Onderzoekers hebben met zogeheten quantum dots 's werelds kleinste transistor geproduceerd. De transistor werd gebouwd door zeven atomen in een ondergrond van kristallijn silicium door andere atomen te vervangen.
De transistors van zeven atomen werden ontwikkeld door onderzoekers van het Centre for Quantum Computer Technology van de Australische universiteit van Wisconsin-Madison. Ze werden gemaakt door individuele siliciumatomen in een substraat van kristallijn silicium door fosforatomen te vervangen. De volledige transistor kon met de zeven fosforatomen en de silicium ondergrond worden geproduceerd. De afmetingen van de transistor zijn bijna tien keer kleiner dan die van transistors in moderne chips; de quantum dots zijn slechts 4nm groot. De quantum dots maken het volgens de onderzoekers mogelijk om op termijn een quantumcomputer met silicium te bouwen.
De manipulatie van individuele atomen werd mogelijk gemaakt met een scanning tunneling microscoop, een techniek die daarvoor al jaren wordt ingezet. Het gebruik van de techniek om op atomaire schaal functionele elektronica te vervaardigen is volgens de Australiërs echter een primeur. De wetenschappers, onder leiding van professor Michelle Simmons, hebben hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in het blad Nature Nanotechnology; de Nederlandse onderzoeker Floris Zwanenburg is hoofdauteur.