Vorige maand wist Intel te melden dat het met enkel een lichtbron en een stukje silicium laserlicht wist te maken. Er werd echter maar korte tijd licht uitgestraald, waardoor een soort knipperlaser ontstond, die niet erg praktisch bleek. Met een paar aanpassingen heeft de processorfabrikant nu wel een constante siliciumlaser ontwikkeld, zo meldt Investors Hub. Bij de eerdere laser werd het licht van buitenaf niet alleen omgezet naar laserlicht, maar na enige tijd werden er ook elektronen los gemaakt van atomen. Deze wolk van elektronen absorbeerde al het licht, waardoor de laser er na korte tijd mee ophield. Intel heeft dit probleem opgelost door een extra stukje elektronica in te bouwen, dat met behulp van een magnetisch veld alle vrijgekomen elektronen afvoert, zodat het silicium constant laserlicht blijft uitzenden.
De siliciumlaser is dus ondanks alle twijfels en problemen een feit. Intel denkt dat het nog vier tot vijf jaar duurt voor de laser ook in de praktijk gebruikt gaat worden. Omdat de complete laser uit slechts een lichtbron en een 'chip' bestaat, kan deze veel goedkoper geproduceerd worden. Bij de huidige lasers gaat twee derde van de kosten in het assembleren en testen zitten. Deze kosten zijn bij de siliciumlaser minimaal. Daar komt nog bij dat de 'chip' gemaakt kan worden met de huidige etsapparatuur die al aanwezig is bij de verschillende chipfabrikanten. Er zijn dus geen dure nieuwe machines voor nodig. Ook andere onderdelen voor de optische industrie worden verbeterd door Intel. Zo werkt de optische 1GHz-modulator die het bedrijf vorig jaar introduceerde ondertussen al op 2,5GHz en wordt er druk gewerkt aan een 4GHz-exemplaar.

Update: ondertussen heeft Intel ook een officieel persbericht uitgebracht, waarin de techniek uit de doeken wordt gedaan. Ook is er een pagina met extra informatie waarop onder andere presentaties, animaties, foto's en de artikelen uit Nature over deze laser staan.