Onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om qubits uit te lezen met behulp van een laser. Het concept is met succes toegepast op een 'quantumcomputer' met vier qubits. Hiertoe werden eerst elektronen met de bits verstrengeld.
Het uitlezen van de informatie in qubits, of quantumbits, is traditioneel lastig, vooral als atoomkernen worden gebruikt als qubits. Die kernen zijn echter, dankzij hun geringe interactie met hun omgeving, tegelijk stabiel genoeg om als qubits te fungeren. Onderzoekers van de TU Delft zijn er, in samenwerking met de Stichting FOM, in geslaagd om de spin van atoomkern-qubits uit te lezen. Zij gebruiken hiertoe een elektron om de spin, ofwel de quantuminformatie van de qubit, over te nemen door middel van verstrengeling met het qubit-atoom.
Met behulp van een laser werd vervolgens de spin van het verstrengelde elektron uitgelezen. De vier qubits werden op een diamanten chip ondergebracht en met elektronen verstrengeld. Door rood laserlicht op de verstrengelde elektronen te schijnen wordt het licht bij quantumtoestand 0 door het elektron opgenomen en weer uitgezonden. Bij quantumtoestand 1 wordt geen licht uitgezonden. Uit de in de elektronen gemeten spin kan de quantumtoestand van de qubits worden afgeleid.
Het gebruik van de elektronen als tussenstap om de quantumspin van de qubits uit te lezen heeft als bijkomend voordeel dat de quantumtoestand van de atomen niet wordt beïnvloed. Daardoor kunnen de atomen met deze methode worden gemanipuleerd voor gebruik in quantumcomputers. Ook kunnen quantumfouten met de methode gecorrigeerd worden. De onderzoekers willen onder meer quantumteleportatie en verstrengeling van verscheidene deeltjes onderzoeken.