Asus introduceert volgend jaar Eee PC van 200 dollar

Asus heeft bekend gemaakt dat het de prijzen van zijn Eee PC's volgend jaar verder wil verlagen. Ook zal er een instapmodel van de netbookserie verschijnen met een prijskaartje van 200 dollar.

Jerry Sphen, ceo bij Asus, heeft bij de presentatie van de kwartaalcijfers verder laten weten dat Eee PC's met 7"- en 8,9"-schermen volgend jaar langzaam van het toneel zullen verdwijnen, om plaats te maken voor netbooks met een 10"-display. In het afgelopen kwartaal wist Asus 1,7 miljoen Eee PC's te verkopen. Het komende kwartaal hoopt de hardwarefabrikant er honderdduizend meer te kunnen slijten. Daarmee zou Asus zijn gestelde doel van 5 miljoen stuks in 2008 behalen, zo meldt Digitimes.

In 2009 verwacht de hardwarefabrikant 6 tot 7,5 miljoen Eee PC's te verkopen en uit te komen op een marktaandeel van 30 procent. Asus liet verder weten dat 70 procent van alle verkochte Eee PC's een harde schijf bevat en het overige deel een ssd-drive. Dezelfde verhouding keert terug wanneer naar het OS wordt gekeken: iets meer dan tweederde koopt een Eee PC met Windows XP, de resterende 30 procent kiest voor Linux.

De kwartaalcijfers van Asus gaven een gemengd beeld. De omzet bleef met 2,4 miljard dollar stabiel. De winst steeg weliswaar met 13 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, maar was 14 procent lager dan dezelfde periode een jaar geleden. Europa blijft de belangrijkste markt voor Asus: de fabrikant behaalt hier 53 procent van zijn omzet.

Asus Eee-pc

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

01-11-2008 • 15:01

41 Linkedin

Reacties (41)

41
39
8
4
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 156961
1 november 2008 15:12
Kijk, op dit nieuws zitten we te wachten! In het verleden heeft ASUS namelijk verschillende roadmaps uitgelekt die vooral nieuwe modellen uit het duurdere segment bevatten, waaronder de ASUS Eee PC S101 (de ultimate modellen) waar onlangs nog over bericht is op Tnet.

Eigenlijk zou ASUS, aangezien het idee was om een laptop zo goedkoop mogelijk op de markt te verkopen (en meer ruimte bieden voor gebruikersgemak), bij haar modellen uit het hoge segment (Eee S91, S101) de SSD-schijven als eventuele optie aanbieden. SSD-schijven zijn namelijk nog steeds erg duur t.o.v. conventionele schijven.

Het probleem lijkt mij dan ook dat ASUS te veel gaat denken in dimensies zoals performance, looks en features. Nogal in tegenstelling met de richtlijnen die door ASUS werden gepresenteerd, eind 2007.
Slecht idee want dan worden de SSD's nog duurder. Nu kan Asus de kosten namelijk spreiden over veel meer computers en is de kost voor 1 SSD kleiner dan wanneer men het als optie zou aanbieden.
Anoniem: 274262
@ejabberd1 november 2008 21:45
Euhm ik denk niet dat ze de kosten zouden spreiden, als ze dan (te) weinig (of geen) EeePC's verkopen met een harde schijft, zouden ze serieus hun broek scheuren.

Als echter enkel SSD's verkocht worden, kunnen grotere bestellingen geplaatst worden, met - normaal gezien - een lagere kost. Plus het aantal verkopen van SSD's zal dan toch een stijging laten zien, als dat over het algemeen gebeurd, zal de prijs voor ontwikkeling en productie verder delen, waardoor het weer meer beschikbaar zal komen.
Alleen maar goed voor ons de consument zou ik zo denken.
De enige reden om alle EEE Netbooks uit te rusten met een 10 inch scherm is omdat Asus dan een lagere prijs af kan dwingen bij de LCD fabrikanten.

Daarnaast kan het productie proces efficienter worden omdat er in principe maar 1 soort Netbook wordt geproduceerd.

De belangrijkste verschillen zijn toch meestal de harddisk en RAM die afzonderlijk geconfigureerd kunnen worden.

En om de Netbooks voor 200 Dollar te kunnen aanbieden moet je natuurlijk dit soort maatregelen nemen om de kosten te drukken.
Dat zal niet de enige reden zijn. Want ook voor een 7" scherm zal dat gelden. De reden om 1 bepaald scherm te gebruiken is het wel, de reden om 10" te gebruiken zal wel zijn dat het past, en het meest gevraagd wordt door consumenten.
Dat is een mooie zeg. In Nederland kun je bij diverse modelen, de meeste zelfs volgens mij, niet eens kiezen voor Linux. Zo heb ik van lieverlee een 901 met XP gekocht. En dan die prijspolitiek waardoor het prijsverschil met Windows niet duidelijk wordt. Je krijgt dan extra hardware. Dan doet Acer het beter in Nederland. Zij maken de kostprijs van XP enigszins inzichtelijk. Het 'beleid' van Asus vertekent de statistieken vind ik. En daar baal ik enorm van.

Geef mensen een duidelijk keuze en maak het prijsverschil inzichtelijk en camoufleer dat niet met extra hardware. Maak die voor een meerprijs optioneel. Kortom, Asus, hou ons niet voor de gek. En ben duidelijk over eventuele deals met Microsoft?

Wanneer mogen we ook in Nederland vrij kiezen voor een Linux of een Windows versie?? Eerst de markt openbreken met Xandros en het daarna af laten weten... Of...!? De gang van zaken roept gewoon vragen op.
Lekker is dat Europa is hun belangrijkste markt en dan toch alle nieuwe producten eerst in Azie lanceren
Lekker is dat Europa is hun belangrijkste markt en dan toch alle nieuwe producten eerst in Azie lanceren
En toch is dat op zich logisch. Lekker dicht bij huis en ook al is de omzet daar wellicht lager, wellicht dat de winst die ze daar behalen wel groter is :)
Anoniem: 217535
@TERW_DAN2 november 2008 09:40
Nah, de winst in europa is veel hoger voor Asus. In Europa betalen we de hoofdprijs en doen we hier niet moeilijk over.

In Hong Kong kunnen fabrikanten er niet mee weg komen om niet keihard te concurreren op de prijs. Er is daar zo belachelijk veel keuze. En Hong Kong chinezen wensen nergens te veel voor te betalen. Prijzen bij McDonalds zijn dan ook de helft goedkoper als in NL. Mensen die daar werken verdienen dan ook bar en bar weinig...

Ik ken maar twee fabrikanten die niet hoeven te concurreren op prijs: Sony en Apple...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 217535 op 2 november 2008 09:41]

Zo raar is dat niet, Azië is toch de thuismarkt van Asus, en Europa mag dan wel hun belangrijkste afzetmarkt zijn, maar dat is maar net op het randje, bijna de helft van hun omzet word niet in Europa gehaald.
Vind je het gek? Amerika en Azië zullen ook wel wat binnenhalen hè. Europa blijft de grootste markt en daar gaat het om.
Het lijkt me eerder dat ze de launch in de tijd zetten dat de productie nog niet op volle toeren draait en dat ze daardoor liever eerst aan Azië verkopen zonder gezeik in de vorm van "Asus kan niet genoeg maken om de vraag bij te houden" te krijgen.

Ik denk niet dat hiermee de 7" en de 8.9" weg zullen gaan, het is gewoon wachten op kleinere tech, hogere pixeldichtheid, etc.

Wat ik overigens niet snap is dat wij nog steeds niet de Eee 1000 en de 901 20GB binnen hebben terwijl hij wel al in bv GB is/
Als Europa hun belangrijkste markt is, willen ze misschien eerst hun productlijn testen in Azie, als de levering totaal wordt opgefokt, of alle batterijen ontploffen of wat dan ook, dan heb je zo'n gezichtsverlies liever in het gebied waar je minder verdient. Overigens kan je productieproces wat gemakkelijker op gang komen als je eerst de kleinere markt bediend.
waarom de 8.9" er uit? gaan de netbooks toch weer in de richting van normale laptops maar dan met de halve cpu
Blijkbaar vonden veel mensen het scherm alsnog wat klein. 10 inch versus 15,4 inch is ook nog best een verschil.

Ik hoop dat de resolutie ook wat omhoog gaat, anders bied het weinig echte voordeel. En laat ze alsjeblieft weer teruggaan naar die mooie EEE 900 design zonder inham bij de scharnieren :).
ik vind 10 te groot, daarom dat ik een 9 nam..

wat ik wel zou willen, is een grotere resolutie
Anoniem: 278799
@remcohn1 november 2008 15:42
De 8,9" PC900 en de 10" PC901 hebben nagenoeg gelijke afmetingen.
Ik zie je probleem eerlijk gezegd niet zo.

Oeps! Hiostu, je hebt helemaal gelijk! 8)7 m(_ _)m

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 278799 op 1 november 2008 16:33]

de 901 serie is toch ook gewoon 8,9"? De PC 1000 serie heeft een 10" scherm.
als je kijkt naar bijvoorbeeld de 7" netbooks, dan zie je dat deze even groot zijn als 10" netbooks. alleen wordt bij de 10" een groter deel van het oppervlak benut. Dus het is meer een ontwikkeling van het maximaal benutten van oppervlak, en dus niet zoals jij suggereert, het vergroten van het oppervlak.
en daarbovenop, met 10" heb je nog een fatsoenlijk tobo -- nou net de kracht van die netbooks!

op 7" daadwerkelijk heb je geen lekker tobo meer, de koeling wordt lastiger, de accu kleiner en het apparaat dikker (het moet toch ergens heen...)

en 7" steek je ook niet in je broekzak. 10" is klein zat :) meeste consumenten zullen geen 12" volwaardige laptop overwegen -- die dingen zijn vrij prijzig. en dan voor 250 euro een eeepc, voor een lappie waar toch alleen maar mee gesurft hoeft te worden... ik zou het wel weten!
Dat klopt niet.

De 7" modellen hebben dezelfde maat alsde *9* inch modellen maar de 10 inch modellen zijn duidelijk groter.
Een 7" touchpad zou anders wel leuk zijn, iets van 200-300 € dat kan concureren met de N810 van nokia ofzo en een tablet 10" ook wel zoals gigobyte M912
Die gelijkblijvende omzet, is dat in vergelijk met het vorig jaar, of het laatste kwartaal?
erg jammer dat de 8.9" variant wordt uit gefaseerd.

in alle reviews komt krijgt de 8.9" er vanlangs omdat de toetsen te klein zijn. De toetsen inderdaat erg klein, maar na 'n paar weken typt het net zo makkelijk als een normaal toetsenbord.
Niet als je vaak blind of in het donker typt. Ook al weet je precies welke toets zich waar bevindt; het tolerantievlak is een stuk kleiner terwijl je wel bijna net zo veel spelingsruimte nodig hebt als je vlot wilt typen. Iets met limitaties van het menselijk brein... ;)

[Reactie gewijzigd door Bitmaster op 1 november 2008 21:57]

Ik heb mijn 901 nu ongeveer 2 weken en ik garandeer je:

ik type volledig blind en maak evenveel fouten als op een gewoon toetsenbord, ik kan de cijfers al foutloos blind typen en ik ben het al zo gewoon dat ik niet meer goed kan typen op een normaal toetsenbord !

dat toetsenbord is perfect voor mensen met normale handen
Anoniem: 262220
1 november 2008 15:21
Ik vind dit goed nieuws. 10inch is een goede grootte (qua volledigheid van het toetsenbord). Fantastisch om mee te nemen naar hoge scholen/unief.

Ik hoop dat de specs meevallen, hoewel dat bij een netbook natuurlijk niet heel sterk moet zijn!
ik las toevallig net dit: Slashdot, Why Netbooks will Cost $ 100

Als ze dadelijk met 3g uitgerust zijn, worden ze net als mobieltjes met een abbonement weggeven, waardoor het apparaat in gigantische massa's geproduceerd wordt en verkocht kan worden voor een schrijntje. :)
Da's gewoon een verkapte vorm van kopen op afbetaling. Niets is gratis.
Het idee is dat door de inbouw van een 3G modem (en eventueel de aanbieding icm een abbonnement) het apparaat interessanter wordt. Hierdoor stijgen de volumes en dankzij schaalvoordelen wordt de prijs per stuk lager.

Staat dus los van het feit dat je de netbook uiteindelijk via je abbonement betaald.
Dat heeft niets te maken met ingebouwde 3g en bestaat in nederland al lang. Sterker nog, bij een 2 jarig dat abo met usb stickje kun je op dit moment zo een Eee gratis krijgen, en zelfs een 'echte' laptop uit het budget 15.4" segment kan ook.
Anoniem: 114278
1 november 2008 17:31
The heart of technology, nu nog een beetje snelle website en downloads en een snel draaiend forum. Bizar traag dat Asus en ja ik heb wel Asus produkten in gebruik, goed spul slecht produkt: goed produkt heeft goede support.

Dus kies wel ander merk ook als is het wellicht"goed"koop

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 1 november 2008 17:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee