De TU Delft heeft een half miljoen euro subsidie gekregen van technologiestichting STW om een navigatiesysteem voor vliegvelden te ontwikkelen. Elektronische data-uitwisseling zou op termijn gesproken communicatie moeten vervangen.
Het gesubsidieerde project luistert naar de naam Safe airport navigation implementation using an evolutionary ICT enabled approach. Een onderzoeksgroep moet het dataverkeer in kaart brengen dat nodig is om gesproken communicatie tussen piloot en luchtverkeersleiding door elektronische communicatie te kunnen vervangen. Het nieuwe verkeerssysteem moet het gegevensverkeer van taxiënde vliegtuigen stroomlijnen, waarmee niet alleen tijdwinst maar ook milieuwinst geboekt zou worden. Uit een analyse van het verkeer op het vliegveld Dallas/Fort Worth in de Amerikaanse staat Texas zou blijken dat de emissie van schadelijke stoffen met 30 procent gereduceerd kan worden als vliegtuigen tijdens het taxiën niet hoeven te stoppen.
De onderzoeksgroep verwacht dat gesproken communicatie van en naar vliegtuigen door de opmars van informatietechnologie in de luchtvaartsector over tien jaar nauwelijks meer voorkomt. Naast de 'TomTom voor vliegvelden' waar de TU Delft aan werkt, zou ook het electronic flight bag-systeem een steeds grotere rol gaan spelen. Een EFB-computer, die in aangepaste vorm ook al gebruikt wordt in militaire vliegtuigen, vervangt de grote stapel naslagwerken die piloten tijdens een vlucht bij zich hebben.