Wetenschappers hebben reeksen van ongeveer honderd atomen met hetzelfde magnetisch kwantumgetal gevonden in een niet-magnetisch, keramisch materiaal. Volgens de geleerden brengt de vinding kwantumcomputers een stapje dichterbij.
Wetenschappers van het London Center for Nanotechnology, het U.S. Department of Energy's Brookhaven National Laboratory en de Johns Hopkins-universiteit hebben een dertig nanometer lange reeks nikkelatomen ontdekt die allemaal hetzelfde magnetisch moment hadden. De reeks bestond uit zuurstofatomen in een octaëder-indeling met een nikkelatoom in het midden en de elektronen hadden een willekeurige spin. De wetenschappers waren in staat de reeksen op te splitsen in kleinere reeksen en hun kwantumgetal te manipuleren door onzuiverheden te introduceren of het materiaal op te warmen.
Een van de grote problemen die kwantummechanische systemen hebben, is dat individuele elektronen elkaars spin beïnvloeden, waardoor lange reeksen met dezelfde spin niet mogelijk zijn. Er wordt daarom meestal gekeken naar de kwantummechanische eigenschappen binnen een atoom, maar de onderzoekers hebben nu een kwantummechanische samenhang gevonden in een reeks nikkelatomen met de afmetingen van een molecuul. Bovendien konden ze de qubits manipuleren, zonder daarbij de kwantummechanische eigenschappen van nabijgelegen elektronen te wijzigen.