In het kader van een project genaamd Corona werkt HP aan een chip met 256 cores die optisch met elkaar communiceren op een snelheid van 20 terabyte per seconde. De fabrikant streeft ernaar in 2017 de eerste chip op 16nm te kunnen produceren.
Corona is volgens het onderzoeksdocument een driedimensionaal gestapelde manycore-architectuur die optische interconnects gebruikt voor de onderlinge communicatie tussen de cores, en voor de verbinding met het geheugen en input/output-onderdelen. De floating point-prestaties moeten op 10 teraflops komen te liggen. Een fotonische crossbar zou de 256 zuinige cores onderling met een bandbreedte van 20 terabyte verbinden en de verbinding met het geheugen zou een bandbreedte van 10 terabyte per seconde vertegenwoordigen.
De wetenschappers van HP Labs hebben een Corona-systeem met 1024 threads gesimuleerd en er de Splash-2-benchmark op gedraaid. Uit de resultaten blijkt dat een dergelijk systeem, met een optische crossbar voor de core-connecties en een optische verbinding met het geheugen, twee tot zes keer beter presteert bij geheugenintensieve taken dan systemen die alleen van elektrische interconnects gebruikmaken, bij een veel lager verbruik.
De wetenschappers hebben nog de nodige tijd om de Corona-architectuur te verbeteren; ze mikken op daadwerkelijke productie in 2017. Dat zou op het 16nm-procedé moeten gebeuren. Tegen Wired vertelt Marco Fiorentino van HP Labs dat de architectuur moet leiden tot exascale-supercomputers die honderd keer krachtiger zijn dan de snelste high perfomance computing-systemen van vandaag de dag.
:fill(white)/i/1331216396.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1331216397.jpeg?f=thumb)