Een groep wetenschappers van de Amerikaanse Yale-universiteit heeft naar eigen zeggen 's werelds eerste solid state quantum-computerchip gemaakt. De processor rekent met twee qubits en is in staat eenvoudige algoritmes af te werken.
De Yale-onderzoekers zijn niet de eersten die een quantumprocessor ontwikkelden, maar ze hebben naar eigen zeggen wel de primeur met de ontwikkeling van een quantum-cpu die gelijkenis met een tradionele processor vertoont. Volgens projectleider Robert Schoelkopf, een natuurkundige die verbonden is aan de universiteit van Yale, is de volledig elektronische quantumprocessor de eerste die eruitziet als een gewone processor en ook zo is te gebruiken. De processor doet zijn werk met twee qubits, die zijn opgebouwd uit miljoenen aluminium-atomen die zich als een enkel atoom gedragen. De twee qubits van de Yale-onderzoeksgroep communiceren met elkaar via een door fotonen gevormde quantum-bus.
Een cruciale eigenschap van de quantum-processor van Schoelkopf en zijn team is de levensduur van de qubits: die kunnen hun quantumtoestand gedurende ongeveer een microseconde vasthouden. Eerdere qubits konden dat slechts nanosecondes. De qubits kunnen daarmee lang genoeg in een toestand van superpositie verkeren om eenvoudige algoritmes, waaronder het Grover-algoritme om databases te doorzoeken en het minder nuttige Deutsch-Jozsa-algoritme, te draaien. De onderzoekers zullen trachten de levensduur verder te verlengen, zodat complexere berekeningen uitgevoerd kunnen worden. Ook zijn ze van plan het aantal qubits uit te breiden, wat de rekenkracht van de processor moet vergroten.