Acer: wij halen Asus dit jaar in met verkoop netbooks

Acer wil dit jaar zes miljoen exemplaren van de Aspire One verkopen. Als dit lukt dan streeft het bedrijf Asus voorbij op de netbookmarkt, aangezien de Eee PC-producent dit jaar 'slechts' vijf miljoen stuks van deze netbook verwacht te verkopen.

Asus Eee PC met jongedameHet verlies van de koppositie in de netbookmarkt zal voor Asus niet eenvoudig te verwerken zijn, aangezien het de Eee PC-bouwer was die de netbook in zijn huidige vorm ontwikkelde en op de markt bracht, en daarmee tegelijkertijd die markt schiep. Asus bracht zijn eerste Eee PC vorig jaar oktober op de markt. Sindsdien hebben verschillende andere fabrikanten vergelijkbare producten ontwikkeld en aan het grote publiek voorgesteld. Acer is een van de succesvolste met de Aspire One, die eind juni van dit jaar beschikbaar kwam.

Afgelopen donderdag liet Asus weten, schrijft PC World, te verwachten dat er in het vierde kwartaal van dit jaar ergens tussen de 1,6 en de 1,8 miljoen Eee PC's aan de man gebracht worden; in het derde kwartaal waren dit er 1,7 miljoen. Acer gaf aan dat de Aspire One in het afgelopen kwartaal 2,4 miljoen maal over de toonbank ging en dat dit naar verwachting in de laatste drie maanden van dit jaar nog veel vaker zal zijn. In totaal verwacht Asus dit jaar 5 miljoen en Acer 6 miljoen netbooks te verkopen. Volgend jaar hoopt Acer ergens tussen de 12 en de 16 miljoen stuks van de Aspire One af te zetten.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

02-11-2008 • 10:27

60 Linkedin

Reacties (60)

60
55
8
5
0
3
Wijzig sortering
Ik vind het erg leuk om te zien hoe de Eee-pc niet alleen een eigen segment heeft gecreerd (ik weet verder alleen van Cup A Soup dat dit goed gelukt is) maar dat dit segment nu al na een jaar is uitgebreid tot een markt ansich. Daar heeft Asus misschien nog het meest aan meegewerkt door het grote aantal modellen, maar het gaat verder.
Even domweg de Collegehal als doorsnede van het marktsegment nemend (jonge professionals die grote flexibiliteit willen en geen behoefte hebben aan high specs) zie je veel jonge vrouwen vallen voor het gelikte uiterlijk van de Acer, er is een groep dat de grote Wind met een grotere HD wil, vooral mannen die voor power gaan maar in mijn omgeving (de Nerds, laat ik eerlijk zijn) wil iedereen een Asus vanwege de Naam, Bouwkwaliteit, hackability etc. Deze users hebben ook allemaal de Linux versie.

Ik typ dit nu op een 900 en ik ben er erg tevreden mee en heb me onzettend geirriteerd aan de key layout en touchpad van de One en dat pianolak gedoe vond ik ook wat te veel. Maar ik ben dan ook niet de standaard user en daarmee misschien wel het bewijs van Acers stelling dat ze groei mogelijkheden hebben.
En waardoor komt dit vraag ik me dan af.
Is de kwaliteit/prijs verhouding van de Acer netbooks beter dan die van Asus of spreken ze gewoon meer mensen aan?
Het is in ieder geval wel zuur om te zien voor Asus dat je overschaduwd wordt op een markt die je zelf hebt gecreeerd. Zoiets als MS die minder OS-licenties verkoopt dan er (bv) Linuxvarianten worden gebruikt!

Edit:
Verder natuurlijk niet vergeten dat dit eerst nog moet uitkomen. Acer kan dit wel willen maar zonder harde cijfers kan er zo veel geclaimd worden!

[Reactie gewijzigd door TheCapK op 2 november 2008 10:37]

Ik denk dat Asus dit al wel verwacht had...

Er zit uiteindelijk niets bijzonders in een netbook. Dus zo gauw het concept aanslaat, kun je verwachten dat de concurrentie ook met z'n netbooks komt. In een ideale wereld heeft de consument toegang tot alle merken... maar ik de praktijk hebben winkels natuurlijk een beperktere selectie. En dat heeft zijn effect op de verkoop aantallen, zelfs als er geen verschil in de prijs/kwaliteit verhoudig zit.

Als Asus de enige is met een netbook, dan zal een winkel die in principe geen Asus verkoopt, het wellicht toch in zijn collectie opnemen. Wanneer de merken die hij normaal gesproken verkoopt óók netbooks hebben, dan is er geen reden meer om die ene Asus in de collectie te houden. En dan zal die winkel bijvoorbeeld alleen Acer verkopen, i.p.v. Asus, ondanks dat er qua netbook zelf geen reden voor is.

Je zult dus zien dat vanzelf het marktaandeel van Asus in elkaar zat, zelfs als ze net zo goed zijn als de concurrentie. Als Asus het voor elkaar krijgt op netbooks een hoger marktaandeel te behouden, dan ze op notebook gebied hebben, dan hebben ze het al verschrikkelijk goed gedaan.
Daar dacht ik ook meteen aan. Acer is hier meer bekend bij de consument. Asus kom je amper tegen bij de pc-boer of mediamarkt. (dat is mijn ervaring toch, ik heb toch ff moeten zoeken om een Asus-notebook te vinden).
Hier is het wel anders hoor. Bij Computerland en MyCom hier inde buurt zijn de Asus netbooks in overvloed te krijgen.

Ik denk dat het over het algemeen wel meevalt. genoeg keuze in winkels, dus ook genoeg keuze in producten.
Ook voor mij een bekend merk. Barebones en (goedkope) laptops. Al jaren.

* Anoniem: 217535 woont in Groningen en heb 2x een Asus pc gehad, gekocht bij Norrod Computers...
Er zit uiteindelijk niets bijzonders in een netbook.
En ik hoorde een tijdje geleden dat de eerste generatie Asus netbooks een slechte VGA-out hadden. Als eerste uitbrengen betekend ook dat je alle kinderziektes hebt.
Anoniem: 142442
@TheCapK2 november 2008 12:43
Het is in ieder geval wel zuur om te zien voor Asus dat je overschaduwd wordt op een markt die je zelf hebt gecreeerd.
Ja, als je het artikel leest zie je dat het voornamelijk verkoop praatjes zijn. Een verwachting, *als* dat gehaald wordt...
En natuurlijk zijn er ook veel consumenten die kiezen voor het concept van Acer: gelikt uiterlijk, veel toeters en bellen voor weinig.
Ook komt hier naar mijn mening het nadeel van "de eerste zijn" bij kijken voor Asus; dat heet de "wet van de remmende voorsprong". Je bedenkt en maakt iets nieuws, zet het in de markt en het wordt een hype. Mooi, maar de concurrentie maakt het snel na, verbetert hier en daar iets (n.a.v. klanten feedback) en verkoopt het tegen een lagere prijs. Vaak wordt de bedenker dan ingehaald vwb verkoop aantallen.
Ik denk dat Acer hierop gokt...
:)
Nou Acer hanteert misschien een lagere prijs ( misschien ook niet ) maar Acer geeft maar 1 jaar garantie op hun Laptops en ook hun Netbooks.

Terwijl ASUS 2 jaar garantie geeft.

Dat is iets wat veel mensen over het hoofd zien wanneer ze een laptop gaan kopen, de garantie termijn wordt namelijk vaak niet duidelijk vermeld.

Ik denk als mensen zouden weten dat Acer 1 jaar garantie geeft in tegenstelling tot de 2 jaar van Asus ze dan echt geen Acer zouden kopen.

Maar ach, de design van Acer is toch mooier he....
Maakt geen moer uit die garantie, want die is in Europa ALTIJD twee jaar.
Anoniem: 220263
@digifan3 november 2008 02:45
Niet in NL, prettig he ;)
Lees eerst even consuwijzer.nl:

http://www.consuwijzer.nl...ettelijke_garantietermijn
Voor Europa is bepaald dat iedereen volgens de wet twee jaar garantie heeft. Dit staat in de Europese Richtlijn Koop en Garantie. Die twee jaar is een minimum. Het kan dus zijn dat in sommige Europese landen de garantieperiode langer is.

In de Nederlandse wet staat niet hoeveel jaar garantie u hebt. Maar in Nederland hebt u vaak langer dan twee jaar garantie. Hoe lang u garantie hebt, hangt af van het product dat u koopt. Voor een paar schoenen voor uw kind hebt u bijvoorbeeld korter garantie dan voor een wasmachine. Gaat uw wasmachine na vier jaar stuk, en is het niet uw schuld? Dan hebt u volgens de wet nog steeds garantie. U kunt dus nog teruggaan naar de winkel.
Neem jij dan maar een advocaat in de arm en koop dan maar altijd producten met 1 jaar garantie.

Veel success in de rechtzaal!
offtopic: Ik geloof dat er linux eerder was dan MS.

Acer heeft goede prijs / kwaliteit verhouding maar de service is niet echt toppie (eigen ervaringen). En ik geloof dat de producten van Acer ook altijd een stukje goedkoper zijn dan andere fabrikanten (laptops en beeldschermen).

Ik ben benieuwd of Acer zijn claims waarmaakt
offtopic: Ik geloof dat er linux eerder was dan MS.

UNIX was er al eerder dan Microsoft, maar Linux is pas geboren toen Microsoft al een hele grote multinational was (dankzij Windows 3.x).
Linux werd geboren in 1991. Toen zat Windows op versie 3.0 (3.1 kwam in 1992). Zo groot was Microsoft toen nog niet. Ok, de Linux uit 1991 wilde je ook niet op je PC maar vanaf 1992/1993 was het bruikbaar als OS en zeker een stuk robuuster dan alle versies van Windows die op dat moment bestonden (NT 3.51 komt ook pas uit 1993).
Ook toen al draaide bijna elke PC al op een product van MS hoor; MS-DOS, dat dan weer wel. De opkomst van de "Personal Computer" is welhaast verbonden aan de opkomst van Microsoft, eerst met MS-DOS, daarna met Windows.
Een OS wat geboren wordt...tzal wel weer aan mij liggen.
Anoniem: 73840
@latka2 november 2008 19:15
nog nooit gehoord van DOS?
Mogelijke verklaring: Acer is véél makkelijker te verkrijgen dan Asus, zeker wat betreft de modellen met Linux. Niet veel mensen zullen zoals ik via een Frans bedrijf een ingevoerde Britse Eee PC met Linux willen kopen (cfr transportkosten en wachttijd). Nee, de laptops van Asus zijn (IMO) dan wel zeer goed, maar hun logistiek is echt niet veel soeps...
Ik kan nou niet echt zeggen dat MS de OS-markt heeft gecreeerd. Er waren veel eerder al operating systems en iedereen heeft ze toch nodig. Dat is iets heel anders.
Heb je wel gelijk in maar MS is natuurlijk wel al jaren heer en meester over die markt en dus lijkt de vergelijking me wel terecht!
De acers zijn het goedkoops (van de netbooks met een redelijke resolutie), terwijl je de grootste HDD krijgt (bij de 150 versie). Verder zal meespelen dat acer als laptop/pc merk beter bekend is dan asus. Veel mensen hebben nog nooit van asus gehoord, waar acer laptops overal te zien zijn. Alle mensen die ik ken zijn ook heel tevreden over hun acer producten. Misschien gaan die wel denken dat asus een goedkope kloon oid. is. En nu gaan ook nog eens telefoonboeren de acer nettops gratis weggeven.

Ik ben overigens erg tevreden met mijn acer aspire one :)

[Reactie gewijzigd door jdm8 op 2 november 2008 12:03]

Ik ken duizenden andere mensen die bij ons terug zijn gekomen met een Acer die er niet zo blij van worden.
duizenden andere mensen, toe maar dan verkoop je of heel veel acer producten of er zijn echt zo veel ontevreden klanten dat ik me meeteen af zou vragen waarom je het merk nog verkoopt. Maar goed iets roepen is leuk maar zonder meer info over wat dan wel de problemen zijn, waar je werkt is jou uitspraak nietzeggend.

Het gaat hier over de aspire one en ik heb er eentje en ben er zeer over te spreken, gekocht in usa, $350 dus goede prijs presatie.

Heb ook naar acer gekeken maar die was gewoon ook in de usa gewoon een stuk duurder.
Anoniem: 125126
@bbob2 november 2008 20:03
Het gaat hier over de aspire one en ik heb er eentje en ben er zeer over te spreken, gekocht in usa, $350 dus goede prijs presatie.

Heb ook naar acer gekeken maar die was gewoon ook in de usa gewoon een stuk duurder.
Aspire One IS Acer. |:(

Ik heb er ook 1, zeer tevreden. Deze was ietsje pietsje duurder dan de EEE PC 900, maar veel beter. 1.6GHz ipv 900Mhz, 120gig ipv 20gig, 1GB mem, ipv 512MB, WinXP ipv Linus Torlul, makkelijke keuze. :Y)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 125126 op 2 november 2008 20:06]

De 900 MHz celeron die in de oude eee zit is sneller dan de 1.6GHz Atom. (megaherzen zijn niet alles wanneer leren mensen dit nu eens)
En ik heb persoonlijk liever die 20GB ssd dan die 120GB hdd.

Het enige voordeel van de acer vind ik dat die er gewoon veel cooler uit ziet.

Niet zo simpel als het lijkt dus.

Ik snap niet warom iedereen zo kicked op die atom, hij is langzaam en de verplicht(!) bij te gebruiken chipset gebruikt zoveel stroom dat een amd oplossing met een snellere cpu zuiniger is en VEEL snellere onboard video en meer usb/sata poorten heeft en ook nog eens een HDMI ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 2 november 2008 20:18]

1.6GHz ipv 900Mhz zegt helemaal niks
120gig harddrive ipv 20gig flash drive, lijkt me makkelijke keuze want op een netbook wil je snelheid, niet opslag ruimte
1GB mem, ipv 512MB op een netbook heb je niet meer dan zo'n 300MB nodig, dus maakt niks uit
WinXP ipv Linus Torlul, ik laat het aan persoonlijke smaak over wat je lekkerder vind om mee te werken, maar de laatste keer dat ik met winXP op een netbook werkte vond ik dat toch best wel traag gaan...
De problemen zijn over het algemeen moederbord gerelateerd. En ja, wij verkopen heel veel acer, zonder dat ik hoef te vertellen waar dat precies is. Ik wens je sterkte toe en hoop voor je dat hij het langer uit houdt dan de gemiddelde anderhalf jaar bij onze klanten. Ps. het zijn de consumenten zelf die Acer kiezen en niet onze verkopers.

aspire one is een model naam van Acer
ik betaal liever wat meer om dan wat langer met mijn laptop rond te kunnen lopen hoor. Ik vind die netbooks gewoon weer een kind van de over-consumptie-maatschappij.

Ik gebruik ondertussen lekker mijn oude apple powerbook 12inch verder als netbook...
Asus en acer, zo ver ik weet is de netbook bedoeld voor ontwikkelings projecten in ontwikkelingslanden, zie waar het weer op uitdraaid, geld en macht, dat is het belangrijkst. De kern van deze ontwikkeling vind je nergens meer...

Zonde;
Nee, daar zit je er compleet naast. De OLPC (One Laptop Per Child) was hiervoor bedoelt.

De EeePC was bedoelt voor de landen die in ontwikkeling zijn zoals China. Geen echt ontwikkelingsland, maar nog steeds hebben de mensen er minder geld om in computers te steken. De EeePC moest een alternatief zijn om die mensen van oa China en Taiwan van een kleine laptop te kunnen voorzien voor dagelijks gebruik.

Echter was de EeePC zo'n succes dat deze ook in andere landen op de markt is gezet. Hier is het vooral een mooi compact laptopje voor erbij. Zo heeft Asus een nieuwe markt gecreëerd.
Tjah, aan de grote meute verkoop je wel je goedkope budget meuk.
Liever Asus..

Acer heeft al jaren met zijn notebooks vaak problemen met de schermen, zelf 2 gehad, allebei met schermproblemen de deur uitgedaan iets na de garantie..
Als je zoekt op het grote web, vind je genoeg anderen met dezelfde problemen.

Nee doe mij Asus maar, met standaard 2 jaar garantie! :)
Anoniem: 44839
@genosis2 november 2008 13:14
Misschien een tip voor mensen met een acer netbook. Voor 35 euro kun je je garantie uitbreiden naar 2 jaar en voor 55 euro naar 3 jaar.
Onzinnige garantie, omdat men VERPLICHT TWEE JAAR garantie moet geven in Europa. Dus koop jij in Europa een netbook zit er twee jaar garantie op 1 jaar fabrieks garantie en het tweede jaar is voor rekening van de verkopende partij.
Tja tenzij je je netbook hebt geïmporteerd dan, want dan kun je het zowiezo schudden.
Damn zeg, daar betalen we bij Apple dus zo'n 300 euro voor..
De problemen die je beschrijft zijn ook in grote aantallen terug te vinden bij Asus.
Zie bv. Asus Zwarte Scherm Probleem aka "Zwarte Ziekte"

Acer heeft in het verleden inderdaad een groot partij notebooks gehad waarvan oa de scharnieren kapot gingen. Jammer om te zien is dat mensen hier maar al te snel negatieve ervaringen niet kunnen verwerken.

Dit omdat er naar mijn mening ook voldoende Acer notebooks zijn waarvan ze wel degelijk goed gebouwd zijn.
Mja, ondertussen (TS van dat topic tho) hebben wel veel mensen gratis en voor niets een nieuwe laptop van Asus mogen ontvangen vanwege hun service waarin een reparatie maximaal 4 weken duurt en anders een vervangend exemplaar moet worden aangeboden (of cash back, of wachten op reparatie uiteraard).

De Acer 502x serie was erger. Dit probleem treft 1 reeks Asus laptops (**T-serie) waarbij het ook nog niet heel erg is over het algemeen. De meesten starten nog prima op met het "trucje".

Iedere fabrikant heeft zo zijn slechte en goede modellen gehad. Je kunt beter kijken naar de service in het algemeen en dan vind ik het toch netjes dat ik van Asus gratis een nieuwe laptop heb mogen ontvangen nadat ik er ranja over heb gegooid en het nieuwe moederbord >4 weken op zich liet wachten.
Success dan maar! Ik hoop dat ze dus de prijs lekker laten dalen, verkopen ze er geheid een stuk meer van. Heb zelf een Acer One 150x en het is inderdaad een goed apparaatje!
Laat ze t eerst nog meer eens doen. Ik denk dat concurrentie altijd goed is voor de prijs. Maar het blijft een nobel streven. Ik denk ook niet dat ze zomaar Asus van de troon zullen gaan stoten. Maar we zien wel.
Als het maar gunstig is voor de consument.
''Acer wil dit jaar zes miljoen exemplaren van de Aspire One verkopen. Als dit lukt dan streeft het bedrijf Asus voorbij op de netbookmarkt, aangezien de Eee PC-producent dit jaar 'slechts' vijf miljoen stuks van deze netbook verwacht te verkopen.''

Als aan het eind van het jaar blijkt dat deze cijfers kloppen, en we weten dan ook precies wat de fabrikanten aan winst hebben gemaakt op de netbooks, is het (totaal)plaatje pas kompleet.

EDIT:
En als er dan zou blijken dat je met de verkoop van 5 miljoen netbooks, net zoveel kunt verdienen als met de verkoop van 6 miljoen? :P

Het draait uiteindelijk toch om de winst ;)

[Reactie gewijzigd door pcgek op 2 november 2008 11:39]

Als de kwaliteit nog altijd dezelfde is dan gaan ze hun goddelijke gang maar.
Acer, medion en pack. bell bezorgen mij het meeste reparatiewerk....
He.. bij jou ook al? 90% van alle reparaties zijn acers..
Acer heeft over het algemeen laptops en netbooks, welke rijkelijk uitgerust zijn voor relatief lage prijzen, daarom zeer aantrekkelijk voor de "leek" die niet al te veel van computers weten. Die kiest dan algauw voor het produkt dat alles bevat voor zo weinig mogelijk centen.

Ik vraag mij alleen af of men voor een tweede keer voor Acer zou kiezen. Mijn ervaring is dat de kwaliteit over het algmeen weldegelijk minder is dan de groter merken, b.v. HP, Dell, Lenovo/IBM en Thoshiba (al-hoe-wel deze laatste ook wel eens een misser heeft gehad, maar dat hebben ze allemaal wel eens). Asus hoor en lees ik alleen zeer goede dingen over, zelf dus geen ervaring.

Daarnaast, zoals iemand al opmerkte worden de Acer ones bijna weggegevenbij een willekeurig Internet en telefonie abonnement. Op Xs4all na die heeft volgens mij weer een Asus. (kwaliteit zoekt kwaliteit ;) )
Deze dingen zijn de bom, veel mensen die al een pc of een laptop hadden kopen er nu toch eentje bij. Je bereikt ook mensen die eerst geen laptop konden kopen en nu wel een laptop kopen, je bereikt verschillende doelgroepen in een keer. Dat is denk ik het succes, mobiliteit/specs/prijs. Veel studenten, vrouwen, bank-internetters en gadgetfreaks willen zo'n ding.

Plus al het eerder genoemde feit dat ze worden weggegeven bij elk abbonement wat je onderhand afsluit als je wil. Mijn broertje heeft er eentje bij zijn gsmabbo gekregen, en moet eerlijk toegeven het is een machtigmooi appartaatje. Hij is veel onderweg als onderhoudsmonteur, zit overal op wifi-punten te internetten en 8,9'' is dan een stuk fijner dan 15'' om mee te nemen. Kunt er zelfs nog prima op gamen, als je beetje games van aantal jaartjes terug erop doet.

Ik wacht nog met mijn aankoop tot ze nog iets goedkoper worden, of wellicht iets beter specs voor dezelfde prijs. Komen gegarandeerd leuke aanbiedingen met sinterklaas/kerst, stond in de krant dat dit HET cadeau van 2008 gaat worden :)

[Reactie gewijzigd door NeoMe op 2 november 2008 12:48]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee