Asus gaat wildgroei aan Eee PC-modellen dit jaar terugbrengen

Asus gaat dit jaar het aantal verschillende Eee PC-netbooks terugbrengen. De wildgroei heeft volgens de Taiwanese fabrikant voor onduidelijkheid bij consumenten gezorgd. Ook brengt de fabrikant de kosten terug met een kleiner aanbod.

De Eee PC van Asus was de allereerste netbook die beschikbaar kwam en de fabrikant kreeg hiermee grote bekendheid. In 2008 bracht het bedrijf daarop meer dan twintig verschillende varianten van de kleine laptop op de markt onder verschillende namen zoals Eee PC 901, Eee PC 1000 en Eee PC S101. Daarnaast verschenen er veel andere apparaten onder de Eee-vlag, zoals nettops, afstandbedieningen, toetsenborden en tv's, en zouden er ook Eee-moederborden op stapel staan.

Hoewel deze strategie voor meer keuze bij de consument zorgt, leidde de veelvoud aan modellen ook tot verwarring. Asus gaat daarom dit jaar het aantal netbook-modellen terugbrengen om de productie en de marketing te vereenvoudigen, zo maakte Jerry Shen, ceo van het elektronicabedrijf uit Taiwan bekend.

Shen deed zijn uitspraak bij de bekendmaking van de verkoopcijfers van de Eee PC-netbooks. Asus blijkt in 2008 4,9 miljoen stuks verkocht te hebben. De grootste concurrent van het bedrijf, Acer, moet de definitieve verkoopcijfers van zijn Aspire One-netbook nog bekend maken maar eerdere prognoses gingen uit van 6 miljoen stuks. Analisten denken dat het aanbod van slechts een model, in combinatie met de lage prijs en de mogelijkheid om wereldwijd te lanceren, Acer geholpen hebben. De één-model-strategie zorgde ook voor lagere productiekosten, waar Asus zich geconfronteerd zag met extra investeringen om alle verschillende modellen van de lopende band te laten rollen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-02-2009 • 08:53

27 Linkedin

Reacties (27)

27
26
13
5
0
1
Wijzig sortering
IK kan me levendig voorstellen dat de wildgroei van modellen in een serie (binnen één merk, nota bene!) voor grote verwarring heeft gezorgd bij 'de gemiddelde consument' die dan liever een model van een concurrent kiest die duidelijker is in zijn marketing.

Los daarvan, ik vond bij introductie de modellen van Asus goed, en na introductie van al die concurrenten is het een flater van jewelste van Asus gebleken om die wildgroei te laten plaatsvinden. Marketing 101... klare wijn schenken.

Zoals Henry Ford ooit al kwam met "je kunt bij ons een auto in elke gewenste kleur krijgen, als het maar zwart is". :+
(Any customer can have a car painted any colour that he wants as long as it is black.)
Maar dan heb je nog de volgende catch-22: als je nu van strategie wijzigt, verlies je weer klanten door onduidelijkheid. :+

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 13 februari 2009 09:18]

Het toont inderdaad niet veel marketingkennis. Want als acer met slechts 1 model meer verkoopt en ook nog eens lagere productiekosten heeft doen ze bij asus toch iets mis.

Maarja, dat hebben ze nu gelukkig zelf ook ingezien. Ben benieuwd hoe ze dit gaan oplossen, want door de grote variatie die ze hebben aangeboden moeten ze nu toch voor bepaalde vaste productielijnen gaan kiezen. Zal waarschijnlijk een mix van de huidige modellen worden dan.
Acer heeft niet slechts 1 model - er is de Aspire One A110 en de A150, en die zijn beide in verschillende varianten te krijgen (met Windows XP en Linux, met SSD of harddisk, in verschillende kleuren). Dus zo simpel is het niet met Acer.
Aspire One's (waar er zoals jj71 opmerkt zeker wel meer modellen van zijn dan slechts 1) zijn leuke netbooks qua specs. Maar volgens mij drukt Acer vooral de kosten met de relatief zeer matige batterij. Bovendien is Acer juist druk om meer modellen in te voeren (zie oa. http://nl.gizmodo.com/2008/11/25/acer_10_inch_netbook.html).

Toch hebben ze bij Asus wel een punt, als je de Eee PC comparison list bekijkt: http://event.asus.com/eeepc/comparison/eeepc_comparison.htm (en dan zijn de beschikbare modellen ook nog eens per regio verschillend)
Anoniem: 268571
13 februari 2009 09:45
De vraag is waarom ze zoveel types hebben willen ontwikkelen. In mijn ogen kan hier al geen sprake meer zijn van een technology push (het op de markt zetten van een nieuwe techniek die dan pas door de markt opgenomen wordt). De techniek was al bestaande en ik denk dan ook dat ze hebben willen inspelen op veel niche markten (de wens van alle consumenten om anders te zijn dan anderen). Asus wilde teveel kleine gaatjes op de markt invullen en heeft daarmee dan weer geen uniek image gecreeerd, wat klanten dan weer afschrikt. Verder zal het inderdaad hogere kosten met zich mee brengen om zoveel verschillende types te ontwikkelen en in tijden van economische voorspoed zorgt een hoge omzet voor genoeg winst, maar wanneer de verkoop terugloopt, moet men de marge "opkrikken" om nog aan winst te komen.

Even off-topic:
Zeker gezien de ontwikkelingen in de wereld begint langzaam aan het besef te komen dat de spullen die je om je heen vergaart je niet zozeer uniek maken. Het is je persoonlijkheid die dat doet.
Even off-topic:
Zeker gezien de ontwikkelingen in de wereld begint langzaam aan het besef te komen dat de spullen die je om je heen vergaart je niet zozeer uniek maken. Het is je persoonlijkheid die dat doet.
Mooi gezegd en o, zo waar. Ik beschouw dat ook als één van de grote winsten van deze crisis.

Ik had vorig jaar expres een kleinere notebook aageschaft (15") van Acer. Omdat ik deze toch niet handelbaar genoeg vond, heb ik deze verkocht. Nu wil ik voor de zomer (als het weer mooi weer is enzo) graag toch weer een 'portable computer'. Waarchijnlijk wordt het een netbook. Maar nu ben ik mij aan het orienteren welk merk het gaat worden en of het eentje wordt met harddisk of SSD.

De hoeveelheid verschillende versies van de eee-notebook heeft mij eerder verward dan dat ik het beschouw als voordeel.

Goede keuze dus dat Asus hier verandering in gaat brengen (y)
Ik ben zelf erg pro SSD vanwege het naar mijn weten minder stroom verbruikt, minder kwetsbaar is, minder warm wordt, minder zwaar is. Zo heb je een aparaat waar enkel nog de ventilator draait... Ik heb dan ook de eee pc nonstop bij me.
Zelf zou ik de Eee-merknaam alleen voor complete systemen gebruiken, de laptop en de nettop. Ik bedoel, moederborden? Andere producten nog? Zo wordt het wel heel verwarrend.
Anoniem: 230734
13 februari 2009 11:45
Ik merk dat de discussie die hier gaande is, eigenlijk gaat over het volgende:
Enerzijds: Meer modellen, weinig opties. (Asus)
Anderzijds: Minder modellen, veel opties. (Acer)

Ik heb het liefst, eigenlijk wat sohus zegt, een aantal modellen met een hele rits aan opties.

Een standaardmodel per beeldschermgrootte ofzo. Daarmee bepaal je gelijk wat er in de rest van het systeem kan. Er kan meer spul in een 10,2" dan in een 7" uiteraard.

Maar goed. Dat mag Asus lekker zelf uitzoeken.
Hmmm..grappig. Ik was van de week aan het kijken naar een eee. Lijkt me erg handig maar ik schrok ook van de hoeveelheid verschillende modellen. Dus nog effe wachten en dan kijk ik wat ze gaan bieden dit jaar.
Hmmm..grappig. Jij bent dus blij dat je minder keuze krijgt? Het lijkt mij beter om juist nu een keuze te maken die het beste bij jou past, dan straks genoegen te moeten nemen met een uitvoering die "in de buurt komt" van wat jij wilt.

De voordelen voor de fabrikant zijn duidelijk, maar de consument kan hooguit op prijs iets winnen hiermee. Die dingen kosten eigenlijk zo weinig, dat ik me niet kan voorstellen dat je op den duur gelukkiger bent met een minder passend exemplaar voor een paar tientjes minder.
Ja door al die modellen en types zie je soms de bomen door het bos niet meer.
Maar misschien was het achteraf gezien ook weer niet zo slim om de de keuze nu minder word qua netbooks .

Er zullen vast wel mensen zijn die er minder blij mee zijn, als ze van plan waren om een nieuwe netboook te halen en hij word uit het assortiment gehaald.

Maar goed , tis Asus eigen keus.
En pas enkele dagen geleden werd inderdaad een prijsverhoging aangekondigd, blijkbaar heeft men door dat netbooks voornamelijk bestaan bij gratie van een lage prijs.

nieuws: 'Asus gaat prijzen Eee PC met 20 procent verhogen'

Laten we vooral niet vergeten dat de kleinere notebooks (sowieso 12") al vele jaren verkrijgbaar waren maar minder verkochten, vooral vanwege de prijs lijkt me.
Het zorgt inderdaad vaak voor verwarring bij veel mensen. Ik heb nou zelf de 1000H Versie omdat ik die het beste vond in mijn ogen. Maar voordat ik daar uit was, was ik een heel eind verder :)
Voor mij was de keuze voor de 1000H heel erg makkelijk:
* Ik wou een 10" netbook hebben
* De 1000 met linux was niet leverbaar, dus dan maar direct Windows er af gooien
* De SSD's van Asus zijn traag, dus er moest een standaard 2.5" SATA aansluiting op zitten
* 6-cells accu (7-8 uur)

Dan is de 1000H de enige mogelijkheid.


Ik had wel liever zo'n systeem configurator gezien zoals HP en Dell enzo hebben, dan had ik er misschien wel FreeDOS of een Linux er op gezet...
Top!

Ik wilde er idd eerder ook al eentje aanschaffen maar na een uurtje rondgelezen te hebben dacht ik: "ik begrijp er niks van... nouja, ik kijk er later nog wel een keer naar..."

Jouw redenatie zou echter precies de mijne zijn, dus ik ga hem denk ik vandaag nog bestellen!

Dankje!
De SSD's van Asus zijn qua toegangstijd juist razendsnel, en voor het opstarten van OS en applicaties is dat hetgeen wat het meest belangrijk is. Grote files kopieren op een netbook doe je waarschijnlijk zelden. En de SSD in de Asus eee 900 leest alsnog 30 MB/s volgens hdparm.
Dan heb je inderdaad niet vanaf het eerste uur besloten :D ... maar anders was het dus een 900 ofzo geweest en je hebt tenminste wel kunnen kiezen.

trouwens: in mijn belevenis was de 900 er voor de 1000(was er ook nog een 700?), of zijn ze feitelijk allemaal tegelijk de markt op gekomen, maar alleen niet allen tegelijk bekendgemaakt/geraakt?
De 900-serie heeft een 9" scherm, de 700-serie een 7"-scherm en de 1000-serie (je raadt het al) heeft 10".

De 700 is de allereerste EEEPC geweest en werd snel opgevolgd door de 701. De 900 is ruwweg een 701 met een wat groter scherm en meer SSD-ruimte en is min of meer een tussenmodel geweest in afwachting van de 901 (die onder meer een Atom had en bluetooth). Ik meen me te herinneren dat de 1000 min of meer tegelijk is uitgekomen met de 901.
Wat mij betreft zou volgend gamma volstaan:

EEE PC 701
EEE PC 901
EEE BOX
EEE TOP

Het zou ook fijn zijn moesten ze er kunnen voor zorgen dat het 7" model een eind onder de kaap van €200 duikt. Spijtig genoeg stond in de krant van gisteren dat de prijzen van de ASUS netbooks gingen stijgen. Ik overweeg als alternatief een van de Windows CE toestellen die recentelijks op de markt zijn gekomen.
Er is ook aardig wat animo voor de 10" 1000 serie. De 7" modellen (2G en 4G surf en non-surf) zijn redelijk goed te krijgen voor onder de €200 volgens de Pricewatch

[Reactie gewijzigd door mark_vb op 13 februari 2009 13:29]

Hoe meer keuze je een consument geeft hoe groter de kans dat deze niets koopt. Dat is inderdaad een basisregel in de marketing.

Te weinig keuze is natuurlijk ook niet goed. Maar ik heb al die modelnamen nooit begrijpen. Ze moeten gewoon 1 tot 3 basismodellen voeren met de keuze om de opslag, processor, geheugen, kleur behuizing en OS zelf te kiezen.

Maar voor dat soort zaken hoef je geen nieuwe modellen te introduceren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee