Acer heeft eenderde van Nederlandse notebookmarkt in handen

Halverwege dit jaar was 32 procent van de in Nederland verkochte notebooks een model van Acer. Internationaal heeft de fabrikant Dell inmiddels voorbijgestreefd; Acer neemt nu de tweede plek op de ranglijst van wereldwijde pc-verkopen in.

Acer had op de helft van 2009 wat verkoopaantallen betreft 32 procent van de Nederlandse laptopmarkt in handen en als de verkopen van sub-merk eMachines worden meegeteld zelfs 35 procent. Packard Bell heeft 12 procent, en aangezien deze fabrikant sinds 2007 ook onder Acer valt kan gesteld worden dat het totale marktaandeel van de Taiwanese fabrikant wat verkoopaantallen betreft zelfs op 47 procent ligt. Daarmee neemt het marktaandeel van Acer snel toe; in januari lag dit percentage nog op iets meer dan 35 procent. De cijfers zijn afkomstig van GfK Retail and Technology.

Cijfers over het derde kwartaal zijn er nog niet, maar Marc Pauly, directeur van Acer Benelux, claimt dat de percentages zelfs nog verder zijn gestegen. De goede cijfers zijn niet direct het gevolg van mindere prestaties van een concurrent van Acer: over de hele linie daalden de marktaandelen van concurrenten als HP, Asus Toshiba en Sony in een half jaar tijd slechts marginaal. Apple, door lezers van Tweakers.net verkozen als favoriete laptopfabrikant, zag zijn marktaandeel over de eerste zes maanden van 2009 gelijk blijven op ongeveer twee procent.

Ook internationaal doet Acer het goed: de fabrikant heeft Dell van de tweede positie verstoten op de ranglijst van pc-verkopers. Acer zag zijn verkoopaantallen wereldwijd toenemen met 25,6 procent tot 10,96 miljoen eenheden, terwijl Dell zijn leveringsaantallen zag afnemen met 8,4 procent tot 9,95 miljoen pc's. Wereldwijd heeft Acer nu 14 procent in de markt in handen, terwijl Dell 12,7 procent voor zijn rekening neemt. HP voert de ranglijst nog immer aan met 20,2 procent. De Amerikaanse computerbouwer zag zijn leveringen toenemen met 9,3 procent tot 15,79 miljoen computers.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-10-2009 • 09:42

131 Linkedin

Reacties (131)

131
131
108
4
0
3
Wijzig sortering
Wat mij opvalt is, dat veel gebruikers of mensen die een slechte ervaring met dit merk hebben gehad, steeds maar weer in het verleden tijd blijven rondhangen. Ja, het verhaal over de scharnieren bij de Aspire 5600 serie is inmiddels bekend. Maar beseffen deze mensen dan ook dat er van de vele gevallen, ook vele gebruikers zijn, waarvan zij wel goede ervaringen ermee hebben. Uiteraard blijven deze gebruikers gewoon rustig op de achtergrond en hoor je er vrij weinig van. Maar om dit merk op basis van deze problemen te beslechteren vind ik gewoon niet terecht.

Zelf kan jullie mededelen dat ik veel ervaring heb met verschillende merken notebooks. Niet in de zin van reparaties uitvoeren maar in gebruik (intensief) hiervan. Van alle problemen die hier staan beschreven over dit merk heb ik zelf nog nooit hoeven ervaren. Terwijl ik zelf meerdere Aspire's in bezit heb/gehad. (Waarvan de oudste recent verkocht.)

Mensen die klagen over kwaliteit, vraag ik eigenlijk af. Waarmee vergelijken jullie kwaliteit? Een recente Acer notebook vergelijken met een recente Apple notebook is in mijn ogen niet geheel terecht. Maar zou je in dezelfde prijs categorie/doelgroep gaan kijken, dan zul je echt weinig verschil tussen kwaliteit zien. En dan heb ik hierover een vergelijking tussen een Asus notebook en een Acer Notebook van dezelfde prijs categorie/doelgroep.

Wat betreft garantie. Mensen die klagen dat zij maanden op een reparatie hebben gewacht. (Tja, wat kan ik hierover zeggen.) Vervelend. Maar het feit dat ik voor een spontane barst in mijn Asus F3Jp (koopprijs van ruim 1550 euro) meer 3 maanden moest wachten. (Bekend probleem) Maakt dat het merk Asus dan ook slecht? In mijn ogen niet. Het blijft vervelend dat je er zo lang op moest wachten. Maar problemen bij dit soort producten komen nou eenmaal voor en helemaal bij massa productie.

Moraal van mijn verhaal. Blijf niet bij die ene paar slechte ervaring rondhangen. Producten/service verbeterd in de loop van de tijd. Wellicht heb je gewoon pech gehad. Maar bij alle pech verhalen, durf ik te zeggen dat er ook massa positieve verhalen zijn. Want anders was het product/merk al heel snel van de bodem weggevaagd.
Voor de mensen die klagen over de (bouw)kwaliteit van Acer, ik vind dit behoorlijk BS. Tuurlijk zijn er mindere modellen maar die koop je dan ook voor € 400 -500. Om die vervolgens te vergelijken met HP zakelijke modellen is een beetje vreemd. Acer heeft een Travelmate lijn en die is heel behoorlijk. Als je dan bv kijkt naar de 6000 serie dan doet dit absoluut niet onder voor welk A-merk dan ook. Probleem waar Acer mee kampt is dat mensen veelal de goedkope instap modellen kennen maar dit zegt niets over de kwaliteit in zijn geheel.

Ook de (vooral zakelijke) pc's van Acer (Veriton) zijn prima producten waarvan de garantieafhandeling absoluut goed te noemen is. Ik snap dan ook niet helemaal het vooroordeel wat veel mensen hebben aan de hand van de standaard Media-Markt modellen. Je wordt niet nr. 2 van de wereld puur op prijs. Ook garantie en kwaliteit telt dan mee.
Helaas heb ik hier als zakelijk dienstverlener hele andere ervaringen. Na enkele akkefietjes met de Acer support afdeling in het verleden zijn de laatste 2 ervaringen reden geweest om geen Acer notebooks meer aan te bieden aan onze klanten.

Een gloednieuwe notebook met hitteproblemen die teruggestuurd werd naar Acer support kwam terug met een grote scheur in de case, terwijl er aan de omdoos niks mankeerde. Tevens waren de hitteproblemen niet verholpen.

Daarnaast is een travelmate notebook van een van onze klanten al 5! x teruggestuurd naar Acer support vanwege ondeugdelijke reparaties of specificatie wijzigingen (ten nadele van klant). Dit alles na een initiele support aanvraag vanwege een gescheurde case bij de monitor scharnier.
Vreemd. Wij bellen altijd naar customer care (dealerlijn, dus niet de standaard 0900 lijn) en worden prima geholpen. Als er een case is die mis gaat escaleren we hem bij onze Acer account manager. Komt zelden voor maar de laatste keer dat dit nodig was ging het om een laptop die 3x voor reparatie moest. Vervolgens van Acer een volledig nieuw laptop gekregen ter compensatie.
Het is geen wonder, Acer heeft gewoon de beste prijs kwaliteit verhouding (ik heb zelf ook een acer).

Edit:
Ik heb zelf nog geen slechte ervaring gehad met mijn laptop, terwijl ik hem nu al ruim 1,5 jaar intensief gebruik. Ik heb een acer 5920G. Sltijtage heeft ook veel met de gebruiker zelf te maken. Ik heb hem altijd op een tafel staan. Ik weet het dat laptops ook bedoelt zijn om op schoot te hebben, maar als je logisch na denkt, kan iedereen weten dat het apparaat zich dan vol met rommel zoals stof en pluisjes zuigt.

Dat resulteert dan in warmte, en inderdaad dat tot traagheid of eventuele crashes.

[Reactie gewijzigd door Goldin op 16 oktober 2009 09:52]

Anoniem: 47200
@Goldin16 oktober 2009 09:47
Het is geen wonder, Acer heeft gewoon de beste prijs kwaliteit verhouding (ik heb zelf ook een acer).
Acer heeft lage prijzen maar levert ook regelmatig erg slechte kwaliteit af. Ik heb al meerdere notebooks van acer gehad waarbij de gpu los kwam van de printplaat, en daarnaast zijn het laptops die bij druk gebruik erg snel verslijten.

Ik denk dat het gewoon een merk is voor de thuis (niet zo veel) gebruiker, en dat is gewoon een groot deel van de markt.
TheKip; idd perfect verwoord, acer is zeker geen verkeerd merk. Maar als je die laptops dagelijks buiten huis gebruikt keldert de levensduur aanzienlijk. Enkele bekenden hebben een Acer genomen, geen een van hun heeft er langer dan 1.5-2jr mee gedaan. En van een laptop mag je toch wel verwachten dat ie langer dan anderhalf jaar mee gaat. Vanwege de prijs verkoopt het, maar ik voorspel over 3jr een daling van acer. Omdat de consument dan ook wel inziet dat het toch niet zo denderend is. Uiteindelijk is dan meer investeren in een HP/IBM/Toshiba toch interresanter vanwege de support en levensduur.
Des al niet te min, is >30% van de markt wel een knappe prestatie.
Dit staat wel haaks op de mening van de tweakers; daar scoort acer nog geen 9% :X

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 16 oktober 2009 10:29]

njah wat is de te verwachten levensduur ? Een heleboel laptops (inclusief een dure macbook pro) kom en maar standaard met 1 jaar garantie... Het zijn net mobieltjes (die ook 600 euro kunnen kosten) : ze zijn er gewoon op gemaakt om een jaartje anderhalf zonder problemen mee te gaan, daarna mag de gebruiker een nieuwe regelen... Hoort gewoon bij onze westerse consumisme ;)
Maar serieus : als fabrikanten 1 jaar garantie geven dan zegt het ook wel iets over hoeveel vertrouwen ze hebben in hun producten, volgens mij moet de europese richtlijn hier in nederland echt wettelijk gemaakt worden, waarbij minimaal 2 jaar (bij zo'n duur product) garantie geleverd moet worden... eigenlijk is het net zo duur als je wasmachine en die moet ook wel wat langer mee dan 1 jaar toch ? :D
De "te verwachten levensduur" van computers is in de gehele EU vrijwel wettelijk vastgelegd. Die is namelijk 36 maanden aangezien bedrijven na die tijd pas belastingvoordeel krijgen bij het aanschaffen van een nieuwe laptop of computer.

Het zou dom zijn van een fabrikant om laptops te produceren die het amper 1.5 jaar volhouden in de EU geld namelijk ook het Consumentenkoop Recht. Het consumentenkoop Recht bepaald onder anderen dat iedere consument in principe 2 jaar garantie heeft op het product dat zij aanschaffen, maar ook dat een product dat aantoonbaar enkel onder normale omstandigheden op de voorgeschreven wijze is gebruikt aan de te verwachten levensduur zou moeten voldoen.

"Voor Europa is bepaald dat iedereen volgens de wet twee jaar garantie heeft. Dit staat in de Europese Richtlijn Koop en Garantie. Die twee jaar is een minimum. Het kan dus zijn dat in sommige Europese landen de garantieperiode langer is.

In de Nederlandse wet staat niet hoeveel jaar garantie u hebt. Maar in Nederland hebt u vaak langer dan twee jaar garantie. Hoe lang u garantie hebt, hangt af van het product dat u koopt. Voor een paar schoenen voor uw kind hebt u bijvoorbeeld korter garantie dan voor een wasmachine. Gaat uw wasmachine na vier jaar stuk, en is het niet uw schuld? Dan hebt u volgens de wet nog steeds garantie. U kunt dus nog teruggaan naar de winkel."
Bron
Voor Europa is bepaald dat iedereen volgens de wet twee jaar garantie heeft. Dit staat in de Europese Richtlijn Koop en Garantie. Die twee jaar is een minimum. Het kan dus zijn dat in sommige Europese landen de garantieperiode langer is.
Dat is niet waar
De wettelijke termijn van twee jaar in de Europese richtlijn Koop en Garantie is en algemene vervaltermijn voor de aansprakelijkheid van de verkoper.
Dat is dus niet hetzelfde als twee jaar garantie.
Wat is dan wel het verschil?
Wat is dan wel het verschil?
Als zich In de periode van 6 tot 24 maanden na aankoop van een artikel zich een gebrek voordoet aan dat artikel dan moet je zelf aantonen dat het gebrek al bestond toen je het artikel aankocht.
Dat is bepaald niet evident in veel zaken.
De verkoper is dus wel aansprakelijk maar de bewijsvoering is lastig

Bij fabrieksgarantie krijg je echter sowieso garantie op een gebrek (mits door die garantie afgedekt) , als het zich later dan 6 maanden na de aankoop voordoet, tenzij de fabrikant kan aantonen dat een gebrek of defect is veroorzaakt door jouw schuld.
Een omkering van de bewijslast.

Garantie kan ook nog aanvullende zaken bieden tov de wettelijke aansprakelijkheid maar garantie kan niet die aansprakelijkheid beperken.

Garantie is dus beter dan alleen de wettelijke aansprakelijkheid van de verkoper voorvloeiend uit het europese richtlijnen.

Overigens is de Nederlandse wetgeving ook ruimer dan die europese aansprakelijkheid.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 16 oktober 2009 14:55]

De "te verwachten levensduur" van computers is in de gehele EU vrijwel wettelijk vastgelegd. Die is namelijk 36 maanden aangezien bedrijven na die tijd pas belastingvoordeel krijgen bij het aanschaffen van een nieuwe laptop of computer.
Mwah, bedrijven krijgen de BTW over computers altijd terug hoor. Wat betreft afschrijvingen mag er maximaal 20% per jaar afgeschreven worden bij alle aankopen van meer dan 500,-. (Afschrijvingen en kosten drukken de winst en dus de winstbelasing.) Overigens kan je de computer in z'n geheel afschrijven op het moment dat je hem niet meer gebruikt.
Anoniem: 47200
@TIGER7916 oktober 2009 10:42
dat je 1 jaar garantie krijgt wil niets zeggen. Je mag bij elk product namelijk een redelijke levensduur verwachten, bij dingen als laptops is dit absoluut meer dan een jaar. Je staat dus volledig in je recht wanneer je na 1.5 jaar een laptop wilt laten repareren op kosten van de fabrikant wanneer er schade is opgetreden door normaal gebruik.

Recht hebben en krijgen zijn wel 2 verschillende dingen, dat snap ik ook wel.
De fabrikant hoeft helemaal niets; de leverancier is verantwoordelijk voor de garantie-afhandeling. Overigens: de leverancier mag ook rekening houden met het feit dat het apparaat al een tijd gebruikt is (de normale slijtage valt niet onder garantie).
(de normale slijtage valt niet onder garantie)
Daar ben ik het dus helemaal niet mee eens. Het is zo wel heel makkelijk garantie geven. Als ik je goed begrijp zou je een systeem willen hanteren waarin reparatie gedurende een korte tijd (~maand) gratis is, en dat er vanaf dan gewoon meebetaald moet worden.

Volgens mij is daar garantie niet voor bedoeld. Het woord zegt het al: er wordt gegarandeerd dat het product fatsoenlijk werkt. Als hij dat niet meer doet binnen de garantietermijn, ook al is hij intensief gebruikt, dan heeft de leverancier het gewoon te repareren. Dat is natuurlijk niet het geval als je de apparatuur bijvoorbeeld hebt laten vallen.
normale slijtage valt inderdaad niet onder garantie.

Maar wat is normale slijtage bij een laptop?

Dat na 5 jaar de letters op het toetsenbord wat vervagen met normale slijtage genoemd worden. Dat er wat krasjes op zitten.
Dat wellicht na 3 jaar de klep een beetje minder soepel sluit. (een kraakje hier en daar)
Dat na 3 jaar een accu minder lang mee gaat.

Maar CPU, GPU, HDD, LCD horen gewoon jaren lang te blijven werken.
je kunt vaak je garantie verlengen tot 3jr.
offtopic:
Alle mobieltjes die je in NLD koopt zit allemaal 2jr garantie op; ook op de 30euro pre-paid paketten, dus die vergelijking gaat niet helemaal op :+



@ TIGER79; 24mnd warrenty bij de belcompany, overal volgens mij. Is namelijk verplicht sinds ... 2/3 jr

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 16 oktober 2009 10:13]

op de iPhone zit maar 1 jaar garantie, te verlengen via applecare als voorbeeld :
http://www.apple.com/nl/s...ne/service/faq/#warranty2
Dat heeft eerder te maken met het massaal negeren van consumentenwetgeving door leveranciers... En een slechte implementatie van de EU-richtlijn die 2 jaar garantie voorschrijft.
En een slechte implementatie van de EU-richtlijn die 2 jaar garantie voorschrijft.
Welke richtlijn doet dat dan ?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 16 oktober 2009 11:46]

http://www.consuwijzer.nl...ettelijke_garantietermijn

Heel vaak gooien ze het dan op gebruiksschade en dat valt niet onder de garantie.
Je betaalt dan voor gemak, niet voor de garantie. De garantie heb je namelijk al, alleen voor je die krijgt zul je moeten dreigen met een rechtszaak (die je hoe dan ook wint). Als je dat niet wil zul je dat moeten afkopen met extra "garantie", die je eigenlijk toch al had.
Anoniem: 196662
@TIGER7916 oktober 2009 13:34
Moet je allemaal niet geloven, dat doen ze gewoon om je extra kaal te plukken. Dell is ook altijd zo goed om makkelijk plannetjes aan te bieden terwijl iedereen op alle elektronische product en 2 jaar garantie heeft.
Anoniem: 322276
@TIGER7916 oktober 2009 11:43
Neen, indien verkocht via T-mobile zit er gewoon 2 jaar garantie op. Mijn Iphone viel na 14 maanden gewoon onder de garantie en werd zonder kosten vervangen door een nieuwe.
Mijn laptop (HP Compaq) gaat nu al ruim 5 jaar mee. Afgelopen zomer heb ik wel de laptop moeten demonteren zodat ik de heatsink schoon kon maken (was ook hard nodig, want er zat een hele dikke laag stof op), maar verder heb ik nooit klachten. Het kan dus prima dat laptops gewoon lang mee gaan, ook bij intensief gebruik. Mijn laptop staat namelijk minstens 3 uur per dag aan.
Je gaat een wasmachine toch niet serieus vergelijken met een notebook? Of neem je je wasmachine ook overal mee naar toe? :D
Die ervaring met Acer heb ik ook. In mijn eerste jaar als student was ongeveer 40% van alle laptops Acer. Aan het einde van dat eerste jaar was er geen enkele student nog die een Acer had, allemaal gingen ze stuk of hadden ze te veel last van crashes onder zware belasting.

Voor iemand die niet al te veel moet doen (geen dagen van 8-12 uur achter de laptop) is Acer prijs-kwaliteit meer dan voldoende. Voor wie intensief een laptop gebruikt is het niet echt bruikbaar (zelfde met Backard Bell).
Anoniem: 111970
@jan_va16 oktober 2009 12:10
Ik denk dat dat toch sterk van het bouwjaar / de run, het model, etc. af hangt.

Ik heb nu al meer dan 5 jaar de Acer Aspire 2000 waar ik nu op tik. Ding is meerdere malen meegesleept naar conventies, in de trein, auto, verscheidene malen met het vliegtuig heen-en-weer naar de VS, etc. Daarbuiten staat het ding in principe dag en nacht aan op een bureau als desktop vervanger, wordt ie gebruikt voor zowel milde taken (zoals deze reactie intikken) als zware taken (renderen en zelfs recentere games draaien waar ie eigenlijk niet goed mee overweg kan).

De manko's?
- na 3 jaar was de 'd' toets kaputt. Misschien is 't een kwestie van even de plastic plaat schoonmaken, maar heb geen zin om 'm open te halen (en daar het voornamelijk als desktopvervanger dient, heb ik er toch een full keyboard en muis bij, dus.. whatever)
- na 4 jaar was het rechter scharnier kaduuk. Nieuwe bestellen kostte boven de €50, dus heb ik maar de bezel van het scherm losgehaald en de scharnier gedemonteerd. Lijkt misschien precair, zo'n scherm aan maar 1 scharnier, maar zoals gezegd staat ie toch vooral op een bureau.

Vind ik het 'normaal' dat deze dingen na 3-4 jaar kapot zijn? Neuh, niet echt, maar gezien het gebruik, ach.
Maar valt het in het rijtje "na een half jaar waardeloos" wat sommige mensen bij het merk Acer aanhangen? Zeker niet.

Maar, nogmaals, da's anecdotisch en misschien dat ze de laatste tijd mindere laptops maken. Een kennis heeft onlangs nog een nieuwe gekocht en toen ik laatst even wou checken of er nog driver updates waren, pronk op de Acer website het bericht dat de BIOS geflasht moest worden om oververhitting (van de voedingsadapter, niet de batterij) te voorkomen...
http://customercare.acer-...CID=NL&LID=DUT&IType=JV50
...dus ik kan het me best voorstellen dat mensen niet echt een positieve gedachte hebben bij Acer.
Mij verbaast het altijd weer dat men zo slecht spreekt over Acer laptops.
Mijn Acer houdt het nu al 5 jaar vol bij dagelijks zeer intensief gebruik.
En rond om mij heen zijn er nog meer mensen die een Acer hebben welke het gewoon al jaren volhoudt.
Dus ik weet niet wat men allemaal met hun laptop uitspookt maar het klinkt in ieder geval niet als juist gebruik van een laptop.
Yup, 6 jaar zelfs.
't Enige dat het wat laat afweten, is de batterij: een klein uur bij gewoon gebruik.
Waar je het ook over hebt, klachten hoor je altijd het meest. En aangezien acer de grootste is in nederland hoor je natuurlijk ook de meeste klachten. Iemand die geen problemen heeft met een apparaat heeft ook weinig reden om dat overal te posten.
Mijn acer sleep ik al 3 jaar lang dagelijks overal mee naar toe en ik begin nu pas te merken dat de accu wat minder wordt.
Sorry maar je noemt - mijn inziens ongerechtvaardigd - DELL niet.

De zakelijke reeks latitude vind ik zeer gewaagd aan de kwalitiet die HP/IBM ook levert.
Ik heb genoeg laptops van DELL gezien die na 8 jaar nog steeds goed functioneerden ( zelfs de accu, hoewel die uiteraard wel wat meer last hadden van slijtage ) .

Overigens wil ik geen uitspraken doen over de consumentenmodellen.

Acer heb ik persoonlijk geen goede ervaring mee. Vooral de support bleek in het verleden vaak prut. Meer dan drie maanden bij een reparatie bedrijf en dan nog laptops defect retourneren is gewoon not done.
Ik heb een Apple gehad, maar die sleet ook (en erg lelijk) door normaal gebruik. De Acer netbook van mijn zusje ziet er nog redelijk netjes uit.
Het gaat er toch niet om hoe het eruit ziet maar juist hoe het werkt? Als je maar voorzichtig genoeg bent dan zal er niets slijten.
Bij Apples is het uiterlijk juist heel belangrijk, het is niet voor niets een belangrijk verkooppunt.
Anoniem: 310585
@_Noldy16 oktober 2009 13:07
Er is altijd sprake van slijtage bij gebruik hoe je het nou went of keert.
Meeste laptops slijten. M'n medion (ja ik weet het, koop er nooit meer een) heeft ook slijtplekken bij m'n handpalmen. M'n bureau trouwens ook.
Dat is de wet van de grote aantallen. Meer verkopen levert ook meer mensen met problemen op als hetzelfde percentage problemen vertoont.

Mijn acer is nu 5 jaar oud (Turion 64, aspire 5024). Elke dag op en neer naar het werk en een paar uur in gebruik. Geen problemen. Hij boemelt ook regelmatig mee in mijn terreinauto en nog steeds geen problemn.

't Is dus maar net wie met welke ervaring je tegenkomt.
Bij Ralf91 kan ik mij aansluiten. Het Acer notebook hier thuis is een groot 17"model, dit in verband met numeriek deel op het toetsenbord. Een tb of laptop zonder nummeriek deel komt er bij mij niet in, mijn volgende laptop/notebook wordt waarschijnlijk een netbook of netbook-achtige thin-and-light maar ook die zal een nummeriek deel moeten hebben. Dat is echt te groot en zwaar om op schoot te gebruiken. Verder zijn we uitermate tevreden over het ding, op één punt na: de bloatware die er standaard op staat, en daarvan is Vista, na Norton, het ergste. Helaas was een XP-laptop of een business-lijn-laptop met downgradeoptie minstens 50% duurder en dus niet haalbaar.

Wel is het uiteraard zo dat hoe meer er mee gesleept gaat worden, hoe belangerijker degelijkheid wordt. Het wordt dan ook zaak om het ding te voorzien van een degelijke tas of koffer voor bescherming tijdens het transport. Dat vooropgesteld is het ook hoe je ermee omgaat. Zonder bescherming raakt het ding echter zeker beschadigd, al zijn het (bij de degelijkste modellen) slechts optische zaken.

De Acer thuis wordt dagelijks gebruikt en staat 24 ur per dag aan. Verplaats wordt het ding bijna nooit (1× meegeweest op vakantie, maar zijn ook nog maar 1× op vakantie geweest na de aanschaf 1½ jaar geleden) maar moet het ding mee, dan zit er een goede tas rond.
Wel zaak het ding niet heen en weer te laten slingeren in bv de kofferbak van de auto.
Een van de poten van een statief ging recht door het plaatstaal van de kofferbak, dus dan weet je wat voor krachten er dan op kunnen komen, dat molt alles.

Bij normaal gebruik is datgene wat als eerste kapot gaat de accu, en mindere exemplaren houden er soms al na 2 à 3 jaar mee op, zelfs bij A+ merken. Aanschaf van een vervangende accu is tegen die tijd meestal ook niet lonend meer wanwege de verhoudingsgewijns absurde prijs die ervoor gevraagd wordt. Dat is een overeenkomst met mobieltjes, en ook een reden dat mijn digitale SLR-camera geen accu heeft, maar werkt op penlites. Mijn analoge camera uit 1967 doet het nog prima, met een accu zou dat nooit het geval geweest zijn.

Wat gewone PC's betreft, die gaan wel 10 jaar mee, maar daar zit dan ook geen accu in. Na 10 jaar werken ze vaak nog wel, maar zijn dermate verouderd (nieuwe software werkt niet meer, nieuwe onderdelen en randapparatuur is niet meer aan te sluiten (toetsenbord: din->ps2->usb, seriele+parallelle poort->usb, harde schijf: ide->eide/pata->sata, ram:fp->edo->sd->ddr->rambus->ddr2->ddr3) printerlinten/printerinkt voor oude randapparatuur niet meer te krijgen, enzovoorts.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 16 oktober 2009 11:19]

Aanschaf van een vervangende accu is tegen die tijd meestal ook niet lonend meer wanwege de verhoudingsgewijns absurde prijs die ervoor gevraagd wordt.
Mocht het ding het verder nog gewoon doen, dan is het natuurlijk ook mogelijk om 'm gewoon aan de adapter te laten hangen.

Is dat geen optie, maar is weggooien natuurlijk ook zonde, an zou je kunnen kijken of je niet gewoon de cellen van de accu zelf kan vervangen (i.p.v. een nieuwe accu; cellen + elektronica + behuizing), want dat kan vaak veel goedkoper.
http://www.engadget.com/2...uild-your-laptop-battery/
( let wel: geheel op eigen risico natuurlijk )
Idd, heb ook genoeg slechte ervaringen met acers, eerlijk gezegd heb ik nog nooit een acer onder handen gehad die NIET kapot is geweest! Maarja, als de massa dat spul blijft kopen, blijft de economie wel draaien...
Idd. Heb zel nu een 2e Acer. Mijn eerste heeft het 4 jaar uitgehouden bij zeer intensief gebruik. Was eigenlijk een DTR, maar nam hem elke dag mee naar klanten.

Mijn 2e laptop een Acer Aspire 7720G-302G50 heb ik nu bijna 2jaar en tot nu toe geen enkel probleem mee gehad.

Daarentegen heb ik ook een Lenovo 300 N200, die het al na 1,5 jaar heeft begeven. Reparatie zou bij IBM € 250,00 kosten :(

Nee ik houd het wel bij Acer
Anoniem: 114278
@Goldin16 oktober 2009 23:14
Kan me daar geheel bij aanluiten heb dit model ook in gebruik gehad en prima kwaliteit, windows 7 performance index score index 4.9. Geen enkele slijtage na bijna 3 jaar en perfect beeld.
Heb exact dezelfde en heerlijk systeem. Laatst nog even Windows 7 opgezet en ook die werkt feilloos op de laptop. Werktijd op de originele volle accu staat nog altijd op 3 uur (office, internet, simpele spelletjes, chatten)
het verbaast mij dat acer zo hoog staat, ik raad mijn klanten altijd af om een acer te nemen.

niet omdat de inhoud of het scherm zo slecht zijn, maar meer omdat acer zo veel troep mee levert. een normale gebruiker heefd geen kennis, zin, tijd en geld om eerst nog een schone pirate instal te maken.
Dit is echt de grootste onzin die ik gehoord heb om een systeem niet te kopen, ken je programma's zoals decrappifier? Maar buiten dat om gaat jouw redernatie natuurlijk nergens over.
Het lijkt me toch van de gekke om een programma te moeten gebruiken om een NIEUWE laptop schoner te maken! Ik denk dat jij net de meest opmerkelijke beoordeling hebt gegeven die er maar is.

Een normale gebruiker wil niet zijn laptop moeten aanpassen om alle troep eraf te krijgen en Acer levert erg veel troep mee. En jouw verhaal slaat als een tang op een varken.
True, het is inderdaad van de gekke dat je een dergeljk programma moet gebruiken op een nieuwe laptop/pc, maar inderdaad, zoals merethan terecht opmerkt (ondanks zijn sneer naar Windows Vista, an sich ook weer terecht maar ander onderwerp) leveren alle fabrikanten troep mee

Om een echt schone installatie te krijgen helpt zelfs Decrappifier niet, en is de enige manier een schone install waarvoor je dan eigenlijk bij iedere PC een tweede volledige Windows versie moet kopen of gebruik moet maken van een pirate install.
Alleen daarom al raad ik Linux aan.
Alle laptop fabrikanten leveren troep mee. Bij elke zit Windows Vista tegenwoordig.
En als je er dan je favoriete Linux op zet krijg je je geld niet terug!
Waarom verbaasd dat je? Heel objectief gezien heeft acer gewoon de beste prijs/prestatie verhouding in vergelijking met andere merken. Natuurlijk zijn er andere laptop merken zoals XXODD die ook goed presteren voor weinig geld, maar die vindt je ook niet terug in een Mediamarkt, BCC of It's.
Om nou te zeggen dat XXODD zo goed en goedkoop is. Ze zijn in de basis goedkoop, net als Dell, maar wil je meer dan betaal je opeens ook ziek veel meer. Zeker niet goedkoper dan andere merken den de kwaliteit valt ook tegen. Weinig originele behuizingen, saai en elke XXODD die ik ken is stuk gegaan.
Acer is echt goedkoop, bij XXODD is het een ilusie.
hhmm.. dan is nu nog de vraag of je wel een goed/terecht advies geeft aan je klanten...
een 19 jarige scholier? Z'n klanten zijn waarschijnlijk Trees van 3 hoog achter en Oom Henk die met verjaardagen altijd zulke leuke moppen vertelt.

Ik heb een Acer en heel veel overige meuk kun je tijdens de installatie al annuleren en de rest de-installeer je gewoon nadien. Bovendien zijn er legio laptopbouwers die je trials van software opdringen dus om dat nou alleen aan Acer toe te schrijven?

* Kaasplank heeft een acer en geeft direct toe dat het niet de meeste stevig gebouwde laptop is maar voor gebruik in en om het huis heeft het een prima prijs/kwaliteit verhouding.
Je bent scholier, dus ik verwacht dat je in een computerwinkel oid werkt?

Met alle respect, maar het getuigd van weinig commerciëel gevoel dat je een product uit je eigen assortiment af raadt. Persoonlijk zou ik als baas daar niet zo blij mee zijn.

Zeker aangezien de reden die je geeft, ook op alle andere merken toepasbaar is.
Troep meeleveren doen de anderen ook. Beste kun je gewoon een apparaat kopen op basis van de specificaties en uitvoering (degelijkheid bouw e.d.), los een volledige versie van je os kopen (Windows (betaal je dan weer wel veel teveel voor), of iets anders).

Eventuele meegeleverde software die je toch wilt gebruiken apart downloaden (kan met Acer's prima eRecovery tool, de rest is meestal toch al verouderd). De meegeleverde MS Office Home-Student is toch al een trial, dus als je dat wilt gebruiken moet je het toch kopen.

Alleen zul je dan je drivers zelf moeten installeren (en dat zijn er nogal wat bij een Acer laptop).

Zelf heb ik gewoon alle rotzooi handmatig verwijderd (en steeds images tussendoor gemaakt). Wel heb ik gemerkt dat na het installeren van ServicePack 1 van Vista de webcam het niet meer doet en andere dingen niet goed meer werken. Acer had ter download aparte drivers voor zonder en met SP1 maar ook dat leek niet te helpen.
Daarom staat bij mij de Windows update uit.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 16 oktober 2009 12:13]

Held! Ik raad iedereen ook altijd Acer af omdat het langzaam maar zeker uit elkaar valt als een grote emmer met bouten.
Heb je het hier nou over Acer laptops of over Harley Davidsons? :)
Zet mij ook maar bij de heavy gebruikers met een Acer dan. Ding doet precies wat ie moet doen voor mij. En scheelt gewoon zeker 200,- met een vergelijkbaar systeem van een ander merk. Maarja ik kom ook van een Medion laptop dus dan is bijna alles beter :D
Het komt allemaal bij Quanta en Compal vandaan...
Ontwerp kan ruk zijn maar of GPU's los komen of niet is bij al die laptops hetzelfde.
niet alle laptops komen bij deze 2 ODM's vandaan. Asus bijv produceert ze gewoon zelf.

Bovendien worden deze vaak geproduceerd naar specificaties van de OEM. Het kan dus best wel zijn dat Acer vraagt om een goedkopere oplossing, terwijl een ander merk aandringt op een duurdere of meer degelijke oplossing. Verder is niet alleen de hardware (chips en CPU's zijn alemaal wel dezelfde kwaliteit bij elk merk met dezelfde specs) die meespeelt maar ook dingen zoals behuizing, connectors die loslaten, etc. etc, die voor de gebruiker ervoor zorgen dat bepaalde hardware onbruikbaar word. Je hebt nl niks aan een degelijka audiokaart als de connector naar de mallemoeren is.
Vriend van me heeft een Asus gehad en daar kwam ook de GPU van los.. zou 800 euro kosten om 'm weer te repareren via Asus (viel 1 maand buiten garantie van 1 jaar garantie) -.- Oftewel, ding ging de prullenbak in en een Acer gekocht ^^ (op mijn aanraden) en hijzelf is er blij mee. Scheelde 'm veel cash voor een zelfde systeem (in specs) bij Sony.
Hij had terug moeten gaan naar de leverancier. De fabrieksgarantie is een service van de fabrikant aan de leverancier, echter garantie is en blijft een verantwoordelijkheid voor de leverancier. En een laptop hoort langer mee te gaan dan 13 maanden. Reparatie of vervanging komen dus voor rekening van de leverancier, al mag er rekening gehouden worden met de gebruikstijd t.o.v. de te verwachten levensduur.

Overigens is dit de theorie en verschuilen veel leveranciers zich achter de fabrieksgarantie. Als je meer wilt weten over je rechten (en plichten) en hoe te handelen: op www.consuwijzer.nl (site van de overheid) staat alles duidelijk uitgelegd.
da's raar want Asus geeft standaard 2 jaar garantie op notebooks.
om hier nog even op in te gaan, mijn broer heeft een acer van 450 euro met de volgendd specs, tegenover mijn dell voor 550 euro:
-amd turion x2 2.0 Ghz - intel pentium d.c. t4200 2,0 Ghz
-nvidea 8600 GS - ati HD 4570 512MB GDDR3
-normaal scherm - led backlit scherm
-320GB 5400 rpm - 320GB WD black 7200 rpm
-46 WH batterij - 56 Wh batterij

nu om even toe te lichten, hij doet hetzelfde als mijn dell, hij draait dezelfde games, zij het iets langzamer. echter, ik doe 4 uur op een batterij, hij nog geen 2, mijn laptop is slechts 75% van het gewicht van zijn laptop. en de bouwkwaliteit is overigens beter, dat heeft hij zelf toegegeven.
het ding doet precies wat ie moet doen, echter alles wat niet in de specs vermeld (bouwkwaliteti, batterijduur, schermkwaliteit, HDD snelheid, RAM snelheid, warmte, gewicht) staat doet ie een stuk minder.
Dat is dan ook geen eerlijke vergelijking. Jouw Dell is €100 duurder, dat is 22% van de prijs van de Acer (en 18% van de prijs van de Dell) en dat ga je echt merken.

Daarnaast vergelijk je
twee verschillende processors,
een oude nVidia (gangbaar tot 2 jr geleden) met een nieuwe Ati (minder dan een jaar op de markt)
Ook LED schermen waren twee jaar geleden niet zo gangbaar als nu.
Verschil in HD, 320GB was 2 jaar geleden ver het grootste verkrijgbaar, nu is het middle-class, wat rpm betreft, toe was 5400 gangbaar, en nu wordt 7200 dat steeds meer. Ook WD is niet heilig, andere merken HD's zijn vaak net zo goed.
Alleen wat betreft de accu en mischien de bouwkwaliteit heb je gelijk.

Als het goed is, is jouw broer nu alweer ver opweg met sparen voor zijn volgende laptop over 2, en die blaast dan jouw huidige Dell compleet weg. Kortom, de jouwe is beter, maar hij heeft, toen een beter deal gedaan als jij nu.
Ik vraag met dan af wij hij moet doen? Wat doet jouw Acer wel dat die van anderen niet doet? Dit is misschien de beste manier om te bepalen of een zwaardere machine echt beter is of dat het gewoon duurder is en nog steeds niet werkt.

Ik kan me voorstellen dat standaard dingen draaien op je Acer maar wat nog meer?

Medion staat juist niet bekend om zijn slechte kwaliteit. Acer in mijn regione wel. En ik ben geen Apple gebruiker.
Huh? Medion slechte kwaliteit? vrienden van mij hebben zowel een laptop als pc, geen problemen mee.
En mochten er problemen zijn: er komt toch echt iemand je laptop ophalen en weer thuisbrengen, en bij de pc komt zelfs een monteur, 3 jaar lang gratis!

Acer heb ik juist mindere ervaring mee, zoals loszittende klemmen voor het ram, de dimms vielen bijna vanzelf uit het notebook (dr zit gelukkig n klepje voor dat wel).
Begrijpelijk en onbegrijpelijk.

Onbegrijpelijk.
Veel vrienden van me hebben een acer gehad. Lees gehad, bijna zonder uitzondering zijn deze mensen overgeschakeld naar andere merken zoals HP. Er zat er eentje tussen die een duurdere Ferrari laptop gekocht had. 6 maand lang is die in reparatie gegaan! Dat is heel erg vind ik.

Er blijkt precies altijd iets te schelen aan die toestellen. Bij mijn vriendin is het de audio jack die niet werkt, blijkt een algemeen hardware probleem te zijn bij deze aspire 3680.

Bij mijn pa werkt de touchpad niet (heeft nooit gewerkt), klagen doet hij niet, hij gebruikt de muis. Ik had hem op voorhand gezegd om geen acer te kopen.....waste of time

Praktisch gans mijn familie heeft Acer en die accepteren dat als er iets niet werkt....

Begrijpelijk
Ze zijn goedkoop, je vindt ze in alle warenhuizen, er wordt massa's reclame rond gemaakt en mensen trappen wederom in die marketingtrukken. Marketing bestaat nu toch al meer dan 100 jaar en nog hebben de mensen het niet door wat voor illusie dit teweeg brengt tegenover producten. Ikzelf ben dagelijks bezig met reclame en ik besef maar al te goed dat het een wereld is van leugens en overdrijven.

Mensen veranderen nooit ;-) Ikzelf ben persoonlijk immuum tegenover reclame en dankzij de meeste reacties from you fine people heb ik praktisch nog nooit een miskoop gedaan. thx!

[Reactie gewijzigd door Jan Van Akker op 16 oktober 2009 10:00]

ik heb zelf ook een acer, maar om te zeggen dat ik dan in een of andere marketingtruc ben getrapt... Ik heb gewoon gelet op de hardware en specs die ik nodig had voor de in te vullen taken... Waarna ik ook nog eens 4 reviews heb gelezen van grote hardware-sites icm blogs (met persoonlijke ervaringen)... Daarna ben ik tot aankoop overgegaan... Niet veel marketing aan te pas gekomen hoor, ik heb er nergens reclame van gezien en natuurlijk kan 1 zo'n review-site gesubsidieerd worden door Acer maar alle 4 ?
Ik denk dat bij tweakers marketing en reclame niet echt doorslaggevend zijn, zeker als jet het over een mooie "gem-body" hebt terwijl ik een goede grafische chip erin wil hebben :P
Marketing werkt inderdaad niet bij de meeste tweakers, daarom lees ik hier graag alle reacties op artikels die me interesseren ;-)

[Reactie gewijzigd door Jan Van Akker op 16 oktober 2009 10:44]

Offtopic:
Jan, de mechanismen waar je met marketing misbruik van maakt hebben ons een paar miljoen jaar in leven gehouden... Dat verdwijnt niet zomaar.

Ontopic:
Ondanks dat je zelf een marketeer bent ben ook jij gevoelig voor marketing ;)
Acer concurreert gewoon op de prijs en daar zijn ze erg goed in. Ze stellen een lijstje vast van onderdelen van het product waar de consument op let bij de aankoop en zorgen dat die onderdelen gunstig geprijsd zijn, om vervolgens op wat minder zichtbare onderdelen te bezuinigen. Grofweg zullen ze een snelle CPU, veel RAM, grote harde schijf, snelle videokaart, etc kiezen. Echter de snelheid van een hardeschijf is bij veel mensen niet van doorslaggevend belang want zelfs bij Acer laptops van € 1500 gebruiken ze 5400 rpm schijven. Een even dure laptop van Toshiba heeft daarintegen gewoon een 7200 rpm schijf. Dit is niet zo verwonderlijk omdat mensen die geintreseerd zijn in een Acer laptop je meestal na aankoop wel kunnen vertellen hoe groot hun hardeschijf is maar niet hoe snel. Mensen willen wel graag een webcam in hun laptop, maar de kwaliteit schijnt niet uit te maken. Vandaar dat Acer vaak wel een camera heeft maar dat zelfs bij de dure modellen dit slechts een 0,3 Mpixel model is. Bij Toshiba is dit een 1,3 Mpixel exemplaar. Ook hier geldt weer dat een Acer klant na aankoop wel weet dat hij een webcam heeft maar niet hoe scherp die is.

En nu heb ik alleen nog maar onderdelen genoemd die voor mij achterhaalbaar zijn. De kwaliteit van scharniertjes is al helemaal onzichtbaar. Ik heb ook al vele klachten gezien over de service van Acer, of beter gezegd, het ontbreken daarvan. Maar daar kom je pas achter nadat je betaald heb.

Zelf zou ik nooit een Acer kopen omdat ik mijn laptop veel te intensief gebruik. Ik kan me echter voorstellen dat iemand die opzoek is naar een “goede deal” en die de basis kenmerken van laptops vergelijkt, heel makkelijk bij Acer uitkomt.
Een decenium geleden accepteerde gans de wereld dat er regelmatig iets niet werkte, de pc crashte, gegevens plotseling verloren gingen. Dat was ten tijde van Windows 98.

Ten tijde van Windows 3.11 was het nog erger, je kon soms geen kwartier werken zonder hangende windows of hangend programma en nog steeds accepteerde de gehele wereld het, sterker nog os-sen die er geen last van hadden (os/2) werden massaal geboycot, teruggebracht en verguisd.

Blijkbaar wil de wereld het gewoon zo (zich dagelijks ergeren) om maar bij de massa, de kudde te kunnen blijven horen.
Bij mij op de informatica opleiding loopt ongeveer de helft van de mensen van mijn jaar met dezelfde acer laptops en die kun je wel in delen tot de heavy gebruikers
Bij mij op de opleiding zijn ook heel veel acers. Ook informatica. Maar alle acers zitten met dezelfde problemen. Een netwerkkaart die nooit werkt op het draadloze netwerk. Op sommige tijden zelfs niet bekabeld. Vaak zijn ze traag en er gaat geregeld wat stuk.

Daarbij komt dat Acer hoofd en bijzaak niet kan scheiden. Er zitten zoveel zinloze knopjes op die allemaal stukgaan.

Een van de meest voorkomende woorden bij mij op school is dan ook 'K*tacer'. Dit heeft mij geleerd nooit een Acer te kopen.

Geregeld vraag ik ook wanneer er problemen zijn met laptops (zonder naar de laptop te kijken) of het een Acer is. En ja hoor 90% van de gevallen is het ook een Acer. Dit in tegenstelling tot Dell's, compaq HP, Sony of Apple (waar het vaker aan de gebruiker ligt).
Ik denk dat de 90% van je een tikkeltje overdreven is. Maargoed, we hebben het al de hele tijd op prijs/kwaliteit verhouding. Aangezien de prijs van Acer een stuk lager ligt dan van andere A-Merken is het logisch dat de kwaliteit eventueel wat minder is.

Daarnaast als een merk 32% van de markt in handen heeft, met HP nog boven zich (waarvan zakelijk de meeste procenten zijn denk ik) dan is het niet zo raar dat ook de meeste gevallen Acer zijn.

Je moet je voorstellen: Hp/Compaq heeft meer dan 32% marktaandeel, Acer 32% dus samen minimaal 65%. Dat betekend dat Dell, Toshiba, Sony, Apple, Packard Bell, Fujitsu Siemens, Asus, Samsung, MSI, Lenovo, XXODD en de huismerken, allemaal bij elkaar slechts 35% aan marktaandeel hebben. Dat is dus per merk gemiddeld 2.6 %.

Nee, ik vind het niet zo raar dat de meeste klachten over Acer gaan (in absolute aantallen).
Je moet je voorstellen: Hp/Compaq heeft meer dan 32% marktaandeel, Acer 32% dus samen minimaal 65%. Dat betekend dat Dell, Toshiba, Sony, Apple, Packard Bell, Fujitsu Siemens, Asus, Samsung, MSI, Lenovo, XXODD en de huismerken, allemaal bij elkaar slechts 35% aan marktaandeel hebben. Dat is dus per merk gemiddeld 2.6 %.
Je haalt twee verschillende markten door elkaar. In het artikel wordt gesproken over zowel de Nederlandse markt als de Wereldwijde markt.

Acer is nummer twee op de wereldmarkt, zij heeft op wereldmarkt Dell verstoten van de tweede plek. Het marktaandeel van Acer op de wereldwijde markt wordt niet genoemd, wel dat het aantal verkopen met 25,6 procent is toegenomen.

Op de Nederlandse markt is het marktaandeel van Acer inderdaad (althans volgens het artikel) 32%, echter wordt er niet gezegd dat HP nog boven Acer valt. Het kan prima zijn dat Acer de marktleider is in Nederland.
Ik denk dat hij gewoon een voorbeeld wilde geven en de getallen dus even uit de dikke duim heeft gehaald :) .
op mijn academie (informatica enz.) loopt ook wel minstens 40% van de leerlingen rond met een acer, de ouderejaars alleen niet meer. verder zie je heel weinig HP, lenovo en toshiba in vergelijinng met andere studies. ook is het aandeel dell (oa. ik :) ) erg hoog op onze academie. maar dit is alleen maar omdat iedereen hier naar specs kijkt. veel mensen zeggen ook wel acer is prut, ook al hebben ze er zelf een maar 1 van die mensen heeft het heel mooi verwoord voor mij: over 2 jaar wil ik toch al een nieuwe laptop.
Ik ken het ook. Heb zelf een Acer gehad die naar een jaar intensief gebruik schroefjes begon te verliezen (geen id waarom), Hardware die zichzelf langzaam aan traag begon te maken. Ram geheugen wat los raakt zodat je hem elke 2 weken open moest schroeven om je ram weer aan te drukken. Accu's die ervoor zorgen dat er geen enkel knopje meer werkt op je notebook omdat ie intern ergens kortsluiting maakt. Noem maar op. En dat was dan nog een TravelMate serie. Ik ken persoonlijk nog een paar mensen die letterlijk maar een jaar met hun Acer hebben kunnen werken omdat de scherm-steunen het begaven, de koeling gewoon zijn werk niet deed. Ik raad niemand die aan mij vraag welke laptop ze moeten kopen een Acer aan. Ik ben zelf erg tevreden over Dell. Ik heb een Dell Studio 1537. Deze had naar ongv een jaar een defect aan het toetsenbord, even gebeld met de klantenservice en ik kreeg de volgende dag een nieuw toetsenbord binnen, die erin geschroeft en het was weer perfect. De oude mocht ik houden. (altijd handig mocht er ooit een toets kwijtraken ofzo). Hoewel ik erg blij ben met mn Dell, word mijn volgende notebook waarschijnlijk wel een MacBook Pro. Deze notebooks nu erg vaak gezien en mee gewerkt en het zijn wel prachtige stukjes hardware waar ook eigenlijk niet vaak iets mee mis gaat. (behalve de buggyness van Office 2008 for mac :O)
En met dusdanig gebruik zijn ze dus ook binnen twee jaar kapot.
ligt natuurlijk ook wel aan het model.. elke laptop fabrikant (incl asus, apple, hp enz) hebben wel bepaalde series/modellen gehad met constructiefouten/problemen... Ikzelf heb nu al 2 jaar dezelfde Acer die ik dagelijks van huis naar me werk (en verder) sjouw, en hij doet het nog steeds perfect... Ik weet niet of ik onder poweruser val, ben programmeur dus laptop wordt minstens 9 uur per dag gebruikt en dan thuis ook nog een 2 a 3 uurtjes...Dus om zo stellig te zeggen dat ze dus ook binnen twee jaar kapot zijn dan kan ik natuurlijk stellig het tegenovergestelde bewijzen hierbij ;)

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 16 oktober 2009 10:01]

Ik geloof geen bal van deze cijfers... Want als Acer echt zo'n groot marktaandeel zou hebben, dan zou je ze ook erg veel moeten zien. En dat valt nogal tegen. En Packerd Bell 12 procent??? Ik heb zelfs nog nooit een PB in het wild gezien!

Ik denk dat we hier (zoals zo vaak) keurig het resultaat van een gekleurde onderzoeksmethode zien, en niet de daadwerkelijke cijfers. De onderzoeker geeft aan dat ze bij retailers onderzoek doen... Daarmee zijn de cijfers aangaande DELL dan al totaal onbetrouwbaar. Maar ook grote fabrikanten als HP verkopen vaak direct aan de klant als het om grote bedrijven gaat. En dat zie je dan niet terug in retail, terwijl het juist wel om hele grote orders gaat.
Het gaat hier om directe verkoopcijfers, niet om laptops die in het wild gesignaleerd worden.
Als medewerker van een grote elektronica keten kan ik je zeggen dat dit redelijk accuraat is.

[Reactie gewijzigd door Str1ngS op 16 oktober 2009 10:00]

Fabrikanten geven zelf op wat ze aan wie verkocht hebben, alles wat direct naar de eindgebruiker gaat telt direct en de rest wordt geteld bij de retailer (aangezien je niet weet waar en of deze verkocht worden). Dit zijn ware cijfers aangezien hier ook netjes belasting over betaald moet worden.
Ik heb overigens een behoorlijke tijd laptops verkocht als verkoper en wij verkochten meer Packard bell dan HP. Ik weet zelf dat HP veel groter is en trek dit ook niet in twijfel omdat ik toevallig meer Packard Bells zie.
Het hele complottheorie verhaal wat je hier schetst slaat mijninziens dan ook helemaal nergens op.
Anoniem: 304028
@AHBdV16 oktober 2009 10:14
Dat je ze niet tegen komt zit hem vooral in het gebruik...

Mensen met een packerd bell / acer budgetlaptop zitten vaak gewoon thuis op de bank.
Beetje internet/beetje mailen/beetje msn

Dit zijn mensen die niet op internet spullen kopen of uren gaan vergelijken.
Maar mensen die naar de dixons gaan omdat in het foldertje een laptop van 299/399 stond en die gewoon ophalen.

Alleen al het aantal kinderen dat naar de middelbare school (of zelfs basisschool)gaat en zo'n laptop heeft gekregen van de ouders om verslagen te maken en te kunnen internetten is gigantisch.

Als er bij mijn vorige werkgever een actie was in zulke laptops (was bij een zakelijke groothandel kvk verplicht) werden de meeste laptops gekocht voor de kinderen en of om zelf een beetje thuis te gebruiken maar niet voor zakelijke doeleinden.

Dat de mensen die dagelijks 10 uur op hun laptop werken een andere kopen (dit zijn ook de mensen die je er mee tegen komt) spreekt volgens mij voor zich.

Wel vind ik het verassend dat acer zo groeit terwijl ik de koop van een acer meestal afrade.
Hehe, dat is ook logisch! ze gaan kennelijk ook super snel stuk die dingen! Ze gaan als warme broodjes over de toonbank maar verdwijnen rechtstreeks in de container!
Bij winkels zie ik 50% PB, 25% Acer en 25% overigen (voornamelijk HP en Asus, af en toe Toshiba) te koop. Dat betekent dat de consument het goedkoopste merk (aanbod 50%) vanwege lage prijs (zo goedkoop dat kan toch nooit wat fatsoenlijks zijn) en voornamelijk slechte reputatie massaal links laat liggen en dus uiteindelijk slechts 12% toch een PB koopt.

Dan vind ik het aandeel Acer nog laag, maar zoals het merk hier op tweakers wordt afgezeken (en mischien deels terecht) doet mij vermoeden dat het merk bij consumenten daardoor ook vermeden wordt.

Op het werk gebruiken de meeste mensen HP en Dell en deze merken hebben een goede reputatie. Blijkbaar gaan toch veel (53%) mensen daarvoor (en voor Asus dat ook wel een goede reputatie heeft en overige merken). Lenovo/IBM dat ook op het werk gebruikt wordt, is thuis volgens mij totaal afwezig, is ook moeilijker verkrijgbaar. Toshiba is een merk dat eigenlijk alleen notebooks verkoopt en ook in het duurdere segment zit. Ook dit wordt weinig aangeboden.

Ook over Asus en Toshiba hoor en lees ik trouwens klachten.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 16 oktober 2009 12:43]

Anoniem: 319506
16 oktober 2009 10:46
Acer levert kwa hardware zeker goede prestatie voor je geld, alleen de behuizingen zijn zo erg cheap en slecht ontworpen dat het de lage prijs meteen rechtvaardigd, de Sony Vaio's en Macbooks zijn niet voor niks duurder, dat merk je gewoon meteen aan de behuizing, met name de macbooks, dat zijn ongetwijfeld de meest solide laptops op de markt (zijn meteen wel een stuk duurder) Mja veel mensen hechten maar weinig waarde aan behuizingen en kijken enkel naar de specs enzo.
Alienware of XODD is solider dan macbook. Dit omdat de cases van XODD gewoon helemaal uit alluminium bestaan als je ervoorkiest =] Maar een groot deel van de normale gemiddelde gebruikers wil geen dure laptop met dit dat en zus. die willen geewoon bang for buck en dat is dan togwel een acer of medion en acer is veeeeel stuk beter dan medion
Bij de nieuwe generatie macbooks is de behuizing ook volledig van aluminium, je betaalt er veel voor maar je krijgt wel kwaliteit.

Ik heb zelf een XXODD netbook, dat was een overcomplete (320GB HDD, 2GB ram, en 2 mini PCI-E slots) netbook voor weinig geld, en met een relatief goede bouwkwaliteit (dik plastic), maar hardwarematig kwalitatief een stuk minder en de koeling maakt een kabaal en de Atom kan 70 graden worden als je hem iets te actief gebruikt.
Na een jaar is het ding verouderd, na twee jaar kun je er geen supplies meer voor kopen, na 3 jaar is de batterij versleten, en na 4 jaar is het ding meestal niet meer vooruit te branden omdat de processor te traag is voor dat kleine beetje moderne software dat je toch wilt gebruiken (als het al werkt met je verouderde OS).

Kortom, waarom zou je geld uitgeven voor iets dat maximaal 3 jaar bruikbaar is waarvan twee, zelfs bij de beste merken, met beperkingen.
Tja, 1 derde van de verkoop. Omdat een Acer half zo lang mee gaat zie je in het wild 1/6 Acers. Dell zie je veel meer, HP zie ook vrij veel, maar idd minder dan Acer.
Misschien in het zakelijke segment, maar loop eens een MBO/HBO/WO schoolkantine binnen. Grootste aandeel is toch echt Acer.

Waarom? De prijs en de beschikbaarheid. De gemiddelde retail zaak (geen webwinkel) waar de normale consument komt staat vol met Acer! In elke prijs klasse is er wel een Acer te vinden die betere specificaties heeft dan een HP/Toshiba/Asus notebook van hetzelfde geld.

De normale klant kijk niet naar de behuizing etc, ze kijken ff naar de processor en het interne geheugen en dat was het wel zon beetje. De naam Acer kennen ze wel dus dan zal het wel goed zijn.

De enige niet Apple notebook die ik nog zou kopen is een Asus, simpelweg omdat ze een super service hebben en standaard 2 jaar garantie geven (zonder gezeik).

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 16 oktober 2009 11:49]

Dell en HP zie je vrijwel alleen in het bedrijfsleven.
Daar tellen betrouwbaarheid en maintainability veel zwaarder als een scherpe aanschafprijs. Zat ik iets ruimer in de pecunia dan had ik mischien ook een HP (want Dell is veel te lastig bestellen) een Lenovo of een Apple in plaats van een Acer, een oude Medion, een oude pre-HP Compaq en een oud pc-boer budgetbakkie.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 16 oktober 2009 12:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee