Asus ontwikkelt S121-ultraportable met 12,1"-scherm

Asus is van plan een volwassen versie van de Eee PC S101 uit te brengen onder de naam Asus S121. Het geplande 12,1"-model zal een maatje groter zijn dan de Eee S101 maar beschikt over eenzelfde featureset en design.

Met de S121 wil Asus een nieuwe markt aanboren voor lichtgewicht notebooks. De S121 zal wat betreft design veel meekrijgen van het onlangs gelanceerde S101-model in de Eee PC-serie. Zo zal de nodige eye candy weer van de partij zijn, waaronder een glanzend bruine toplaag en zilverkleurig accent rond de randen en scharnieren. De luxe ultraportable zal over dezelfde featureset beschikken als de S101, hoewel de S121 mogelijk uitgerust is met een 30GB-ssd en 3g-ondersteuning. Naar verwachting zal de S121-ultraportable gebaseerd zijn op de zuinige singlecore-Atom N270 en Intels 945-chipset. Asus heeft de grotere afmetingen van de ultraportable benut om een fullsize-toetsenbord te implementeren.

Verwacht wordt dat de Asus S121 het moet opnemen tegen de Samsung NC20, die wordt voorzien van een Nano-processor van VIA op een kloksnelheid van 1,3GHz en een 12,1"-scherm.

De Asus S121 zal - in tegenstelling tot de S101 - geen deel uitmaken van de Eee PC-lijn. Jerry Shen, president van Asustek, heeft namelijk benadrukt dat elk model met een scherm groter dan 10 inch niet wordt geclassificeerd als netbook. Eerdere geruchten deden dit al vermoeden, echter werd toen gespeculeerd over een high-end Asus ZX-serie. Digitimes meldde toentertijd dat het eerste model binnen de ZX-serie zou beschikken over een 12"-scherm en 900 dollar zou kosten. Volgens verschillende nieuwssites zal Asus de S121 introduceren tijdens de aankomende Consumer Electronics Show, die van 8 tot 11 januari in Las Vegas wordt gehouden.

Asus Eee PC S101 front Asus Eee PC S101 zijkant Asus Eee PC S101

Door Jilke Dijkstra

Freelancer

31-12-2008 • 09:25

43 Linkedin

Reacties (43)

43
42
5
1
0
2
Wijzig sortering
Beetje raar om dit nog een ultraportable te noemen. 12.1" is meestal 1280x800, wat ook de meest gebruikte resolutie is van low-end en mainstream 15,4" laptops. De meeste van mijn collega's hebben laptops van anderhalf jaar of ouder, en moeten het met net zo weinig rekenkracht doen als de Atom. Ik zou het eerder zien als een die-shrink van een normale laptop dan een uit de kluiten gewassen nettop. Vooral ook omdat je een 12,1" laptop niet zomaar overal heel makkelijk meesleept, het is echt qua vervoersgedoe een volwaardige laptop.

Ik zit nu te typen (en werken) op een 12.1" cconvertible tablet PC van HP. 2GHz processor, ATI HD3200 IGP-chip, en 250GB HD. Op dit moment in de pricewatch te vinden voor onder de 800 euro.
No way dat ik voor deze Asus zou kiezen als de prijs er niet heel ver onder zit.
Dat kan wel zijn maar die is dan ook gelijk veel dikker en veel zwaarder. Als ik het goed heb zit dit rond de 2 kg.
Bovendien vind ik die er persoonlijk ook veel minder goed uitzien. Het is wel een tablet dus dat is weer een groot pre.
Persoonlijk zit ik voor 95% van de tijd op het internet met de laptop dus zal hij mij een zorg zijn of het nu een dualcore 2 Ghz of een quadcore 6 Ghz is. Een Atom of liever een Via/AMD is ruim voldoende.
Kom ik toch weer op de macbook uit. Slechts 0.9"groter en 2.04kg.
Variant nummer 318 met een Atom cpu. Alleen deze heeft een iets groter scherm en wat meer "eye candy".
Het wordt tijd voor een verbetering van de performance en een wat minder 13 uit een dozijn gevoel.
13 in een dozijn is goed. Hoe meer fabrikanten het zelfde maken hoemeer ruimte er is voor de consument om weg te lopen bij een fabrikant die slecht zijn product afwerkt, slechte support geeft, of keuzes maakt die je net niet zinnen.

Een zo'n detail is de maker van de wifi chip. Als het Broadcom is, will de workaround om het onder Linux te laten werken erg vervelend (bij sommige distros zowat onmogelijk?) zijn. Atheros chips (zitten ook in de EeePC geloof ik) hebben sinds dit jaar OSS drivers en zouden perfect moeten werken zonder binary blobs, wrappers of andere onzin.

Met Intel graphics en non-Broadcom wifi heb je de perfecte sub-notebook voor een light-weight Linux distro te pakken aangezien je dan helemaal geen propertary drivers nodig hebt en alles zonder tweaken gewoon zou moeten werken.
EeePC's werken idd perfect met linux, dus alleen de buitenkant van deze is mogelijk een pluspluntje t.o.v. andere netbooks, moeilijk te zien op de plaatjes.

Ik vind het ook jammer dat het allemaal meer van hetzelfde is, ik zou erg graag een VIA Nano-gebaseerde 12" netbook zien, daar zou ik nog wel interesse in hebben en graag ietsje meer voor betalen dan voor eentje op het Atom platform. De huidige netbooks krijg ik het niet warm of koud van, als mijn oude 12" laptopje (iBook G4) het binnenkort echt zou begeven of ik echt iets snellers nodig zou hebben kan ik haast alleen maar voor een nieuwe MacBook kiezen.
Kijk dan even naar de nieuwe MSI Wind U115 Hybrid. Hier zit een echte Atom op (het platform zoals Intel het bedoelde, met een Silverthorne Zxxx + Poulsbo-chipset) met daarbij nog eens een hybride oplossing met SSD+HDD. Vernieuwing genoeg lijkt me :?
Hoezo zoals Intel bedoelde? Ik neem toch wel aan dat Intel bedoelde van alle oude 945 chipjes af te komen aangezien ze ze anders af hadden moeten schrijven.

De 945 is wel zo'n enorm slecht chipset, ze zullen maar wat blij zijn dat ze zo enorm goed verkopen.
Tsja, die snellere zijn er wel maar daar hoor je niet zo veel over omdat de prijzen dan meteen hoger liggen.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Flybook V5 (235 x 163 x 30 mm met 8,9" display) met Intel® Core 2 Duo® ULV U7600 op 1,2GHz.
http://www.flybook.com/in...e&id=59&Itemid=63&lang=en

Je moet er wel bijna € 2.000,= voor neerleggen maar dan heb je ook wel wat.

[Reactie gewijzigd door SpaceDok op 31 december 2008 11:47]

Dit is geen ultra portable dit is een netbook. Een ultra portable is een volwaardige laptop in een klein formaat. Een netbook is een laptop die net genoeg kracht heeft om internet en multimedia applicaties te draaien.
Een netbook is ook een variant van een ultraportable zie http://en.wikipedia.org/wiki/Ultraportable . Op zich zijn de netbooks ook krachtig genoeg, ze zijn vergelijkbaar met celeron/ semprons (iets minder krachtig misschien). Maar ik denk persoonlijk dat deze niet echt kan meten met de Samsung NC20, die is een stuk goedkoper en diverse reviews hebben ook uitgewezen dat de Nano een stuk sterker is dan de Atom. En de combinatie chipset/cpu is de Nano ook wat zuiniger.
Een netbook zou je het iig ook bijna niet (meer) kunnen noemen, het scheelt nog maar weinig en het is qua formaat een normale laptop. Dit model gaat als je het mij vraagt qua design dan ook een beetje in tegen de 'netbook-filosofie', over de prijs nog niet eens gesproken... die dingen moesten toch juist betaalbaar zijn etc.? Voor 900 dollar koop je een hele leuke fullsized laptop.
Nee de consument is geen eenheids worst.
Probleem van Netbooks van onder de 8" is dat ze wat ongeschikt zijn voor intensief werken met gebruik van het mini keyb en layout.

Sommigen willen wel volledige funtionaliteit voor werken er op.Dus full keyb qwerty maar dan zeer draag baar.
De grens voor die klanten groep licht dus bij 10 á 12 "

'n fullzise 5kg laptop doet er dan niet toe. Net als die exteem gamerig die in de winkel er naast staat. En dat OLPC ding aan de andere kant ook niet.
Dit is een notebook ivm het 12" scherm... lees de tekst :P
Een netbook is een laptop die net genoeg kracht heeft om internet en multimedia applicaties te draaien.
Vind ik ook weer zo'n rare opmerking... jij bepaald dat een netbook net genoeg kracht heeft om zulke applicaties te draaien :P

Als ik dan FF Outlook Itunes en nog wat applicaties tegelijk kan draaien kan je beter zeggen dat een netbook meer voor algemeen dagelijks gebruik is en een normale full size laptop eigenlijk te uitgebreid en te duur is voor een normale gebruiker

* Mellow Jack neemt nu elke keer een netbook van kantoor mee naar huis ipv mijn veelste zware 17" laptop die te veel opties heeft die ik toch nooit gebruik :)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 31 december 2008 10:26]

Maar vind jij dan dat een 12" laptop met een ULV Core solo 1.2 Ghz dan een netbook of een laptop?
En dan heb ik nog een netbook liggen van zo'n 8 a 10 jaar oud :+
(ik bedoel dus een Pentium II laptopje)
Eindelijk 3G ondersteuning, vind het altijd zo stom staan om bij een kleine laptop zo'n grote dongel eruit hebben hangen..
Naar verwachting zal de S121-ultraportable gebaseerd zijn op de zuinige singlecore-Atom N270 en Intels 945-chipset.

2 tegenstrijdigheden een zuinige atom met een energievretende 945 chipset. zo schiet het dus nooit op met zuinige laptopjes.

Daarnaast 900 dollar is nu ook niet echt goedkoop en in de usa heb je voor 900 dollar een laptop met tig keer betere specs. Het lijkt dus meer op uitmelken van een concept en hup dikke prijs er aan.

Wie even zoekt ziet voor minder alt tablet pc met touchscreen en andere laptopjes met 12-12.9 inch schermen voor minder.
De N270 is gekoppeld met een 945GSE, welke wel degelijk zuiniger is dan de normale 945.

Power management laat echter te wensen over, waardoor je idle alsnog rond de 10w zit.

Er zijn oude pentium-m modellen die hier beter mee overweg kunnen.

Het is dan eigenlijk ook wachten op een model met een US15w chipset met een Z5xx probleem van deze chipset is echter het gebrek aan ondersteuning voor SATA.

Wel heeft de chip een full-hd decoding chipset aan boord.
1080P zou daar dus wel mee moeten kunnen, wat hier helaas niet gaat lukken.
Er zijn misschien wel laptops te vinden voor het zelfde geld met betere spec's, maar dus ook met meer gewicht en kortere accu duur!
Dat is voor veel mensen helemaal niet nodig, die hebben veel liever een compacte lichte computer die er nog mooi uit ziet ook nog!
Zwaar werk doe ik wel op de desktop met een fatsoenlijk scherm. Want zeg nu zelf fotoshoppen op een 12" schiet nog steeds niet op. Dus daar heb je helemaal niet meer kracht voor nodig.
Anoniem: 267267
31 december 2008 09:56
ik zit te wachten op een goede netbook die ook dvd's en cd's kan lezen...
Dat zit er volgens mij niet aan te komen. Zo'n grote DVD-drive past meestal niet in een behuizing die zo klein&dun moet zijn (vooral dun dan, kijk maar naar de MacBook Air). Dat is ook helemaal de bedoeling niet van dit soort apparaatjes. Je kunt alsnog een externe lezer via USB aansluiten als je dat echt nodig hebt.
Doe er 99$ bij en je hebt een macbook met 2.1ghz core 2 duo, ik heb zo'n vermoeden dat dit ding niet bepaald goed gaat verkopen :P

(ok, de macbook is heel iets groter, met een 13"scherm, maar toch)

[Reactie gewijzigd door pagani op 31 december 2008 09:59]

Anoniem: 19339
@pagani31 december 2008 10:34
Je koopt een netbook voor z'n formaat, niet voor z'n features/performance.

Ik zou ook kunnen zeggen, 'doe er X euro bij en je hebt een desktop', maar je gaat dan ook naar een andere klasse machine.
12.1 inch of 13 inch, maakt dat nog íets zinnigs uit qua formaat? Daarnaast is het dus volgens de definitie van Asus zelf helemaal geen netbook. Neem daarbij het feit dat de meeste mensen het ding nergens mee naar toe nemen en hem gewoon als web/mailmachientje gebruiken in huis en voor de gadgetfactor en de macbook maakt een veel grotere kans om voor dat geld gekocht te worden.

[Reactie gewijzigd door pagani op 31 december 2008 10:45]

Anoniem: 244366
31 december 2008 10:11
Mijn mac G4 heeft ook een 12.1" scherm,,,, ok, iets dikker, maar ik heb ineeeeeeens ook een ultra portable,, kom op zeg.
Is er ergens vastgelegd wanneer we spreken van UPC of netbook?
Zie wikipedia dus he?
Netbook
http://en.wikipedia.org/wiki/Netbook
The netbook's form factor prioritizes small size and low weight — with a smaller size than a notebook and a typical weight of 2 to 3 lb (about 1 kg). To this end, netbooks typically feature an LCD screen of 7-10 inches, measured diagonally, and a keyboard usually 80 percent to 95 percent of a full-sized laptop's. Netbooks may include wireless connectivity and solid-state drives — and may forego a hard disk drive[13] or optical disc drive.

Ultrapotable (ook wel subnotebook genoemd net als de netbook)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ultraportable
Subnotebooks are smaller than laptops but larger than handheld computers. They often have smaller-sized screens, less than 14 inches, and weigh less than typical laptops, usually being less than 2 kg (4.4 lbs)[citation needed]. The savings in size and weight are usually achieved partly by omitting ports or having removable media or optical disc drives. Many can be paired with docking stations to compensate.
Elke debiel kan iets op wikipedia zetten, dus om voor definities naar wikipedia te gaan verwijzen... kom op zeg.
Ja, wat kun je dan wél als referentie voor een definitie gebruiken? Er is geen alom erkend paper geschreven wat de definitie van een netbook beschrijft mag ik hopen. En van Wikipedia is uit onderzoek gebleken dat het completer en correcter is dan een van de bekendste encyclopediën (British huppeldepup, geen zin om het op te zoeken)
Das dus het punt, er is geen eenduidige definitie.
900 dollar gaat over de ZX-serie. Hopelijk voor asus is deze goedkoper.

Misschien geen ultrakleintje meer, maar er is mogelijk wel een markt voor indien de prijs klopt. Gewicht kan laag door ssd, kleinere accu en afwezigheid optisch station. Accuduur is beter als een gewoon notebook.
Ik heb hier nog een netbookje in gebruik met hele andere specificaties

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee