Onderzoekers versnellen kwantumcomputer met lichtdeeltjes

Onderzoekers van de Amerikaanse University of Michigan zijn er in geslaagd de prestaties van kwantumcomputers aanzienlijk te verbeteren. Hun onderzoek maakt het eenvoudiger om kwantumeffecten in logische systemen te gebruiken.

De onderzoekers hebben over hun bevindingen een rapport geschreven, dat vrijdag in Science verschijnt. In het rapport leggen de onderzoekers uit hoe ze met behulp van laserlicht de frequenties en de faseverschuivingen van zogeheten quantum dots kunnen reguleren. Deze methode om interactie tussen licht en materie te bewerkstelligen, maakt een veel snellere aansturing van kwantumcomputers mogelijk, aldus onderzoeksleider Duncan Steel.

De wetenschappers hebben met hun onderzoek bewezen dat quantum dots op dezelfde manier op licht reageren als kwantumsystemen die uit een enkel molecuul bestaan. Daarmee zijn diverse nieuwe toepassingen mogelijk, waaronder quantum dot lasers en diverse logische schakelingen. Dat maakt het onder meer eenvoudiger om quantum dots de rol van de conventionele transistor te laten overnemen, wat de kwantumcomputer weer een stap dichterbij brengt. Een groot voordeel is vooral dat de kwantumspectroscopie met behulp van relatief goedkope optische telecomtechnologie te realiseren is.

kwantum

Door Wilbert de Vries

17-08-2007 • 12:22

39

Lees meer

Kleinste letters ooit geschreven
Kleinste letters ooit geschreven Nieuws van 2 februari 2009

Reacties (39)

39
34
10
2
0
0
Wijzig sortering
Wat ik mij dus afvraag, wat is het voordeel van een kwantum computer aangezien je uiteindelijk toch weer terugvalt op logica, want logische sommen uitrekenen hebben we nu toch ook al bereikt met gewone computers?

Mijn punt is, en ik weet ook niet zeker of het van toepassing is op kwantumcomputers, maar als ze een ander systeem qua computers willen bouwen, dan gaat het toch niet om de hardware alleen, maar ook om de manie van hoe zo'n computer te werk gaat?
Anoniem: 212586 @Mic200017 augustus 2007 13:56
Hersenen werken ook doormiddel van logische schakelingen en deze kracht hebben we nog lange niet weten te evenaren, we zijn dus nog lang niet klaar met logica. (Ik kan overigens geen ander systeem bedenken...
Hersenen zijn minder nauwkeurig en minder berekenbaar dan transistoren.... Als we een computer willen bouwen met de kracht van hersenen, dan moet je erop voorbereid zijn dat (bijv.) de wortel van 2 niet binnen een seconde kan worden berekend.
Ja maar andere functies kunnen wij met de hersenen weer sneller. Het herkennen van patronen(input zoals geluid, beeld, wat we voelen, etc). En waarom kunnen we dan niet snel de wortel van 2 doen? Omdat wij met onze manier van denken een soort eigen techniek creeëren om logische sommen zoals de wortel van 2 uit te rekenen. Omgedraaid is het ook moeilijker voor een computer, omdat de computer juist weer uit puur logica bestaat, en juist eerst weer een techniek moet beheersen(lees vertaalslag) om weer sterk te zijn in wat de hersenen doen
Er zijn mensen die een heel eind komen, ook wel "idiot savant" genoemd. Kim Peek is een goed voorbeeld.
Het geeft toch wel een beetje een beeld waar de hersenen toe in staat zijn.
Hersenen zijn minder nauwkeurig en minder berekenbaar dan transistoren
Waar baseer jij dit op? Hersenen maken gebruik van de natuurwetten om tot een resultaat te komen. Zelfs de reden dat jij iets vergeet kan worden achterhaalt als je alle variabelen hebt. Je hoeft er namelijk alleen nog maar de natuurwetten op toe te passen.

Dat wij mensen niet alle variabelen hebben en of niet alle natuurwetten kennen maakt onze hersenen nog niet "minder nauwkeurig en minder berekenbaar" dan een transistor.
Hersenen zijn net zo betrouwbaar als transistoren, de betrouwbaarheid van een toepassing zit em in de implementatie.

Daar komt nog eens bij dat we steeds meer variabelen vergaren door te meten bijv. MRI scannen. En steeds meer natuurwetten achterhalen door te experimenteren bijv. deeltjesversnellers gebruiken.
De grote belofte van kwantumcomputers is snelheid, snelheid en nog eens snelheid. Dat komt door de relatie tussen de rekenkracht van en het aantal informatie-eenheden. Een klassieke computer rekent met bits en die schalen in principe lineair met rekenkracht. Met 2n bits is twee keer zo snel te rekenen als met n bits. ‘Misschien kan het wat slimmer, waardoor het niet schaalt volgens een lineaire maar kwadratische of een iets hogere orde macht. Hoe dan ook, het blijft na.’

Bij kwantumbits, beter bekend als qubits, is dat anders. ‘Daar is n juist de exponent. Met twee keer zoveel bits is de processor daarom 2n keer zo snel. Dat gaat dus veel sneller dan de klassieke relatie tussen rekenkracht en bits.’
Bron: http://www.bits-chips.nl/....asp?ac=view&art_id=10392
Moore's Law bijhouden :)

EDIT:
zit wat in ja :P

[Reactie gewijzigd door Shuisman op 31 juli 2024 19:15]

Moore's Law is the empirical observation made in 1965 that the number of transistors on an integrated circuit for minimum component cost doubles every 24 months.
Met een quamtumcomputer val je jammer genoeg terug naar 0 transistoren :'(
Moore's Law herschrijven tot:"that the number of logical operators on an integrated circuit for minimum component cost doubles/triples? every xx months."
Moore's Law blijft waarschijnlijk in afgeleide vorm nog wel geldig voor quantummechanische circuits.
Anoniem: 174568 @Mic200017 augustus 2007 13:13
Het voordeel van Quantum computers is dat je meerdere berekeningen tegelijkertijd kan uitvoeren. De snelheid van een computer schiet dan dus omhoog.

Het gaat uiteindelijk wel om de hardware alleen. De hardware bepaalt tenslotte hoe het systeem werkt.
Quantum computing is a wonderful new method of complex calculations in a few seconds; "...". As the Quantum computer reaches quantum, it passes through every conceivable point in every conceivable problem almost simultaneously. "..."

The Quantum computer was invented following research into finite quantum which was often used to break the ice at parties by making all the molecules in the hostess' undergarments leap one foot simultaneously to the left in accordance with the theory of indeterminacy. Many respectful physicists said they wouldn't go to stand for that sort of thing, partly because it was a debasement of science, but mostly because they didn't get invited to those sort of parties.
computer = travel
Quantum = infininte improbability
computer = drive
problem = universe

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 174991 op 31 juli 2024 19:15]

Omhoog gemod voor H2G2 quote op een originele manier toegepast.

Voor de mensen die het niet snappen: ga eens een goed boek lezen. :)
Energie, energie en energie,.... En snelheid, snelheid en snelheid... Feitelijk werkt het systeem hetzelfde,...
Met behulp van qwantumcomputers zou het mogelijk zijn om veel sneller en veel efficienter berekeningen te kunnen uitvoeren dan met de huidige technologie. Dat is het doel van dit soort ontwikkelingen.
Toevallig heb ik vorig jaar een paar colleges hier over gehad.. Ja kwamtum computing is best interressant.. MAAR theoretisch is er maximaal een kwadratische speedup mogelijk ten opzichte van de huidige systemen.. dit klinkt heel veel.. maar grote complexe berekening zijn vele ordes groter.. en dus is het een leuke versnelling maar niet de versnelling die we echt zoeken
het is potentieel onvoorstelbaar sneller dan transistor technologie. potentieel... en zuiniger.
Anoniem: 184251 17 augustus 2007 13:05
er in geslaagd de prestaties van kwantumcomputers aanzienlijk te verbeteren
HUH, er zijn toch nog helemaal geen kwantum computers? 8)7

Vraagje:

Wat moet ik mezelf voorstellen bij een kwantum computer? Kan ik dan ook een "kwantum proccessor" kopen? en Hier een "kwantum nvidia 10800" bij prikken? Of gaat dit allemaal héééél anders?
teveel om uit te leggen (en te snappen).
Je kan best het wikipedia artikel hier lezen.
Om een simpel voorbeeld te geven van een kwantumcomputer ten opzichte van een normale computer kan men zich het als volgt voorstellen als er de volgende vraag wordt gesteld: Er zijn tien deuren en achter èèn ligt een appel, achter welke deur ligt die appel? Ervan uitgaande dat de appel achter bijvoorbeeld deur nummer 8 bevindt, zal de normale computer deur nummer 1 openen, kijken of de appel daarachter ligt en zal daarna de deur sluiten en naar de volgende deur gaan. Dit proces zal de computer herhalen totdat hij de appel heeft gevonden. Een kwantumcomputer daarentegen zal alle deuren tegelijk openen en al na de eerste cyclus de appel achter deur nummer 8 vinden.
Volgens mij zou iedereen die quantum theorie allang snappen, als er maar niet steeds van die lastige metaforen werden bedacht om hem uit te leggen.
quantum theorie omvat dan wel even wat meer als het gedeelte ervan wat op kwantumcomputers van toepassing is ;) en ja die metaforen he, maar krijg het anders eens enigsinds uitgelegd aan de doorsnee, ongeïnteresseerde (hierin) mens.

relativiteit is al een probleem, quantum is nog een stap verder. of krijg ze eens uitgelegd dat tijd en materie in feite een illusie is, vooral tijd. veel succes :)

ps. nog een mooie om uitgelegd te krijgen aan de 'klas': superpositie van materie.

[Reactie gewijzigd door Innsewerants op 31 juli 2024 19:15]

Vooral bij schaak computers zou het goed werken.
Omdat deze dan alle mogelijke stappen van te voren kan berekenen, en daarop handelen.
Met de snelheid waarmee deze ontwikkelingen gaan ben ik toch heel erg benieuwd wanneer dit op de markt komt. Een tijdje geleden waren het nogal ver van m'n bed show achtige praktijken, maar het komt nu toch wel steeds dichterbij.
tussen een artikel in science en een betaalbaar product voor de markt zit over het algemeen nog heel lang. Ik zou er de komende 10 jaar nog maar niet op rekenen :).
Anoniem: 229925 @T!mothy17 augustus 2007 12:51
Quantum bestaat toch allang ? :)
er zijn al werkende quantum computers, maar die kunnen nog niet heel veel.

vergelijk het met de eerste transistoren van vroeger.
In het begin waren het aantal toepassingen zeer beperkt, en nu draait de hele wereld erop (of op afgeleiden ervan).
Quantum = Kwantum = de kleinste natuurlijke eenheid die in onze kosmos voorkomt.

Dus quantum bestaal al heel erg lang ja. :Y)
"er in geslaagd de prestaties van kwantumcomputers aanzienlijk te verbeteren"

nouja, hypothetisch dan. Snelheid/prestaties zijn op dit moment nog niet bepaald de beperkende factor bij kwantumcomputers... :)
Begrijp de ophef niet.
Ik haal al jaren mijn computer bij de Kwantum...
Anoniem: 172566 17 augustus 2007 15:40
pff, zoals het geschreven staat is het precies alsof iedereen zijn quantumcomputertje gaat kunnen versnellen. Laat ze eerst maar eens een deftig werkende quantum computer maken ipv dat ding al te willen versnellen. Alzo loopt de wereld zichzelf niet voorbij, mooi toch.
Hoe sneller computers met NN-techniek zullen draaien, hoe meer staan ze stil.
Wordt tijd dat ze die kwantum computers gaan verbeteren.
De webserver computer van kwantum komt nog regelmatig met fouten:
http://www.kwantum.nl/Err...g/CategoryProductList.htm

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.