Onderzoekers van de TU Delft hebben een manier gevonden om de spintoestand van een enkel elektron af te schermen van omgevingsinvloeden. De vinding is belangrijk voor de ontwikkeling van een quantumcomputer.
De spin van elektronen wordt gezien als belangrijke kandidaat om de bouwsteen van een eventuele quantumcomputer te worden. In Delft wordt al langer gewerkt aan de opslag van informatie met behulp van de spin van elektronen: de quantummechanische eigenschappen van de spin zorgen ervoor dat deze tegelijkertijd een bepaalde mate van zowel 1 als 0 kan zijn. Dat maakt de spin geschikt als qubit, oftewel als rekeneenheid van quantuminformatie. De toestand waarin de spin als qubit kan dienen is echter heel fragiel. De geringste invloed van buitenaf beïnvloedt de quantumstaat, wat ten koste gaat van de bruikbaarheid van de spin als qubit.
De Delftenaren zijn er nu in geslaagd de wisselwerking tussen de spin en de omgeving van het elektron te neutraliseren. Dat doen ze door de spinrichting van het elektron met hoogfrequente pulsen keer op keer 'om te klappen'. Dat gebeurde met vaste tussenpozen, zodat het effect van de omgeving werd uitgemiddeld en het leek alsof de spin volledig geïsoleerd was. Bovendien bleek dat hoe vaker het team de spin omklapte, hoe langer de quantumtoestand behouden bleef. De loskoppeling werkt voor elke spintoestand die mogelijk is, zo wisten de onderzoekers te bewijzen.
Het onderzoek vond plaats aan het Kavli Institute of Nanoscience van de Technische Universiteit Delft en zal deze week online worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.