderzoek naar draadloze communicatie met lichtbundels en de ontwikkeling van gecombineerde chips.
De twee professors, Ton Koonen en Meint Smit, die beiden zijn verbonden aan de faculteit Electrical Engineering en de onderzoeksschool COBRA, hebben hun zogenoemde Advanced Grant ontvangen van de European Research Council. Deze subsidie - die bedoeld is voor senior onderzoekers in Europa - is goed voor bijna 2,5 miljoen euro per grant, zo heeft de universiteit bekendgemaakt.
Koonen gaat de subsidie gebruiken om vijf jaar lang onderzoek te doen naar draadloze communicatie met bundels licht ter dikte van een potlood in plaats van radiogolven. “Wil je in de toekomst naar hogere snelheden toe, dan zul je met lichtstralen in plaats van met radiogolven moeten werken", voorspelt Koonen. "Daarmee kun je veel meer data verwerken. Andere voordelen zijn dat de lichtstralen elkaar niet storen en energiezuinig zijn en dat ze onafhankelijk gebruikt kunnen worden. In het huidige systeem deel je de capaciteit van een radiogolf met meerdere gebruikers."
De subsidie die Smit heeft ontvangen zal worden gebruikt om een nieuwe chip te ontwikkelen die optische en elektronische circuits integreert. Het grote voordeel van een gecombineerde chip is volgens Smit dat het kleiner en goedkoper wordt, aanzienlijk sneller is en energiezuiniger dan twee afzonderlijke chips. "Wanneer je optische chips gebruikt, heb je elektronica nodig voor het aansturen of uitlezen of voor dataverwerking. Tot nu toe werden er aparte chips voor gebruikt", aldus de hoogleraar.
De TUe benadrukt bij monde van Koonen dat het uitzonderlijk is dat er twee hoogleraren van een universiteit in de prijzen vallen: "Eén op de tien aanvragen wordt gehonoreerd."