Nuna5 en 21Revolution zonneauto's doorstaan keuring

Zowel de Nuna5-zonneauto van de TU Delft als de 21Revolution van het Solar Team Twente zijn door de wedstrijdkeuring van de World Solar Challenge gekomen. De Nuna5 raakte twee weken geleden tijdens een testrit nog beschadigd.

Na de succesvol verlopen keuring door de wedstrijdorganisatie en medewerkers van de Australische RDW heeft het Nuon Solar Team van de TU Delft een Australisch kenteken voor de Nuna5 gekregen. Met de goedkeuring is het op zonne-energie aangedreven voertuig startklaar voor de race. Ook de 21Revolution, het voertuig van het Solar Team Twente, kreeg het groene licht.

Bij de verplichte keuring worden de deelnemende voertuigen door zogenaamde scrutineers gecontroleerd op zaken als veiligheid en of aan de gestelde normen wordt voldaan. Een van de eisen is dat de chauffeur van een zonneauto in noodgevallen binnen 15 seconden het voertuig kan verlaten.

Voor de 'apk-keuring' heeft het Nuon Solar Team nog druk moeten sleutelen aan het 161kg zware voertuig. De Nuna5 liep twee weken geleden schade op toen het voertuig een klapband kreeg met een snelheid van 110 kilometer per uur. De zonnewagen kwam in de berm tot stilstand en liep schade op aan onder andere het chassis en een deel van de zonnepanelen. De World Solar Challenge start op zaterdag met een tijdrit, waarna de deelnemende zonneauto's en veertig teams 3010 kilometer van Darwin naar Adelaide voor de kiezen krijgen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-10-2009 • 19:34

70 Linkedin

Lees meer

Reacties (70)

70
67
40
5
0
0
Wijzig sortering
Enkele weken geleden ging mijn enthousiasme rond dit project toch eerder liggen. Ik heb vernomen dat de aandrijfsystemen (elektrische motoren, assen, ..) eenvoudigweg door iedereen worden aangekocht. Dit zelf ontwikkelen zou een immens karwei zijn en niet mogelijk om met studenten in een jaar te klaren. Voor iedereen zijn deze rendementen ongeveer gelijk: dit is niet de bepalende factor.

Dé bepalende factor in het winnen van deze race zit hem in één ding: het zonnepaneel. De TU Delft heeft dankzij zijn ruimtevaart afdeling uitstekende connecties met o.a het ESA. Dankzij deze connecties krijgen (wss eerder lenen) ze de meest geavanceerde en peperdure 'space-grade-solarcells". Dankzij deze panelen zijn ze er al meermaals in geslaagd te winnen... Dit vind ik toch een teleurstelling: het zit niet in innovatie en technisch vernuft van de studenten: eerder in de connecties met de juiste organisaties en een smak geld om de aandrijfsystemen aan te kopen.

Het is trouwens hoogst twijfelachtig dat het concept van zo een zonnewagen ooit aanleiding zal geven tot commercieel verkrijgbare exemplaren die het comfort en de beschikbaarheid van hedendaagse autos kunnen benaderen. Alle proffen/ specialisten zijn het er over eens dat dit niet mogelijk is. Doe maar wat rekensommetjes en je kan ook niet anders besluiten. In het meest optimale geval (optimale oriëntatie naar de zon, zon in het zenit, zomer, klare dag) is de lichtinval 1000Watt/m². Met 1m² zonnepanneel met een rendement van 100% kan je niet eens een haardroger aandrijven. Daarbij komt nog eens dat het rendement van silicium zonnecellen (silicium = goedkoop en genoeg voorradig) door fysische beperkingen nooit boven 25à30 procent zal uitkomen. Zonnecellen in mobiele toepassingen is nu ronduit contraproductief. Enkel bij statische toepassingen (op je dak thuis bijvoorbeeld) kan je voordeel halen..
Dé bepalende factor in het winnen van deze race zit hem in één ding: het zonnepaneel
Ook van belang (misschien nog wel meer) zijn het chassis en de aerodynamica. En die zijn bij deze individueel ontworpen modellen wel verschillend.
tja,aerodynamica is nu wel een wetenschap die vrij duidelijk en gekend is.Tussen de verschillende teams zal het verschil in luchtweerstand uiterst beperkt zijn en dicht bij het theoretisch minimum hangen. Dit zal geen enorm verschil maken..
En dat is dus niet het geval. Aerodynamica krijgt vaak de bijnaam terrordynamica, omdat het eigenlijk niet zo voorspelbaar is. Het is allemaal slecht met computermodellen te berekenen en het is niet voor niets dat er bijvoorbeeld in de Formule1 steeds andere constructies komen. (En dan doel ik niet op andere constructies door aanpassing van regels.) Vaak genoeg worden er op de computer constructies en ideeën bedacht die eigenlijk wel "moeten" werken, maar in de windtunnel toch niet zo goed uitpakken.

Laatst iets gezien van de designafdeling van BMW waarbij een kleine aanpassing van een randje van de achterlichten toch nét een klein beetje uitmaakte voor de luchtrstroming en weerstand. Al met al goed voor een paar procent brandstofbesparing. Het lijken misschien wel kleine verschillen, maar bij deze endurance race kunnen kleine verschillen in de auto voor grote verschillen in het resultaat zorgen.

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 22 oktober 2009 23:34]

je vergeet nu dus te melden dat men bezig is met koolstof tubes, waarvan verwacht word dat ze tegen de 50% moeten kunnen halen -

ervanuit gaande dat je gemiddeld op 60% van de max zonne-energie kunt verwachten.
(600w per m2), en een rendement van 50% betekend dus idd dat je 4m2 nodig hebt voor een 1200w motor...

vergeet dan voor het gemak ook niet dat een haardroger energie omzet in warmte terweil we voor voertuigen toch echt zitten te wachten op beweging...

--- als ik uit al het bovenstaande een conclusie zou moeten trekken dan was dat
dat je op z'n best kunt verwachten over ongeveer 10jaar 1persoons voertuigen met een gangetje van 80 tot 100km over de weg kunnen zoeven. al dan niet geholpen door op koolstof-gebaseerde accu om net dat beetje meer power te kunnen geven bij het optrekken.

maar misschien moet je het vergelijken als een brommer/scooter en een brommobiel, of een motor en een zonnemobiel...
tja, ik ben echt niet overtuigd dat dit ooit zal gebeuren... ik vind het zelfs heel dom. Waarom zou je dure zonnecellen met een levensduur van 25 jaar plaatsen op een auto met een levensduur die minder is EN waarbij de oriëntatie van het zonnepaneel (nooit) optimaal is?? Wanneer je nu dezelfde zonnepanelen op je dak zet haal je er voor hetzelfde geld meer energie uit vermits de optimale oriëntering. Dan kan je daarmee je wagen opladen (batterijen dienen zowieso in je auto te zitten).

Ik ben hier echt hoe langer hoe meer overtuigd van het volgende: Zonnecellen voor mobiele toepassingen is pure geldverspilling en gewoonweg dom!! Die gsm's of laptop tassen met zonnecellen is puur marketingstrategie Zet die dingen op je dak en je haalt er veel meer uit en voor hetzelfde geld!

[Reactie gewijzigd door darkenrahl op 23 oktober 2009 15:39]

vergeet dan voor het gemak ook niet dat een haardroger energie omzet in warmte terweil we voor voertuigen toch echt zitten te wachten op beweging...
Vergeet niet dat je tijdens de winter wel mooi je auto moet verwarmen. Bij de verbrandingsmotor komt die hitte vanuit de motor... dat zal met volledig elektrische autos waarschijnlijk niet volstaan, daar zit je haardroger. En als je in de zomer airco wilt kan je dat met een zonnepaneel al helemaal op je buik schrijven, zelfs met een paneel met een rendement van 50% (dat waarschijnlijk nog lang op zich zal laten wachten)
Tuurlijk is de motor belangrijk, maar het is lang het enige wat telt.

De aerodynamica, het zonnepaneel, de batterij, de racestrategie, het gewicht, dat telt allemaal. Bij de belgische umicore is er alleszins ferm gesleuteld.

En neen, verwacht geen radicale nieuwe concepten. Dit is evolutie: iedere race een paar grammen vet weg, iedere race een net iets betere strategie, iedere race die batterijen net wat efficienter benutten.
Het zou nooit een auto volledig aan kunnen drijven nee... maar wel de accu op kunnen laden van een elektrische auto. Dan hoef je niet, of minder vaak, een oplaad station te gebruiken, wat een hoop geld kan schelen op den duur.

[Reactie gewijzigd door Remco Kramer op 22 oktober 2009 21:13]

Nooit? Dat heb ik al veel te vaak gehoord. Sta er niks van te kijken dat ze over tien jaar ineens een doorbraak hebben in de ontwikkeling van zonnepanelen waardoor het rendement ineens omhoog schiet, en dan kan het misschien ineens wél.
Het is niet helemaal waar dat de enige bepalende factor de zonnepanelen zouden zijn; natuurlijk valt er 'enorme' (relatief dan he) winst te behalen met de aerodynamica van het geheel, zeker zodra er zoals al eerder gezegd elk jaar rekening moet worden gehouden met een steeds rechter overeind zittende bestuurder.

Verder probeert Twente het rendement van de panelen op te krikken door gebruik te maken van (goedkope!) fresnel lenzen die het licht op de panelen focussen, waardoor er effectief een groter oppervlak wordt behaald.

Dit soort handigheidjes maakt dat hoewel een grote pot met geld natuurlijk erg belangrijk is er nog best veel winst te halen is door buiten de doos denken ;)
Precies. Delft heeft een grote smak geld (ik geef toe, dat hoort ook bij de race, sponsoring zoeken en dergelijke), maar het feit dat Twente dat niet heeft drijft ze wel om innovatieve dingen te bedenken om alsnog van de duurdere zonnecellen van Delft te kunnen winnen... lijkt me een leuke uitdaging.
Anoniem: 80466
22 oktober 2009 20:22
Hier nog wat plaatjes van de schade aan de Nuna 5 twee weken geleden
http://www.quest.nl/brain...ft/nuna5-zwaar-beschadigd
http://www.quest.nl/brain...elft/team-blijft-positief
Video after crash:
http://www.youtube.com/wa...Y&feature=player_embedded
Video herstel Nuna5:
http://www.youtube.com/wa...0&feature=player_embedded

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 oktober 2009 20:26]

Wordt weer een spannende race. Ik ben benieuwd hoever ze de richtlijnen richting 'echte' auto's blijven rekken. Is het doel om uiteindelijk met 'echte' volledig solar powered auto's rond te gaan rijden of blijft het een race met uiterst experimentele wagens? Beide interessant natuurlijk
technologie te ontwikkelen die effectiever is.. echter vermoed ik niet dat er een auto komt die 'enkel' op zonne energie gaat.. Want wat doe je dan 's nachts?

Het is misschien interessant als een soort 'oplaad systeem' zodat je overdag tot net dat ietsje meer kunt rijden zullen we het zo stellen..

Echter hebben zonnepanelen momenteel toch nog een te laag rendement..
Ze hebben al volledig elektrische auto's, alleen zijn die nogal duur (zo'n 1,2 ton).
Je kunt daarmee toch nog zo'n 200 km rijden. moet je wel op de koop toenemen dat je geen laadruimte meer over hebt, omdat de hele achterbak vol zit met accu's. :S

Misschien is dat laatste probleem idd door zonnepanelen op te lossen. Maar aan al die milieuvriendelijke dingen hangt tegenwoordig een nogal groot prijskaartje. ;)

Het zal iig nog wel even duren voordat wij in zo'n elektro-bakkie rond zullen rijden :P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 319162 op 22 oktober 2009 19:56]

"Maar aan al die milieuvriendelijke dingen hangt tegenwoordig een nogal groot prijskaartje."

Zonnepanelen worden steeds goedkoper.
Tis niet de prijs, maar het geringe vermogen dat je ermee opwekt t.o.v. de energiebehoefte van een auto. Deze races laten nu zien dat je met 1,7 kW (iets meer dan 2 pk) een platgeslagen ligfiets inmiddels elektrisch kan maken. Da's leuk, maar er is niet zoveel behoefte aan een ligfiets. Een voertuig met ruimte voor 4 en nog wat bagage heeft helaas al snel 20x meer vermogen nodig voor dezelfde prestaties. Helaas zijn de huidige panelen al 40% efficient, dus het doel van een 100% op zonnepanelen rijdende auto zal nooit lukken. Je zal altijd externe energie moeten toevoegen: stroom, waterstof, aardgas, benzine/diesel/ethanol, samengeperste lucht. Of een zeil erop zetten.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 oktober 2009 20:49]

Dit is niet helemaal juist.
Deze wagens kunnen 800 km per dag afleggen. Dat is voor de meeste auto's volstrekt overbodig. Met gemiddeld 50 km per dag zouden deze zonnepanelen wel degelijk de batterijen van een normale auto kunnen opladen.

Het zou echter dom zijn om de panelen op de auto zelf te zetten. Zet de panelen gewoon in de zon en laadt daarmee batterijen op. Dat is veel efficienter dan de panelen op de auto zetten.
De levensduur van een auto is veel lager dan van een zonnepaneel en op een auto zullen de panelen voor een fors deel niet in de zon staan. De opbrengst van panelen op een normale personenenauto is misschien maar 1 derde van optimaal gerichte panelen. Dat is gewoon zonde.
Minder opbrengst en verlies aan levensduur zijn de redenen waarom zonnecellen op een auto niet milieu efficient zijn

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 oktober 2009 21:07]

je rijdt dan wel als quasi dwerg, gepropt in een koker zonder enige vorm van comfort door de woestijn op een "afgebakende" weg constant aan qausi een constante snelheid in een voertuig dat een draaicirkel heeft waar een bestelwagen nog in kan keren.

ja dat wil je echt wel vergelijken met de ochtendspits in parijs midden december om je 2 koters naar school te doen
Het is ook niet de bedoeling dat deze auto's voor normaal gebruik geschikt zijn. Het zijn alleen middelen om de innovatie op gang te helpen.
Zo zijn er al een aantal goed ideeën uit voortgekomen, zoals kantelbare zonnenpanelen, lenzensystemen, gebruik van lichte materialen, aerodynamica, etc.
Anoniem: 80466
@Yakotb23 oktober 2009 11:31
Kantelbare zonnepanelen zijn juist op een auto heel onhandig.
En met de zon meebeweegbare panelen bestonden daarvoor buiten de auto al heel lang
Let wel op dat het hier om Australië gaat he, en niet om Nederland. In Australië is de zon veel krachtiger dan in Nederland, zeker nu (andere kant van evenaar) dus volop zon. In de winter krijg je een auto dan echt niet voorruit.
Wat milieu betreft: auto's die met accu's werken zijn zeker niet beter voor het milieu, dit betreft vaak alleen de gebruiksfase.
Mijn broer is verantwoordelijk voor de aerodynamica van de 21Revolution. Ik was verbaasd toen hij me vertelde dat ze minder dan 2 kW gebruikten om een snelheid te halen van zo'n 110 km/h!

Maar ja, als je dan ook ziet hoe die auto ontworpen is... een personen auto of een motor is in vergelijking hiermee een muur die loodrecht op de wind in rijdt.
Da's toch niet zo raar? Een ligfiets haalt ook >110 km/h (werelduurrecord staat op iets van 80 km/h), en dat terwijl de menselijke spierkracht zo ongeveer 1 pk (=0,7 kW) levert. Een zonnewagen weegt dan wel iets meer en heeft een extra wiel, maar qua orde van grootte klinkt 2 kW heel logisch.

Wat een auto zo onzuinig maakt is gewicht (= veiligheid & comfort), frontaal oppervlak (je wilt toch 2 naast elkaar & rechtop zitten), en rolweerstand (die smalle fietswielen van een zonnewagen zijn heel zuinig, maar de wegligging in bochten en grip bij hard remmen is volslagen pet)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 oktober 2009 00:47]

Ik wou dat ik 700W kon wegtrappen, dan reed ik Armstrong zo van de berg af. Helaas komen de meeste mensen niet verder dan 350W (en ik ook niet).
Zie de documentaire Who Killed The Electric Car
Dat was echt een eye-opener voor mij! Heb laatst nog iemand aangeraden die docu te kijken.

Ze hebben van eLaad vandeweek het eerste oplaadpunt bij ons op de Uni geplaatst:
http://e-laad.nl/nieuws/p...rvoer-officieel-van-start

In Californië hebben ze toendertijd 1 miljard geinvesteerd in een dergelijke infrastructuur. Uiteindelijk wees de documentaire geen directe dader aan waarom het project gefaald heeft, maar geven ze wel een overduidelijke denkrichting.
Uiteindelijk wees de documentaire geen directe dader aan waarom het project gefaald heeft, maar geven ze wel een overduidelijke denkrichting.
Iets met olie en handelaren daarvan ;)
Complete onzin allemaal, de technologie begint nu pas op een punt te kopen waarbij volledig electrische auto's een mogelijkheid vormen, door ontwikkelingen in accu's, fuelcell's, motoren, processoren, drive-by-wire, etc.

20 jaar geleden had je ook al electrische auto's, alleen waren die geschikt voor maximaal 1-2 personen, en waren de snelheid en actie-radius zeer beperkt.
Veel technieken zijn allang beschikbaar, maar komen niet vaak in het nieuws of bij de 'massa'.

http://www.autoblog.nl/ar...uiniger-voor-300-400-euro

Heb je enig idee wat bovenstaande link gaat betekenen voor de oliemaatschappijen, overheid en de gewone man zelf? Ik laat het milieu en al die onzin dan nog even buiten beschouwing. Want een besparing van 35% brandstof betekend 35% minder brandstof dat verkocht wordt.

Dat kan natuurlijk niet!
Als een autofabrikant relaistisch geziene auto's kan leveren die 35% zuiniger zijn dan zouden ze dat direct doen.
Dergelijke oplossingen zijn echter niet evident.
Vaak zijn zogenaamde zuinige alternatievene enorm afhankelijk van (nog) dure hybride of brandstofcel technologieen en complexe distributie modellen.

Bovenstaande link bijvoorbeeld beschrijft een goedkope manier om electriciteit te herwinnen uit de warmte energie verliezen van de verbrandingsmotor door een warmteomzettingstoevoeging aan de motor. Klinkt in het kort zo heel aantrekkelijk. Jammer genoeg beschrijft het alleen niet dat voor de inzet van die teruggewonnen energie je dus ook aanvullende batterijen in de auto nodig hebt nodig hebt en dat je dan ook een electromotor in de auto moet toevoegen en complexere motormanagement systemen.

En dan gaat het ineens niet meer om honderden maar om duizenden auro's duurder en wordt ook de auto zwaarder en het onderhoud complexer en dus duurder.
Het zal iig nog wel even duren voordat wij in zo'n elektro-bakkie rond zullen rijden
Misschien komen andere technieken veel sneller.
Veel mensen denken dat er maar op 1 vlak wordt ontwikkeld. Er zijn zo enorm veel goede uitvindingen die op ons te wachten staan, dat dit eigenlijk niet interessant is voor de massa.

Ik hoor je vragen wat voor technieken?

http://niburu.nl/index.php?articleID=21922
Sure...

Quote:
1e Spraakmakende openbaring, vrije energie voor iedereen
Het is zover: de "motor die loopt op water” is een feit. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar de praktijkresultaten spreken boekdelen. HIJ WERKT! Het is nu tijd om de volgende stap te gaan zetten. Vrije energie wordt voor iedereen beschikbaar!
Sites die én over Shakra's, atlantis en "gratis energie" gaan wantrouw ik. Helemaal als men het daar heeft over 'openbaring' van dat soort dingen. En helemaal als er geen enkel detail vermeld wordt over hun "brandstofcel".
Wat je 's nachts doet? Rijden op de energie die hij overdag opgeslagen heeft. Neem nou de mensen die iedere dag naar hun werk moeten rijden. In Nederland zou dat misschien op een gemiddelde van pak em beet 30km heen en 30km terug zijn. Als jou auto de hele dag opgeladen heeft kan je daar prima mee terug rijden. En misschien ook de volgende ochtend wel weer naar het werk :)
Anoniem: 241040
@Drazor22 oktober 2009 19:51
als ik even op de site kijk naar de geschiedenis van de challenge vind ik

In 2001 the event saw the introduction of the "Demonstration Class" with practical (production) vehicles profiling their enhanced environmental credentials. This class covered the course in seven stages, allowing regional displays and unique networking opportunities.

dus ik vermoed dat vooral in deze groep steeds meer en meer naar "echte" auto's gaat gelimiteerd worden, wat natuurlijk wel goed is :)
Klopt, ze passen af en toe de regels aan zodat de zonnepanelen kleiner worden en de bestuurder een rechtere houding aanneemt. Ook moeten alle wagens door een technische controle geraken (zoals vermeld in het artikel), dus technisch zijn ze ook helemaal road legal. Zo hoopt men dus uiteindelijk te evalueren tot een auto die als personenwagen gebruikt kan worden.
"Tijdens de scrutineering is Nuna5 getest of ze voldoet aan de regels van de World Solar Challenge en rijveiligheid."
Ik denk eerder dat het gaat om een keuring om "wedstrijdveilig" te zijn, en geen keuring om 'wegveilig te zijn'.
Je krijgt geen nummerplaat als je niet wegveilig bent

Alsof een F1 auto, die wedstrijdveilig is, opeens wel een nummerplaat kan krijgen?
Wordt weer een spannende race.
Tis al tijden geen spannende race meer, de TU Delft wint nu al acht jaar lang. Hopelijk kan de concurrentie er eens wat dichter bij want het wordt inmiddels wat saai voor de neutrale toeschouwer.
Anoniem: 80466
22 oktober 2009 20:18
De wagen van de belgen lijkt heel erg op de Nuna 5 qua uiterlijk en qua specs.

Ik zou haast spreken van een soort kopie }>

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 oktober 2009 20:19]

met een limiet op maximale m2 zonnepanelen en een limiet op minimale zithoudingshoek is er niet zoveel meer te kiezen lijkt mij. Is een beetje zoals de netbooks :p
Nou, ik heb ook de wagens bijvoorbeeld van Twente, MIT, Michigan en nog een paar versies al gezien en die zijn echt allen heel anders.
Die van Nuon en van Umicore lijken extreem op elkaar

http://www.flickr.com/photos/nuonsolarteam/3816783603/
http://www.solarteam.be/node/674#506

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 oktober 2009 20:38]

Ja, ze hebben allebei 2 wielen voor en 1 achter, groot oppervlak voor zonnecellen en een aerodynamische vorm, maar daar houden de overeenkomsten wel op. Bovendien zie je alleen de buitenkant.

Voor ons lijken alle Japanners ook op elkaar, puur omdat we ze niet zo vaak zien :P Mijn vriendin vindt ook geregeld auto's op elkaar lijken, terwijl ik me dan afvraag hoe ze dat nou kan vinden: de verschillen zijn voor mij gigantisch...
Misschien hebben beide gewoon het optimale design gevonden met de huidige opgelegde specs. We zullen het over een 2 weken weten.
De twee lijken op het eerste zicht erg op elkaar, maar zijn dit absoluut niet.

Zo heeft de Umicar draaibare wielkappen en is de aerodynamica van de wielkappen en de cockpit volledig anders. De twee voorste wielen zijn bij het Belgisch team ook een stuk meer naar achteren geplaatst. Als je de wagens in het echt ziet zie je pas echt de verschillen :)
Weet iemand of hier ook videoverslag van gedaan word? Ik heb hier vorige jaar naar gezocht maar kon alleen geschreven materiaal vinden. Het zou wel leuk zijn als er een van elke dag een video verslag of iets was van het nederlandse team!
Anoniem: 80466
@19467322 oktober 2009 20:41
Video verslagen zijn er er al wel een paar
http://www.solarteam.nl/index.php?page=videos
http://www.nuonsolarteam.nl/video/

De teams zelf zullen onderweg mogelijk niet over snel internet beschikken dus verwacht niet te veel tijdens de race van de teams zelf
Ik zit zelf bij Solar Team Twente. Zondag gaat de race van start. We hebben een satellietmodem om onderweg te kunnen internetten. Daarnaast heeft onze mediacrew ook nog prepaid internet voor in de stadjes onderweg. Filmpjes komen er zeker, elke dag! ;)
Ter info: er doet ook een Belgische wagen mee (voor de 3e keer reeds), de Umicar Inspire (van de GroepT Hogeschool uit Leuven, mijn oude school). Zij zijn ook door de keuring heen geraakt: https://www.solarteam.be/node/1186

Deze mag zeker in het oog gehouden worden voor de overwinning, ze zijn bij de vorige editie 2 jaar geleden namelijk 2e geworden. Dus laten we allen hopen op een 1-2-3 voor de BeNe(Lux) :Y)
ho ho, correctie. Nederland 1 en 2 vooruit de belgen met hun snelle internet mogen wel op 3 :9
Das knap, een paar weken terug zag ik op TV nog dat ze de Nuna in de puin hadden gereden. Het apparaat zag er echt flink toegetakeld uit, hoewel de projectleider erg stellig was, en zei dat ze het zouden halen.

Kennelijk toch gelukt, netjes hoor!
Het doet me wel deugd dat dit artikel eindelijk eens erkent dat er twee zonne-auto's mee doen aan de solar challenge. Ik word het een beetje zat dat de landelijke pers telkens spreekt over "Het Nederlandse team", als ze Delft bedoelen en dan conveniently vergeten dat er ook nog een team uit Twente mee doet aan deze race. Met een sponsor als Nuon maakt de Nuna5 weliswaar meer kans op de troon, maar om het andere Nederlandse team dan maar helemaal te vergeten vind ik wat overdreven.

(overigens zou ik het andersom ook storend vinden, voor ik het verwijt krijg dat ik dit alleen maar zeg omdat ik momenteel in Twente studeer).
En we gaan weer winnen ...toch?
"we" als in TU Delft?? dat moet eerst maar eens blijken ook in australie kun je een klapband krijgen. Bijkomend op technisch vlak, dit jaar zitten er voor het eerst geen zonnecellen van de TU/e op. Men moet het dus met minder efficiënte exemplaren doen dan voorheen. Hoewel de verschillen klein zijn maakt het wel degelijk uit.
@theProphet: jij zou het moeten weten LOL
"we" ? zit jij dan in een van de deelnemende teams ?
zit half Nederland bij het nationaal elftal? :P
Je kan het ook zien dat nederland als een sterk land erheen gaat, iedere nederlanders kan dus onder de we groep vallen.
Alleen als we winnen h3 ;)
wat een domme onzin... gehoord van nationale trots bijvoorbeeld? zou Nederland sowieso wel wat meer kunnen gebruiken....
sorry, dat bestaat niet in belgie, enkel nationale schaamte :'(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee