MSI introduceert mini-itx-moederbord voor embedded systemen

MSI heeft een mini-itx-moederbord voor de embedded markt aangekondigd. Het IM-945GSE-bord met Atom N270-cpu is beduidend anders ingericht dan MSI's Wind-moederbord voor nettops.

Zo is een so-dimm-slot voor ddr2-geheugen in de plaats gekomen van de normale ddr2-dimm-connector en is het langwerpige koelblok een kwartslag gedraaid. In tegenstelling tot de Atom 230-cpu, die bij veel Atom-moederborden voor nettops is terug te vinden, wordt bij het IM-945GSE-moederbord gebruikgemaakt van de Atom N270 met een kloksnelheid van 1,6GHz en de 945GSE-chipset van Intel. Deze combinatie is normaal gesproken bedoeld voor netbooks, maar omdat door het lage energieverbruik van de mobiele chipset geen ventilator nodig is voor koeling, is het tweetal volgens MSI bij uitstek geschikt voor embedded systemen. Een gma950-igp verzorgt het grafische gedeelte.

Het mini-itx-bord beschikt verder over twee sata 2.0-connectors, een pci-slot, twee gigabit-ethernet-aansluitingen en een geïntegreerde geluidskaart. Extern zijn er aansluitingen voor vga, dvi en geluid en het bord beschikt over vier usb 2.0-poorten. Ook zijn twee seriële aansluitingen aanwezig.

MSI mini-itx IM-945GSE

Door Pieter Molenaar

28-09-2008 • 12:54

65 Linkedin

Submitter: abusimbal

Lees meer

MSI introduceert nieuwe Wind-nettop Nieuws van 13 maart 2009
MSI komt met nieuwe Wind-netbooks Nieuws van 1 december 2008
MSI toont pc annex lcd-accessoire Nieuws van 30 november 2008
HP toont nettops met Atom-cpu's Nieuws van 26 november 2008

Reacties (65)

65
64
10
5
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 274613
28 september 2008 13:00
Ik vind het wel apart dat je zoveel op zo'n klein bordje kunt maken :O

maar waarom 2 netwerkaanslutingen, hadden ze daar niet beter een s-video voor in de plaats kunnen maken? (of een e-sata poort)?
2 netwerk aansluitingen zijn ideaal op het moment dat je zo'n ding als routertje wil gaan gebruiken. Dan hoef je geen losse nics te gebruiken

Wat ik wel jammer vind aan dit bordje is dat er nog steeds gebruik gemaakt wordt van een 945 chipset. Waarschijnlijk zullen die dingen nog in grote getale aanwezig zijn bij de mobofabrikanten, maar het is zo jammer van de Atom. De cpu verbruikt dan weliswaar maar max zo'n 2W, de chipset doet 22,2W volgens de specificaties van Intel, waarmee het idee van een Atom cpu een beetje verloren gegaan is.

Ik wacht liever tot de US15W chipset er is, die moet een heel stuk zuiniger zijn wat een Atom een stuk interessanter maakt.
De chipset op dit bordje is niet een normale 945, maar een mobile variant hiervan, de 945GSE. Deze heeft een max TDP van 6 Watt. (Zie http://ark.intel.com/chipset.aspx?familyID=35553)

Desalniettemin geef ik je gelijk, het wachten op de US15W is waarschijnlijk toch de moeite waard, maar niet specifiek om het energieverbruik.
De 945GSE-chipset heeft de dtp van ongeveer 6W (http://ark.intel.com/chipset.aspx?familyID=35553), de 945GC die op de meeste nettop-moederborden worden gebruikt heeft inderdaad een tdp van 22,2W (http://ark.intel.com/chipset.aspx?familyID=35553)
Zoals Syzzer zegt, het is al een zuinigere chipset. Maar inderdaad, ik wacht ook op een versie met US15W chipset.

Maar toch is dit al een stap in de goede richting gezien alle aansluit mogelijkheden, belangrijkste is Gigabit en toch ook een lager verbruik. Misschien dat dit boardje al richting de 10 watt gaat in verbruik.
Hoe dan ook een verbetering ten opzichte van de huidige Intel Atom boardjes (dan heb ik het over die van Intel zelf)
Gezien het voor de embedded markt is, is een extra ethernet niet gek. Denk aan software routers etc.
Klein doosje in de meterkast met dit bord, effe nieuwste untangle downloaden en het is een fantastische router/firewall/spamfilter/vpnserver enz....
Mooi, deze is tenminste passief gekoeld, nu alleen nog een dual core en ik koop er één. :)
Mooi, deze is tenminste passief gekoeld, nu alleen nog een dual core en ik koop er één. :)
Nou ja, het is geen dual-core maar de N270 ondersteunt hyperthreading. ;) Dat hij passief gekoeld is komt door het lage stroomverbruik en ik weet niet of ze dat met een dual-core ook kunnen bereiken.

Nog iets voor in het nieuwsartikel: net als bij netbooks met de 945GSE chipset is het maximum geheugen wat op dit moederbord geprikt kan worden 2 GB. De chipset kan namelijk niet meer aan. De snelheid moet 533Mhz zijn (sneller DDR2 geheugen kan erin, maar werkt alleen op 533Mhz).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 september 2008 16:55]

Sata 3.0 connectors?
Moeten dat geen Sata 2 connectors (voor 3 Gbps) zijn?
SATA 2 of II bestaat niet, SATA 3.0 is inderdaad correct.

SATA 3.0 @ Wikipedia
The 3.0 Gbit/s specification has been widely referred to as "Serial ATA II" ("SATA II" or "SATA2"), contrary to the wishes of the Serial ATA International Organization (SATA-IO) which defines the standard. SATA II was originally the name of a committee defining updated SATA standards, of which the 3 Gbit/s standard was just one.
waanzinnig dat dit allemaal op zo'n klein bordje kan tegenwoordig.
Had dit 10j geleden gezegd en ze verklaarde je zot.


Komt dit spul in TV's ect?
Ik zie het eerder terugkomen in machines in fabrieken enzo, waar ik werk worden daar op het moment HP Thin Clients voor gebruikt met aangepaste software (Thinstation Linux, XP Embedded met een andere shell, enz).

In TV's zitten vaak custom-made moederbordjes.
Ik denk dat dit ook nog wel geschikt is voor scholen. Lekker veel inkopen en vooral lekker klein.
Bedrijven en scholen hebben de neiging om het nieuwste van het nieuwste aan te schaffen zonder dat ze het nodig hebben. Ik vraag me nog steeds af waarom bedrijven die alleen tekstverwerker / internetten een dual core nodig hebben met een flinke grafische kaart...
Anoniem: 269546
@Xirt28 september 2008 21:41
Wat je wel moet bedenken is dat (grotere) bedrijven over het algemeen een vast vervangingsschema hebben en een min-of-meer vast budget.

Er wordt bij vervanging dan niet zo zeer gekeken naar het goedkoopste systeem, maar naar een gewoon goed 'normaal' systeem. Door de steeds verdere vooruitgang krijg je tegenwoordig gewoon veel meer pc voor je geld. Het geld is toch al gebudgetteerd, wat boeit het. De groothandel/producent geeft er nog wel een mooie korting op ook.

En, als laatste, de kosten van pc's zijn voor een beetje bedrijf echt volkomen te verwaarlozen in verhouding tot bijvoorbeeld personeelskosten. Het is gewoon niet interessant genoeg om je er druk over te maken.

Ja, het is een hoop geld wat er blijft liggen maar het maakt gewoon niets uit op het totaalresultaat. Ga je dan het risico lopen om met een mindere pc wel eerder tegen grenzen aan te lopen?

Overigens ken ik ook wel kleine bedrijven (een paar man) waarbij de dagopbrengst per persoon genoeg is om een heel nieuw dik systeem neer te zetten. Daar wordt dan ook niet echt gekeken naar het budget. Als de werknemers hun werk er maar goed mee kunnen doen en niet tegen beperkingen aanlopen is het al snel goed.
Ik denk zodat ze zijn voorbereid op de toekomst! Als je nu bijvoorbeeld een voor iedereeen een systeem koopt met een AMD athlon bijv of een simpele intel pentium. Dan zijn ze waarschijnlijk over 4 jaar niet echt goed meer bruikbaar. En ook als je denkt dat over 4 jaar echt geen windows XP meer gedraaid wordt (hetzij windows 7, vista), kun je beter als bedrijf je goed voorbereiden.

Daarnaast worden websites, office applicaties steeds zwaarder bijv office 2007 heeft al 1 gb intern nodig voor spellingscontrole! Maar ook willen sommige bedrijven wel eens een cad tekeningetje of een ARCgis proggie willen draaien om ff iets in te kijken en dan kun je het wel schudden met je pentium 4!

Daarnaast als ik kijk bij ons op school, overal HP's pentium 4 met min 384 mb intern geheugen, ze zijn al meer dan 4 jaar oud! Maar ze draaien nu nog steeds, behalve arcgis wil nog weleens haperen. En ik denk dat ze ook nog wel ff meekunnen... Dat zou je niet hebben als je toen pentium 3s of amd duron's had gekocht...
bijv office 2007 heeft al 1 gb intern nodig voor spellingscontrole!
Volgens mij moet je dan toch echt de officepakketten raadplegen als je hier last van hebt. Iets met bloatware enzo. 2003 kan toch ook prima?
Bedrijven hebben in hun PC's eigenlijk nooit flinke grafische kaarten. Gewoon onboard Intel chips. Weet niet waar ZeroSixZero dat vandaan haalt maar dat is niet waar.

Voor zover ik weet heeft Intel ook nog steeds het grootste marktaandeel :)
Enkel bedrijven waar meerdere monitoren per pc worden aangesloten gebruiken aparte videokaarten eigenlijks, bv. waar ik werk (KPN) zitten er per pc 4 monitoren aangesloten. Grafisch is de kaart geen echte hoogvlieger, het is enkel voor het aantal monitoren.
Same Here
een alarmcentrale, we werken met 3 pc's en op 2 hebben we 2 á 3 monitoren
zijn 'simpele' AGP kaartjes 64 Mb met 2 uitgangen, en het onboard videochipje

de CPU is een P4 2,4. ( en alles is net anderhalf jaar oud )
Natuurlijk kan dat. wat dacht je van high-end laptops??
Met de introductie van de Atom wordt het wel erg druk in het segment waar vroeger eigenlijk alleen Via (tenminste voor wat 'gewone' consumenten betreft) te vinden was.
Dit kan wel eens de doodsteek voor Via zijn. Als de prijsstelling van dit bord vergelijkbaar is met die van eerdere Atom borden, dan is Via de klos. De leuke Epia bordjes beginnen pas rond de 100 euro met uitschieters naar boven de 200 euro.
Daar zou ik niet vanuit gaan, zie ook de review die reddevil001, hieronder aanhaalt. Zoals in het artikel vermeldt gaat het om een zogenaamd "industrieel" bordje en die kan best eens een stukj duurder uitvallen dan de mini-itx bordjes met atom die we tot nog toe gewend zijn.

Laat niet onverlet dat ik zelf waarschijnlijk liever dit bordje zou kopen voor een backupservertje ofzo dan één van de bestaande atom bordjes! Ik vind dit er zeer goed uitzien, vooral het gigabit ethernet is natuurlijk iedeaal.
Niet helemaal....Er was natuurlijk altijd al de AMD Geode ;)
Hmm jammer, geen video-out en ook geen PCI-express waar een dikkere videokaart in kan voor een mediacenter.
Uiteraard kun je uit DVI + Audio een HDMI-signaal maken maar mijn tv is niet zo modern :+

Edit: thnx voor linkje Crp en @ daft: Daar heb ik nog even geen geld voor ;)

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 28 september 2008 15:33]

kan je dan niet beter een nieuwe tv kopen inplaats van een dikke videokaart
Als je voor elke nieuwe poep en scheet een nieuwe TV moest kopen dan had ik nu zes TV's op me kamer gast. Niet iedereen schijt geld weet je ;)
Wat hij zegt is dat je je geld beter kunt uitgeven aan een nieuwe TV dan aan een dikke videokaart in je mediacenter. Aangezien die dikke videokaart niet veel nuttigs zal doen icm een oude TV. Een onboard kaartje met een mooie TV werkt weer een stuk minder slecht.
er worden nog steeds PCI videokaarten verkocht, kijk bijv maar eens op salland.eu
de 8600/8500GT zijn in PCI uitvoering verkrijgbaar
Eindelijk een gigabit aansluiting op een atom bordje. Dit is een mooie kanshebber als backup-server..
en dan nog wel eens 2x een gigbit.
Maar het zal wel moeilijk leverbaar zijn voor de gewone consument.
Toevallig gisteren een review gelezen waarin ook wat over het stroomgebruik/performance geschreven werd.
http://www.mini-itx.com/reviews/atoms/default.asp?page=5
Leuk om in te bouwen in een auto :D
Alleen jammer dat ze dan weer voor een standaard ATX voedingsconnector gekozen hebben, en niet voor een wide-range input. Nu moet er weer een externe Car-PC voeding bij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee