Verkoop notebooks voor het eerst hoger dan desktop-verkoop

In het derde kwartaal zijn er wereldwijd voor het eerst meer notebooks verkocht dan desktopcomputers. Dit blijkt uit nieuwe verkoopcijfers van marktonderzoeksbureau iSuppli.

Ten opzichte van het derde kwartaal van 2007 steeg de verkoop van notebooks met 40 procent tot 38,6 miljoen stuks. De verkoop van desktop-pc's daalde echter met 1,3 procent tot 38,5 miljoen computers. In totaal werden er van juli tot en met augustus van dit jaar 15,4 procent meer computers verkocht.

Uit de cijfers van iSuppli blijkt dat HP de onbetwiste lijstaanvoerder is. Het bedrijf wist 14,9 miljoen computers te verkopen en was daarmee goed voor een marktaandeel van 18,8 procent. Dell verkocht bijna 11 miljoen desktops en laptops en heeft daarmee een aandeel van 13,9 procent en de tweede positie in handen.

Acer zette volgens het marktonderzoeksbureau de beste groeicijfers van de top-drie neer. Het Taiwanese bedrijf zag zijn marktaandeel in vergelijking met vorig jaar met 45 procent groeien en met een marktaandeel van 12,2 procent zit het bedrijf Dell op de hielen. In het derde kwartaal wist Acer maar liefst 3 miljoen notebooks meer te verschepen dan in het tweede kwartaal van dit jaar, waarvan het merendeel goedkope netbooks betrof. Acer verkocht in de onderzochte periode in totaal 9,7 miljoen computers.

Op de vierde en vijfde plaats zijn Lenovo en Toshiba te vinden, die goed zijn voor een marktaandeel van respectievelijk 7,5 en 4,6 procent. Isuppli weet overigens ook te melden dat Asus inmiddels meer laptops verkoopt dan Lenovo en de vijfde plaats zal gaan overnemen. De onderzoekers hebben de verwachtingen voor de totale computerverkopen in 2008 iets naar boven bijgesteld: iSuppli voorspelt nu een groei van 13 procent in plaats van de eerder genoemde 12,5 procent. Voor 2009 zijn de eerste prognoses aanmerkelijk slechter: komend jaar wordt slechts een groei van 4,3 procent verwacht.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-12-2008 • 10:57

42 Linkedin

Lees meer

Reacties (42)

42
40
10
6
0
3
Wijzig sortering
De personal computer is van louter een kantoor-apparaat naar een general-purpose-home-apparaat gedaan. En daarmee ook de fysieke plaats binnen het huis: van het buro naar de sofa.
Het feit is dat tegenwoordig het verschil tussen de laptop en een desktop pc steeds kleiner wordt. Een desktop pc mag dan wel uiteindelijk betere prestaties kunnen leveren omdat deze eenvoudig uit te breiden is. Maar vergeet niet dat de over grote deel van de consumenten welke een desktop pc koopt bij Dixons of Dynabite hoog waarschijnlijk dit niet eens kunnen.

Uiteindelijk blijft er dan een marginale marge over welke wel deze kennis bezit en dat uiteindelijk ook doet. Een laptop in tegendeel blijft toch een geheel andere product. Met regelmaat hoor je mensen praten over computers welke meestal ook gerelateerd is aan het beeld van een desktop pc. Wat ik dus wil zeggen is dat de desktop pc inmiddels zodanig in ons leven is gegroeid dat het een dood normale product is geworden afgezien van de mogelijkheden.

Mensen willen nou eenmaal iets nieuws, waar vroeger de prijzen van een laptop dermate hoog waren (meestal hoger dan een desktop pc). Kan de huidige laptop prijzen goed concurreren met de desktop prijzen. Voor de meeste mensen is de keuze dan snel gemaakt vanwege een aantal standaard redenen:

- Compact
- Compleet -> ingebouwde toetsenbord, muis, beeldscherm, webcam, draadloos internet etc.
- flexibiliteit

Dat wij discuseren over prestaties dit of prestaties dat, wordt meestal bij een aankoop niet snel rekening gehouden. Deze groep mensen gaan eerder af op de prijs en wat de verkoper hun adviseerd. Hoe vaak hoor je wel niet de vraag: Meneer, ik wil een computer kopen welke snel is voor internet, office etc. En het moet ook een beetje goedkoop blijven. Kunt u mij adviseren wat geschikt voor me zal zijn?

Overigens gebruikt een laptop nogeens minder stroom dan een standaard desktop pc met een voeding van bijvoorbeeld 450 Watt.

[Reactie gewijzigd door PCMedic op 24 december 2008 20:10]

Ik werk zelf in een computerzaak en merk inderdaad dat de interesse in een notebook veel hoger is dan in een desktop. Het biedt voor de consument meer voordelen omdat draadloos internet in vele huishoudens beschikbaar is. Mensen willen geen grote kast met monitor meer, maar een alles-in-een systeem.

Notebooks zijn ten opzichte van een aantal jaar geleden ook sterk in prijs gedaald, wat ook een van de grote redenen is voor de stijgende verkoop ervan.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey v. Hees op 24 december 2008 11:01]

Ik blijf het raar vinden. De meeste mensen die een laptop willen (afgezien van studenten en zakenmannen) zullen dat ding nooit meer verplaatsen na het op hun bureau gezet te hebben. Als ze gewoon zo'n super compact pc'tje kopen (asus en acer hebben ze iig maar andere merken vast ook) met een mooie monitor en toetsenbord+muis zijn ze:
 • Goedkoper uit.
 • Minder de pisang als er iets stuk gaat (zowel in tijd, als in geld)
 • Hoeven ze niet perse het scherm ook te vervangen als de rest outdated is.
 • Hebben ze een fatsoenlijk toetsenbord
 • Hoeven ze niet verkrampt achter hun notebook te zitten.
Laats nog bij mn neefje de laptop 1 maand buiten garantie stuk gegaan, reparatie is zo duur dat ze net zo goed een nieuwe kunnen kopen.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 24 december 2008 11:10]

Dat is allesbehalve wat ik zie bij familie, vrienden en kenissen.

Die laptop wordt werkelijk tot in het kleinste kamertje gebruikt, ja dat kamertje. In de keuken bij het ontbijt, in bed, zetel, terras, toilet, tijdens werkjes in de garage om ondertussen iets op te zoeken.

Dat is nou net het voordeel van een laptop, alsook voor thuisgebruikers.

Dit vertaald zich natuurlijk in hoge slijtage, zeker als er paar kids tijdens het gamen de mousepad met bijhorende knopjes kapot rammen.
Ik denk dan ook wel dat het een tijdelijk effect is. Iedereen heeft tegenwoordig al een desktop staan die nog ruimschoots voldoet. PC's gaan langer mee en die 3 jaar (of oudere) PC voldoet nog ruimschoots voor officewerk, al dan niet met een kleine RAM upgrade. Het is logisch dat men het computer park liever uitbreidt met een laptopje om ook in de kamer, op de bank, of in de tuin lekker kan internetten.

Ik denk dat de PC verkopen wel weer gaan bijstellen in de toekomst. Mensen zullen er achter komen dat een laptop ook niet ideaal is zoals je zelf al schetst. Daarnaast zal de goede desktop op de studeerkamer ook wel weer eens toe zijn aan vervanging.

Mede door de netbooks (die hier als ik me niet vergis in zijn meegenomen) zullen mensen nu sneller een laptopje er bij nemen.
Denk je echt dat mensen nog een desktop gaan kopen als ze eenmaal een laptop hebben? Doe er een toetsenbord en muis bij en bijna iedereen is er tevreden mee. Zie het hier thuis maar ook bij kennisen en vrienden.

Waarom zou je een logge desktop met apart scherm nemen met bijbehorende kabelbende als je met een laptop klaar bent? Gewoon stroomkabel erin en in principe is dat alles wat je nodig hebt. Gebruik je hem niet is het gewoon dichtklappen en in de kast leggen.
En het is een stuk gezelliger, even de laptop erbij pakken en bij de rest van het gezin gaan zitten ipv aan een bureau zitten die toch vaak weer in een andere kamer staat.

Merk ik bij m'n moeder ook, die heeft nu ook een laptop en zit gewoon in een zetel beetje te werken. Of aan de eettafel te werken. Daar zouden we normaal nooit een computer neer zetten omdat we er wel moeten kunnen eten. Een computer zou toch in de werkkamer moeten en daar zit je 's avonds toch vaak alleen en zonder tv.

Bovendien is een beetje laptop tegenwoordig al snel genoeg voor bijna alle taken. Beetje laptop kan qua processorkracht alles wat je als normale gebruiker nodig hebt. Zeker met die dual cores kan je makkelijk meerdere programma's tegelijk draaien.
Alleen de mensen die echt lang op een plek werken zoals mijn vader hebben meer aan een werkcomputer, met name omdat ze ook het bureau gewoon nodig hebben. Of natuurlijk de mensen zoals ik die gewoon flink wat vermogen willen/nodig hebben voor studie, werk of games.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 24 december 2008 17:19]

Ehhhm, omdat een laptop scherm in de regel niet in de buurt komt bij dat van een losse monitor en in behoorlijk wat gevallen ook domweg te klein is ( een 15" breedbeeld is nou niet echt het summum om foto's te bewerken ). Ja, er zijn laptops met grotere schermen, maar die zijn dan ook gelijk flink duurder en doen op behoorlijk wat gebieden gewoon onder voor een leuke 22" LCD. Verder zijn die grote laptops met 17 of 18" schermen ineens niet meer praktisch, vanwege hun onhandige formaat en duidelijk hogere gewicht.

Er blijft gewoon een markt voor PC's, maar die zal best nog wel krimpen, schat ik zo in. Je krijgt dan de verdeling van de EEE PC formaat speeltjes met 7-11" schermen voor de vakantie of meer als luxe veredelde agenda, laptops met de wat grotere schermen 11-15" als PC vervanger, omdat ze krachtig genoeg zijn, voor wat ze moeten doen en uiteraard nog gewoon de PC's die mijns inziens steeds meer custom gebouwd zullen worden die precies voldoen aan wat de eigenaar er van verwacht, en deze dan in de regel met een behoorlijk groter scherm dan mogelijk is bij een laptop.

@ bpere

CRT's zijn ondertussen toch wel behoorlijk outdated en niemand zal dat nog nieuw aanschaffen. Juist omdat een laptop ook gelijk een scherm heeft, is bij vervanging van een oude PC een laptop een interessante keuze. Buiten echte randapparatuur heb je gewoon alles in 1. Heb hier zelf nog 1 CRT staan in 19" gewoon omdat ie het nog doet, maar voor de rest is alles al sinds een jaartje of 2 vervangen door LCD.
Het percentage mensen dat een kwaliteitsbeeldscherm wilt hebben is echter zo klein dat het op de totale markt niet veel invloed heeft. Ook is voor de meeste mensen 15" of 17" meer dan genoeg.
Alleen mensen die dus hun pc's voor werk, studie, hobby (photoshoppen ed) of games gebruiken zullen nog een echte losse computer willen, het grootste deel van de mensen, die dus enkel willen internetten, zullen met een laptop beter af zijn.
Vele mensen willen in de woonruimte geen bureau meer en kopen dus een laptop. Hebben ze de PC nodig dan zetten ze hem op tafel of nemen hem mee in de zetel.
Wat ik zie is dat de laptop overal in huis gebruikt wordt behalve op het bureau: in de keuken, in de woonkamer, boven in de slaapkamer. Laptop wordt daardoor vaker gebruikt, waardoor je ook meer rendement uit je aankoop haalt.
de meeste mensen zullen wss geen grote verplaatsingen doen inderdaad, maar een laptop neem je nou eenmaal makkelijker mee in de zetel (en je moet geen al dan niet appart bureau installeren, kan zelfs ook nog uitmaken in verwarmingskosten :+ )
Een laptop is ook plaats besparend.
Je hebt geen last meer van de vele kabels en het oogt veel eleganter dan het logge CRT scherm ervoor.
Met een laptop zit je meer tussen het volk dan de associale pc in het hoekje.
Ik denk persoonlijk dat de hogere verkopen komen door de hogere mobiliteit van de werknemers...

Wij hebben gewoon een hoop mensen die nog maar 1x per week naar ons kantoor hoeven te komen omdat ze het zelf makkelijk vanuit thuis kunnen doen

Doe daar een Voip systeempje bij en je hebt een volwaardig kantoor waar je ook maar bent

Daar mag je nog bij optellen dat je voor basis gebruik tegenwoordig maar 450 euro kwijt bent aan een laptop waar je werkelijk alles mee kan doen wat je wilt (oogpunt: standaard gebruiker) dus waarom een desktop kopen? Dat is voor de power users onder ons en voor de mensen die gewoon liever een vaste pc hebben zoals toevallig mijn broer :P bied ik hem een mooie HP6710b aan zegtie nee geef mij maar liever die "oude" normale Dell computer haha

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 24 december 2008 14:56]

Met de EEE pc's worden laptops ook goedkoper!

Je ziet wel een verschuiving.
Het gemak van een laptop is grandioos :+

Een desktop neemt ook wel veel ruimte in beslag. en een laptop is gewoon geschikt voor alledaagse handelingen. mail, web, word, excel youtube enz..

Daarnaast je stieds steeds meer scholieren met een laptop lopen! terwijl dit 8 jaar geleden niet te betalen was.
mijn verklaring van de verkoop stijging van laptops.
 • de goedkope laptops zijn vaak voorzien van een pentium cpu, dus moeten ook weer sneller vervangen worden. de tijd dat een laptop up to date zijn is kleiner als een pc. (1 pc heeft 1 laptop overleeft, de vervangende laptop leeft nog, en er is een eeepc bij gekomen 3 latops vs 1 pc in mijn geval)
 • er is een nieuwe type laptop ontstaan die vorig jaar nog niet of nauwelijks bestond. De net-book wordt vaak gezien als laptopje voor erbij, en niet als hoofd-pc (/laptop)
 • veel mensen bleven bij xp, nu zijn meer mensen overtuigt dat vista wel goed is en dat de notebook sterk genoeg is om over te stappen naar een (nieuwe)laptop.
 • als je een pc koopt neem je af en toe nog een laptop bij voor mobiliteit. neem je een laptop neem je er vaak geen pc bij voor extra performance
ik weet niet of losse cpu / moederbord verkoop ook is mee geteld of dat er alleen naar de grotere pc bouwers is gekeken. want de casual gebruiker zal eerder een laptop als hoofd pc nemen dan de tweaker / gamer, die meer voor zelfbouw gaat en daar naast soms nog een laptop heeft.

ik zie het niet somber in voor pc's Een verkoop daling wil niet zeggen dat er minder pc's gebruikt worden, eerder dat mensen net even iets langer bij hun huidige pc blijven.
Ik dacht dat dat al jaren zo was?
In Amerika wel; vijf jaar geleden al.
Zie Laptops in Amerika meer verkocht dan pc's. Wat voor Amerika geldt, geldt vast ook voor West Europa.

Echter, 'vroeger' waren laptops veel duurder dan desktops, dus konden minder vermogende mensen ze niet betalen. Nu is het andersom; netbooks zijn goedkoper dan de meeste desktops. Dat zal wel de omslag veroorzaakt hebben.

[Reactie gewijzigd door kidde op 24 december 2008 13:26]

Nee, ik denk niet dat desktops 'terug' zullen komen t.o.v. laptops. Ik zie het vrij veel in mijn omgeving. Mijn moeder bijvoorbeeld wilde per se een laptop, die ze gewoon op de eettafel kwijt kon en dicht kon klappen als ze hem niet nodig had. Vond ze lekker opgeruimd. Heeft ze volkomen gelijk in :)
Probeer je eens in te leven in andere mensen. Dat jij nou geen netbook wil betekent niet dat andere mensen het niet ideaal vinden. Ik wil zelf geen 15.4 inch of groter, maar dat betekent nog niet dat andere geen nut er van hebben.
Vallen de netbooks ook onder de notebooks in dit onderzoek?
Want er zijn ook echt enorm veel van die dingen verkocht.
In de uiteenzetting van de cijfers van Acer is te lezen dat zij ook veel netbooks verkochten. Ik neem dus aan dat deze ook in het 'algehele' plaatje zijn meegenomen. :)
Sja, als je niet gamet enzo dan kun je tegenwoordig met een laptop net zoveel als met een desktop, dus ik vind dit geen rare trend...

Mobieliteit is toch tegenwoordig de bedoeling?
best logisch, je internet, en officet (leuk werkwoord :P ) op de laptop en dan heb je nog een console voor als je wil gamen.
Het verschil in prijs en in prestaties tussen desktops en laptops is ook sterk gedaald.
De reden om een desktop te hebben is vaak de kracht die je wil om flink te gamen. Dus als ultieme game device is een dektop nog steeds beter, Echter steeds meer mensen spelen liever games op hun console.

Dus als je een pc wil gebruiken om wat te "internetten" (wat die term ook mag betekenen) kun je prima overweg met een laptop, Altijd binnen handbereik en "moeders de vrouw" wordt niet boos omdat er zo'n "lelijke" PC in de huiskamer staat met allemaal kabels over de grond. Voor de prijs hoef je het ook niet meer te laten.
Dat is nou de reden dat ik een game console heb. Om nu een desktop erbij te nemen welke krachtig genoeg is voor te gamen kan ik beter een console kopen. Sterker nog: ik denk eraan om alle desktop pc's uit gebruik te nemen en te vervangen voor een laptop.

Zware programma's of spellen gebruik ik niet meer en mijn DAS kan nog wel wat extra taken overnemen denk ik dan :)
Ik krijg altijd kramp in mijn nek en handen als ik te lang achter mijn laptop (lenovo X61s) zit. Niet echt een ergonomisch toestel.
Geef mij voor langdurig gebruik alsjeblieft een desktop met een lekker scherm een een lekker toetsenbord. :9

Oh - en als game-apparaat is de desktop nog steeds superieur. Je prikt er zo een nieuwe grafische kaart in als ie uit de mode is en je kunt problemen met koeling op veel verschillende manieren oplossen. :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee