De heren van Boston.com weten te melden dat het Intel is gelukt om een laser te maken in een stukje silicium. Dit is erg interessante ontwikkeling, aangezien de meeste lasers van vrij dure materialen gemaakt worden. Silicium is relatief goedkoop en omdat alles in één 'chip' wordt gebouwd valt het formaat ook erg mee. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat deze chips voor veel markten een positieve ontwikkeling zijn.
De verschillende grote netwerken die het internet bij elkaar houden maken veel gebruik van lasers. Dat zijn nu nog grote apparaten vol exotische en dus dure hardware. Met de silicium-laser kan dit in de toekomst waarschijnlijk een stuk goedkoper worden. Ook in kleinere netwerken van bedrijven en overheden kan deze techniek dan uitkomst bieden. Intels onderzoekafdeling suggereert zelfs dat deze techniek in de verre toekomst misschien in pc's gebruikt gaat worden. De apparatuur die nodig is om deze silicium-lasers te maken bestaat al. Dit zijn namelijk precies dezelfde machines die gebruikt worden voor het maken van gewone computerchips.

Een laserstraal wordt normaal gesproken gecreëerd door met elektriciteit of licht de atomen in een kristal, gas, damp of halfgeleider in aangeslagen toestand te brengen. Dit betekent dat door de energie die er middels elektriciteit of licht wordt ingebracht een elektron van de atomen in een hogere energietoestand terecht komt. Als dit elektron weer terugvalt naar zijn oude energietoestand, komt er een foton vrij. Omdat bij alle atomen in het materiaal hetzelfde elektron wordt aangeslagen, komt er licht vrij op precies één frequentie. Dit licht wordt vervolgens een paar keer heen en weer gekaatst in het materiaal om vervolgens als een rechte straal naar buiten te komen.
Het probleem met veel materialen, waaronder silicium, is dat als er energie wordt ingebracht, dit wordt omgezet in trillingen en warmte en niet in licht. Doormiddel van het zogenaamde Raman-effect hebben onderzoekers al wel lasers gemaakt van glasvezel, een materiaal dat normaalgesproken ook geen laser-licht produceert. Afgelopen oktober heeft een aantal onderzoekers van de universiteit van Californie dit effect ook aangetoond bij silicium, maar er werd toen nog gebruik gemaakt van een stukje glasvezel om de fotonen tot een straal te krijgen. Silicium is veel interessanter omdat het Raman-effect hier 10.000 keer sterker is, met als gevolg dat de laser ook veel sterker is. Het is Intel nu dus gelukt om dit hele proces enkel met een stukje silicium uit te voeren. De volgende stap wordt het uitzenden van een constante straal licht. Op dit moment komen er namelijk alleen pulsjes licht uit en dat vormt voor veel toepassingen een probleem.