Asus brengt eerste Eee PC met optische drive op de markt

De Taiwanese fabrikant Asus heeft opnieuw een nieuw model aan zijn Eee PC-lijn toegevoegd. Dit keer gaat het om een netbook met de nieuwe N280-cpu en GN40-chipset van Intel, die bovendien is uitgerust met een optische drive.

Het is de eerste keer dat Asus een Eee PC van een disc drive voorziet. Net als veel andere fabrikanten achtte het bedrijf uit Taiwan een odd bij eerdere netbooks niet nodig, omdat de kleine notebooks slechts bedoeld zijn voor wat tekstverwerking en internet-gebruik. Bijkomend voordeel was dat de netbooks dunner en lichter konden blijven.

Het gewicht van de Eee PC 1004DN is met 1,45 kilogram echter niet veel hoger dan dat van de gemiddelde netbook, terwijl de afmetingen met 277mm bij 194mm en een dikte van 27,4mm tot 34mm ook niet significant afwijken. Asus heeft het model verder uitgerust met de N280-Atom, die een fractie sneller is dan de N270, en de GN40-chipset, die volgens Intel dankzij de GMA 4000-igp 1080p-content af kan spelen.

De 1004DN bevat verder een 10,1"-scherm met led-backlights en een resolutie van 1024x600 pixels, 1GB geheugen en een harde schijf van 120GB die op 4200rpm roteert. Het model is bovendien voorzien van een plat keyboard met ruimte tussen de toetsen. Asus levert de netbook met een 6cells-accu met een capaciteit van 5200mAh. De nieuwe introductie toont aan dat Asus moeite heeft om zijn belofte te houden dat het dit jaar gaat snoeien in de wildgroei aan Eee PC-netbooks. Vorige week vrijdag werd nog de Eee PC 1002H aangekondigd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-03-2009 • 10:48

68 Linkedin

Reacties (68)

68
67
18
9
0
0
Wijzig sortering
Een dvd drive in een netbook is eigenlijk wat je mist als je je netbookje wilt gebruiken als draagbare dvd speler.

Ik zit vaak in de auto met m'n eee pc 901 op schoot en ik moet dus eerst dvd's kopieren naar sd kaart om deze te kunnen bekijken op de eee pc.

Ook kan ik me voorstellen dat mensen in een caravan of boot de eee pc zien als tv vervanger middels dbt-stickje en via de eee pc dvd's willen kijken en ook nog een beetje kunnen internetten op de camping.

Je hebt dan in principe gewoon een alles in 1 machine. Mooi toch. Als ik lees dat de maten niet veel verschillen en dat het gewicht vergelijkbaar is met de 1000H vind ik het knap dat ze het er toch maar weer in de behuizing hebben weten te proppen.
Anoniem: 46304
@Hoicks30 maart 2009 13:16
Voor in een camper is een laptop toch klein genoeg?
Er staat dat er 1080P content afgespeeld kan worden. Maar....
klik.
Deze link zegt weer dat met de GN40 chipset niet alle 1080P content afgespeeld kan worden. Een aanfluiting, vind ik persoonlijk, maar we zullen het maar eerst afkijken.
Mobiel HD kijken, wordt er dus vertelt, nu nog een blueray erin en idd richting de 15" om te zorgen dat we daadwerkelijk 1080p kunnen kijken (ivm resolutie) en het is ideaal
Anoniem: 118498
@KiLLerS30 maart 2009 11:10
dat wordt knap lastig, gezien het volgende:
De 1004DN bevat verder een 10,1"-scherm met led-backlights en een resolutie van 1024x600 pixels.
Die resolutie is het maximale dat toegepast mag worden in een netbook.

En ook niet via een video-output, want ook daar zitten restricties op.

Dus voor het kijken van echte 1080p content, op een 1080p scherm, zul je niet moeten zoeken in de categorie netbooks, maar gewoon een "laptop" moeten aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 118498 op 30 maart 2009 11:11]

Anoniem: 80487
@KiLLerS30 maart 2009 11:21
Koop dan een normale laptop denk ik dan.
Anoniem: 290649
30 maart 2009 13:19
Voorals nog zullen er geen 15" netbooks komen aangezien er afspraken zijn met Microsoft waarin is afgesproken dat de maximale grote van het scherm 14.1" bedraagt.
de maximale grootte bedraagt 10,2 inch.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Netbook

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 118498 op 30 maart 2009 14:13]

Best jammer, het lijkt dat de laatste tijd netbooks steeds minder portable worden. Denk aan fabrikanten die steeds meer netbooks met een groter scherm gaan verkopen, en de overgang van SSD weer terug naar HDDs. Nu er ook al netbooks verschijnen met een optische drive maakt het geheel er weer zwaarder op.. Wat is dan nog het nut van een "netbook"? Het lijkt dat de verschillen tussen een netbook en een random notebook steeds kleiner worden. Slechte vooruitgang, denk ik :/
Anoniem: 118498
@Magnetra30 maart 2009 14:03
Het is niet zo dat de netbooks steeds minder portable worden, het is zo dat het assortiment uitgebreid wordt met meerdere mogelijkheden om de volledige afzetmarkt te kunnen bedienen.
Het gaat dus niet ten koste van de kleinere netbooks. Indien dit op de langere termijn wel zal gebeuren, dan zal dat alleen maar komen doordat dan ook de vraag naar grotere netbooks gestegen zal zijn. Immers wat men niet verkoopt, zal men niet meer produceren (soort van evolutie theorie).
Het is allemaal een groot spel afgewogen tegen de afzet, kosten en beschikbaarheid.

Een slechte vooruitgang kan het daarom ook niet zijn, omdat het puur een toegevoegd product is. Alle modellen zonder drive zijn nog steeds te koop, als je die prefereert.
Inderdaad, de commercie zal niet te snel alle oude producten verbeteren, zolang ze nog verkocht worden.
Ze tasten liever de markt af op zoek naar iets anders wat ze kwijt kunnen aan de hand van markt onderzoek.

En in het brede publiek zitten veel mensen die willen een kleine goedkope laptop, maar zijn niet echt op de hoogte van wat ze kopen en willen toch graag op de camping dvd kijken vanaf zo'n netbook.
En tja, podcasts, conversie, iso's en dergelijke oplossingen zijn niet voor iedereen weggelegd. Dus helaas een "netbook" met optische drive.

Overigens: De resolutie-restrictie vind ik echt een draak. Ik kan niet wachten tot die afgeschaft wordt, 1280x800 of zelfs ***x720 zou bijzonder welkom zijn.

En: 4200rpm hdd's -> Die zouden, zeker voor 2,5" all jaren op het kerkhof van obsolete hardware moeten liggen...
waarom een cd/dvd stadion, volgens mij wil je dat heel niet in zon soort laptop, maar kan het mis hebben? De specs zijn te laag om goed films te kijken tbh...
Anoniem: 118498
@semicon30 maart 2009 11:45
Vroeger toen de dvd spelers in de laptops geplaatst werden werd het gezien als een revolutie, en de specs van de netbooks zijn voldoende om dvd films vloeiend te kunnen afspelen. Het is dat de verwachtingen van de mens ook zijn bijgesteld door de opkomst van HD-content, maar het afspelen van DVD's op een dergelijk apparaat werkt zonder problemen, en past binnen de resolutie van het scherm!
Inderdaad: de grootste resolutie voor dvd-video is 720 × 576 met PAL en 720 x 480 met NTSC (bron: http://en.wikipedia.org/wiki/DVD-Video).

Waarom dat apparaat met dat kleine schermpje ook 1080p-content kan afspelen ontgaat me even, tenzij het apparaat voor dvd-content dan een lager stroomverbruik heeft ofzo.
Anoniem: 118498
30 maart 2009 10:52
Het toetsenbord is aan absolute verbetering, de meerwaarde van een optiche drive zie ik niet, gezien USB sticks al meer capaciteit hebben dan een DVD, maarja voor die enkeling dan maar..
Zoals vaak mist de informatie over de prijs nog een poos, jammer want zo kan je nog geen keuze maken of het interessant is om te wachten.
Tja, lijkt mij wel handig. Een portable DVD-speler, waarmee je ook nog kunt internetten. Ik zie voor onderweg of op vakantie grote mogelijkheden. Voor veel mensen vergroot dit het potentieel van het apparaatje enorm. Mensen die hun (verouderde) Office-pakket willen installeren, maar niet weten hoe ze het op een USB-stick krijgen (ze zijn er echt) om het zo te installeren, bijvoorbeeld. Maar voor 'Office' kun je natuurlijk een legio aan programma's opnoemen.
Bios voor dummies is een redelijk goed argument, maar voor Office is een externe USB-DVD een prima aanvulling?
Denk niet dat de 'gewone' consument zin heeft om allerlei 'ingewikkelde' randapparatuur aan te schaffen. Men wil voor een duppie op de eerste rang zitten. Dan heb je een mini-laptop en er nog extra accessoires voor moeten kopen ook om je programma's te gebruiken? Lijkt mij (persoonlijk) niet! Dit is de 'complete' oplossing voor de consument.
Ben ik de enige die het onduidelijk vindt om wat voor een odd het gaat? CD/DVD, branden etc? Wat zijn de specificaties?
Anoniem: 118498
@IceQb30 maart 2009 14:42
Nee dat ben je niet. Want in de bron zeggen ze ook heel vaag:

a Super-Multi optical disc drive (ODD) that reads and writes data to DVD or Compact Disc media while maintaining the same mobility factor.

Ik neem aan dat super-multi zowel CD als DVD betreft, welke je kunt branden, maar echt helder is het niet.
Anoniem: 87832
30 maart 2009 10:51
Gezien de richting die netbooks uit lijken te gaan verwacht ik binnenkort een 15" netbook. Wat het verschil zal zijn met een laptop weet ik ook niet, maar blijkbaar is dat het soort netbook dat iedereen wil.
Het grootste argument voor netbooks was gewoon de prijs, ze waren gigantisch goedkoop, waardoor je er altijd eentje bij kon kopen voor onderweg. En dat is dan ook het tweede argument, dat ze lekker compact zijn om tussen de boeken in je tas of koffer te stoppen.
Niet iedereen is hetzelfde en het kan best zo zijn dat het gros de prijs zag, maar mijn lijstje is nu echt zo en dat blijft het ook nog wel even:

1. formaat en gewicht (inderdaad voor in de tas) met behoud van gebruikersgemak (o.a. toetsenbord). Netbook zorgt ervoor dat werkdocumenten en schoolreaders niet meer mee hoeven.

gevolg: 7" en 8,9" overtuigde me al niet. Het overtuigde wel vele anderen. Alles tussen 10" en 14" zou volstaan, mits redelijk formaat toetsenbord en rondom de 2 Kg.

2. inmiddels: accuduur: niet telkens alsnog gelijnd werken/studeren.

gevolg: alles boven 10" valt op dit moment bijna af. (nu volstaat 3 uur redelijk, maar de adapter mag nu ook thuisblijven). 12" is nog wel acceptabel, maar niet ideaal. Er zijn wel prachtige 12" laptops te koop.

3. prijs: ik heb de centjes wel, maar zoveel wensen! Dit spaart wel werk en dus werktijd, maar da's meteen ook minder geld :D.

gevolg: ik wacht nog even met de aanschaf van een Samsung NC10/110/120(?)


Omgekeerd zou je dus wel kunnen zeggen dat de prijs doorslaggevend is, maar een goedkope tweedehands 4G sla ik toch echt af, ook voor 50 euro (behalve om door te verkopen).

[Reactie gewijzigd door amn op 30 maart 2009 11:18]

Anoniem: 118498
@amn30 maart 2009 11:23
Kijk dan naar de samsung X360:

pricewatch: Samsung X360 AA02

13,3 inch scherm, buitengewone specs, 1.3 kg., 128gig SSD, super dun en strak, en ja, de prijs deed er niet toe. (1749 euro ghehe).
Ze zijn er al in 13.3" (de nieuwe MSItjes) dus 15" zal vast ook wel haalbaar worden.

Verder kan ik me deze stap voorstellen, een optical is handig om dingen te installeren, maar als ik kijk naar hoe vaak ik die dingen gebruik. Dat is eigenlijk naast een installatie nooit. Ik kan zo'n ding dan ook best missen.

Ik denk alleen dat juist voor mensen die dit soort dingen als desktopvervanger gebruiken het wel erg handig kan zijn. Al zie ik niet echt in hoe je een 10" echt als desktop vervanger kunt zien.
Anoniem: 46304
@TERW_DAN30 maart 2009 13:11
Dan kun je voor die enkele keer beter een externe dvd drive nemen. Of Deamon tools installeren en je DVD image op een USB stick copieren.
Een 'netbook' is ook niets anders dan een marketingnaam voor een kleine laptop. Maar ze passen mooi in het rijtje: Smartphone, UMPC, Netbook, Notebook, Desktop. Sommige mensen zullen nog nut hebben bij een optische drive, het is in computerland tegenwoordig letterlijk voor elk wat wils :)
het grootte verschil is de hardware die meestal op niet veel trekt.
maw. een 15" netbook met deftige hardware = laptop
Leuke laptop, maar alleen jammer dat die een 4200rpm schijf heeft. Misschien een kleiner formaat?
Anoniem: 118498
@RambOe30 maart 2009 10:55
Dacht ook dat netbooks juist ontwikkeld werden voor het gebruik in combinatie met een SSD, zodat ze in rap tempo konden opstarten etc. Zulke schijven zijn een absolute achteruitgang.
niet echt, de SSD's die in de EEE zitten zijn extreem traag, en maken maar gebruik van een paar (4? hooguit) chips met maximaal 4 kanelen.

het snelle opstarten komt door linux, niet die gebruikte SSD's
Anoniem: 118498
@Countess30 maart 2009 11:02
Ik heb hier zowel een eeepc met ssd als een met een 5400rpm 160 gig schijf, waar ik windows xp op heb geïnstalleerd. En de SSD schijf start op binnen een kwart van de tijd, die de andere schijf er over doet. De overige configuratie is geheel gelijk!
laten we het dan zo zeggen: de 700-generatie was wel zo traag ;)
Anoniem: 178962
@InjecTioN30 maart 2009 23:05
De 700 generatie juist niet, die hadden kleine maar zeer snelle SSD schijven.

De 900 en 901 zijn die trage SSD's. Die hebben een snelle van 4GB en dan een tragere van 16GB. Die tragere is ook echt traag gewoon maar de 4GB is wel lekker snel.
Anoniem: 80487
@Countess30 maart 2009 11:14
Dat zou je nog wel eens tegen kunnen vallen.
In eenzelfde configuratie heb ik Windows XP op een SSD substantieel sneller zien opstarten.
Öf het echt een kwart van de tijd was zoals Xforce claimt durf ik niet te backen, maar toch wel heel wat sneller dan een conventionele schijf.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 30 maart 2009 11:15]

Tsja, zo was ik op zoek naar een compacte notebook en heb naar de HP Elitebook 2530 gekeken. Dat is een 12" notebook. Maar met DVD writer werd hij alleen geleverd met een een 1,8" HD. Goede kans dat dit ook zo is bij de Eee. Maar volgens mij zijn de duurdere 1,8" schijven al wel in 5400rpm verkrijgbaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee