Volgens cryptografie-guru Bruce Schneier is quantumcryptografie zo goed als nutteloos. Hij bestrijdt dat de doorbraak van de uitwisseling van quantumsleutels tot een onkraakbare beveiliging gaat leiden.
Het idee achter quantumencryptie is dat de ontvanger met zekerheid kan weten of de communicatie is afgeluisterd, aangezien Heisenbergs onzekerheidsprincipe bewijst dat een meting aan een quantumsysteem onmiskenbaar voor een aantoonbare verstoring van dat systeem zorgt. Vorige week werden via een commercieel netwerk in Wenen voor het eerst met quantumtechnieken gegenereerde sleutels succesvol gedistribueerd. Daarop verschenen berichten in de media dat de onkraakbare beveiliging van gegevens binnen handbereik is. Volgens Bruce Schneier is dit echter overtrokken. "Ik zie hier geen commerciële waarde in. Ik geloof niet dat het een beveiligingsprobleem oplost dat oplossing behoeft. Ik geloof niet dat dit het waard is om voor te betalen en ik kan me buiten een paar technofielen niemand voorstellen die de technologie aanschaft of uitrolt", aldus Schneier.
Volgens hem worden systemen niet op magische wijze onkraakbaar, omdat het quantum-gedeelte de zwakke punten niet aanpakt. De problemen zouden niet bij encryptie liggen omdat de huidige encryptie- en authenticatie-algoritmen en sleuteluitwisselingprotocollen al voldoende beveiliging bieden. "Cryptografie is het enige onderdeel van de beveiliging dat we op orde hebben", meent Schneier, die daar aan toevoegt dat er ernstiger beveiligingsproblemen zijn waar we ons zorgen over moeten maken. De zwakke schakels in de beveiligingsketen zouden veel meer bij computer- en netwerk-beveiliging en de gebruikersinterface liggen. Volgens Schneier heeft het meer zin om de aandacht daarop te vestigen en hij denkt daarom dat quantumcryptografie geen toekomst heeft.