'Asus gaat prijzen Eee PC met 20 procent verhogen' - update

Asus zou van plan zijn de prijzen van zijn notebooks en Eee-reeks van producten per 1 maart met 20 procent te verhogen. Intel heeft notebookfabrikanten tegelijkertijd laten weten dat er op korte termijn geen prijsverlagingen worden doorgevoerd.

De prijsverhoging zou volgens Asus nodig zijn omdat componenten duurder zijn geworden en omdat productieprijzen zijn gestegen. Daarnaast noemt het Taiwanese bedrijf de verslechterde economische situatie als reden voor het besluit. De verhoging geldt voor alle bestaande en nog uit te brengen notebook- en Eee-modellen. Begin november vorig jaar maakte de ceo van Asus, Jerry Shen, nog bekend dat zijn bedrijf de prijzen dit jaar juist zou gaan verlagen. Volgens ARN heeft Asus zelf de prijsverhoging aangekondigd. Milan Rado, woordvoerder van Asus Benelux, laat echter aan Tweakers.net weten dat van een dergelijke maatregel voor de Europese markt niets bekend is.

Notebookfabrikanten hebben te maken met een daling van de omzet en kampen met een voorraadoverschot. De verwachting was dat Intel daarom een prijsverlaging voor zijn mobiele producten zou doorvoeren, maar de chipfabrikant heeft laten weten dat hier in ieder geval tot eind mei geen sprake van kan zijn, meldt Digitimes. Pas in juni zijn de volgende prijsverlagingen voor mobiele processors aan de orde. Verder heeft Intel ook de introductie van het Calpella-platform opgeschoven, om notebookleveranciers meer tijd te geven zich van hun voorraad te ontdoen.

Update, vrijdag 13 februari: De ceo van Asus, Jerry Shen, heeft ontkend dat er een prijsverhoging van 20 procent staat aan te komen. De gemiddelde prijs van de Eee PC zou wel wat hoger uitvallen maar dit komt volgens hem omdat er meer 10"- modellen dan 9"-modellen komen dit jaar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-02-2009 • 13:19

62 Linkedin

Reacties (62)

62
50
13
5
0
1
Wijzig sortering
Daarnaast noemt het Taiwanese bedrijf de verslechterde economische situatie als reden voor het besluit.
Dat is iets wat ik nooit goed heb begrepen want door de prijzen te verhogen wek je de koopkracht toch niet aan ? Dan krijg je toch een omgekeerde werking ?

Ik begin trouwens dat gevoel te hebben dat heel wat bedrijven die slechte economie (wat wel de huidige realiteit is ) als alibi gebruiken om de prijzen te doen stijgen en/of mensen op de keien te zetten.

Vorige week een artikel gelezen over de Belgische bierprijzen die zijn gestegen "zogezegd" omwille van de hogere grondstoffen (gerst, hop, gist,...) wat een gevolg is van de economische criss. Bleek dat de prijzen voor de grondstoffen en allerhande net gezakt waren en heel het argument geen steek houd.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 11 februari 2009 13:47]

Het is vrij simpel ze redeneren waarschijnlijk zo:

Ze verkopen niet genoeg om winst te maken, dus verhogen ze de prijzen. Verhoogde prijzen betekend minder verkopen, maar ook minder produceren, dus minder kosten daar. De verhoogde prijs zal betekenen dat ze in geld net zoveel erop verdienen ondanks de dalende verkopen (een econoom zal dit berekend hebben) waarbij de omzet nagenoeg gelijk blijft maar de kosten afnemen. Daardoor zullen ze dus meer winst maken of minder verlies of quit spelen!

Ondanks dat het misschien lijkt alsof ze dit al te makelijk aangrijpen is het natuurlijk wel te verantwoorden. Ze kunnen immers niet meer de lonen betalen die ze deden toen de economie wel goed draaide. Er word minder verkocht, dus zullen de prijzen omhoog moeten om het gat te vullen

Hier durf ik zo niks op te zeggen aangezien ik het artikel niet gelezen heb, maar het zou kunnen dat ze op de productiekosten doelde inplaats van de grondstoffen of grondstoffen alleen. Het kan namelijk best zo zijn dat ondanks de gedaalde grondstof prijzen de productiekosten toch gestegen zijn. En dan is een prijsverhoging te begrijpen!
Ja hoor wordt je weggemod omdat spaghetti economen denken hun fantasie botvieren.
Het spijt me, maar de redenering van Jorde89 is gewoon fout. Minder produceren levert niet lagere kosten op als de vraag gewoon normaal blijft en de concurrent niet meegaat.. alleen als de vraag sterk daalt dan zul je moeten bijstellen. Als je componenten duurder worden ga je zorgen dat je eerst je productie proces optimaliseert voordat je je prijzen verhoogt. Prijzen verhogen is het laatste wat je wilt doen en kan alleen als de concurrenten hetzelfde doen anders kan dat de doodsteek zijn.
Deze netbook computers bestaan bij de gratie van de prijs. Worden ze te duur gaan mensen idd een normale notebook kopen, en als ze toch portable willen hebben kopen ze een 12 of 13 inch met power. Een netbook is er alleen om simpele taken uit te voeren en als deze normaal goedkope hardware te duur wordt in verhouding is het exit met dit type markt.
Niet om het een of ander, maar bedrijfseconomisch gezien moet er toch wat bijgeleerd worden, beter je te houden aan programmeren en in de hardware te duiken.

[Reactie gewijzigd door digifan op 12 februari 2009 08:02]

Bij de introductie van die EEE Pc's werd al verteld dat de prijs alleen zo laag kon zijn als ze enorme volumes zouden afzetten. (omdat ze dan groot en goedkoper kunnen inkopen, etc)
Als het aantal verkopen sterk daalt dan is het op zich dus niet verwonderlijk dat de prijs omhoog moet.
Als werknemer/werkgever zie ik liever dat een bedrijf zijn continuiteit bewaard door de prijzen te verhogen op het moment dat het financieel slechter gaat in de wereld tov. veel bedrijven die alleen maar massa ontslagen aankondigen.

Motto van deze stelling is dat je als consument alijtd tijdens een recessie betaald voor de magere tijden. Dan liever middels de produkten, veelal exclusieve produkten, dan belasting technisch meebetalen aan de sociale uitkeringen die vaak gepaard gaan met massa ontslagen.

Veel mensen denken de laatste jaren alles maar zo goedkoop mogelijk te moeten kunnen aanschaffen maar ik zie maar weinig mensen klagen over de service die hiermee veelal verloren is gegaan, waar ze indirekt zelf mede verantwoordelijk zijn. Als marge's zo onder druk komen te staan dan word het eerste beknibbeld op de service en ik ken weinig mensen die het leuk vinden om met telefoon compter menu's te communiceren en dat vaak nog voor een duur bedrag.

Dit soort initiatieven kan ik alleen maar waarderen, meer in ieder geval dan bedrijven die maar klakkeloos mensen ontslaan en in de "kou" laten staan :)
Het verhogen van de prijzen kan juist tot gevolg hebben dat er minder verkocht wordt, dat daarbij de verhoogde prijs dat verlies niet opvangt en dat de concurrenten vervolgens met jouw klanten weglopen. Dat de prijzen jaren lang onderdruk staan heet: marktwerking. Iets waar o.a. deze en vorige regeringen grote voorstanders van zijn. Kortom, het verhogen van de prijs (en twintig procent is nogal wat) kan lijden tot het jezelf uit de marktprijzen en dat op zich lijdt dan vanzelf weer tot ontslagen. Hoe dan ook de gewone man trekt altijd aan het kortste eind (of via belastingen voor WW of via hoge prijzen of door ontslag door harde bedrijfspolitiek)
Inderdaad. Er wordt er in ieder geval eentje minder verkocht. Ik had het geld al gereserveerd voor een aankoop in maart en laat me uit principe door een verkoper nooit overhalen een aankoopbeslissing te veranderen (vervroegen in dit geval).
Dit was voor mij zuiver een hebbedingetje. Jammer Asus, het geld gaat lekker in het crisis-spaarpotje.
Voor de anderen: veel plezier met dit (nog steeds) leuke ding.
Crisis. De consument houdt de hand op de knip, de fabrikanten verhogen de prijzen. Logisch toch? :+

Weliswaar houdt het argument van iemand hier, dat de efficientie verhoogd word, minder kopers, wat gedeeltelijk gecompenseerd word door minder kosten bij bijvoorbeeld productie/transport enz, wel steek, maar het is wel een gok.

Vroeger hield men juist de productie op peil en verlaagde men de priijzen, zelfs dusdanig dat er per product verlies werd gemaakt. Maar dat was altijd nog beter dan tegenvallende verkopen en zelfs nog meer verlies. Productie stopzetten is geen optie, iets kost ook alleen maar geld en als het dan weer beter gaat ben je je positie en knozow-how kwijt.

Netbooks zijn voor veel mensen weliswaar een uitkomst, maar het heeft ook een groot gadget-gehalte. Grote kans dat de economische situatie een dubbele klap uitdeelt, hogere prijs gekoppeld aan minder koopbereidheid van diegenen die zo'n ding "wel leuk" vinden maar niet per-se nodig hebben en dus onder de huidige omstandigheden al niet meer zouden kopen.

En we hebben het hier over een verhoging van maar liefst 20% oftewel 1/5e.Waarvandaan komt zon enorme prijssprong als ineens vandaan als in november nog werd gezegd dat de prijzen zouden dalen? De lonen stijgen al een tijdje niet meer, transport is vele malen goedkoper geworden ivm met de lage olieprijs en de overcapaciteit in de vervoerssector. Grondstoffen? Lijkt me ook stug. Wat blijft er dan nog over?
aarnaast noemt het Taiwanese bedrijf de verslechterde economische situatie als reden voor het besluit.
Bwahaha. dat moet toch wel het meest ridicule argument ooit zijn voor een prijsverhoging. Sorry, we hebben te veel voorraden, niemand wil onze laptops, dus moeten de prijzen omhoog.
Tja, zo heeft ieder zijn eigen overwegingen, en wordt de 'credietcrisis' maar weer eens misbruikt om de falende bedrijfsvoering te maskeren.

Ik wens ze veel succes!
Als je te weinig marge hebt op je producten en het gaat financieel wat minder, dan kan dit een prima reden zijn een prijsverhoging door te voeren. Anders ga je verlies lijden op iets, en dat is iets wat je helemaal niet kunt gebruiken als bedrijf.
Dat zou kunnen met deze methode gokken ze dus op de de verkoop van de EEE PC systemen niet veel zal dalen maar omdat de prijs hoger is toch meer geld binnen krijgen, maar als je flink minder EEE PC systemen gaat verkopen met weliswaar een hogere verkoop prijs dan kan het toch juist erger worden dan het is?

En stel de methode werkt, dan zitten ze nog steeds met de voorraden die wellicht zelfs steeds maar groter worden. Dat zorgt juist een druk op de prijs en uiteindelijk zal de prijs eigenlijk wel moeten dalen, zou ik denken.

Los van dat vind ik de beslissing (persoonlijk) wat vreemd aanvoelen. Het juist zo dat de EEE PC en andere netbooks zo populair waren omdat ze goedkoop waren en dat punt wordt dus nu minder sterk pluspunt zo.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 11 februari 2009 13:42]

Het kan inderdaad een averechts effect hebben. Het kan er echter ook toe leiden dat de verkoop van de EeePC opgestuwd wordt, omdat mensen vóór de prijsverhogingen toch maar zo'n netbook willen aanschaffen. Maar goed het is de vraag of dat dat een eventueel later verlies kan compenseren.

Ik ben het wel met je eens dat juist de een van de speerpunten van de netbook - de goedkope prijs - nu teniet gedaan wordt, ondanks dat ik netbooks met hun huidige prijs nog steeds wel duur vind (het zijn toch meer hebbedingetjes dan echt noodzakelijk).
Juist, maar deze dingen zijn dus nu 'te' goedkoop; er valt geen marge op te halen. Ach, we zullen nu zien of er daadwerkelijk markt is voor netbooks, want de prijs is nu uit de formule geschopt.
Ja hoor, te goedkoop. Bwahaha, ze zijn zo aardig voor ons, de consument.
Kom nou, dacht je nou werkelijk dat zo'n bedrijf als asus zijn producten te laag prijst.
Mensen geloven ook echt alles.
De kredietcrisis zal juist de prijzen onder druk zetten. Immers geen verkopen=failliet.
Juist op de EeePC zit voor de Europese markt een enorme marge. Kijk maar naar de USA prijzen.
ik denk niet dat het probleem is dat niemand die dingen koopt hoor.. die eerste 2 regels lijken me stukken belangrijker.
Je moet het ook langs de andere kant bekijken: misschien zijn de kosten voor het fabriceren van de EEE pc's opgelopen? Bv duurdere componenten, personeelskosten, transportkosten, ...
Teveel voorraad? Ik hem me een ongeluk gezocht naar een Asus Eee box.. uiteindelijk ben ik er een tegengekomen in de Mediamarkt, wel wit, maar dat is niet zo erg ook omdat ze nog de 'btw, weg ermee' dagen hadden ;)

Prima ding overigens, gebruikt maar 21W, dus als je een pcje wil hebben die de hele dag aan moet stan kan ik je deze wel aanraden :)
Dat zal ze niet in dank worden afgenomen. Die verkopen zullen wel stuk gaan kelderen. Ik zie namelijk dagelijks krantjes binnen komen van Laptops met 15" die voor belachelijk lage prijzen weggaan.... succes inderdaad
*zucht*

15" laptops zijn geen netbooks!!! Het is misschien ook een PC, maar voor de rest slaat die vergelijking werkelijk helemaal nergens op. 8)7

Het goedkope aspect van de nettops gaat wel verloren als deze trend zich voortzet, maar ja, ik ben toch al voorzien! :Y)
Natuurlijk wel.. De meeste mensen zullen een netbook kopen vanwege de prijs, als een volwaardige laptop dan nauwelijk meer duurder is, zal de keus sneller in het voordeel van een laptop vallen.
En dat zijn de mensen die dan achteraf lopen te zeiken dat het apparaat toch niks voor hun is. Een netbook moet je kopen omdat je een klein mobiel apparaat wilt hebben.
Zoek jij eens een eeePC of iets gelijkwaardigs op marktplaats of hier op V&A. Het valt me enorm op dat mensen die dingen als een impulsaankoop kopen, erachter komen dat 1024x600 toch wel erg low-res is en de snelheid ook tegenvalt. Zeker bij de <9" modelletjes is het toetsenbord en scherm ook TE klein om nog fatsoenlijk mee te werken. Gevolg, twee weken na aankoop verdwijnt ie in de kast, in de derde week staat ie op internet te koop. Iets soortgelijks zie je ook met de Wii van Nintendo. Mensen kunnen niet met geld om gaan lijkt wel...
De HP2133 8,9" voor €299 zal de EeePC dan wel de genadeklap geven.
Die is echt geen 299, eerder 399 zoniet nog hoger.

Ze staan wel voor 299 maar dat is de oude versie, ook met een 1024x600 scherm
De nieuwe versie heet 2140. Deze is deze maand nog niet beschikbaar met een 1366x768 scherm.
Onzin, ik zie nog steeds het nut niet van een netbook (tov een pda bijv) als de prijs op de hoogte van een volwaardige laptop komt te staan. Ik heb er zowiezo niets mee, werken op <12", maar ik zou de prijzen alleen nog kunnen begrijpen als er daadwerkelijk technologie in zit wat het geheel net zo snel maakt als m'n gewone laptop, miniaturisatie is kostbaar, zover ik weet zijn netbooks echter juist simpeler en trager. Het hele netbook gebeuren is pas echt een mode-trend, ze maken een sprong terug in de tijd qua specs en vervolgens komen die er langzaam in elk model weer bij, ik snap er weinig van.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 11 februari 2009 14:38]

Office op 10", serieus? Dan stumper ik toch veel liever op 15". Hoe je het ook wend of keert, het zal vast prettiger mee te nemen zijn, tekstverwerken gaat toch echt prettiger op een groot oppervlak.
Anoniem: 73840
@haling11 februari 2009 13:45
zo zeg... jij laat je bespelen door marketing spelletjes van leveranciers...

een nieuwe markt benaderen met een eigelijk al bestaand product... alleen dan met wat goedkopere onderdelen
Fijn om te weten dat ik dat dus volgens jou ook doe. Volgens mij ben ik helemaal gehersenspoeld, want ik ben nog blij met m'n Eee 1000H ook! :o Endat terwijl mobiliteit en batterijleven kennelijk helemaal niet belangrijk zijn als ik jou mag geloven.
Netbooks worden allang niet meer gemaakt, pas hier gelezen. Is namelijk een merknaam... Dus zijn het wel laptops (maar dan wat kleiner).
Anoniem: 290675
11 februari 2009 19:03
Ook HP (gemiddeld 14%) en Dell (gemiddeld 18%) verhogen per 1 maart 2009 de prijzen. Dit zijn ontwikkelingen welke midden januari aan de grote distri's reeds gemeld zijn. Bestaande OPG's worden gehandhaafd echter nieuwe aanvragen worden per 1 maart enkel nog op basis van de verhogingen aangeboden.
Klinkt me als een goedkope manier om korte termijn vraag op te krikken: mensen, koop nu voor het duurder wordt!
Ik hoor ook om de zoveel maanden dat flash geheugen binnenkort duurder gaat worden, maar daar komt ook nooit wat van.
RAM prijzen zijn allezins wel gestegen
Er is maar 1 iemand die hier verder een verwijzing naar de eerste 2 regels maakt, waar iedereen domweg overheen leest.

Het gaat ASUS niet om de verkoop NA 1 maart.

Als jij weet dat je straks 20% extra moet betalen voor hetzelfde product, dan koop/bestel je het nu.

DUH.

Let op: 'ASUS stelt prijs stijging uit tot eind April'
Het heeft geen nut om laptops te verkopen <400 euro. (al zal de gemiddelde consument daar anders over oordelen ;) ) Niet als je alle kosten als after-sales/marketing enz enz meeneemt. Een prijsverhoging lijkt mij in dit geval zeker op zijn plaats.
Anoniem: 171671
11 februari 2009 14:32
ik zat net op de 1000HE te wachten die officieel de eerste week van Maart zou uitkomen.
maar als die dus 20% duurder zou worden dan wat de 1000H heeft gekost bij introductie (420 euro) dan zou de 1000HE op 500 euro uit komen.
voor 500 euro heb je ook een 15" notebook met vista en 2GB ram, die weegt wel 2 keer zoveel en de batterij gaat een stuk minder lang mee.
maar zijn hetzelfde geprijsd
alleen heb je dan 2GHz met dvd brander en een hoop extra's ook een vista licentie.

nu begin ik eigenlijk weer te twijfelen, 1,5kg zwaarder maakt mij niet uit.
lopen van auto naar locatie en terug, stelt niks voor natuurlijk.
en stroom heb je ook overal waar je notebook neerzet in principe.
en waar je dat niet hebt zit ik geen uren achtereen.
Als de voordelen van een netbook totaal betekenisloos voor je zijn, waar twijfel je dan over?
Anoniem: 171671
@Clavius11 februari 2009 15:04
de voordelen van een netbook zijn volgens mij:
klein, licht en niet duur door gereduceerde specificaties en snelheid ten opzichte van notebooks.

klein en licht heeft zijn voordelen en zijn nadelen.
zo is de prijs goedkoper aangezien er minder inzit hij word hij er ook lichter van.
klein scherm is niet fijn, klein toetsenbord is wennen maar is net te doen op een 10"

maar dat de prijs een stuk goedkoper is/was voor mij de doorslaggevende factor om er een te kopen, aangezien ik hem alleen ga gebruiken voor web applicaties.
Zoals al 20 maal eerder gezegd.... Je moet een netbook niet materialistich vergelijken met een notebook.

Als je niet geeft om draagbaarheid/accuduur/klein design dan is een notebook altijd een betere aankoop.
Al ben ik het met je eens, ik snap wel wat mensen bedoelen. Het feit is gewoon dat je onderhand al een 15'' laptop heb met alles erop en eraan voor 500 euro ofzo. Als je voor een netbook dan straks 500 (of meer) gaat betalen word je in elk opzicht natuurlijk een spreekwoordelijk oor aan genaaid want die onderdelen in die laptop kosten meer dan in die netbook, zeker omdat er op de cpu na (en zelfs dat is geen uberspeciaal draagbaar geval) eigenlijk allemaal onderdelen inzitten die ook in andere systemen voorkomen.

Dus ik snap de vergelijking die mensen maken wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee