Twee teams van wetenschappers is het gelukt om atoomdeeltjes over een afstand te teleporteren, zo lezen we op BBC News. Teleportatie slaat hier op de mogelijkheid om kwantumtoestanden van het ene atoom over te zetten op het andere atoom. Met kwantumtoestanden worden kenmerken bedoeld als energie, beweging en andere natuurkundige eigenschappen. Het omzetten van kwantumtoestanden was toe nu toe alleen gelukt bij lasers; dit is de eerste keer dat men dit succesvol toepast op massieve deeltjes. De twee teams, die onafhankelijk van elkaar werkten in Oostenrijk en de Verenigde Staten, werkten beiden op met een soortgelijke methode om de toestanden over te zetten naar nieuwe atomen.
De methode is gebaseerd op de ‘verwikkeling’ van atomen, een eigenschap waarbij een atoom dezelfde kenmerken heeft als een ander atoom zonder daarbij dicht in de buurt te hoeven zijn. Allereerst maakten de teams gebruik van paar verwikkelde ionen. In een derde ion wordt de gewenste kwantumtoestand opgewekt, die later geteleporteerd zal worden. Een van de verwikkelde ionen, laten we zeggen ion een, wordt met het derde ion samengebracht in een nieuwe verwikkeling en de interne toestand van beide deeltjes wordt gemeten. De laatste stap stuurt de kwantumtoestand van het oorspronkelijk niet-verwikkelde deeltje naar het deeltje dat nu is vrijgekomen uit de eerste verwikkeling, laten we die ion twee noemen. Ion twee heeft nu de kwantumtoestand van ion drie overgenomen en de oorspronkelijke kwantumtoestand van ion drie is vernietigd.
Het Oostenrijke team maakte gebruik van calciumionen, in Amerika werden berylliumdeeltjes gebruikt. Hoewel er gebruik werd gemaakt van andere deeltjes en de methodes onderling niet precies gelijk waren, kwamen beide teams uit op een betrouwbaarheid van 0,75. Deze betrouwbaarheid is een maat voor hoe de goed de kwantumtoestand van het eerste deeltje is overgezet naar het tweede deeltje. Het feit dat in beide laboratoria met andere ionen en andere methoden eenzelfde betrouwbaarheid werd bereikt, is volgens het blad Nature een teken van de grote flexibiliteit en potentie van deze techniek.
In de computers van de toekomst kunnen kwantumtoestanden qubits vormen, een soort kwantumvarianten van de ons zo bekende nullen en enen. Deze computers zouden in staat moeten zijn om nog complexere loads te verwerken op een hogere snelheid dan de huidige supercomputers. Deze verwerkingssnelheid zou verhoogd kunnen worden door het gebruik van teleportatie, zo zegt Dr David Wineland van het VS-team. Volgens professor Rainer Blatt van het Europese team is dit een mijlpaal in de kwantumgeschiedenis, nog niet eerder was men in staat om kwantumtoestanden te teleporteren op commando.