Eee PC-nas krijgt Atom aan boord

De Taiwanese hardwarefabrikant Asus toonde tijdens de Cebit een nas annex router annex mediaspeler op basis van een nettop. Het apparaat draait op een Atom N270 en kan onder meer met een touchscreen geconfigureerd worden.

De Eee Station PC NAS, of EeeNAS PC zoals het apparaat ook genoemd wordt, is opgebouwd rond hetzelfde platform als de gemiddelde netbook en nettop. Dat betekent dat een Atom N270, Intels zuinige cpu met een kloksnelheid van 1,6GHz, op een moederbord met een 945GC-chipset is geplaatst. Anders dan de meeste netbooks beschikt de EeeNAS echter over 2GB ddr2-geheugen, dat op 533MHz wordt geklokt. Een tweede afwijkende feature is het 512MB grote flash-rom, waarop het meegeleverde Linux-besturingssysteem is gehuisvest. De nas moet dan ook dag en nacht aan kunnen staan om bijvoorbeeld 's nachts grote bestanden te downloaden en zijn rol als router en accesspoint te vervullen.

Die data kan op de twee ingebouwde harde schijven - reguliere 3,5"-sata-hdd's - worden opgeslagen. De harddisks kunnen als jbod of in raid-0 of -1 worden geconfigureerd. Extra apparaten kunnen via de vier usb-poorten worden aangesloten. Een slot-in dvd-brander maakt het mogelijk gegevens te branden of backups van optische schijven te maken. De bediening van de EeeNAS verloopt via het 3,5" grote touchscreen of via een webinterface.

Naast zijn rol als nas kan het apparaat als router dienst doen, dankzij de vier ingebouwde gigabit-netwerkpoorten, de wan-poort en de wireless-n-mogelijkheden. Bovendien kan de EeeNAS als mediaspeler gebruikt worden: met zijn dvi-uitgang en audiopoorten kan de nas op een tv worden aangesloten. Gezien de beperkte rekenkracht van de N270-processor zal 1080p-content daarbij geen optie zijn, maar 720p-video zou wel mogelijk moeten zijn. Bij het verplaatsen van de nas, bijvoorbeeld naar of van een tv, neemt een accu de spanningsvoorziening over; dat lukt echter maximaal een kwartier. De EeeNAS zal op korte termijn op de markt worden gebracht voor een prijs van 699 dollar, inclusief 2TB aan opslagruimte.

Asus EeeNAS Asus EeeNAS Asus EeeNAS Asus EeeNAS

Door Willem de Moor

Redacteur

06-03-2009 • 17:45

40 Linkedin

Reacties (40)

40
37
9
6
0
2
Wijzig sortering
Een NAS hoeft helemaal geen DHCP server te hebben. Een NAS is een device dat je aan je bestaande netwerk attached (Network Attached Storage), en als device hoort ie een IP adres van de al bestaande DHCP server in het netwerk te krijgen (of je geeft hem een vast IP adres).
Anoniem: 50893
6 maart 2009 18:23
Geen HDMI en FullHD support, toch wel een beetje gemiste kans, had dat persoonlijk liever gezien dan een LCD schermpje erin. Maar wie weet wat de opvolger gaat worden bij ASUS :)
Er zit in ieder geval wel een digitale poort op. Daar kun je ook HDMI van maken alleen mis je dan het geluid over 1 kabel. Jammer maar echt niet een groot gemis. Dat het apparaat 720p af kan spelen lijkt me ook meer dan genoeg. Het verschil tussen 720p en 1080p is lang niet zo groot als het verschil tussen een DivX en 720p.

Iedereen wil overal maar full HD op hebben maar zo'n grote meerwaarde geeft dat helemaal niet naar mijn mening. Dit is echt het apparaatje waar ik naar op zoek was alleen is het helaas aan de wat duurdere kant. Verder kan dat ding voor een NAS gewoon aardig veel :) Die paar dingen die niet kunnen heb je gewoon een PC voor staan neem ik aan.
Ik begrijp je opmerking "Het verschil tussen 720p en 1080p is lang niet zo groot als het verschil tussen een DivX en 720p" niet.. DivX is MPG4 en kan in alle soorten resoluties worden opgenomen. Dat jij alleen 700MB 90 minuten films hebt kan ik mij voorstellen, maar de codec kan in principe gewoon 1080p video coderen. Overigens is h.264, wat gebruikt wordt voor HD MPG4 AVC ofwel een geupdate versie van MPG4 (nauwelijks verschil met regulier MPG4, het kan nu gestreamed worden: audio/video/subs in chunks net zoals bij MPG2 en compressie is ietwat verbeterd..).

Over het apparaat: ik zie aardige nieuwe features ten opzichte van mijn 'ouwe' Asus B202 Eee box die ik als download bak gebruik en 24/7 aan staat, maar niet genoeg om er het geld voor uit te geven en zeker niet 700 usd. Tevens zou het mooi zijn als er 2,5" hdds in kunnen voor gereduceerd stroom verbruik. De Gbit lan aansluitingen zijn in ieder geval een stap in de goede richting :)
Anoniem: 50893
@R-O-Y6 maart 2009 20:53
Uitleg formaten 720P - 1080P

http://nl.wikipedia.org/wiki/1080p

Verder omtrend HDMI, waarom met verlopen gaan werken als het rechtstreeks 1 op1 kan en HDMI tegenwoordig standaard is op TV en Receivers ? Lang niet alle TV's hebben een DVI uitgang en met HDMI als standaard zal die poort steeds meer komen te vervallen.

Het had een mooie doorbraak kunnen worden in een marktsegment die imo nog steeds teveel ondershcat word, een mooie compacte alleskunner voor internet gebruik en streaming audio/video. We kennen legio voorbeelden zoals bijvoorbeeld de Popcornhour speler en vele anderen, barebones, zelfmade HTPC en natuurlijk de Macmini, welke ook weer zijn eigen digitale output heeft.

Het is het allemaal net niet en deze had het nu in mijn optiek net wel kunnen worden. Hetzelfde model zonder een schermpje er in en voor die prijs een hardware ontwerp die wel 1080P aan kan met HDMI er op. Had een leuk ding geweest dan voor 700euro :)

En DivX is een beetje achterhaald qua kwaliteit in "kleine" bestanden, zoals Ramonchito al aangeeft :)
Ik heb hier 2 Full HD schermen staan dus wat het is weet ik allemaal wel ;) Als ik films download, ja dat doe ik inderdaad, dan pak ik de 720P versie. Als ik de 1080p download die vele GB's groter is dan is het beeld niet veel mooier. Dat bedoel ik te zeggen met het verschil. 720p is voor erg veel mensen gewoon mooi genoeg. Die vinden een DVD al prima eigenlijk.

Voor de poster daarboven. Met DivX bedoelde ik inderdaad een film van ongeveer 700MB. Dat was een beetje de standaard van de gemiddelde downloader voor een lange tijd. En we kunnen rustig stellen dat er meer gedownloade films op zo'n apparaat afgespeeld worden dan zelf gekochte films.

Nu is de stap van zo'n DivX naar een 720P film die meestal in H264 ge-encode is gewoon groter dan de stap van 720p films naar 1080p films. Het is allebei een stuk mooier dan het "oude" spul wat iedereen vroeger keek.

Over de HDMI, ik heb zelf een scherm met HDMI en gebruik gewoon een kabel met aan de ene kant dus HDMI en aan de andere kant DVI. Probleem opgelost en geen verloopjes :)
Zeker een leuk apparaatje. Ik vraag me af wat voor een Linux erop komt te staan. Als je zelf zonder problemen verder modules op kan installeren is het zeker fijn.
Wat me nu nog interesseert is het stroomverbruik. De CPU is wel zuinig maar de (gewone) 945GC chipset staat toch bekend als energieslurper.
Klopt, maar er zit maar een 65watt voeding in, en dat is zeker als je bedenkt dat er ook 2 HD's in kunnen(met bijbehorend stroomverbruik), niet veel.
Bovendien kan je hem ook als router/switch gebruiken dus zou je de stroom daarvoor in theorie besparen.

Wat wat mij betreft wel echt ontbreekt zijn een aantal eSATA poorten.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 6 maart 2009 18:19]

Als we die prijs omrekenen naar euro's is dat flink duur. Voor 300 euro heb je al een 4bay NAS en voor 320 euro zit daar 4x1TB in.
Nu kan dit apparaat wel veel meer, maar een simpele zuinige pc is voor 400 euro ook al mogelijk en dan zet je er een simpele hardeschijf in voor het OS en dan zet je 3x1TB in raid5 via software raid, a 240 euro. En dan kan je wel gelijk Full HD afspelen.

Het is een leuk apparaatje, maar voor echte dataopslag is het te beperkt en voor een simpele media server met opslagruimte is het weer te duur en te beperkt in afspeel mogelijkheden. En bovendien geen HDMI aansluiting en ik zie ook geen digitale uitgang voor geluid, maar kan ook zijn dat ik er overheen kijk.

Vooral zaken als een accu maken het aardig prijzig, terwijl het mij lijkt dat je dit apparaat permanent bij je tv hebt staan en de data benaderd via gigabit.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 6 maart 2009 17:59]

699 dollar is enorm veel voor wat je krijgt natuurlijk. Ik heb voor €15,- een zeer compacte en stille Small Form Factor gekocht met een CF > IDE adapter (mini SSD ;) ) en er FreeNAS opgezet. Dan heb je dus voor minder dan €20,- een systeem met mogelijkheden tot webserver, ftpserver, file/sambaserver, Unison server, iTunes server, Bittorrent client, SSH, Software RAID en ik heb ook MySQL aan de praat gekregen op FreeBSD.
$699,- US-Dollars = € 504,44 Euro's (as we speak)
Een gemiddelde Eee-PC Netbook met:
- 4 UTP45 Poorten en
- UPS-Battery en
- 4 USB2, en
- Audio en etc. tec.
Kost nu gemiddeld € 300,-,
met: 2x Hdd 1TeraByte = gemiddeld € 200,-
dus die prijs klopt 100% - en is dus absoluut niet duur!
Want het geconfigureerd Linux OS, en SlimFormFactor krijg je er gratis bij.
Dus absoluut niet te duur! ;)
15,-?? mag ik vragen wat voor apparaat dat dan is.
De gemiddelde Small Form Factor is toch wel zo'n 800-900 euro: http://h10010.www1.hp.com...8898-3328898-3785404.html
beetje prijzige oplossing maar wel een mooie :)
Vind de prijs nog best meevallen als je bedenkt dat er 2 TB aan opslag meegeleverd wordt. Natuurlijk kan je dit zelf ook wel in elkaar flansen maar dan heb je niet zo een kleine behuizing met al de functionaliteit en laag stroomverbruik.
mini of pico-itx mobo'tje met externe voeding vindt je wel voor 300€ incl behuizing dan heb je nog 400€ over voor de raid-controller, ram (lol @ de huidige prijzen) en de hdd's die nu nog maar amper 80€ per stuk kosten en een slot-in dvd-brander
Het is geen goedkope oplossing, maar jij vergeet in elk geval de wireless N router/AP met gigabit ethernet poorten. Dat hapt ook nog zo'n 100 euro uit je budget. Verder zal ongetwijfeld van de software raid mogelijkheden van Linux gebruik worden gemaakt, dus het geld voor de raid controller hou je wel weer in je zak. De batterij en het display kosten natuurlijk ook een paar centjes.

Echter, als ik dit vergelijk met bijvoorbeeld de nieuwe Time Capsule 1 TB van Apple, dan denk ik dat de prijs/prestatie ratio van deze Asus toch wel een maatje beter is. In elk geval biedt het (in tegenstelling tot de TimeCapsule) wel data redundantie mogelijkheden.

En ik denk dat dit apparaat in principe ongeveer dezelfde doelgroep heeft als de Apple Time Capsule.

[Reactie gewijzigd door resma op 6 maart 2009 22:00]

Prijzig? Dit lijkt me eerder een goedkope NAS-oplossing
ik snap 'm niet, maar licht vooral toe waarom dit lachwekkend is.
Ik denk dat sata te modern is. Vermoedelijk gebruikt hij ESDI :+

http://www.harddrives-usa.com/files/thumbnail/m2263e.jpg
Zeker wel een mooi systeem wat een stuk energiezuiniger is als een reguliere computer. Ben benieuwd naar de file transfer speeds etc.

offtopic: dat ESDI waren nog eens tijden 8-)
Alhoewel je dit natuurlijk al jaren zelf bouwt voor de helft van het geld, echter wel zonder mooie behuizing en scherm. Als het ding Samba of wellicht zelfs NFS doet zou het voor mij ideaal zijn. Iemand enig idee of de bakjes willen samenwerken in een groter NAS?

Offtopic: Heb nog een stapeltje van die schijven liggen, in de tijd had ik echter geen notie van de naamgeving, nu weet ik het eindelijk,.. na al die tijd. :)

[Reactie gewijzigd door RoBBS op 9 maart 2009 08:49]

Geen 19 inch formaat en 2TB aan schijfruimte. Hier had jij SCSI schijven in verwacht ofzo? ... lol
Ik vraag me af of je dit systeem niet te makkelijk overbelast. Ook snap ik niet dat er een accu in is gezet om em naar een TV te verplaatsen... toch is een accu wel fijn met stroomuitval (laptop+dit ding= 15 min internet! :p)

Mijn conclusie: leuk ding, maar die tv mogelijkheden hadden niet gehoeven van mij.
Je bent waarschijnlijk ook nog afhankelijk van een modem.. Maar toch bij stroomuitval (wat ook kort kan duren om bijvoorbeeld een lampje ergens op te hangen) een accu van 15 min is wel praktisch.
Ik zie het meer als UPS. Valt de stroom uit kan de machine tenminste nog afsluiten....
Voor een NAS zijn cpu en geheugen best krachtig, ik vraag me af of dit nodig is. Met de onzuinige 945 chipset erbij vraag ik me af of dit een apparaat is wat je 24x7 aan wilt hebben staan.
Wat me verder opvalt is de ingebouwde switch, met 1 x GbE WAN en 4 x GbE LAN. Wat moet ik me bij een gigabit wan aansluiting voorstellen ? Ik neem aan dat GbE een ethernet aansluiting is, dus geen ADSL. Maar wat is dan de bedoeling van die "WAN" poort ?

Ik vind hem verder ook prijzig, het lijkt me dat je beter een losse NAS en mediaplayer (zoals de WD-TV) kunt gebruiken.
Met een N270 zou er dan toch een 945GCSE tegenover moeten hangen, die aardig wat zuiniger is dan z'n voorganger.
de 4 GbE Lan poorten icm met WIFI zijn de switch. De router zit tussen GbE WAN poort (ook ethernet) en de switch.
Anoniem: 182269
6 maart 2009 18:20
aan die WAN poort hang je je (adsl) modem
Nog even doorsparen voor vervaning van mijn CH3SNAS, leuk apparaat alleen te weinig functies.

Ingebouwde DHCP server zou leuk zijn, dan is het echt een NAS, nu heb je al die naamaak dingen.

Overigens is de HP MediaSmart ook een goed alternatief voor de Asus

Ik hoop dat Asus ook nog met een 4 of eventueel 6tb versie komt, tuurlijk is 2 TB leuk maar als je raid wil hou je 1 over... Doe mij maar een 4tb of 6tb:)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee