Het Nederlandse bedrijf Mapper Lithography heeft overheidssteun gekregen om zijn lithografische technieken verder te ontwikkelen. Het bedrijf werkt aan zogeheten e-beam-lithografie, dat kleinere features van chips mogelijk moet maken.
De subsidie die door de Europese Commissie werd goedgekeurd betreft 5,7 miljoen euro die aan het Nederlandse bedrijf wordt toegekend. Daarnaast kreeg Nederland toestemming van de EC om 15,6 miljoen euro in de vorm van 'zachte' leningen aan Mapper Lithography te verstrekken. Een deel van dat geld is overigens al vanaf 2007 aan het bedrijf uitgekeerd, toen mijlpalen in de ontwikkeling van de e-beam-lithografische techniek werden bereikt.
De electron beam-lithografische technieken zouden van belang zijn voor de toekomst van de chipproductie. Met de huidige technieken kunnen de feature-sizes niet veel kleiner dan twintig nanometer worden gemaakt. Om kleinere proces-nodes mogelijk te maken, moeten de maskers voor wafers fijner zijn dan nu mogelijk is. Een van de technieken is e-beam lithography, terwijl ook computational lithography en euv-lithografie mogelijk zijn. Met de eerstgenoemde techniek houdt het Nederlandse Mapper Lithography, een spin-off van de TU Delft, zich bezig.
De e-beam-lithografie van Mapper maakt niet langer van maskers gebruik, maar de ruim tienduizend parallelle elektronenbundels schrijven de patronen voor de chipcomponenten direct op de wafers.