Onderzoekers hebben een proof-of-concept uitgevoerd waarmee ze de haalbaarheid van een quantum-harde schijf willen aantonen. De onderzoekers gebruikten vier qubits, maar dat zou kunnen worden uitgebreid naar meer.
De onderzoekers van het California Institute of Technology, ofwel Caltech, stonden onder leiding van H.J. Kimble en publiceerden hun resultaten in het tijdschrift Nature. Daarin beschreven de Caltech-medewerkers hoe ze gegevens uit een netwerk van quantumdeeltjes wisten te lezen. Vervolgens stuurden ze de gegevens over een optisch kanaal. De quantuminformatici gebruiken qubits van vier quantumdeeltjes, maar zeggen dat het systeem arbitrair schaalbaar is.
Dagelijkse toepassingen voor de quantum-harde schijf zullen nog even op zich laten wachten, maar zouden uiteraard beperkt blijven tot quantumcomputers; de techniek is niet geschikt voor consumenten-pc's. De vier quantumdeeltjes, die ieder uit één miljoen cesiumatomen bestaan, worden met lasers gekoeld. De collectieve spin van de cesiumatomen wordt met een laser geregeld door middel van een proces dat laser beam encoding wordt genoemd. Op die manier worden de quatumtoestanden van de vier quantumdeeltjes verstrengeld. De measurement induced entanglement, ofwel de door de meting veroorzaakte verstrengeling, wordt dankzij een wisselwerking tussen laser en elektronenspin ook in de laser geëncodeerd. Die kan vervolgens over een optisch kanaal worden getransporteerd en uitgelezen.
In een vorig experiment waarbij dergelijke verstrengelingstechnieken werden gebruikt was het aantal qubits, of quantum bits, beperkt tot twee. De Caltech-onderzoekers denken dat in plaats van vier quantumdeeltjes, verantwoordelijk voor evenzoveel qubits, een arbitraire hoeveelheid quantumdeeltjes kan worden verstrengeld. Vervolgens zou hun data kunnen worden uitgelezen en getransporteerd. De onderzoekers werken aan meer onderdelen voor quantumcomputers. Hun volgende stap betreft de manier waarop de verstrengeling verloren gaat.