'Beam me up, Scotty'

Nature wist in dit artikel te vermelden dat er een nieuwe doorbraak is gedaan in het onderzoek naar teleportatie. Onderzoekers van de Universiteit in Aarhus, Denemarken, zijn er in geslaagd om 2 grote groepen atomen te 'verstrengelen', waarbij bepaalde quantumeigenschappen van de atomen aan elkaar gerelateerd zijn. Tot dan toe was dit slechts gelukt met groepjes van enkele atomen, nu is het gelukt met groepen van miljarden atomen. Ook de tijd waarin deze toestand in stand kon blijven is opgeschroefd van een femtoseconde (een miljoenste van een miljardste seconde) tot een milliseconde.

Voor de mensen die bij het lezen van dit bericht de auto al naar de sloop hebben gebracht is er slecht nieuws. Het teleporteren van mensen zal voorlopig voorbehouden blijven aan SF-series :

Teleportation will not involve the wholesale deconstruction and reconstruction of humans, Star Trek-style. It should allow the arrangement of one set of quantum particles to reproduce more or less instantly that of a similar collection of distant particles. In this way a message encoded in photons of light could be transmitted from one place to another without sending the photons across the intervening space.

Een meer haalbare toepassing van dit soort experimenten is de quantum-computer. Hoewel dit op dit moment nog slechts bestaat uit theorieën en kleinschalige experimenten, belooft het een revolutie te worden, zodra de technieken grootschalig toegepast kunnen worden.

Voor degenen die hier meer over willen weten bevat het artikel een aantal interessante links.

Door Johan de Geus

Nieuwsposter

01-10-2001 • 15:27

146 Linkedin

Bron: Nature

Reacties (146)

146
140
101
22
4
8
Wijzig sortering
Er was ooit eens op de TV geweest om alle moleculen van een mens ofzo op te slaan op HDD's had je een stapel HDD's nodig van de Aarde naar de Maan. Beter gezegd : Als je alle diskcapaciteit van het internet zou gaan gebruiken zou je mischien een mens op kunnen slaan in een computer.

Vooralsnog dus niet echt haalbaar. :)
Nu nog niet nee, maar hoe lang was dat geleden?
De 20MB-hd uit m'n vaders oude pc (8086XT) was groter dan de 40GB-hd van m'n broertje, en ze worden vast nog veel kleiner tov de capaciteit.

Bovendien kunnen we comprimeren :)
Jij bent de eerste die in de compressiepers mag :P la mij maar lekker ongecomprimeerd overgezonden worden...

* Aetje rilt al bij het denken aan hoe hij er uit zou zien als Xing em gecomprimeerd had. Brrrr }>
Anoniem: 11118
@Aetje1 oktober 2001 20:29
CRC error... kunnen ze je weggooien.. :P
Das lekker..
Als je last had van een te hoge stem, kom je terug als een brombeer :P
En wat zullen ze met het origineel doen? Je wordt namelijk niet verplaatst maar gekopieerd...

:7
Anoniem: 29047
@Tarin1 oktober 2001 16:03
Nu nog niet nee, maar hoe lang was dat geleden?
Nog niet zo lang geleden dat in deze berekening 20MB schijven werden gebruikt! (volgens mij ~20-30 GB)

Ik heb het nog wel ergens in een boek staan geloof ik, maar ja daar heb ik niet zo veel aan op m'n werk...ga wel even kijken of ik het kan vinden..
Ik vond ergens dat "A gram of DNA contains about 10^21 DNA bases, or about a billion terabits" Oftewel: een gram DNA is een zettabit aan informatie, waar zo'n 10 miljard HD's voor nodig zijn, alleen al voor het DNA. Ik vraag me af hoe goed die schatting dus is...

Nu kan je natuurlijk wel een handig truukje toepassen: alles dat je niet opslaat moet met water gevuld worden; dat scheelt weer 70% informatie opslag ;)
In feite is 1 strengeltje DNA al genoeg...
Ooit van junk-DNA gehoord? Kun je ala MP3 de nutteloze info eruit filteren :P
Fijn.. wordt je geteleporteerd met lossy compressie.. kom je aan zonder neus oid :)
Nee, niet echt. Als je alleen iemands DNA verzend zal ie opnieuw geboren moeten worden. Anders is het gewoon al die atoompjes bij elkaar, hun positie en snelheid.
Hoe 'junk' junk-DNA werkelijk is, is nog zeer de vraag. Zonder junk DNA red je het in ieder geval niet en als je je junk DNA random opnieuw vult, dan ben je waarschijnlijk ook snel dood.
tijd voor een betere codec dan..... :P
tijd voor een betere codec dan..... :9
Nog beter dan "DoubleSpace"?????
:D
ike denk niet dat je je zelf wilt gaan compressen, gewoon de onbelangrijkste dingen weg laten, of links het zelfde als rechts maken, dan hoef je nog maar de helft te verstuuren, maar ja dan kom je ook nog maar voor de helft aan de andere kant weer aan, dus ik denk niet dat je dat zou willen!
met een beetje knutselen met mirror en rotate in fotosoep maak je zo weer een links uit rechts. Handig als je linkerkant maar 3 vingers heeft ofzow :)
3 vingers een probleem?

wat denk je van je hart en lever
However, Nature allows us to transmit the information about the object to another site (without reading out this information!) where this quantum object can be reconstructed.
Als ik het goed begrijp hoef je dus niets op te slaan of uit te lezen (in de hedendaagse zin van het woord). Je hebt dus geen terrabytes grote hdd's nodig of netwerken die terrabits/ms kunnen vervoeren :D
Nee je hebt "maar" 70 Gb nodig. Om elk dingetje op te slaan van jouw.
Het programma waar jij het over had heette Quarks, op de WDR
Anoniem: 16885
1 oktober 2001 16:47
Ik had laatst met een huisgenoot van me een erg leuke discussie over enkele problemen met teleporteren. Een van de belangrijkste problemen waarvan we bedacht hadden dat die op konden treden is dit: Als je een object teleporteert dan is het enige wat veranderd de locatie van het object, alle andere eigenschappen zouden (theoretisch) hetzelfde moeten blijven, dus ook snelheid. Ieder object op aarde draait met de aarde mee om de aardas, alleen omdat je op de evenaar veel verder van de aardas af bent dan op de noordpool leg je op de evenaar veel meer afstand af (ongeveer 1600km/h). Als je dan een object van de evenaar naar de noordpool teleporteert zal dat object dus daar opeens een snelheid van zo'n 1600km/h hebben. Door dit probleem krijg je dus dit soort gevallen:
Kirk: beam me up scotty!
zoeeeemmmm (kirk wordt opgebeamt).
Kirk:AAAAAAAAAHHHH!!!!!
KNAL!!! (kirk gaat door de geluisbariere)
SPLAT!!! (kirk is een vlek op de muur van de enterprise geworden)..
Er zijn in mijn ogen dus nog wel wat praktische probleempjes op te lossen......
Er is nog wel een ander (theoretisch) probleem nl. de onzekerheidsrelatie van Heisenberg. Dit houdt in het kort in dat je van een deeltje op 1 moment niet de impuls en de plaats kan weten.

Gevolg is dat je dus een mens als je hem in deeltjes verstuurd je hem nooit meer in elkaar krijgt. Ik vraag me dan ook af wat er nou precies achter deze theorie schuil gaat want uit het artikel in nature wordt hier niet op ingegaan. Misschien dat de eerdergenoemde relatie is weerlegd.
Anoniem: 16885
@Frostie1 oktober 2001 17:14
Het leuke van deze manier van teleporteren is dat je niets in delen verstuurt, je verricht een meting aan een groep deeltjes, deze groep deeltjes valt uitelkaar en direct, zonder iets te versturen of wat dan ook, neemt een andere groep deeltjes precies de zelfde eigenschappen aan op een andere plaats. Je hoeft dus helemaal niets te weten over de impuls of de plaats van de afzonderlijke deeltjes, deze blijft gewoon het zelfde, dus je hoeft er zelf niets aan te veranderen.
Ok dat er geen deeltjes worden verplaatst dat klopt maar dan heb je dus wel een oneindig snelle verplaatsing van informatie nodig :)

Dan loop je weer tegen een andere barriere aan lijkt me maar ja dit is ook pas het eerste stapje op een lange weg van nieuw onderzoek
Het idee van deze techniek is juist dat door die meting uit te voeren direct (zonder tijdsverlies) de toestand van de andere deeltjes veranderd. Deze hele techniek is dus gebaseerd op die (al bewezen) oneindige "verplaatsing van informatie". Dus juist doordat die bariere waar jij het over hebt al gebroken is is deze techniek in theorie mogelijk.
Is al bewezen? Heb je een linkje naar een nature artikel? (niet dat ik je niet geloof hoor maar het is ook al weer 2 jaar geleden dat ik me hier mee bezig hield). Blijkbaar zijn er toch wat ontwikkelingen geweest nadat ik mijn quantum vakken had afgerond :)
Het is een jaar terug ofzo wel in de praktijk bewezen dat het zo werkt met fotonen, daar stond toen een heel stuk over in de wetenschapsbijlage van de Volkskrant. Ik heb helaas geen link naar dat artikel of naar het nature artikel waar het (dacht ik) vandaan kwam. In iedergeval stond in dat artikel dat het voor atomen (materie dus) op dezelfde manier ging maar dat ze daar nog even mee moesten werken om het in de praktijd te doen.
Hmm ik lees meestal die bijlage wel :) maar je kan natuurlijk niet alle onthouden. Maar je zegt dat fotonen zich oneindig snel kunnen verplaatsen? Op zich interessant want dat zou betekenen dat ze sneller zijn dan het licht.

Ik weet wat fotonen zijn maar hoe ze sneller kunnen gaan dan het fenomeen waar ze in onderdeel van uitmaken dat zie ik niet echt.

Mooi iets om over na te denken en eens kijken of ik nog wat kan vinden in Nature.
Op zich gaan de fotonen niet sneller dan het licht als ze geteleporteerd worden, het idee van teleporteren is namelijk het verplaatsen van een object of deeltje zonder het te laten bewegen. Je verandert de snelheid dus niet, maar zorgt dat het van het ene op het andere moment op een andere plaats is. De grens dat een object niet sneller dan het licht kan bewegen is er dus nog steed.
Ok maar dan moet de definitie van snelheid aangepast worden volgens mij. dx/dt=v gaat dan niet echt meer op :) Je hebt dan nl. een verplaatsing in een oneindig kleine tijd vandaar dus mijn snelheidsconclusie.
Sterker nog: t=0 in dat geval, geeft je dx= oneindig. Hmmm?

Ik ben er van overtuigd dat de quantummechanica (wanneer er ooit iemand komt die het echt een keer begrijpt...en zeg niet dat dat onmogelijk is) ons hele beeld op de wereld zal veranderen. ALLE Newtoniaanse ideeen zullen waarschijnlijk niet meer een goede beschrijving van de werkelijkheid zijn, meer een methode om iets uit te rekenen. Vergelijk het met ons zonnestelsel. Daar heeft iemand (ben niet zo goed in namen) ooit een heel moeilijk model gemaakt met honderden cirkels, wat prima de posisite van de planeten kon bepalen. Toen kwam er iemand die erachter kwam dat het eigenlijk om ellipsen ging.
Ik verwacht dat iets soortgelijks zal gaan gebeuren.
Voor de correctheid is het dt=0 en dx > 0 en dat geeft dan v = oneindig :)

Maar wat je zegt over quantummechanica vind ik raar ("wanneer er ooit iemand komt die het echt een keer begrijpt...en zeg niet dat dat onmogelijk is"). Er wordt best veel onderzoek naar gedaan maar het is gewoon zeer complexe materie. Vooral theoretisch (= grotendeels wiskundig in dit geval) kan het redelijk pittig zijn.

Wat je zegt over het voorbeeld van de ellipsen (ik ben even de naam van die wetenschapper kwijt maar volgens mij was het een Nederlander) dat klopt hier ook wel alleen is dat moment eigenlijk al geweest. Er waren verschijnselen die niet met de klassieke mechanica te verklaren waren. Door verder onderzoek zijn daar toen uiteindelijk door de quantummechanica verklaringen voor gevonden.
Anoniem: 14726
1 oktober 2001 15:36
verry funny scotty, now beam down my clothes ;)

ff serieus nu:
It would be impossible to maintain full entanglement of this many atoms for longer than a million-billionth of a second. Polzik's team can keep their two clouds in a loose entanglement for half a millisecond. They hope to maintain it for longer in the future, and perhaps to achieve the same thing in the solid samples needed for making quantum computers.
Het zal dus nog wel even duren voordat hier proaktische toepassingen voor worden ontwikkeld.
Hmmm....Misschien kun je het dan wel niet langer dan een halve miliseconde in stand kan houden, maar je als een zogenaamde quantum-computer zou kunnen maken (en misschien is een gewone computer ook wel afdoende (na nog wat jaren ontwikkeling)), dan zou je natuurlijk op 'de plaats van bestemming' met die computer die deeltjes 'permanent' kunnen maken naar het 'beeld': dus een kopie van een groep moleculen maken.

* 786562 SirBlack

tea, earl grey, hot, please :9~

Het moet mogelijk zijn om, eenmaal in een bepaald verband, ze die structuur te laten houden, zonder dit 'quantum entanglement'-verband.
Lijkt me een goeie ontwikkeling voor de mensheid....goed voor het mileu, vervoer is razendsnel, en als je een nieuw snufje uit Azie moet :P dan floep er ff heen :)

Helaas zal dit wel niet te betalen zijn ofzo :(
goed voor het mileu
Ik denk inderdaad ook dat deze manier van transport bijna geen energie kost, NOT
Spel kernfusie ens :)
jij en ik maken dat iig niet meer mee, en voor het milieu of je het ook echt niet meer te doen want tegen die tijd is, bij wijze van, het rijden op water al verouderd
je zal altijd zien dat er misbruik van gemaakt gaat worden -- zit je net lekker te cs-en....zappo... je hele systeem ineen keer verdwenen... :'(
.... zijn er in geslaagd om 2 grote groepen atomen te 'verstrengelen', waarbij bepaalde quantumeigenschappen van de atomen aan elkaar gerelateerd zijn.
eh... wattuh? ik nie begrijp nie, kan een of andere Einstein dit even verduidelijken???
Anoniem: 351
@aphx1 oktober 2001 15:52
De "Verstrengeling" houdt in dat een eigenschap van de ene wolk, invloed heeft op diezelfde eigenschap van de tweede wolk. Om het voorbeeld door te trekken : Je gooit twee bergen muntjes op (een met links en een met rechts voor de smartkonten hier ;) ). Normaal buitelen de muntjes onafhankelijk van elkaar rond. Zou je de twee bergen "verstrengelen" (ik vermoed dat het hier de spin van de elektronen betreft) dan draaien de muntjes van berg 1 ineens allemaal linksom OMDAT de muntjes van berg 2 rechtsom draaien.
Het onzekerheidsprincipe van Heizenberg/Heidelberg (hoeheettieookalweer) zorgt ervoor dat als je een eigenschap nauwkeurig wilt weten, de gerelateerde eigenschap onbekend/onnauwkeurig blijft. Je kunt dus of plaats, of positie meten.
Bij volledige verstrengeling zijn alle eigenschappen van alle muntjes/atomen aan elkaar gerelateerd, en als je dat aan wilt tonen verstoor je de te meten verstrengeling. Vandaar dat er nu alleen met de genoemde "losse" verstrengeling gewerkt wordt.
Voor de quantum mechanica liefhebbers.
Het is het onzekerheids principe van Heisenberg. In eerste instantie had Heisenberg het over elektronen waarmee hij beschrijft dat je van een deeltje niet _en_ de exacte lokatie _en_ de exacte impulsvector kunt weten. Des te meer je weet over de lokatie des te minder je weet over zijn impuls.

Een meer algemene vorm van de onzekerheidsrealtie is:
[quote]

Het is onmogelijk twee van elkaar afhankelijke grootheden als snelheid en positie met oneindig grote nauwkeurigheid te meten.
[/quote]


meer lezen
Anoniem: 3747
@KeX1 oktober 2001 20:19
of om precies te zijn : de onzekerheid is groter dan de constante h / 2 pi, waarbij h de Constante van Planck is ( 6.58 x 10e-16 ).
Onzekerheid wordt dan bepaald als het produkt van delta plaats en delta impuls óf delta energie en delta tijd. Verders heb je natuurlijk gelijk!
Maar dat voert misschien allemaal wat ver voor een simpele frontpage ;)
Even een vraagje:
Als je nou die deeltjes verstrengeld hebt (of als ze dat zijn), dan gaat dus de ene rechts- en de ander linksom. Zijn dan die 'locatievector' en 'impulsvector' ook tegengesteld aan elkaar? En kan je dan niet van dat ene deeltje de locatievector meten en van die ander de impulsvector zodat je van heel die meneer Heisenberg geen last meer hebt doordat je van elk deeltje afzonderlijk of de locatie- of de impulsvector kan meten en die ander uit kan rekenen?
Ben ik gedeeltelijk met je eens. Voor sommige mensen is redundantie het toverwoord, anderen hebben graag een minimalistische schrijfstijl. Vandaag ben ik zeker in een gulle bui ;) .
Ik denk dat hij vorige week ook naar de startrek night heeft gekeken! :) Daar hadden ze het ook over het Heisenberg Princype..

Dat ze "huidigge" bevindingen mee nemen in het verhaal van startrek ( zo hebben ze daar de "HeisenBerg Compensator" om te zorgen dat ze wel righting en positie kunnen bepalen (of was et nou snelheid?)
Niet eerst vervoer: we gaan eerst dingen repliceren :-)

(Tot zover voedsel-schaarste en gebrek aan koffie :9 )
Als je het artikel had gelezen, dan had je gezien dat replicatie dus NIET kan. Je vernietigt het te zenden object/informatie bij het verzenden.

Zie ook www.subject.nl voor een redelijk duidelijke samenvatting van de implicaties en wat er nu precies gelukt is.

[edit: typo en subject.nl verwijzing]
Stel je eens voor: een keer een kop goeie koffie 'inscannen' en dan nooit meer van die smerige automaten koffie

:9~
Tea, Earl Grey, hot. (aldus Captain Picard)


Ik blijf voorlopig nog maar ff mijn Delonghi aanzwengelen (espressomachine) ;)
Mensen mense toch ...
willen jullie niet zo denigrerend doen over mijn eerste levenbehoefte ?!?

* 786562 Koffie
Anoniem: 33366
@wimmi1 oktober 2001 19:00
een megajoint inscannen en
heel veel jointjes repliceren........ :P
Ja, leuk, iedereen elkaars koffie aan elkaar entanglen, en dan met 1 slok alle koffie van de hele afdeling opdrinken ;-)
Zolang we geen expirimenten als "the fly" krijgen, gaan ze hun gang maar....
het gaat hier niet om het transporteren van fysieke elementen, (toch zonde dat die vlieg opgescheept werd met de genen van Jeff Goldblum, vliegen zijn namelijk erg nuttige wezens); maar om het creeren van een real-time link tussen verschillende atomen.

een Quantum netwerk kan bestaan uit twee computers die aan verschillende kanten van de aarbol staan zonder enige vertraging.
maar eerder zou dit binnen processoren kunnen worden toegepast, geen warmteontwikkeling meer.

wil je werkelijke teleportatie zou je de atomen zelf moeten kunnen aanpassen, spiegelen naar andere atomen, dat is natuurlijk rare toekomstmuziek ;)
"very funny Scotty, now beam down my clothes"
Je zult toch altijd een soort link houden tussen de 2 delen, en die link kan alleen maar bestaan uit deeltjes, hoe die deeltjes dan de boodschap door geven maakt niet uit, maar er zal altijd (zolang star trek geen werkelijkheid is) een medium blijven.
Dat is niet waar, er zijn onderzoeken geweest waarbij deeltjes gesplitst werden en allebei de helften op verschillende plekken hetzelfde waren/werden. En door de een te manipuleren de andere ook gemanipuleerd werd. Tadaa ... no medium .. klinkt nogal vaag .. maar kmoet de details van dat onderzoek eerst weer even opzoeken.
If you are not confused by Quantum Physics then you haven't really understood it.
N.Bohr
 
die 'vreemde' staat heet 'entanglement, of 'verschrankung' zoals Schrodinger het noemde, een vreemde staat waarbij twee deeltjes een ondefinieerbare staat (laten we zeggen een boolean) hebben, zodra de ene echter een true krijgt, betekent dat gelijktijdig dat de ander false is.

zoals bij quizshows het andere paar altijd wint als het eerste paar de deur kiest met daarachter de troostprijs
More recently, from the beginning of the nineties, the field of quantum information theory opened up and expanded rapidly. Quantum entanglement began to be seen not only as a puzzle, but also as a resource for communication. Imagine two parties, Alice and Bob who would like to send messages to one another over a distance. In 1993, Bennett et al. showed that if Alice and Bob each hold one of two particles which are entangled together, a quantum state can be transmitted from Alice to Bob completely by sending fewer classical bits than would be required without the entanglement. This process has been called 'quantum teleportation'. It involves not only bits for sending information, but 'e-bits', or entanglement bits, which consist of a maximally entangled pair of particles. Other ways in which entanglement can be used a an information resource have also been discovered, for example, dense coding, cryptography and applications to communication complexity. Entanglement was found to be a manipulable resource. Under certain conditions, states of low entanglement could be purified into more entangled states by acting locally, and states of higher entanglement could be 'diluted' to give larger numbers of less entangled states.
zie verder http://www.qubit.org/intros/comm/comm.html voor de waarde van 'entanglement bij quantum transportatie als communicatie middel (dus zonder medium)
Anoniem: 22768
1 oktober 2001 15:30
Strax hoef ik nooit meer naar school te fietsen! :)
Gezien de tijd dat het duurt om echt te transporteren mogelijk te maken ben je dan wel een erg trage leerling... ;)
Ja dat zou leuk wezen maar stel je voor dat dat teleportatie systeem op WINDOWS draait :r

Zit je op school komt er inneens een half iemand binnen ofzo, (oorzaak; tijdens het teleportatie proces is er een fout opgetreden, de teleportatie word stopgezet en het programma word afgesloten)
:7
Het zit voor de helft al in Windows ingebouwd. Het spontaan verdwijnen van bestanden is een feit, alleen hoe men ze terug moet krijgen is nog een raadsel :)
ik hoop dan wanneer je getransporteerd word niet alles blauw ziet :), door dat er windows op staat
En dan ben je op school en dan besta je nog 1 ms en dan ben je er niet meer :)
Anoniem: 22768
1 oktober 2001 15:36
Onderzoekers van de Universiteit in Aarhus, Denemarken, zijn er in geslaagd om 2 grote groepen atomen te 'verstrengelen', waarbij bepaalde quantumeigenschappen van de atomen aan elkaar gerelateerd zijn.
Niet gebaseerd op Newton's wereldbeeld dus. Voor de meeste mensen net zo onbegrijpelijk als "Strings." Of is er iemand die quantummeganica gestudeerd heeft. (Naja, iets wat er op lijkt dan ;) )
Wat ik ervan begrepen heeft lijkt het een beetje op het experiment van John Bell. Wanneer een atoom vervalt in 2 deeltjes dan hebben ze bijvoorbeeld tegengestelde spins omdat de totale spin nul is. Wanneer we dan de ene meten in bijv Amsterdam en het andere atoom is in New York dan weten we meteen hoe de andere moet zijn, dus tegengesteld. Quantum mechanisch is de toestand pas bepaald op het moment dat we meten, het is dus random 1 of -1, maar als we dan 1 meten weten we dat de andere -1 moet zijn, waarbij we dus in feite ogenblikkelijk de toestand van het andere atoom 'regelen'. Dit effect lijkt in eerste instantie in strijd met de speciale relativiteitstheorie omdat dit effect sneller dan de lichtsnelheid is, oftewel ogenblikkelijk. De oplossing was dan ook dat er weliswaar ogenblikkelijke dingen optraden in de fysieke wereld maar dat hiermee geen informatie kon worden overgedragen, oftewel het is niet praktisch toepasbaar. Maar waar het hier op lijkt is dat het nu weer wel toepasbaar is, of heb ik het mis ?
Ik moest ook gelijk denken aan die EPR/Bell discussie en zoals je al zei was het gebleken dat je er geen informatie mee kon versturen. Een belangrijk bezwaar was dat je wel wist wat bv de spintoestand van het elektron aan de andere kant van het universum was zodra je de toestand van het complementaire elektron in je eigen opstelling gemeten had, maar dat je die toestand niet kunt beinvloeden. Oftewel, je kunt zelf niet bepalen wat voor informatie je verstuurt en daarom heb je er niks aan. De nieuwswaarde van dit artikel gaat niet verder dan dat er nu grotere groepen van atomen verstrengeld kunnen worden en dat deze langer kunen bestaan. Er staat nergens iets over of er iets aan deze fundamentele problemen gedaan is (wat dus zo goed als 100% zeker ook onmogelijk is). Als ze daar wel iets op gevonden zouden hebben zouden ze dat zeker direct van de daken schreeuwen omdat zoiets wel zeker een nobelprijs op zou leveren (had Bell zelf ook niet de nobelprijs gekregen?)

* 786562 mars,
Anoniem: 26415
@mars1 oktober 2001 17:22
Dus volgens jou kunnen ze er geen info mee over brengen ? Dat was iets dat ik stiekem ook dacht, maar omdat fysica voor mij verleden tijd is hield ik mijn mondje maar. Ik geloof dat je ook club hebt met Sarfatti, Herbert etc. die daar ook erg mee bezig zijn, die noemen dat superlimunale kanalen of zoiets?
Grondslagen van de fysica is voor mij ook al weer meer dan vijf jaar geleden :).

p.s. Fetherlite beneden zegt hetzelfde over de informatieoverdracht. Toevallig ook college van Dennis Dieks gevolgd jongens?
Anoniem: 26415
@mars1 oktober 2001 20:44
Nooit gevolgd, alhoewel ik zijn naam ken. Ik heb wel eens een lezing van Hawking himself gezien (strings'97) en op het damrak zag ik samen met een studiegenoot toen Edward Witten lopen, die wilde weten waar Krasnapolski was :-) Die gozer heeft zelfs nog een handtekening aan hem gevraagd (de groupie)
ehm ff logisch nadenken hoor: (correct me if i'm wrong):

• Mens bestaat uit enorm aantal atomen
• Dit aantal moet theoretisch in 1 ogenblik zijn vertaald naar een digitaal medium (x/y/z coordinaat van elke cel). (Voor als je 'innerlijk bewogen' bent)
• Deze gegevens (enige miljarden terabytes) moeten vervolgens worden getransporteerd naar de gewenste locatie.
• Het oude lichaam moet worden afgebroken [->vermoord] en je 'instant-kloon' verschijnt weer ergens anders.
• Dat ergens anders moet gebeuren door de mens met cellen in een keer op te bouwen (1 ogenblik, voor innerlijke bewogenheid).
• Om op die plaats te komen moet je via digitale weg worden verzonden (het is voor grote hoeveelheden gegevens overigens gebruikelijk om gewoon transport te gebruiken. --100 TB in 1 dag met een auto gaat sneller dan de snelste netwerkkaart--


kortom: Je moet in een ogenblik worden gecodeert, vermoord en verzonden worden. Vervolgens je hele leven wachten tot je bent downgeload (zul je net een CRC error hebben) en daarna onmiddelijk weer opgebouwd, waardoor je gewoon verder kan leven.. iemand die graag testsubject wil zijn???

[ja ik weet dat ze het niet over mensen hebben, maar ff de theorie.. voor mier geld hetzelfde.. ]
Nee, je atomen worden niet verplaatst, die blijven op hun plek ! De eigenschappen van "jouw" atomen worden doorgefaxt, om op de plaats van bestemming een lichaam, identiek aan het jouwe, op te bouwen. Vervolgens is klonen verboden en is men zo netjes dermate bruut jouw eerste lichaam af te lezen, dat het uit elkaar valt. Dus je wordt gekloond en vermoord.
De gegevens gaan trouwens gewoon via EM-straling hoor, daar is geen internet voor nodig.
Wat ik hierboven neerzette [klonen en vermoorden], leek mij de enige mogelijkheid. Wat ik mis in het hierboven beschrevene:

• hoe wou je bepalen waar je heen gaat
• Je blijft gegevens (hele lichaam=ook gegevens) verzenden. Die moeten toch worden verzonden. Je hebt het hier over een Electromagnetische puls, maar wat ben je dan eig aan het doen??? je verplaatst niet, en gegevens over jezelf worden ook niet verstuurd. => hoe komen die gegevens daar?
Er wordt juist niets verplaatst, de atomen op de plaats van bestemming worden gewoonweg "gekopieerd".
Een effect in de quantum mechanica is dat deeltjes tegelijk op meerdere plaatsen kunnen voorkomen, ongeacht de afstand. Dus van verplaatsing is geen sparake.
Dit is het idee van iemand bevriezen. Je laat je gewoon codeeren en over een paar decennia word je weer gedecodeerd. Je word niet ouder, wand je gegevens veranderen niet als je opgeslagen bent.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee