Duitse onderzoekers zijn erin geslaagd om de spin van individuele atomen te manipuleren met behulp van een laser. De onderzoekers zeggen daarmee een belangrijke stap in de richting van quantumcomputers te hebben gezet.
In quantumcomputers kan de spin van een atoom dienstdoen als informatiedrager. Door deze te manipuleren zouden afzonderlijke atomen als qubits in quantumcomputers kunnen dienstdoen. Het beïnvloeden van deze spin of quantummechanische toestand is echter verre van eenvoudig, maar Duitse onderzoekers van het Max Planck Institute of Quantum Optics zijn erin geslaagd dit met behulp van een laser te realiseren.
Zij maakten gebruik van gekoelde rubidiumatomen die zij vasthielden in een kunstmatig rooster, gemaakt van elkaar kruisende laserbundels. Vervolgens schenen ze een laserbundel met een diameter van 600 nanometer in individuele cellen van het laserrooster en wisten op die manier de energietoestand van de rubidiumatomen te wijzigen. De laser veranderde daarbij de energie die nodig is om de spintoestand van de atomen van de ene in de andere toestand te veranderen.
Een energiegolf die met die gemodificeerde transitie-energie overeenkomt, kon vervolgens alleen de spintoestand van de met de laser beschenen atomen veranderen. Om dit proces te demonstreren, maakten de Duitsers patronen van atomen in het laserkristal. De atomen in hun raamwerk zouden een basis kunnen vormen voor een quantumcomputer, waarbij elk atoom een qubit vormt. De volgende stap zou het uitvoeren van logische bewerkingen op de qubits zijn.