'Verkoop MacBooks zakt in'

De verkoop van Mac-systemen is in de VS 5,5 procent gedaald, terwijl die van Windows-pc's juist toenam met 16,6 procent. De daling is niet alleen te wijten aan de slechte iMac-verkopen, maar vooral aan een sterk afnemende Macbook-groei.

De cijfers blijken uit de maandelijkse cijfers over computer-verkopen van NPD. Volgens Stephen Baker, vice-president sector-analyse bij het onderzoeksbureau, is de prijs van een gemiddelde Apple-computer te hoog. Een consument die overweegt over te stappen naar het Mac-platform zou zich, gezien het economische tij, wel twee keer bedenken voor hij een computer van Apple koopt. De goedkoopste iMac kost in de VS 1200 dollar, terwijl de goedkoopste MacBook er voor 1000 dollar van de hand gaat. Ter vergelijking: voor de gemiddelde Windows-pc moet 586 dollar neergeteld worden. Bovendien heeft de iMac al sinds april vorig jaar geen update meer gehad en is de MacBook wel van nieuwe hardware voorzien, maar zou een lagere prijs de verkopen meer stimuleren, betoogt NPD.

In oktober kon Apple nog een stijging van de verkoop van zijn computers rapporteren van 27,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de maand daarop tuimelde het stijgingscijfer omlaag naar 0,3 procent en in januari werd zelfs een daling van 5,5 procent waargenomen. Grote boosdoener, naast de economie, is de iMac, waarvan de verkopen al maandenlang meer dan 30 procent lager liggen dan het jaar daarvoor. Waar de MacBook-verkopen de tanende verkoop van de iMac al die tijd konden compenseren, nam de groei van MacBook-verkopen in de afgelopen vier maanden aanzienlijk af.

In oktober 2008 groeide de verkoop van MacBooks en MacBook Pro's met een ongekende 65,7 procent ten opzichte van oktober 2007, maar in januari 2009 was die groei al verdampt tot 9,4 procent. De daling van de groei bedraagt daarmee 56,3 procent. De groei van pc-notebooks nam juist toe, en bedroeg in januari 26,6 procent ten opzichte van januari 2008. Opvallend is dat volgens de NPD de Mac-systemen van meer dan 1500 dollar het wel goed doen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-02-2009 • 16:17

210 Linkedin

Reacties (210)

210
182
41
16
0
3
Wijzig sortering
De verkoop van Macs is sowieso wat wisselender dan van pc's. Apple heeft in Amerika een redelijke afzet in het onderwijs; daardoor wordt in bepaalde perioden van het jaar harder verkocht dan in andere maanden. Daarbij zie bij introductie van een nieuw model steeds een piek en daarna zwakt het weer wat af. Als je dat vergelijkt met het gemiddelde van de totale pc-markt is het logisch dat het soms wat harder groeit en soms juist weer wat minder gaat. Je kunt wel elke maand weer conclusies aan de maandelijkse cijfers gaan koppelen maar heel realistisch is dat niet. Kijk bijvoorbeeld naar de Mac laptops in Oktober: 2/3 meer verkocht dan het jaar ervoor.. dat is toch ook geen blijvende trend. Je moet de cijfers over een wat langere periode zien. Dan blijken de verschillen helemaal niet zo extreem.
Daarom vergelijken ze de verkopen ook vaak met dezelfde maand/kwartaal als vorig jaar. Zodoende filter je die seizoensongelijkheid eruit. Het is nu juist bijzonder dat er net nieuwe macbooks zijn maar dat zelfs die verkoop afneemt. Dat dat te maken heeft met de recessie lijkt me logisch, maar het zegt ook wel wat over apples prijzen.

Ikzelf bijvoorbeeld zou best een macbook (pro) willen hebben en ik ben er zelfs bereid voor om extra te betalen. Maar ik ga gewoon niet 2x zoveel aan een pc/laptop uitgeven die niet 2x zo goed/snel is. Die verhouding is wat mij betreft gewoon zoek.

Blijft dat apple een bijzondere positie heeft in de computer markt. Ze weten een hoop duurdere producten te verkopen op vooral PR. De afgelopen jaar winnen ze zelfs steeds meer terrein. Ik denk wel dat er een einde zit aan die opmars, niet iedereen heeft zoveel geld over voor een computer, en zodra het topsegment van de markt verzadigd is houdt het op.

De grootste groeimarkt zit hem dan denk ik voor apple in zakelijke computers leveren, maar daar komen ze er lastig tussen vanwege MS outlook/exchange omgevingen. Je ziet dat ze bijvoorbeeld met de iPhone nu ook erg proberen voet te krijgen aan zakelijke grond door bij elke presentatie allemaal bedrijven te noemen die bedrijfsbreed hun medewerkers iPhones geven want die werken en syncen zo soepel. Dat is allemaal wel waar maar dat werkt wel zo soepel door exchange en niet (alleen maar) door apple technologie.
In tijden van recessie is dit misschien niet zo'n vreemde gebeurtenis. En misschien kan het ook een positieve wending hebben op de prijzen van Apple computers.

Alhoewel ik me wel een artikel van pakweg een maand of 2 geleden herinner waarin gesproken werd over het feit dat Apple precies helemaal niet onder de slechte economie te leiden had? Nuja, ieder bedrijf zal er ooit wel in een bepaalde mate mee te maken hebben.

Er worden ook al tijdenlang updates verwacht van de iMac en de Mac Pro (http://buyersguide.macrumors.com/). Dus veel mac kopers die iets bewuster zijn van hun aankopen zullen zich misschien aan het inhouden zijn.

Edit: Iets vertelt me dat de netbooks er ook wel voor iets tussenzitten. Een lage prijs voor een perfect huis, tuin en keukenpc'tje, en dat in een marktsegment waar Apple helemaal niet aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door Zero Grav op 19 februari 2009 16:26]

Ook in mijn perceptie lijken er minder vaak nieuwe modellen te worden uitgebracht. Niet alleen de iMac en de Mac Pro maar ook de ontwikkeling van de Mac Mini ligt al erg lang stil, dat ouwe model kan echt niet meer. Hoog tijd dat Apple eens flink uitpakt.
Hoog tijd dat Apple eens flink uitpakt.

Zonder pro of anti Apple te zijn, kan het lang niet upgraden van Apple ook weleens flink debet aan de inzakkende verkopen zijn. Niet alleen omdat je daardoor minder vervangings aanschaffen hebt, maar ook omdat Apple daardoor veel minder in het nieuws komt.

In mijn ogen heeft Apple er een handje van dingen erg eigenwijs te doen, waaronder ook product aankondigingen. Een lange stilte kan betekenen dat er een nieuw product aankomt, maar ook dat het niet goed gaat Intern bij Apple. Ze draaien op dit moment enorme omzetten voor hun doen, dat kan ook serieuze problemen in de organisatie geven. Marktaandeel geeft ook verantwoordelijkheid, en met de iPod, iPhone, Macs (Air) en alle andere projecten die constant aandacht vragen, terwijl Steve Jobs de organisatie niet de extra support kan geven vanwege zijn ziekte.
Zonder pro of anti Apple te zijn, kan het lang niet upgraden van Apple ook weleens flink debet aan de inzakkende verkopen zijn. Niet alleen omdat je daardoor minder vervangings aanschaffen hebt, maar ook omdat Apple daardoor veel minder in het nieuws komt.

De Mac Mini is al 3 jaar niet meer geupdate (en 2 jaar als je de laatste nep-update waarbij er alleen een nieuwe CPU in gezet werd wel mee telt). En hun desktop verkopen zijn deze maand pas ingezakt. De Mac Mini was al ver over zijn houdbaarheidsdatum toen de kredietcrisis nog niet eens uitgevonden was.
Anoniem: 272260
19 februari 2009 16:40
Cliché conclusie misschien: Gewoon te duur. Je krijgt wel iets, maar voor meestal de helft van het geld heb je dezelfde windows pc... Maar iemand die een mac koopt het het ook daarom. Die mensen kunnen meestal wel met unix overweg, ze weten wat ze doen en dat is meestal gewoon een selecte groep IT'ers. Ik zou graag een mac book willen maar er is er geen een die mij kan bekoren en dat ligt m gewoon aan de prijs. Anders had ik er al een en ik denk dat er veel mensen zo denken...
Die mensen kunnen meestal wel met unix overweg, ze weten wat ze doen en dat is meestal gewoon een selecte groep IT'ers.
Je zit er helemaal naast. De doelgroep van Apple is nu juist de groep gebruikers die voor gemak gaat en zo weinig mogelijk met technisch geneuzel te maken wil hebben. Dat OS X onderwater op BSD gebaseerd is, is totaal niet relevant. Het gaat bij de Apple-experience om de grafische interface die er bovenop zit. Ik ben zelf wel zo'n IT-er die OS X ook fijn vindt vanwege de UNIX-achtige roots, maar dat geldt maar voor een klein groepje gebruikers.
Misschien helemaal niet zo ver naast.

Je zegt zelf al zo'n "uitzondering" te zijn. En om me heen zijn er steeds meer IT'ers die ook switchen.

Traditioneel waren Apple gebruikers meer mensen van het gemak en de "creatieve" beroepsgroepen.
Maar de laatste jaren zit de Mac juist bij IT'ers in de lift. En voor sommige is het feit dat OSX ook UNIX is juist een reden om over te stappen.
Terwijl het ook vreemd is dat dan veel mensen denken dat OSX niet genoeg kan. Ik kan als ik wil prima uit de voeten in de terminal en alles doen wat God verboden heeft.
Ik heb onlangs eens een artikel gelezen waarin iemand de moeite had genomen om tussen alle windows laptops een laptop uit te zoeken die het dichtste aanleunde bij de macbook qua specificaties. En dat was heus niet "de helft van het geld voor dezelfde laptop". Integendeel (en daar schrok ik zelf ook van), de windows laptop met dezelfde specificaties zat op net dezelfde prijsklasse als een macbook.

Daarbij werd natuurlijk wel de kanttekening gemaakt dat dit deels kwam door het aansnijden van options in de configuratie van de windows laptop, en die options kosten meestal wel wat meer.

Een macbook is dus helemaal niet zo "enorm duur" als de meeste mensen wel denken. Je krijgt er immers een degelijke laptop met mooie specs voor in de plaats.
Die kanttekening die je maakt, is wel de hele reden waarom het lijkt alsof het de Mac's even duur zijn in zo'n artikel. Vooral bij laptops, zijn kleine opties gewoon kostbaar.
Als je andersom gaat werken, een identieke Mac bij een bepaalde PC zoeken, dan wordt het prijsverschil absurd hoog.

Als je op een reeele manier gaat vergelijken, waarbij je gelijkwaardig, maar niet perse volledig identieke computers vergelijkt, dan zijn de Mac's gewoon significant duurder.
Als je zo'n vergelijking op een eerlijke manier wilt maken moet je dus een macbook (pro) en een andere laptop zien te vinden welke zonder extra opties genoeg op elkaar lijken om een prijsvergelijking zinnig te maken.
Ik ben niet op Apple overgestapt omdat ik Unix kende. Ik ben overgestapt omdat ik er met Windows niks van bakte. Ik had nog nooit van Unix gehoord (ben dan ook overgestapt voor OSX uitkwam).

Mensen kopen een mac van omdat een mac is ontworpen om taken op een gemakkelijke manier uit te voeren ipv omwegen te moeten zoeken voor de taken die ze willen uitvoeren.

Zaken als drag en drop en multitasking vond je eerst terug op de Mac. Nu is het verschil nog veel groter geworden omdat een leek nu zonder iets te moeten aanleren of software te kopen foto's kan bewerken als een "pro", films te maken alsof je het al jaren deed, of gemakkelijk muziek maken zoals je dat enkel op een moeilijke manier kon met dure programma's.

De meeste mensen kopen een mac om zonder voorgaande kennis taken uit te voeren die moeilijker te verwezenlijken zijn op een windows pc
Anoniem: 218035
19 februari 2009 21:09
ik reageer even naar aanleiding van een zakelijk contact waar ik mee gesproken heb:

hij zit in de grafische hoek, met name te noemen de belettering en reclame hoek. zijn snijmachine en grafisch prgje draait op OS9 van mac. nu is zijn mac overleden en wil (moet eigenlijk) hij een nieuwe mac kopen. zin voeding was stuk en is verdulleme net zo duur als een nieuwe windows based PC!!! Los van het feit dat die macs idd buitensporig duur zijn, worden de nieuwe macs geleverd met OS10. zijn bestaande soft wil dat niet slikken en dus zou hij buiten de aanschaf van een nieuwe mac (notebook heeft ie al zowiezo maar uit zijn hoofd gezet vanwege de prijs) is hij nu verplicht om binnen 3 jaar nieuwe software te kopen van opgeteld 2300 euries.
ben je aan de beurt voor tussen de 4 a 5K om een stickertje te kunnen snijden!
ben je dan zuur of ben je dan zuur?

het stuurs gedrag van apple is geen feest. het komt op mij over als een huwelijk zonder ontbindende voorwaarden.

voor hem een reden om een windows pc te kopen voor 500 euri en die software er dan maar bij want dat kon toch al niet anders.....1500 euri in de knip.

zet je als mac gebruiker aan het denken kan ik me zo voorstellen.
Tja, ergens houdt het op he. De laatste update van OS 9 kwam meer dan 7 jaar geleden uit!! Geen enkel bedrijf kan dat spul eeuwig blijven ondersteunen.

Overigens kon je tot en met OS X versie 10.4 nog gewoon OS 9 programma's draaien in de gevirtualiseerde Classic omgeving die deel uitmaakte van OS X. Apple heeft de mensen dus lange tijd gegeven om de boel op orde te krijgen.

Natuurlijk, het is vervelend als je een keer tegen de grens aan loopt. Maar je weet al jaren lang dat die grens eraan komt. Als de toepassing belangrijk is voor je bedrijf dan houd je daar rekening mee, je weet immers dat geen enkele computer eeuwig meegaat.

Als tussenoplossing had je kennis trouwens natuurlijk ook best een gebruikte G4 of G5 machine kunnen kopen voor een paar honderd euro en had hij gewoon door kunnen werken. Er zijn genoeg bedrijven die, juist omdat ze toch nog blijven werken met een inmiddels verouderd systeem, gewoon een extra bak hebben staan voor als het nodig is.
Beetje offtopic omdat het artikel over Macbooks gaat, maar dit soort gebash slaat nergens op als je de cijfers er even naast legt:

OS X bestaat sinds 2001, dus 8 jaar. OS 9 is discontinued in 2002. Het werkstation wat nu stuk is, is dus even oud, en zou al lang afgeschreven moeten zijn.

7 jaar is best lang in IT-land. De meeste bedrijven schrijven hun spul toch wel in een jaar of 5 af, dus zo langzamerhand was het toch al aan vervanging toe.

Jij gaat kennelijk uit van een Mac van rond de 2000 euro (4-5k minus 2300), maar als hij er minimaal 7 jaar mee doet, lijken die kosten me nogal mee te vallen. Ik snap de drukte niet helemaal.

Als een Windows pc van 500 euro genoeg is voor een stikker-snij-programmaatje, is een Mac Mini voor 500 euro dat ook wel, denk ik zo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 19 februari 2009 21:47]

ik had niet het voornemen om te bashen. ik lees net dat OS9 al eigenlijk oud is. Ik moet het hebben van horen zeggen, maar dan moet ik concluderen dat hij niet goed voorgelicht is, want zijn gestorven apple staat er pas 2 jaar.

moet ik dus rectificeren: zijn mac dealer heeft hem oude meuk aangesmeerd en hem er ook nog een duur pakket bij verkocht. Dat is dan op zijn minst schraal en geen reclame voor mac. slechte zaak
Jouw zakelijke contact heeft geen nieuwe Mac nodig.
Hij is beter af met een tweedehandse
Tweedehands G4's en G5's zijn nog makkelijk te verkrijgen en een G3 kost tweedehands al helemaal niks meer. Die gast zou zelfs kunnen overwegen er een paar te kopen, om echt zeker te zijn dat ie nog heel lang in ieder geval 1 draaiend kan houden

Apple uitschelden omdat je antieke voor OS9 geschreven software niet lekker draait op de nieuwste versie van OSX komt ongeveer overeen met MS uitschelden omdat WP 5.1 niet lekker loopt op Vista.


p.s. een huwelijk heeft nooit ontbindende voorwaarden.
Als het echt zo is dat mensen kiezen voor goedkopere spullen vanwegen de "crisis" dan snap ik iets niet....

Ik verdien nu net zoveel als toen er geen "crisis" was, dus als ik het toen kon betalen, waarom nu niet? Het lijkt alsof iedereen denkt "Hey wij zitten in een crisis....laat ik geen dure dingen kopen totdat het voorbij is."

Maar goed. Ik denk waarschijnlijk te simpel in deze.
Ik verdien ook net zoveel als voorheen ... echter de opdrachten zijn schaarser geworden en dat heeft mijn bedrijf doen besluiten om een aantal mensen eruit te knikkeren (is nog niet bekend wie) .... dat doet mij denken dat ik straks misschien in de WW terrecht kom en uiteindelijk misschien straks voor langere tijd werkeloos ben. Die kans is welliswaar klein dat dit mij overkomt, maar ik stel toch wel even de koop van die nieuwe beamer en het iets sneller afbetalen van de studiefinanciering uit. Iedereen die nu roept dat we elkaar de crisis aanpraten beseft blijkbaar nog niet dat we toch echt in een 'crisis' zitten.
Mensen worden bang gemaakt door de media en gaan daarom oppotten. Dus geen grote uitgaven meer. Ik zweer het je, als die media de "crisis" niet zo zou hypen zou het allemaal lang niet zo erg zijn omdat mensen dan hun hand niet extra op hun portemonnee zouden gaan houden.
Lijkt me toch niet zo moeilijk te begrijpen dat als je nu voor een bedrijf werkt dat waarschijnlijk in 2009 veel mensen gaat ontslaan, je de wat duurdere aankopen even uitstelt.
Eerlijk gezegd, ik kan het aan de ene kant begrijpen, aan de andere kant niet.
Je kunt geld wel doodleuk sparen, als je je werk kwijtraakt ben je toch je geld kwijt op den duur. Dan kun je beter nu gewoon nog genieten van de mogelijkheden die je hebt.
Ik zeg niet dat je alles moet verbrassen, maar als mensen gewoon geld uit blijven geven, dan valt de crisis al een heel stuk mee (dan blijft het wat beperkter tot de financiele wereld en de bouw, retailers zullen er dan een stuk minder van merken).
Precies, kijk als je flinke schulden hebt dan is het duidelijk. Maar je hebt zowiezo een uitkering nodig als je werkeloos bent, het spaargeld zal je echt niet het hele jaar doorhelpen als dat niet het geval was geweest. Oftewel, spaargeld kan je ook in moeilijke tijden nog prima inzetten voor leuke, luxe dingen. Alleen moet je even nagaan of je dat dan ook weer binnen redelijke tijd kan aanvullen, zo niet dan weet je dat het nu wel kan maar straks niet meer. En eerst die schulden wegwerken natuurlijk. Zelf heb ik die niet, behalve een huis (waarbij ik ook lang niet op m'n max ben gaan zitten), verstandig omgaan met geld dus en ik koop lekker door tijdens de crisis hoor. Juist nu, een nieuwe auto is nog nooit zo aantrekkelijk geweest.
Ik ben het hier wel mee eens hoor. Ik heb net nog de nieuwste macbook pro gekocht. Mijn salaris is niet minder, ik heb nog steeds een vast contract, mijn lasten zijn hetzelfde. Waarom zou ik het dan niet doen? Zolang wij niks uit gaan geven wordt de economie ook niet veel beter.
Vergeet even niet dat dit amerikaanse cijfers zijn, waar men in tegenstelling tot Nederland wel een redelijk probleem heeft. Daarbij is de dollar nogsteeds niets waard.

In NL loopt het ook niet zo'n vaart. Maar in de US is er wel een aardig probleempje gaande. Daar is spaargeld dan ook niet gedekt door de regering.
Anoniem: 290245
@ianman19 februari 2009 16:41
Voor veel mensen is het niet meer zeker of ze volgend jaar nog wel dezelfde baan hebben, waarom zal je dan nu bijvoorbeeld een dure auto aanschaffen wat je normaal had gedaan, terwijl je best eventjes kunt wachten.
Zekerheid gaat voor alles (voor veel mensen).
Probleem is echter, dat juist die afwachtende houding, de crisis enorm aanwakkerd.

De auto verkopen zijn in Europa 25% tot 50% gedaald. Dat heeft gigantische economische invloed. Waarschijnlijk veel meer dan de kredietcrisis zelf... (autoindustrie is zo'n 10 tot 15% van de totale industrie in veel landen)


De angst voor een crisis veroorzaakt dus een crisis, ongeacht of de angst nu terecht is of niet.
Anoniem: 95032
@ianman19 februari 2009 16:48
Dat is omdat jij in europa woont en niet in de VS. In europa moeten de massale ontslagen nog vallen. Het gevoel dat je morgen op straat kan staan is hier nog niet ten volle door gedrongen. Ook is het zo dat wij in europa ons iets minder zorgen moeten maken over ontslag omdat we weten dat er een vangnet is. Ook is het zo dat in de VS alles op krediet gekocht wordt en mensen dus niet weten of ze dat krediet binnen een paar maanden nog kunnen afbetalen.
Helaas denk je niet te simpel in deze, maar zouden mensen gewoon inderdaad eens na moeten denken. Je hebt namelijk gelijk, maar ja.

De media heeft de crisis gehyped, en daarom is het uitgekomen. (bovendien kwam het een zekere barrack ook wel erg goed uit om zijn change te promoten, maar misschien ben ik te paranoia)
Concluderend kun je dus stellen dat een computer van Apple bijna 2 x de prijs bedraagd van een Windows pc, althans vanuit de ogen van de gemiddelde consument.
Niet gek dus dat deze consument Apple even links laat liggen.
Niet echt 2 x de prijs, voor elk ander merk pc moet je voor alle dingen los betalen. Bij de iMac zit alles er al bij. Je krijgt een pc met beeldscherm, toetsenbord en muis. De iMac kost 999, als je een normale merk pc koopt ben je denk ik:
Beeldscherm: 200 euro
PC (van HP ofzo): 500 euro
kwijt. Dan ben je in wezen zo'n 300 meer uit met een iMac.
Wel twee keer de prijs. Wat doen mensen met een PC? Surfen, MSN'en, muziek luisteren, rondkloten op Google Earth, wat office werk, af en toe een cd'tje branden, eens een flash spelletje en verder niets meer wat zware pc's vereist. Kunnen ze dan af met een PC van 500 ballen? Jazeker, PC incl monitor, tobo en muis liggen gewoon voor 500 ballen in de winkel. Leg mij dan eens uit waarom ik zo'n klant aan zou moeten raden om twee keer zoveel te betalen voor een iMac. Die ziet gewoon twee computers die aan z'n wensen kan voldoen en ziet er een totaal verschillend prijskaartje bij staan. Logisch dat ze de iMac dan laten staan :)
iLife, Aperture, OSX, bouwkwaliteit, etc. ik ben alleen al met iLife heel wat blijer dan iets als Windows Movie maker. Er valt voor beiden veel te zeggen en een echt goede verkoper weet allebei de sterke punten.
Mensen zitten niet hele dagen creatief te wezen, juist vanwege de onhandige en overdreven complexiteit van al die editors. Het is dus juist andersom, ik deed ook nooit aan film-editing, nu elk weekend effe, een filmpje van m'n zoon op prachtige wijze in elkaar flanzen is echt een eitje. 2x duurder is ook onzin, je krijgt er dus die aspecten bij die voor sommigen minder interessant zijn (de Tweaker gaat puur voor alleen maar specs), maar voor heel veel mensen juist wel. Wat ik juist zie is dat mensen wel wat meer over hebben voor looks, bouwkwaliteit, ook goede specs (voldoende voor de zaken in osx wat niet 1 op 1 met Windows is te vergelijken) en vooral minder frustraties.
Volgens mij zie ik regelmatig pc's voorbij komen van om en nabij de 500 euro inclusief monitor, toetsenbord en muis. Toegegeven, geen hoogwaardig technisch spul maar dat is een iMac ook niet echt. Maar voor een gemiddelde consument meer dan voldoende.
Daar heb je gelijk in, al zijn er veel mensen die alleen een nieuw systeem kopen en het beeldscherm behouden;) Dan ben je voor 500 euro klaar.
In plaats van te gokken wat een normale pc kost, kun je ook eventjes bij Dell of Mycom o.i.d. op de site kijken.

Dan zie je onmiddellijk complete pc's met monitor voor 499 euro. En dat zijn prima specs: 2GB ram, 2.6GHz Core Duo, Vista Home Premium, etc. Videokaart is dan wel zo'n onboard geval, maar de standaard iMac kaart is ook maar een Radeon 2600 Pro. Nauwelijks beter dan een standaard onboard.

En voor velen is dat een prima pc om op te werken. (Juist ook voor de potentiele Mac klanten, voor wie games toch geen hoge prioriteit hebben....)
Ik doe dan ook wel 2x zo lang met een mac dan met een windows laptop...
Maar zit er dan nog zoveel verschil tussen Macs en een Windows ding?
Zelfde cpu, zelfde gpu, chipset met dezelfde features.

Dus ik denk eerlijk gezegd niet echt dat er zo'n groot verschil zit in gebruiksduur tussen een huidige mac en een windows systeem (bij de oude was het eerder in het nadeel van de mac, omdat de G4 niet bepaald snel was, en er nooit G5s in notebooks zijn gezet).

Dus de normale consument vind een Apple wellicht leuk, maar gewoonweg te duur.
Mag je me es uitleggen waarom de V&A hier bij elke grote update van Apple vol staat met de vorige modelletjes. Ik zie het erg veel gebeuren dat mensen anderhalf jaar terug een witte macbook kochten en dat ding nu te koop gooien, ondanks dat ie perfect aan hun wensen voldoet en perfect werkt. Toch moeten ze en zullen ze dat nieuwe unibody ding hebben. Dan blijf ik het vreemd vinden dat diezelfde mensen telkens blijven beweren dat een mac veel langer mee gaat dan een windows pc...
Exact hetzelfde geldt voor de gemiddelde pc, mobieltjes, etc. ganger, dat zijn gewoon mensen die altijd het nieuwste willen. Misschien zijn dat er meer onder Apple gebruikers (wat ik betwijfel) maar dat zie ik alleen maar als mooi, blijkbaar worden die nog wel enthousiast over mooie, nieuwe technologie. Ik snap nooit waarom je niet blij mag zijn met een product, ik vind al dat enthousiasme (op de zeer slechte fanboy/anti-fanboy discussies na) echt heerlijk om te zien.
Want van Windows slijten laptops sneller?
Daarbij vergeet je de hype van de afgelopen tijd, de netbook. Een klein totaal niet krachtig pctje met een klein scherm. Apple doet in dit segment gewoon niet mee. Als je qua hardware kijkt is Apple niet zoveel duurder, alleen houden ze de prijs wel lang constant, waar pc's door introductie van nieuwere hardware (vooral CPU, GPU) sneller dalen in prijs.
Apple heeft al paar keer gezegd dat ze niets in het netbook concept ziet, deels omdat er voor Asus etc. ook nauwelijks winstmarges op zitten (juist ook door het grote aanbod).
en verder de algemene wet van wie stijgt zal vallen. Apple is de laatste tijd zo omhoog geschoten dat het niet verbazend is als dat dit ook snel naar beneden kan gaan. Of zou het komen door de ziekte van Steve Jobs dat niemand meer een Mac durft te kopen? :+
Ik verwacht wel binnenkort een update van de Mac mini, als makkelijk instapmodel met betere graphics dan nu.

[Reactie gewijzigd door Savantas op 19 februari 2009 16:33]

Wat een rare conclusie maak jij? Ik maak enkel uit die cijfers op dat Apple dringend hardware updates moet doorvoeren, vermits alles wat deftig upgedate is wel verkoopt.
Nee, die conclusie kun je niet trekken. De goedkoopste Mac is goedkoper dan de gemiddelde PC prijs die hier wordt genoemd en er wordt niet vergeleken met een gemiddelde prijs van een Mac maar van één type Mac die twee keer zo duur is als de goedkoopste Mac. Die bedragen kun je dus niet rechtstreeks vergelijken. Voor een zinnige vergelijking zul je vergelijkbare dingen moeten vergelijken.

Als een Sony Vaio twee maal zo duur is als de gemiddelde Mac wil dat nog niet zeggen dat een Apple doorgaans de helft kost van een PC.
Als je de hardware zou pakken van die Mac ben je echt wel goedkoper uit dan met zo'n Mac. In jouw vergelijking is die gemiddelde pc weer krachtiger dan die goedkoopste Mac.
Al eens naar de tweedehands markt gekeken= goh macs zijn 2ehands ook duurder. ° dus minder afschrijving.
Apple krijgt wat negatieve publiciteit over zich heen mbt de iPhone - vooral wat de softwarematige beperkingen betreft: geen routeplanner mogelijk, iPhone niet als modem te gebruiken voor laptop, erg stringent en zeer traag beleid bij de appstore (ik wacht al een paar maanden op de goedkeuring van ikeypass). En die kritiek is m.i. terecht.

De apparatuur is zeer mooi maar ook snow-leopard laat op zich wachten, er wordt geen hype meer gecreeerd. Kortom, het is eigenlijk een beetje stil. De brick-hype viel eigenlijk een beetje tegen. LED scherm voor de MBP? Een LG schermpje doet het ook goed genoeg.

Ik wacht dus met spanning af op het volgende offensief dat Apple ongetwijfeld in zal gaan zetten. Een iMac staat op mijn verlanglijst, maar niet het huidige model. Qua prijs mag er ook wel iets af maar ik vind Apple oplossingen wel een wat waardevoller dan vergelijkbare Windows oplossingen.
Mwah, apparatuur is ook niet echt meer van topkwaliteit. Dat 't er redelijk uit ziet, oké, maar defecten, vooral van de iphone, zijn ook geen uitzondering meer.

Men ziet ook steeds minder meerwaarde in apple producten, omdat de meerwaarde ook alleen in de hype zit, niet in de effectieve functionaliteit. Zeker tegenwoordig nietmeer.
Mwah, apparatuur is ook niet echt meer van topkwaliteit. Dat 't er redelijk uit ziet, oké, maar defecten,
Apple leads 2009 customer satisfaction survey
vooral van de iphone, zijn ook geen uitzondering meer.
Het is al maanden geleden dat ik iets negatiefs over de kwaliteit van iPhone hardware heb gelezen, bron?
Anoniem: 63628
@Carbon19 februari 2009 16:59
Dat zijn dus weer Amerikaanse cijfertjes, hier in NL zie je dat men over het algemeen ook wat nuchterder is. Wat ook weer te zien is aan het vrij beperkte succes van apple producten in Nederland en Europa.
Dat zijn dus weer Amerikaanse cijfertjes, hier in NL zie je dat men over het algemeen ook wat nuchterder is.
Mijn ervaring is dat Amerikanen wat kwaliteit betreft heel wat kritischer (en mondiger) zijn dan Nederlanders!
Beetje beter informeren. In de benelux scoort Apple opmerkelijk beter dan de rest van Europa. Apple heeft in Nederland een marktaandeel van 10,59% en in België van 10,38%. het gemiddelde in Europa ligt op 7,75%
Sustomer satisfaction zegt bij somige fabrikanten niet zo veel... Spijt me dat ik het moet zeggen, maar de meeste Mac users hebben een bijna religieuze band met Apple. Daarom zullen ze altijd positief reageren ongeacht de daadwerkelijke kwaliteit.

Niet alleen bij Apple trouwens. Iets dergelijks zie je ook bij bijvoorbeeld Audi. Die scoort ook bijzonder hoog in customer satisfaction, ondanks dat de harde feiten duidelijk laten zien dat ze qua product kwaliteit nauwelijks boven de middenmoot uit komen.
Verkeerd voorbeeld. ;-)

Bij b.v. de jaarlijkse tevredenheidstrofee van Autoweek komt Audi (en dat andere merk uit de zelfde stal) er jaar na jaar niet in de top voor.

Die top wordt namelijk door Japanners ingenomen en o.a. Honda en Toyota zijn daar jaar na jaar met meerdere modellen te vinden.

Maar misschien dat de audi verkopen zelf een heel ander verhaal houd. Daar zijn dan weer wel heel goed in.

Misschien zeggen die tevredenheids testen toch wel iets.....
Apple krijgt wat negatieve publiciteit over zich heen mbt de iPhone - vooral wat de softwarematige beperkingen betreft: geen routeplanner mogelijk
Hoezo niet mogelijk?

Turn-By-Turn iPhone GPS App Already Available in iTunes
Misschien is het een idee dat Tweakers.net eens een uitgebreide pricewatch review schrijft over de verschillen en de prijzen tussen apple producten en andere? Ik begin de eeuwige discussie namelijk moe te worden, terwijl het (op de gebruikers ervaring / persoonlijke voorkeuren na) volgens mij wel vergeleken kan worden :)
Anoniem: 145062
20 februari 2009 09:43
Hoe groter en populairder een merk wordt hoe meer ze denken dat ze de individuele gebruikers links kunnen laten liggen. Ze vergeten dat het merk groot is geworden door al die individuen. Die arrogantie kost hun nog de kop, zeker als Steve Jobs straks er niet meer is - dan wordt Apple weer een middenmoot merk die overpriced is.
Eieren voor je geld kiezen - in plaats van appels :P - in tijden van financieel-economische krapte is geen wonder.

Mensen kiezen dan vaak voor wat minder kwaliteit, minder luxe. Men koopt dan eerder een KIA dan een BMW... (of een kalere BMW)

Maar elke merk-, kwaliteit en degelijkheids bewuste consument weet wat hij moet aanschaffen. Namelijk kwaliteit. In sommige kringen staat een Mac nou eenmaal voor kwaliteit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee