HP werkt aan nieuw type computer met memristors en optische datacommunicatie

HP werkt in zijn laboratoria aan een radicaal ander computersysteem dan huidige architecturen, onder de noemer The Machine. Het concern combineert hierbij technieken die het in afgelopen jaren heeft ontwikkeld, zoals memristors en optische datacommunicatie.

Het doel van HP is om de nieuwe computerarchitectuur een alternatief te bieden voor alle bestaande systemen. "We willen het niet een server, workstation, pc, apparaat of telefoon noemen omdat het in feite al die dingen omvat", schrijft de fabrikant.

De basis van het systeem vormt de memristor: dit is een weerstand met geheugen die al tientallen jaren als belofte gezien wordt om de computerindustrie te veranderen. HP had al een werkend concept in 2008. Een memristor is opgebouwd uit een microscopisch dunne halfgeleider van titaniumdioxide en twee dunne lagen platina. De weerstand van een memristor is afhankelijk van de spanning en geheugenelementen kunnen waardes ook onthouden als de spanning wegvalt.

Die-shot van memristors door HP Labs

Die-shot van memristors door HP Labs

Ze vormen daarmee een combinatie van werk- en opslaggeheugen en kunnen in potentie een einde maken aan de nadelen van bijvoorbeeld het trage opslaggeheugen. Ook verbruiken ze aanzienlijk minder stroom en brengen ze grote geheugenhoeveelheden binnen handbereik. Deskundigen zijn echter sceptisch over de haalbaarheid van de productie en inzet van memristors.

Een andere eigenschap van The Machine wordt het gebruik van optische interconnects. Deze vervangen het gebruik van koper voor de interconnects bij computeronderdelen en brengen aanzienlijke snelheidswinsten met zich mee. Niet alleen de verbinding met geheugen en input/output-onderdelen kan zo optisch verlopen, HP werkt ook al jarenlang aan een chip waarvan de cores met elkaar communiceren op een snelheid van 20 terabyte per seconde.

Om gebruik te maken van de nieuwe onderdelen is een compleet ander besturingssysteem nodig, waar HP bij een opensourceproject onder de naam Machine OS aan werkt. Daarnaast werkt het concern aan Linux-varianten en Android die op het systeem moeten kunnen draaien.

HP schat dat het systeem op zijn vroegst in 2017 kan verschijnen, maar het zou ook pas rond 2020 of helemaal niet afgerond kunnen worden. "We kunnen op ons gezicht gaan, maar we hebben geen keuze", zegt Martin Fink, cto van HP Labs, tegen BusinessWeek. HP werkt al twee jaar aan het project, heeft er 75 procent van het personeel van HP Labs op gezet en beschouwt het als een grote kans voor de toekomst, omdat er maar weinig partijen zouden zijn die een omslag wat betreft computerarchitectuur kunnen maken.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-06-2014 • 09:28

49 Linkedin

Reacties (49)

Wijzig sortering
Anoniem: 193142
12 juni 2014 11:50
Voor wie wat meer de details in wil, kijk eens naar de officiële presentatie van HP op het HP Discover event: http://www.youtube.com/wa...feature=youtu.be&t=20m09s

Interessante presentatie :)

HP Labs Roadmap tot en met 'The Machine' :http://i62.tinypic.com/zr4as.png
100 TB in je mobiele telefoon: http://i59.tinypic.com/25kpst1.png
The machine samengevat: http://i62.tinypic.com/4vmr9l.png
Toekomst 2015-2020: http://i62.tinypic.com/215xe0.png

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 193142 op 12 juni 2014 12:13]

In 1971 toonde Leon Chua aan dat, mocht er zoiets bestaan als een memristor, deze samen met resistors, capacitors en inductors behoort tot de elementaire (passieve) electrische componenten. Ingewikkeldere componenten zoals een transistor zijn terug te leiden naar een combinatie van deze elementaire componenten. Hoewel memristors een theorisch gat opvulden, heeft het nog lang geduurd voordat er uberhaupt een memristor werd gemaakt.

Het team van R. Stanley Williams van HP Labs maakte zo'n memristor. Hier houdt hij een erg duidelijk maar ook diepgaand verhaal over memristors:
https://www.youtube.com/watch?v=bKGhvKyjgLY
Wat nu door HP een memristor wordt genoemd is nochtans fundamenteel verschillend van de memristor van 1971 (en simpelweg een van de vele varianten van een RRAM geheugencel).
De basis passieve componenten zijn:

weerstand ==> relatie tussen spanning en stroom
condensator ==> relatie tussen spanning en elektrische lading
spoel ==> relatie tussen stroom en magnetische flux
(memristor) ==> relatie tussen elektrische lading en magnetische flux

Hierbij is voor zover ik weet de memristor nog altijd een zuiver theoretisch component, waarvan het bestaan nog nooit aangetoond is. In 2011 beweerde Chua dat een weerstand waarvan de weerstandswaarde elektrisch kan veranderen ook een memristor is. Omdat zo een device (bijvoorbeeld de memristor van HP) niet voor een koppeling tussen elektrische lading en magnetische flux zorgt vinden velen dat dit niet het vierde passieve component is, maar feitelijk alleen maar recyclage/misbruik van de naam.
In die interpretatie is de 'memristor' van HP maar een van de vele mogelijke RRAM cellen.

Dit staat ook vrij kort op de wikipedia pagina ivm memristors:
http://en.wikipedia.org/wiki/Memristor
Anoniem: 193142
@MauricevL12 juni 2014 14:45
Thanks, is een erg interessant verhaal...

Switch it in nanoseconds; when you switch off the voltage it decays over geological timeframes...

Dus je kan het 'theoretisch' gebruiken als korte termijn geheugen (snel schakelen) en als opslag (lang behoud van data zonder gebruik van energie)

Ook mooi om te zien is dat het inderdaad het 4e elementaire kwadrant opvult. Theoretisch was het dus al in de 70-er jaren bewezen dat het zou moeten bestaan. Daarna zagen veel wetenschappers een effect dat ze onterecht hebben verklaard of niet konden verklaren, maar dus een memristor was :)

Petabits of memory on a square centimeter

Gelukkig gaan we het in de komende 5 jaar echt gebruiken. Zou goed kunnen dat computers zoals we nu kennen flink op z'n kop gaat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 193142 op 12 juni 2014 15:06]

Denk niet dat dit het gaat worden. Quantum computers zijn toch veel interessanter? Ik neem aan dat er op zo'n memsistor CPU niet zomaar windows geinstalleerd kan worden. Een heel nieuw OS moet dus van scratch gebouwt worden en de ontwikkelkosten voor Quantum computers zijn (op dit moment) veel hoger.
Quantum computers zijn toch veel interessanter
Ze zijn beide interessant en er zit weinig overlap tussen. Een quantum computer kun je alleen voor specifieke doeleinden gebruiken, je zal altijd een conventionele computer nodig hebben om de boel aan te sturen en reguliere software op te draaien.

De voorgestelde snelheidsverbetering van quantum computers is bovendien vooral algoritmisch van aard - er zijn minder stapjes nodig om het doel te bereiken (zo kost een zoekquery in een ongesorteerde database slechts O(√n) ipv O(n)), maar de ontwikkeling ervan ligt natuurlijk mijlenver achter die van conventionele processors. Met andere woorden, hij heeft wellicht wel minder stapjes nodig, maar een enkel stapje neemt een stuk meer tijd in beslag. Door alledaags werk, zoals het runnen van het OS, waar niet echt kwantummechanische optimalisaties voor zijn, is een quantum computer dus enorm traag.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 12 juni 2014 10:40]

Hm dit begrijp ik niet van wat je zegt:
Quantum computers zijn toch veel interessanter?
de ontwikkelkosten voor Quantum computers zijn (op dit moment) veel hoger.

Waarom een heel nieuw OS hierboven word het volgende verteld:
Daarnaast werkt het concern aan Linux-varianten en Android die op het systeem moeten kunnen draaien.

Daarbij juich ik dit soort ontwikkelingen alleen maar toe, uiteraard is alles op het begin duur. Ik wil niet eens weten (doordat ik het vergeten ben:D) wat de prijzen van de SSD's waren een aantal jaar terug, ook daar was iedereen negatief over op de prestaties na.
Zo ook de eerste computers van duizende guldens waar je uiteindelijk net niks mee kon.

Ik hoop dat HP dit project kan laten slagen, waarbij we over 10/20 jaar wellicht zo'n kracht hebben tov een laag energie gebruik. Op dit moment kan ik niet indenken waarvoor het nodig zou kunnen zijn, maar dat geld ook met de computers vergeleken 10 jaar terug en nu, waarbij je dacht wat kan er nog beter..
Hm dit begrijp ik niet van wat je zegt:
Quantum computers zijn toch veel interessanter?
de ontwikkelkosten voor Quantum computers zijn (op dit moment) veel hoger.
Wat ik bedoel grijpt een beetje terug op het betamax verhaal van een tijdje terug. Wanneer twee technologieen met dezelfde insteek (in dit geval veel hogere prestaties van rekenkernen) gelijktijdig worden ontwikkeld, wint degene die er het meeste geld tegenaan gooit (ff kort door de bocht). Zit natuurlijk ook voor een belangrijk deel promotie aan.

HP gaat het daarom denk ik niet winnen, minder geld en een minder goede naam ten aanzien van dit soort 'innovaties' (WebOS). Er zijn veel meer bedrijven en onderzoekers bezig met quantum computers en de successen van HP van het afgelopen decennium zijn schaars.

Daarnaast moet je een hele stap uit het geheugen beheer van het OS halen om dit systeem goed te laten functioneren. Dit zet de manier waarop je dingen voor dit OS programmeert ook weer totaal op z'n kop (een hele nieuwe taal is nodig om dit geheugenbeheer effectief in te zetten). Het knutselen aan bestaande Linux distros lijkt mij dan ook een soort noodoplossing, waarschijnlijk via een VM, waardoor linux/android maar beperkt gebruik maakt van de nieuwe systeem architectuur. Snel naar de markt om de quantum computer voor te zijn lijkt dus de insteek, met als winst dat je wat sneller dingen kan kopieren. Een soort CDi achtig systeem krijg je dan, wat voor korte tijd interessant is totdat het betere alternatief op de markt komt. Een gronisch gebrek aan apps die de kracht van dit systeem utiliseren zal ook tot de mogelijkheden behoren.

Neemt niet weg dat het een interessante ontwikkeling is, maar als HP dit op eigen houtje doet zie ik er dus weinig in.
"HP gaat het daarom denk ik niet winnen, minder geld en een minder goede naam ten aanzien van dit soort 'innovaties'"

Ik denk dat jij nog niet helemaal snapt wat HP hier doet.
Deze nieuwe vorm van computer electronica is de volgende stap van computing waar wel meer bedrijven aan werken.
Quantum computers zijn sowiso niet geschikt voor 'normaal' gebruik en zullen dat voorlopig ook niet worden. Ze zijn eigenlijk te 'vreemd' om als gewone allerdaagse computers te worden gebruikt.

Deze technologie van HP is eigenlijk een doorontwikkeling van 'normale' computers.
Alleen zijn ze gruwelijk meer efficient en kunnen informatie veel sneller verwerken.
En dat zijn toevallig twee zaken waar de huidige vorm van chips tegenaan lopen.
Deze chips zullen veel sterker, zuiniger en koeler zijn dan wat we nu hebben.
Dit lost dus een paar problemen op waar we op dit moment ernstig mee zitten.
Reken maar dat dit de nieuwe manier van computerchips ontwerpen wordt en dat de hele wereld uiteindelijk overgaat op dergelijke technologieen.
Of het precies de vorm wordt die HP heeft bedacht kun je over twijfelen. Hoe dan ook is dit wel het soort technologie waar iedereen naar uitkijkt voor de komende decenia.

Ben benieuwd waar o.a. IBM en Intel nog mee aan gaan komen want die zitten ook niet stil wat betreft dit soort ontwikkelingen.
"HP gaat het daarom denk ik niet winnen, minder geld en een minder goede naam ten aanzien van dit soort 'innovaties' (WebOS). "

Die redenering raakt kant nog wal.

WEB OS was een prima OS en LG heeft het echt niet overgenomen van HP omdat het waardeloos zou zijn, integendeel het is nog steeds een prima bruikbaar iets: reviews: LG's webOS: smart-tv eindelijk slim bekeken
Ze zijn het niet met zichzelf eens, want :
Om gebruik te maken van de nieuwe onderdelen is een compleet ander besturingssysteem nodig, waar HP bij een opensourceproject onder de naam Machine OS aan werkt.
maar dan :
Daarnaast werkt het concern aan Linux-varianten en Android die op het systeem moeten kunnen draaien.
Een modern OS bestaat uit verschillende lagen, waarbij de onderste lagen zorgen voor een abstractie van de onderliggende hardware t.b.v. de bovenliggende lagen. Je zult nog steeds het hele OS moeten hercompileren voor de nieuwe instructie-set, maar de echte hardware-afhankelijkheid is beperkt tot die onderste lagen.

Kijk maar naar de platforms waarop je Linux-varianten kunt krijgen, dat is ongeveer elke architectuur die ooit heeft bestaan.

Het moet mogelijk zijn om zelfs een Windows-variant te maken, per slot van rekening is Windows NT naast x86/x64 beschikbaar geweest op MIPS, PowerPC, ARM, Itanium en Alpha, al heeft alleen de laatste het ook gered tot SP6a. Dat komt omdat ook Windows wel degelijk is gebouwd rond de HAL : de hardware abstraction layer. En ook W8 heeft in de RT-variant ondersteuning voor ARM als niet-x86 platform.
Er is nog heel lang een Itanium versie van Windows geweest. Ik twijfel even over 2012, maar in ieder geval tot 2008R2. Maar volgens mij was dat een losstaande versie, net als W8 RT.

Dus een nieuwe Windows versie maken voor zeg maar gerust experimentele hardware zal best nog wat voeten in de aarde hebben. Microsoft moet er eerst een markt in zien voor ze hier überhaupt aan gaan beginnen.
Ik denk dat Microsoft zeker geen herhaling van Itanium wilt hebben :P
Maar
HP werkt al twee jaar aan het project, heeft er 75 procent van het personeel van HP Labs op gezet en beschouwt het als een grote kans voor de toekomst, omdat er maar weinig partijen zouden zijn die een omslag wat betreft computerarchitectuur kunnen maken.
Lijkt erop dat HP het heel serieus neemt, hoop tijd en 75% van de afdeling erop gezet :|
Bovendien op een markt waar flink ruimte is voor groei en HP inderdaad een van de weinige lijkt die die markt kan intreden.
Quantum computers zijn nog zo gigantisch ver weg, misschien dat dit een mooie verbetering is van de computer zoals we hem kennen en krachtigere servers geeft.
Laatste was inderdaad 2008 R2.
Gelaagdheid vanwege hardware is één facet, gelaagdheid vanwege snelheidsverschillen tussen de verschillende geheugens is misschien wel veel meer van belang voor deze ontwikkelingen bij HP Labs.
Het is vaak gezegd dat quantum computers alleen voor een heel select aantal berekeningen sneller zullen zijn dan onze huidige siliconen-gebaseerde machines. Ik denk dat quantam computers als persoonlijke pc's misschien ooit wel sneller zullen zijn, maar dat dit nog meerdere decennia weg is. Waar HP nu mee bezig is lijk me allemaal redelijk down-to-earth en misschien wel produceerbaar binnen een paar jaar.
Ligt eraan hoe ze gebruik maken van quantum. Of hoe ver ze komen.
Theoretisch kan elke berekening buiten de tijd berekend worden en voor ons instant zijn.
Quantum computers zijn veel te duur op dit moment.

De grootste bottleneck bij computers tegenwoordig is opslag/geheugen.
Er is altijd een Size VS Performance trade-off (hoe sneller het geheugen, hoe kleiner de opslag).
 • cache - zeer snel, maar zeer kleine grootte
 • ram - snel, maar ook beperkter in grootte
 • Flash geheugen (ssd) - trager dan ram, maar met meer opslag
 • HDD's - Veel opslag, maar zeer traag in verhouding met de rest
Memresistors kunnen (in combinatie met optische datacommunicatie) een serieuze snelheidsboost leveren.
De trade-off is eigenlijk performance vs prijs.
Hoe sneller het opslagmedium, hoe hoger de prijs per byte . Bijgevolg dat van de duurdere media dus ook minder bytes in een systeem gestoken word.
Uiteindelijk heb je wel gelijk, maar het is geen vast gegeven dat cache altijd klein moet zijn.. (Als je geld genoeg hebt, kan je een 1TB drive met dat snelle cache geheugen maken hoor :) )

[Reactie gewijzigd door efari op 12 juni 2014 10:50]

Quantum computers zijn nog steeds puur theoretisch. Ondanks het laatst vermelde bericht van "geslaagde" quantum communicatie. Dit was echter een hybride vorm en niet pure quantum-bit communicatie.
Ik vermoed dat we eerdere iets van HP zien.
Voor zover ik weet bestaan er echte quantum computers maar zijn ze slechts een paar q-bits groot en leven vooral in laboratoria.
Verder heeft quantum communicatie niks te maken met quantum computers.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 12 juni 2014 20:15]

Jij wil een hybride dus?
Ik weet niet wat jij met hybride bedoelt. Als je het hebt over quantum-encryptie dan heeft dat niks met quantumcomputers te maken.
Quote uit bovenstaand artikel:
Om gebruik te maken van de nieuwe onderdelen is een compleet ander besturingssysteem nodig, waar HP bij een opensourceproject onder de naam Machine OS aan werkt. Daarnaast werkt het concern aan Linux-varianten en Android die op het systeem moeten kunnen draaien.
Alleen: quantumcomputers zijn nog ver af. Google test momenteel de D-Wave, een computer met een paar quantumtrukjes, en die blijkt ondermaats te presteren.

Quantumcomputers zullen zelfs als ze al hun beloftes inlossen vooral winst opleveren in een aantal specifieke wiskundige taken. Voor algemeen computerwerk zou ik niet te veel verwachten.
Op een Quantum computer kan ook niet gewoon Windows geïnstalleerd worden hoor. Dat heeft ook een hele andere architectuur.
Waarom zou je daar dan ook Windows op willen draaien? Dat is meer voor thuisgebruikers en voor servers die windows-apps moeten draaien.
zolang de resulterende "processor" de zelfde instructies/functies bied is dat geen probleem
maar hoogst waarschijnlijk gaan er dan een aantal dingen mee veranderen zowel op het gebied van hardware en software
dat is in het geval "de quantum computer" echt niet anders

tenminste... wanneer ze innovatie willen toepassen op moederboards, chipsets en processoren
een moederbord e.d. zijn tenslotte ook niets anders dan geleiders, schakelingen, weerstanden etc.

alleen zijn veel bedrijven en ontwikkelaars vooral bezig aan kleine wijzigingen die je snel op het gemiddeld bordje prikt volgens de zelfde standaarden
dat is natuurlijk het goedkoopst en snelst op de markt te brengen en te verkopen
maar in principe is het allemaal de zelfde oude techniek

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 12 juni 2014 18:29]

interessant maar duur lijkt me, maar een leuk idee.

Nieuwe concepten uitwerken is altijd goed, het zou leuk zijn als we de computer uit kunnen zetten en alle applicaties open te houden. Aangezien de harde schijf normaal een bottleneck is, een SSD mogelijk is maar die heeft zijn eigen problemen, en geheugen is veel sneller.

Uiteraard dit zorgt ook voor problemen aangezien om een machine te bouwen om deze concept werkelijkheid te maken, kost tonnen met geld, een bedrijf zou dit niet snel doen omdat het een gok is. En de kosten is erg hoog, Ik neem aan omdat als het nieuw uitkomt zit er een belachelijke prijskaartje, niet alleen omdat het nieuw is maar geheugen kost al redelijk veel 16 gb ~ 100/150 euro. terwijl een ssd 120 gb voor 80-150 euro kost.

Dit is zeker goed voor de veel eisers, eigen website en DDOS protectie aangezien alles zo snel loopt heb je alleen nog een goede netwerk en cpu nodig. Natuurlijk is optimalisaties ook niet mis :)
zeker intresant maar inderdaad ik schat de kans dat het onrendable word heel hoog, vooral omdat de transistor in de memristor uit 2 dunne lagen platina bestaat.
Enig idee wat men 40 jaar geleden betaalde voor een computer? Nieuwe technologie ontwikkelen kost enorm veel geld, en ik ben blij dat er bedrijven zijn die durven van eens iets totaal nieuws te ontwerpen ipv altijd maar nieuwe evoluties te bouwen van bestaande ontwerpen.
Als er vandaag een nieuw systeem op de markt komt die de huidige taken van een bedrijf sneller kan uitvoeren de kosten er mee worden terugverdiend, is er altijd een markt. Een van de redenen dat servers verkocht blijven worden bijvoorbeeld.
Hopelijk wordt de last niet te zwaar voor HP. In je eentje een nieuwe computerarchitectuur ontwikkelen vraagt zeer veel resources, en dat betreft niet enkel die 75% van de ontwikkelaars die eraan werken... HP is nu niet bepaald een kleine speler, maar gezien de grote herstructurering moeten ze waarschijnlijk ook niet te wild doen. Ik hoop in ieder geval voor HP dat het lukt. De technologie is veelbelovend en zie ik dan ook vlugger werkelijkheid worden dan een commerciële (echte) quantumcomputer voor mainstream gebruik.
Misschien een soort van alles of niets poging?

Of we blijven bij het oude en zakken langzaam maar zeker weg of we komen met iets radicaals nieuw en zijn voorlopig de grootste speler op de markt?

HP is de laatste jaren flink mensen aan het ontslaan dus het kan daar beter gaan zou je zeggen.
Kan wel meevallen. Ze kunnen zich nu focussen op de basisprincipes en als dat er goed uitziet, ga je partners zoek en probeer je wat te standaardiseren.

Dit soort fundamentele dingen doet geen enkel bedrijf alleen, ook HP is zo gek niet.
Een groot risico van HP. Driekwart van je research aan een compleet nieuw concept opofferen. Daarmee moet het dus een succes worden, anders heb je dus de komende jaren best wel een probleem.
Lijkt me tenminste...
Als het ze alleen lukt, dan hebben ze een gigavoorsprong op de rest van de markt. Dus mochten jullie van gokken houden: koop aandelen HP. Lukt het ze, dan ben je straks spekkoper. Mislukt het, dan heb je pech...
Dat klopt, het is een groot risico. Maar aan de andere kant moeten bedrijven nu eenmaal risico's nemen om te overleven. Bovendien bestaat er een kans dat als het gehele project geen succes wordt, dat de research toch zaken oplevert die wel veel geld gaan genereren.
HP heeft een nieuwe computerarchitectuur gepresenteerd die zuiniger en zes keer sneller is dan de huidige servers en in staat is smartphones 100 terabyte opslagruimte te geven.

The Machine kan volgens HP 160 petabyte (160 miljoen gigabyte) aan data in 250 nanoseconden behandelen. Dat is zes keer sneller dan huidige serverhardware, toch verbruikt The Machine daarbij 80 procent minder energie.

Omdat de architectuur van The Machine geen koper gebruikt, maar fotonica, zijn andere vormen van computers mogelijk. Daarom denkt HP dat het de technologie ook kan laten krimpen voor gebruik in laptops en smartphones.


Ik zeg kom maar op weg met de memory cards

Bron: http://www.nu.nl/tech/380...-100-terabyte-opslag.html
Tamelijk geniaal dit. Net zoals met de introductie van de gewone computer is het moeilijk voor te stellen welke voordelen die nu met zich mee zal brengen. Alleen al het opheffen van werkgeheugen limieten heeft natuurlijk gigantische voordelen qua snelheid. In het kader van spelletjes: werelden die duizenden keren groter zijn dan nu en wellicht met de kwaliteit van raytracen en dat dan weer in combinatie met Oculus rift technologie.
Inderdaad, ik ben ook erg enthousiast. Ook de rekensnelheid van de processor... Als ik het goed lees maken de cores zelf nog geen gebruik van optische verbindingen. Als dit in 2020 zich manifesteert dan gaan we een enorme sprong krijgen. Misschien zijn we dan eindelijk eens af van het Microsoft monopolie...
Ik denk wel dat dit iets gaat worden, er zijn veel meer Linux distro's en computer die Linux gebruiken dan Windows computers. Een Windows beheerder kan zich dat niet voorstellen, maar het is toch echt zo.

Als ze het dan ook nog voor elkaar krijgen om een port te maken van het office pakket of een compatibiliteitsmodus weten te maken. Dan acht ik de kans zeer groot.

even offtopic, de nieuwe thinclients van HP t620 vind ik echt super. Ze hebben een AMD apu erin gestopt en er is zelfs een keuze voor een i3 - i5 cpu...

Ben heel blij met HP!!
Ik denk wel dat dit iets gaat worden, er zijn veel meer Linux distro's en computer die Linux gebruiken dan Windows computers. Een Windows beheerder kan zich dat niet voorstellen, maar het is toch echt zo.
Ik krijg toch echt hele andere resultaten als ik bv. kijk naar webservers, dan hebben we het niet eens over desktops:
http://en.wikipedia.org/w...hare_of_operating_systems

Het is ook niet alsof Linux er direct op kan gaan werken of dat Linux software pakketten het zonder een hoop werk het direct zullen doen.
hmm zijn er meerder die geen geluid bij het filmpje hebben ?
Werkt hier gewoon.
Star Trek chips denk ik aan als ik dit zie :O :D.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee