Medewerkers van het Joint Quantum Institute van de Maryland-universiteit hebben een vooruitgang geboekt in quantumteleportatie. Ze slaagden erin om informatie met behulp van quantumverstrengeling over een afstand van een meter te verplaatsen.
De onderzoekers van het JQI transporteerden, in samenwerking met onderzoekers van de universiteit van Michigan, de quantumtoestand van een ion naar zijn verstrengelde partner. Van het daadwerkelijk transport van deeltjes is derhalve geen sprake, maar de onderzoekers noemen hun werk een grote doorbraak. Niet eerder zou een combinatie van fotonen en atomen gebruikt zijn om informatie over grote afstanden en met grote zekerheid instantaan te verplaatsen.
De methode die de wetenschappers van beide universiteiten hanteerden, heeft quantumverstrengeling van twee ionen als uitgangspunt. Een dergelijk quantumpaar is, ongeacht de onderlinge afstand, onverbrekelijk verbonden: een verandering in de ene helft van het paar is direct merkbaar in het andere helft. Door het ene ion in een bepaalde quantumtoestand te brengen en daar een meting aan te doen, krijgt het tweede ion dezelfde quantumtoestand als het eerste atoom. Vervolgens kan de toestand van het eerste ion worden achterhaald uit de quantumtoestand van zijn verstrengelde tegenhanger.
De onderzoekers hebben op deze wijze informatie van het ene naar het andere ion verplaatst, waarbij de atomen zich op een afstand van een meter van elkaar bevonden. Dankzij de onmiddelijke uitwisseling van gegevens tussen verstrengelde paren zouden de experimenten van de onderzoekers tot de totstandkoming kunnen leiden van quantumnetwerken, een belangrijke component van quantumcomputers.