NS laat gebruikers treinkaartjes bestellen vanuit Reisplanner-app

De NS heeft een update uitgevoerd van zijn Reisplanner-app, waarmee het voortaan mogelijk is om vanuit de applicatie een treinkaartje te bestellen. Na betaling krijgt de gebruiker een qr-code om te scannen bij een ov-chipkaartpoortje.

Hoewel het plannen van de reis en het scannen van de qr-code in de app gebeurt, leidt NS gebruikers van de app naar een mobiele website voor het daadwerkelijke bestellen van het kaartje en het afrekenen daarvan. Als methode van afrekenen gebruikt het bedrijf iDeal, dat werkt met de meeste apps van banken. NS vraagt om onder meer naam en geboortedatum bij het kopen van het kaartje.

Het kaartjes kopen begint in de reisplanner, waar gebruikers een route kunnen plannen van de ene plek naar de andere. De app gaf daar al prijsinformatie weer, maar nu staat daar een snelkoppeling naar de site waarbij de reis al is ingevuld. Omdat het een responsive website is, kunnen gebruikers ook vanaf desktop een e-ticket kopen op de site en die laden in de app. De update voor de app, versie 4.4, is live voor Android in de Play Store en voor iPhones in de App Store.

Kaartjes kopen in NS Reisplanner-appKaartjes kopen in NS Reisplanner-appKaartjes kopen in NS Reisplanner-app

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-06-2016 • 11:03

244

Reacties (244)

244
240
124
6
0
67
Wijzig sortering
"Als methode van afrekenen gebruikt het bedrijf iDeal, dat werkt met de meeste apps van banken. "

Ze vergeten er alleen bij te zetten dat iDeal alleen met Nederlandse Banken werkt.

Hoe kunnen buitenlanders nu met bijv. Visa of Mastercards in de app tickets kopen?? Er zijn genoeg landen waar het gewoon mogelijk is in apps of op het station.
Het idiote is ook nog steeds dat de automaten op alle NS stations ook nog steeds geen Visa (Debit) of Master cards accepteerd! Zelfs de website van de NS werkt alleen met iDeal dus alleen met NL Banken.

Vind het echt slecht dat de NS totaal niet het betaalsysteem open heeft voor mensen uit het buitenland!

Note: Ik woon zelf in het buitenland en heb een Visa Debit Card en heb dit elke keer als ik naar NL kom en met de trein reis.
Anoniem: 126717 @GamerPaps877 juni 2016 12:22
Het idiote is ook nog steeds dat de automaten op alle NS stations ook nog steeds geen Visa (Debit) of Master cards accepteerd!
Vrijwel alle automaten accepteren creditcards: linkje
Ik heb een persoonlijke creditcard (Mastercard) en ook een zakelijke creditcard (American Express) en met de Mastercard kan ik wel een treinkaartje kopen maar met m'n AMEX kaart niet.. Nu zijn Visa en Mastercard natuurlijk zeer grote spelers, maar ik had toch wel verwacht dan American Express ook wel geaccepteerd zou worden maar dat slikt de automaat niet helaas. Ik kan m'n OV Chipkaart ook niet opladen met de Amex kaart; met m'n Mastercard wel en dan is de extra toeslag 50 eurocent.
American Express wordt in Europa zeer slecht geaccepteerd.

Dat de NS hem ook niet accepteert, is niet zo uitzonderlijk.
Anoniem: 639463 @aap8 juni 2016 07:33
Bij de NMBS (Belgische spoorwegen), DB (Duitse Spoorwegen), SNCF (Frans Spoorwegen), FS (Italiaanse Spoorwegen), RENFE (Spaanse), enz. kan je anders wél betalen met AMEX (zowel aan de loketten als online). De NS is hierop een erg grote uitzondering.

Ik heb zelf 2 AMEX kaarten (zakelijk en privé), en ik heb niet zoveel problemen met de aanvaarding ervan. Elk hotel en bijna elk restaurant neemt hem, en ook bijna alle supermarkten (in BE, DE, LU, FR, CH). Opnieuw is Nederland een uitzondering.
offtopic:
Ik heb ook een zakelijk AMEX kaart en deel je ervaring dat je deze kaart vrijwel nergens kunt gebruiken, zowel offline als online. Ik heb via internet rondgekeken, en veel mensen delen deze ervaring. Dat zou ik de NS dus niet aan willen rekenen.
De Amerikanen die ik ken vinden zelf ook dat AMEX slecht ondersteund word buiten Amerika (zelfs wat problemen gezien toen ik bij hun in Amerika was), maar ze hebben een luxe cash back programma.

Persoonlijk zou ik Visa nemen als zakelijke kaart, bijna overal geaccepteerd.
Amex is van de creditcard merken ook veruit het minst geaccepteerd. Je zal dat niet alleen bij de NS tegenkomen.
American Express vraag 4-8% transactiekosten van de merchant, dus belachelijk hoge kosten voor winkeliers om AmEx te accepteren
En in Denemarken worden die kosten transparant en exact doorberekend. Raar dat dat niet in Nederland kan.
Gebeurt bij verschillende merchants wel, kijk maar op vliegticket sites. Dan vragen ze voor Amex creditcard transacties veel meer dan via MC/Visa creditcard transacties, die op hun beurt weer duurder zijn dan iDeal
Anoniem: 668730 @knakworst7 juni 2016 14:10
De credit card maatschappijen staan dat niet toe. Onder bepaalde voorwaarden staan ze wel toe dat je een extra bedrag rekent, maar dat moet dan een vast bedrag zijn en geen percentage. (Dan krijg je dus zoiets als Thuisbezorgd doet.)

Waarom het in Denemarken wel kan weet ik niet. Wellicht wordt het daar wettelijk afgedwongen?
Extra regels code, levert extra risico op qua bugs terwijl de vraag zo beperkt is dat het te weinig omzet oplevert?
Ik snap niet waarom je een -1 krijgt. Van elke transactie wordt een percentage dat kan oplopen tot 8% overgemaakt naar de Amerikaanse maatschappijen. Als dat geen diefstal is weet ik ook niet wat diefstal is.

Gelukkig zijn we lekker gierig in Nederland en accepteren we dat niet!
Dit is zeer recent, 90% (dat is niet vrijwel alle) van de machines, en met 50 cent opslag per kaartje (en er was al 1e opslag omdat je een kaartje koopt en niet oplaad). Niet online met CC dus (wat inderdaad ongelooflijk ouderwets is).

Eigenlijk heel gek, die opslag voor een wegwerpkaartje, want ze zouden gewoon een kaartje met barcode kunnen printen, precies zoals met online kopen, en dus gewoon (goedkope) papieren kaartjes zonder opslag kunnen verkopen.

Maarja, op die manier pers je natuurlijk geen toeristen uit ;)

[Reactie gewijzigd door Brent op 22 juli 2024 18:12]

Dat zal je vies tegenvallen.

Ik heb in de zomer van 2015 gewerkt voor het GVB in Amsterdam. Doordat er op een aantal trajecten geen metro's reden moesten we de mensen naar alternatief vervoer verwijzen vaak stond je dan op gedeelde NS stations, en vaak kwamen mensen je dan vragen hoe een kaartje te kopen in een NS automaat met een Creditcard. Ik stond daar 8 uur per dag 6 weken lang 5 dagen per week en ik heb heel wat mensen boos zien worden/weglopen omdat de automaat hun CC niet accepteerde. De NS website schets een ideale situatie die tot en met September 2015 niet zo was.

Wellicht hebben ze in die 9 maanden eindelijk werk gemaakt van hun pruts systeem.
Er zijn genoeg landen waar het gewoon mogelijk is in apps of op het station
Je vergeet simpelweg dat in veel landen in Europa niet eens een fatsoenlijke app voor het OV bestaat laat staan dat je er de functionaliteiten en mogelijkheden van de NS-app hebt. Heb je voorbeelden van betere implementaties dan?

Daarnaast rol je een functie eerst uit en test je die voor je die uitbreidt. Lijkt me volkomen logisch dat je het eerst test onder de populatie met de hoogste participatiegraad: de Nederlandse reiziger.
Dit.

En Nederland is zowat het enige land van Europe waar de app en de automaten ook nog eens in het Engels zijn. Probeer dat de SNCF maar eens te doen.
In Duitsland kun je ook de taal wisselen van de automaten. Net zoals in Nederland gaat de betalingsterminal meestal wel weer stug terug naar de default taal van het land.
Anoniem: 639463 @YangWenli8 juni 2016 07:38
In België zijn de apps en website viertalig. In Frankrijk zijn de automaten veeltalig (Engels en Duits zijn standaard, maar in grotere stations vind je ook Italiaans, Spaans en zelfs Nederlands, o.a. in Lille en Parijs is dat zo). De SNCF website is ook beschikbaar in het Engels. In Duitsland en Oostenrijk is alles tweetalig Duits-Engels. In Zwitserland is alles viertalig (waaronder Engels). In Italië kan je ook overschakelen naar het Frans, Duits en Engels. In de Scandinavische landen is alles ook in het Engels. Nederland is dus beslist niet het enige land in Europa waar ze Engels gebruiken!

Het probleem met de NS is dat je als buitenlander gewoon geen enkele manier hebt om online te betalen. iDEAL werkt enkel met Nederlandse banken, en dat is best wel erg provincialistisch.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 639463 op 22 juli 2024 18:12]

Ben het met je eens.
De app is net uit. Het is waanzinnig dat dit kan! Geef het allemaal wat tijd.

Die ene keer dat er een buitenlandse reiziger is, kan die gewoon langs de automaat...
Ik neem als Belg af en toe het vliegtuig in Schiphol. Laats besloten om de trein te nemen in Eindhoven. Ik dacht een groepskaartje te kopen op de website voor 4 personen aangezien dit toch al snel wat scheelde in prijs. Maar na het ingeven van iedereen zijn voltallige gegevens laten ze me pas weten dat ik enkel kan betalen met IDeal (probeer de betaalcondities maar eens op NS site te vinden) Op het station van Eindhoven dit fijn uitgelegd maar daar kreeg ik de melding dat ik 'pech' heb een Belg te zijn en dat ze niks konden doen. Dus met veel morren de +- 20€ in totaal extra betaald.
Dat is een diep trieste zaak. NS moet zich schamen.

Wel moet ik melden dat omgekeerd België helaas ongeveer net zo met Nederlanders omgaat. Als Nederlander zijnde mag je niet met je pin pas bij een automaat betalen. Je wordt niet vertrouwd met een automaat om te kunnen gaan oid. Want als je naar het loket gaat en men je even streng kan aankijken en misschien in de gaten houden, mag je opeens WEL met een pin pas betalen.

Erg vreemd :?
Anoniem: 639463 @flowerp8 juni 2016 07:40
Als Nederlander kan ik overal in België netjes met pin betalen hoor, ook aan de automaten. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat het niet werkt.
Echt waar? Heb je wel eens een kaartje uit 1 van de automaten op Antwerpen Centraal proberen te halen ook?
Dat is veranderd met de nieuwe automaten.
Bv op het deels opgeknapte station van Tilburg en Eindhoven heb je tegen bijbetaling ook de keuze voor CC.

Vindt dit trouwens een goede ontwikkeling ipv altijd er €20 op te moeten zetten als ik met de trein weg moet.
Je moet er niet altijd 20euro opzetten, zolang het er maar opstaat, dus als je bijv. Een ritje maakt voor 3euro hoef je er maar 3euro extra op te zetten.
Als je dit ritje 20x maakt heb je die 20euro weer terug inplaats van die losse kaartjes en kan je nog altijd terugvragen of oprijzen aan langere ritten etc.
Anoniem: 420148 @GamerPaps877 juni 2016 12:32
Recent zijn er in de "grotere" steden machines met CC-opties. Ik zie in Amersfoort en Amsterdam namelijk wel die optie.
Recent zijn er in de "grotere" steden machines met CC-opties. Ik zie in Amersfoort en Amsterdam namelijk wel die optie.
Bijna alle automaten accepteren creditcards tegenwoordig. Dat "Grote steden" idee was juist vroeger, toen kon 't alleen in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Schiphol.
En waarom niet ook gewoon PayPal toevoegen? Daar kun je dan als gebruikers zelf onder hangen wat je wil.
Op schiphol kan je bij de NS wel met je creditcard betalen.
ik opwaardeer altijd met mn creditcard bij het station. zonder prob
Dit klopt inderdaad, maar Schiphol is wel (een van) de enige. Dit heeft de NS bewust gedaan gezien de toeristen, op alle andere stations is deze optie uitgeschakeld.
Oude info, zie hierboven.
Anoniem: 668730 @GamerPaps877 juni 2016 13:17
Ik wordt ook een beetje verdrietig van dit bericht. Het is natuurlijk raar dat je nu pas middels een app een treinkaartje kunt kopen en verkrijgen. Bij menig luchtvaartmaatschappij kan dit al veel langer en daar kan je inderdaad zonder problemen credit card gebruiken en soms zelf PayPal.

Volgens mij komt dit hoofdzakelijk omdat ze het zo nodig allemaal zelf willen bedenken, ontwerpen en implementeren. Dat is gewoonweg niet efficient. Hetzelfde zie je bij de OV-chipkaart: bakken met geld en een hoop problemen terwijl er wereldwijd al talloze bewezen systemen in gebruik zijn.
Omdat een vliegmaatschappij doorgaans met een veel hoger percentage 'buitenlandse' reizigers werkt ja. Een bedrijf als NS heeft hier doorgaans, procentueel gezien, gewoon geen klant aan.

Iets met je markt bepalen en daarop inspelen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Rhys08 op 22 juli 2024 18:12]

Anoniem: 668730 @Rhys087 juni 2016 19:54
Volgens mij is dat dus niet de reden maar slechts een goed klinkend excuus. De luchtvaartmaatschappijen, voor zover ik ze gebruikt heb, maken meestal gebruik van betalingsverwerkers die op hun beurt honderden betaalmethoden ondersteunen.

Nederlandse overheden en semi-overheden daarentegen, waar ik de NS dan ook maar tot reken, hebben er echter een handje van om alles zelf te willen uitvinden ipv een expert in de arm te nemen.

Op een of andere manier wordt ons elke keer weer wijsgemaakt dat Nederland een speciaal geval is waar bestaande oplossingen niet werken, puur zodat onze politici weer uit kunnen delen aan bedrijven waar ze na hun politiekecarriere een mooi bijbaantje verwachten.
Anoniem: 343919 @GamerPaps877 juni 2016 12:38
"Als methode van afrekenen gebruikt het bedrijf iDeal, dat werkt met de meeste apps van banken. "

Ze vergeten er alleen bij te zetten dat iDeal alleen met Nederlandse Banken werkt.

Hoe kunnen buitenlanders nu met bijv. Visa of Mastercards in de app tickets kopen?? Er zijn genoeg landen waar het gewoon mogelijk is in apps of op het station.


Als ik in het buitenland ben ga ik geen aparte app downloaden voor het OV. Ik download ook geen apps voor eenmalig gebruik. (Zoals vliegtuigmaatschappijen, OV, musea etc) En ik denk dat er maar weinig mensen zijn die overal apps voor downloaden. Maar voornamelijk apps downloaden die ze vaker gebruiken. Of in ieder geval met een soort van regelmaat.

Ik juich dit zelf alleen maar toe. Inspringen op de techniek van vandaag en voor de mensen die vaker de app gebruiken is dit misschien wel weer iets makkelijker. Voor iOS zou ik wel weer een Passbook/Wallet ondersteuning willen zien. Voor Android weet ik niet of zoiets bestaat maar als dat bestaat ook voor Android want dat maakt het alleen maar makkelijker.
gelukkig is android bezig met het realtime gebruiken van apps zonder deze te installeren. Juist voor dit soort zaken vind ik dat een mooie ontwikkeling.

Googles Instant Apps voor Android - Apps draaien zonder te installeren
Anonieme kaart kopen?
Haha, ik weet nog wanneer de NS automaten enkel NL kaarten met magneetstrip accepteerden. Daar stond ik dan met m'n Maestro debetkaartje 8)7
"Als methode van afrekenen gebruikt het bedrijf iDeal, dat werkt met de meeste apps van banken. "

Ze vergeten er alleen bij te zetten dat iDeal alleen met Nederlandse Banken werkt.

Hoe kunnen buitenlanders nu met bijv. Visa of Mastercards in de app tickets kopen?? Er zijn genoeg landen waar het gewoon mogelijk is in apps of op het station.
Het idiote is ook nog steeds dat de automaten op alle NS stations ook nog steeds geen Visa (Debit) of Master cards accepteerd! Zelfs de website van de NS werkt alleen met iDeal dus alleen met NL Banken.

Vind het echt slecht dat de NS totaal niet het betaalsysteem open heeft voor mensen uit het buitenland!

Note: Ik woon zelf in het buitenland en heb een Visa Debit Card en heb dit elke keer als ik naar NL kom en met de trein reis.
Credit Cards zijn in Nederland lang niet zo populair als in het buitenland, dus het lijkt me niet meer dan logisch dat ze eerst de betaalmethode ondersteunen die hier het meest gebruikt wordt. Wellicht worden er in een later stadium wel meer opties aan toegevoegd waaronder Credit Card en wie weet, Paypal? Beetje misplaatste verontwaardiging als je het mij vraagt :/
Kan je niet met je buitenlandse pinpas betalen bij de automaat dan?

Maar je hebt een punt. Ik zou willen dat alle banken op de wereld gewoon één betaalsysteem hadden. Kan in NYC niet mijn SNS bankpas gebruiken om te pinnen :(
Ik kon overal in de VS pinnen met mijn Rabo bankpas. Hiervoor moest ik wel op de site van de Rabo instellen dat ik mijn bankpas gedurende die periode in de VS wil gebruiken i.v.m. fraude. Mijn pas werkt anders überhaupt niet in de VS (of ander niet Europees land) wanneer ik dit niet instel. Ik kan mij voorstellen dat de SNS een soort gelijk systeem hanteert.
Ik mag niet via een SEPA machtiging bij de Deutsche Bahn betalen omdat mijn bank een niet-Duitse, niet-Oostenrijkse bank is, en heb geen credit card. Via de app zijn er daarnaast geen andere mogelijkheden. Ik koop op dit moment via de mobile website van de Deutsche Bahn tickets, want dan mag je wèl via PayPal betalen, in de app niet. ;) Jammer dat dienstverlening schijnbaar zo moeilijk is.
Mag je inmiddels reizen met niet-uitgeprinte E-tickets (dus QR van het scherm scannen)? Volgens https://www.ns.nl/producten/producten/p/e-ticket niet.

[edit]
Volgens de voorwaarden E-ticket mag het niet. Maar de pagina geeft als optie: 'E-ticket (printen of laden in de Reisplanner Xtra app)'. Beetje een regeltechnische clusterfuck zo :)

[Reactie gewijzigd door HunterPro op 22 juli 2024 18:12]

Het probleem zal voornamelijk zijn of de scanners die de poortjes openen wel het scherm van je telefoon kunnen lezen of niet. Dat is wel een tijd een probleem geweest. Als ze met een camera werken moet het geen probleem zijn, als het met IR werkt dan wel. Misschien als je een oled scherm hebt.
Het zal wel handig zijn als alle controleurs dat ook weten. Mijn dochter kreeg afgelopen weekend nog een flinke boete aan de broek omdat een QR-code op de telefoon niet geldig zou zijn. De servicebalie in Breda dacht er ook zo over. Weer een hoop gedoe om een onterechte boete en een extra kaartje weer terug te krijgen.
Jaar terug ofzo een e-ticket naar Duitsland gebruikt. De Nederlandse conducteur probeerde een keer of mijn telefoon met QR code op het scherm tegen zijn scan unit te houden. Dat werkte niet. Er zat duidelijk een barcode scanner op zijn unit maar dat kreeg ik hem niet duidelijk gemaakt. Uiteindelijk gaf ie het maar op en liep ie door.
Kun je nog snel een kaartje kopen als je de conduteur aan ziet komen ?!
Je kunt niet inchecken in de trein he.
Wat ik zelf heb geprobeerd met een uitgeprinte e-ticket is als volgt;

Ingestapt op een station zonder poortjes (dus ook geen QR scanner aanwezig!).
Uitgestapt op een station met poortjes, en daarna omgekeerd naar huis.

Ingestapt op een station met poortjes.
Uitgestapt op een station zonder poortjes, en daarna omgekeerd naar huis.

Ingestapt op een station met poortjes.
Uitgestapt op een station met poortjes, maar open.

Dus dan moeten ze al kijken of beiden stations poortjes hebben die dicht zijn want dat is het enigste wat ik nog niet geprobeerd heb. (geen zien om over poortjes te springen)
Maar er is dus degelijk ruimte om mee te spelen.

Verder had ik begrepen dat kaartjes met een QR alleen geldig zijn als je ze uit print.
Alhoewel je de PDF kan opslaan op je telefoon en deze ook langs de poortjes kan halen, onder op de PDF staat duidelijk dat hij niet geldig is indien niet geprint.
Op de papieren versie staan de voorwaarden van de papieren versie, die mag je dus alleen uitgeprint gebruiken.
Het ticket dat je in de app ziet heeft deze voorwaarden niet.
Uitprinten is dus niet nodig als je de versie in de app hebt, een volle accu is dan weer wel handig.
Dank, dit werd niet helemaal duidelijk uit het artikel
Wat het indirect noodzakelijk maakt om een bluetooth-printer mee te nemen? of gaat NS die voorzien op de meeste stations? :p
Dat is gewoon indekken odat de scanners het anders misschien niet kunnen lezen door het licht dat een zwart deel van een scherm nog steeds doorlaat.
Hoe kan die anders het kaartje knippen? Liever niet door mijn smartphone :P
Wat voor ruimte om te spelen? Je koopt die e-tickets toch voor een bepaalde datum? Als je die zonder datum kan kopen reis ik voortaan wel om langs stations zonder poortjes lol.
Dit in betrekking tot de app, omdat je deze dus bijv. in de trein nog kan kopen (zie de eerste post waarvan dit reacties zijn).
En als je hem dan wel nodig hebt om door de poortjes te komen, dan koop je hem van het vorige station naar het station waar je reeds op staat.
Met e-tickets hoef je toch niet in te checken?
Zeker wel - anders kom je op diverse stations alsnog de trein niet (e-ticket thuis gekocht = nog niet door de poortjes).

edit: lees het allemaal niet zo letterlijk - of je het nu inchecken of poortje openen noemt, je kan het station niet op. En vooral niet af. :)

[Reactie gewijzigd door zaiziks op 22 juli 2024 18:12]

Inchecken met een e-ticket is niet nodig. Op stations waar nog geen poortjes zijn maar alleen paaltjes hoef je niet je e-ticket tegen de paal te houden. Als je dan uitstapt op een station met poortjes, gaan die gewoon open.

"Is inchecken met mijn e-ticket noodzakelijk?

U hoeft niet in te checken met uw e-ticket. Indien de poortjes gesloten zijn op uw station, dan kunt u met uw e-ticket de poortjes openen." (Bron: https://www.ns.nl/producten/producten/p/e-ticket)
De eTickets hebben een QR-code die je kan gebruiken voor een apart OV-chip poortje. Welke dat is, staat apart aangegeven, meestal is dat de linker. ;)
Bij de nieuwe poortjes in Arnhem, zijn het volgens mij allemaal van die QR scanners.
Dat is toch geen inchecken maar alleen het pootje openen met een QR code
dat is ook inchecken
Nee: De QR code op een E-ticket is alleen een "sleutel" om de poortjes te openen. Aangezien je printje geen chip bevat kan deze geen status opslaan of je wel of niet ingechecked bent.
Tuurlijk kan dat wel opgeslagen worden, als de QR-code maar uniek is. Net als dat dat met een chip ook kan. Dat ze de incheck-status op de chip opslaan, dat is een keuze, maar het is volstrekt mogelijk om met een QR-code in te checken. De vraag is alleen of ze het implementeren, want erg zinnig is het niet - je hebt immers al betaald voor het betreffende traject.
Die handscanners van de NS hebben geen internet verbinding, dus in of uitgechecked is opgeslagen op de chip van je ov kaart.
Ze hebben wel een verbinding, maar er wordt idd niet "live" gechecked maar uitgelezen. De apparatuur heeft overigens ook een QR scanner maar die is niet in gebruik voor ETickets.
Hij is wel in gebruik, want officieel horen de conducteurs gewoon de e ticket te scannen, alleen gebeurd dit vrijwel nooit omdat ze het onhandig vinden.
Doen ze ook niet. Ik reis altijd met geprinte kaartjes en hoef niet in te checken. Er zijn hier dan ook geen poortjes op het station. De incheck-palen voor de chipkaart snappen niets van de QR-codes.
Bij de poortjes staat er in het geval van gebruik van een QR-code "doorgang" en niet "check-in". Ook zijn er stations met alleen paaltjes, daar zijn geen QR-scanners, dus daar zou dan niet ingecheckt kunnen worden.

QR-codes hoef je dus niet 'in te checken'. Vaak kan dat niet eens.
Dat lijkt mij niet, aangezien veel kleinere stations alleen voorzien zijn van incheckpalen. Daar zou je al niet kunnen inchecken volgens jouw verhaal. ;)
Klopt. Je kunt gewoon het poortje openen met de QR-code die door buitenlanders kan worden gebruikt. Die code kun je gewoon vinden omdat het voor bijvoorbeeld Duitsers op een internationaal ticket ook mogelijk moet zijn om door de poortjes te kunnen.
Maar je kan wel laten zien dat je daadwerkelijk een kaartje hebt gekocht en vergeten bent in te checken. Als er geen aankoop tijd op staat denk ik dat de gemiddelde conducteur het daar wel bij laat zitten. Mits je natuurlijk je normaal gedraagt :P
Dat hoeft en kan ook niet met een eticket ;) Maar de datum en tijd van aankoop zou de actie van TWyk nog kunnen verraden.
Uh met E-tickets kun je gewoon inchecken waar poortjes staan. Waar geen poortjes staan hoef je niet in te checken.
Ik mag toch hopen dat de NS zo slim is om een aanschaftijd te noteren op het gekochte ticket zodat de conducteur duidelijk ziet dat het ticket niet beschikbaar was wanneer de reiziger instapte.
Ik zou het eigenlijk wel een mooie ontwikkeling vinden als dat niet gebeurt. Laten we er van uit gaan dat mensen gewoon een kaartje kopen, zoals dat hoort. Zoals nu de meeste mensen dat ook doen. Dan is in de trein een kaartje kopen de ideale oplossing voor mensen die hun chipkaart zijn vergeten en geen tijd meer hebben voor de automaat, toch? Ook zouden conducteurs nu kunnen vragen jou alsnog een kaartje te kopen op het moment dat je dit toch niet gedaan hebt, zodat ze deze kunnen controleren.

Ik denk dat dit een erg goeie stap is, en hopelijk eentje die leid naar een complete vervanging van kaartjes/automaten en chipkaarten (voor de digitale gebruikers althans, er moeten wel alternatieven blijven uiteraard).
Papieren kaartjes bestaan sowieso al niet meer :(

Daar zou ook een QR-code op kunnen, maar jouw "hopelijk eentje die leid naar een complete vervanging" schiet me dan toch in het verkeerde keelgat, want dat soort opvattingen zorgen er dus voor dat een los kaartje nu €1 boete kost, omdat eoa hark heeft bedacht dat er een chip in zo'n kaart moet.
Dat komt omdat losse kaartjes heel makkelijke te vervalsen waren. Je kocht een kaartje zonder datum, smeerde er een dun laagje vaseline op en zolang je niet gecontroleerd werd kon je de datum er weer afpoetsn.

Dat is de hele reden waarom ze met de chip verder zijn gaan uitbreiden. Dan kan dat niet. Overigens is het debiel dat je daar extra voor moet betalen. Zij willen graag die chip. Ik niet. Zo duur zijn die kaarten nou ook weer niet.
Gebeurde dat echt zo vaak dat dat de reden was voor de overstap naar chip? Ik heb het hele chip gebeuren altijd ridicule gevonden maar van uit hun oog punt snap ik het wel. Ze verdien gewoon veel meer geld op deze manier.
Jazeker. Scholieren en studenten haald dit grapje best vaak uit kan ik je vertellen.

Dit is maar een van de vele manieren om de boel te flashen. Papier was echt geen goed idee. Daarom ook zijn de strippenkaarten in de bus vervangen. Kan je namelijk hetzelfde mee doen.
Ik maak regelmatig gebruik van OV en ik gebruik vrijwel altijd geprint kaartje. Ik vind OV chipkaartjes teveel gedoe terwijl ik zelf printen zoveel makkelijker vind.
Conducteurs lopen vaak niet direct, als jij dus gelijk bij het zitten een kaartje via de app koopt denk ik niet dat ze daar een probleem mee hebben. Als je pas 10-15 minuten na vertrek een kaartje koopt omdat je de conducteur aanziet komen dan vind ik gewoon dat ze zeker wel een waarschuwing mogen geven om het eerder te doen. (vooral omdat je dan mogelijk goedkoper uit kan zijn als je angeeft dat van een ander station-statio reist, wat natuurlijk niet hoort)

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 22 juli 2024 18:12]

Ligt er uiteraard ook aan of je 2keer door dezelfde conducteur(?!) Word gecontroleerd op dat traject en in de trein.
Dat had ik laatst :P
Wat denk je van mensen die maar sporadisch het OV gebruiken (ik zit misschien maar één keer per jaar in de trein) en weigeren om een OV-chipkaart thuis te hebben liggen met minimaal €20 aan tegoed waar je verder niets meer mee kunt?

Ik vind het prima als ik gewoon een los kaartje kan kopen, als het via een e-ticket kan is het ook goed. Zolang het me maar het geneuzel met die onzinnige OV-chipkaart bespaart.
Anoniem: 668730 @MadMarky7 juni 2016 13:22
Wil je die 20 euro terugkrijgen wanneer je kaart verloopt moet je hem nog opsturen met je NAW gegevens ook. Blijkt die anonieme kaart opeens niet zo anoniem meer.
Wil je die 20 euro terugkrijgen wanneer je kaart verloopt moet je hem nog opsturen met je NAW gegevens ook. Blijkt die anonieme kaart opeens niet zo anoniem meer.
En die transactie kost je €2,50.
Wat denk je van mensen die maar sporadisch het OV gebruiken (ik zit misschien maar één keer per jaar in de trein) en weigeren om een OV-chipkaart thuis te hebben liggen met minimaal €20 aan tegoed waar je verder niets meer mee kunt?

Ik vind het prima als ik gewoon een los kaartje kan kopen, als het via een e-ticket kan is het ook goed. Zolang het me maar het geneuzel met die onzinnige OV-chipkaart bespaart.
Ik kocht laatst een los kaartje in een bus, daar komt dan gelijk een flink bedrag bij.
Mijn vrouw chipte 50 cent, ik betaalde 3,50 euro.
Anoniem: 39993 @TLLRS7 juni 2016 13:21
Dat is wel lekker kort door de bocht voor "OPENBAAR vervoer". Voor de incidentele reiziger is de OV chipkaart echt een onding. Ik heb een abonnement, dan is het wel handig. Maar voor mijn vrouw koop ik altijd gewoon e-tickets als niet met korting meekan op mijn abonnement. Dan hoeft er geen bedrag hoger dan 6 of 7 euro op haar kaart te blijven staan na de reis, want zonder korting heb je 20 euro saldo nodig om in te kunnen checken voor een ritje van 4 euro.

Het hele idee van OPENBAAR vervoer is juist dat het eenvoudig en laagdrempelig toegankelijk moet zijn voor iedereen, niet alleen voor de mensen die elke dag de trein nemen.
"Besloten vervoer" enkel voor bezitters van een OV Chipkaart die opgesloten kunnen worden achter poortjes, daar lijkt het nog het meeste op.

Had ook zo'n OV kaart, destijds gratis bij introductie actie, maar die is nu na 5 jaar verlopen. Misschien 5 keer gebruikt. Ik weiger ook echt om voor 7,50 een nieuwe te kopen zonder een meter gereisd te hebben en die minimaal 20 euro er op voor de NS is ook een drempel.

Opzich goed dat je via de app kaartjes kan regelen, maar waarom hebben ze nu weer extra persoonsgegevens als naam en geboortedatum nodig? Ondersteuning van PayPal zou ook leuk zijn.
Zodat je niet dezelfde kaart met meerdere (tegelijk) kan gebruiken.
Anders kan je heel simpel een screenshotje maken en die doorsturen naar je reisgenoot. 2 voor de prijs van 1 ;).

Vrijwel hetzelfde met de geprinte versie, 2keer uitdraaien.
Op deze manier had ik er niet naar gekeken, geef je wat dit betreft groot gelijk!
Bij het aanschaf van e-ticket. is de tijd en datum al in de barcode verwerkt. Door middels van barcode scanner kan de conducteur achterhalen of de e-ticket nog geldig is.
Juist niet bedoel je.
Dus niet, net gekocht en niks van tijd. Alleen datum.
Hoe weet je wat er in de barcode staat? Het is een AZTEC code (geen QR-code) met daarin encrypted data.

Waarschijnlijk bevat de scannerapplicatie van de conducteur het certificaat om deze data te decrypten.

Zo te zien bevat de barcode redelijk wat data, dus waarschijnlijk ook aanschafdatum+tijd.
Een QR/BAR code kan makkelijk een datum tijd string etc. bevatten.
QR codes hoeven helemaal heen URL's te bevatten. Het zijn gewoon strings met data, waarvan voor algemeen straat gebruik er veel een URL bevatten.
Scan 't maar eens met een QR/BAR code scanner op SmartPhone.
(fix a few typo's)

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 18:12]

Je zou best makkelijk kunnen checken of de trein al weg was toen het kaartje gekocht was, de scanners hebben namelijk en computer met alle redelijk-up-to-date reisinfo. Geen idee of ze dat doen.

[Reactie gewijzigd door Pikoe op 22 juli 2024 18:12]

Nee joh. Bij die papieren kaartjes kijkt de conducteur er alleen naar, of het er een beetje echt uitziet.
Laat dit keer nou net een conducteur hebben die er wel op let :P.
Misschien juist omgekeerd. Als je gesnapt wordt, hoef je geen boete te betalen maar alsnog een ticket op deze manier kopen.

Al koop je dan natuurlijk nooit meer een kaartje, deze optie is dan goedkoper :P
Ik denk dat dit niet zo gauw zal gebeuren. Dit voornamelijk omdat de boete 50 euro bedraagt, wat veelal een stuk hoger is dan de kosten van een treinkaartje.

edit: typo.

[Reactie gewijzigd door Inperiosus op 22 juli 2024 18:12]

Dat valt best mee om eerlijk te zijn. Als je 1x per week gesnapt wordt, heb je het er op de meeste trajecten wel uit.
Totaal off-topic, maar:
Ik reis dagelijks met de trein (1 of 2 overstap(pen) dus in totaal minimaal 4 verschillende treinen per dag) en ik moet zeggen dat ik > 70% van de ritten gecontroleerd wordt. Misschien ligt het aan mijn traject, maar ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat ze de hoeveelheid controles heel veel hebben verhoogd.
Dit is ook mijn ervaring.
Vroeger reisde ik 10x per week met de trein, en werd ik gemiddeld 1x per week gecontroleerd.
Nu reis ik 2x per week met de trein, en word ik zo'n 4x gecontroleerd.
Ik gok dat het nog uitmaakt of je in een volle trein zit (lees: vee transport) of een trein waar ruimte is. Er is soms geen mogelijkheid om te controleren omdat het gewoon te vol is. Dit is op veel trajecten verbeterd de afgelopen tijd dus ik gok dat dit een invloed heeft op de hoeveelheid controles
Ook totaal off topic: Dat ligt wel redelijk aan je traject. Ik reis dagelijks van Utrecht -> Amersfoort en weer terug en wordt 3/4x per maand gecontroleerd. Helaas is dat sinds de verhoging van de boete net meer dan mijn trajectkaart (142e p/m, wat belachelijk is voor zo'n kort stukje).
Het zou wel handig zijn als je die boete direct op deze manier zou kunnen voldoen. Pinnen in de trein kan niet, en dat uitstel van betaling is altijd veel gedoe dat veel tijd kost. Laat dat apparaat wat de conducteur heeft een QR code genereren met daarin alles om de betaling te doen en klaar. Lijkt me een stuk sneller.
50 euro is wel weinig. Ik dacht dat het dik over de honderd was. Ik word misschien 1 keer in de 2 weken gecontroleerd. In 2 weken betaal ik 108 euro aan de NS. Zeker in de spits zie je amper conducteurs!
moet je wel vrij snel zijn, kun je wel tot het volgende station kopen omdat je toch weet dat je daarna niet meer gecontroleerd wordt
Zo lang je niet op de WiFi van de NS treinen zit zou je daar inderdaad genoeg tijd voor moeten hebben ;)
Ik ga van uit dat de tijd bijgehouden woord?
Nee, staat nergens in de app als je kaartje koopt. Vanochtend getest.
Ik verwacht ook niet dat het bij jou staat maar in het NS systeem
Geheel off-topic, maar ik snap absoluut niet waarom jij een +1 krijgt 8)7 Betaal gewoon voor het gebruik van een dienst, of maak geen gebruik van die dienst...
Ik heb een businesscard dus ik heb totaal een behoefte om losse kaartjes te kopen.
Het is meer dat ik me afvroeg of het aankopen in de trein als de conducteur komt een voorziene mogelijkheid van deze nieuwe feature zou kunnen zijn.
Met een businesscard check je ook gewoon in en uit (ik wel in ieder geval). Dan is die opmerking nog steeds irrelevant.
Ik check ook gewoon in en uit.
Dat maakt vraag over deze nieuwe feature niet minder relevant ook al zal ik zelf geen e-tickets gebruiken
Wij zijn toch wel een raar volkje of niet.
Eerste waar we aan denken is hoe kunnen we de boel omzeilen. :)
Misschien omdat het systeem niet heel lekker werkt?
Dat is de grootste onzin ooit. Het systeem werkt niet lekker dus dan maar zwartrijden?

Hey, jouw winkel bevalt me niet dus ik heb alle recht om jou spul te jatten.
Wij zijn tweakers hea. Digitale beveligingen omzeilen is zowat ons werk ;).
Waarom is dit onzin? Ik zeg niet dat zwartrijden goed is of dit een reden is om zwart te rijden. Ik zeg alleen maar dat het systeem misschien niet lekker werkt en dat mensen zich daarom uitgedaagd voelen om de boel te omzeilen.

Zo heb ik bv op mijn OV chipkaart een foto van een hond weten te krijgen ipv een foto van mijzelf. Tevens stond er in de voorwaarden dat het "mijn foto" moest zijn. Idd, mijn username stond bij de foto die op mijn computer stond, dus is het blijkbaar mijn foto.

Omzeilen wilt niet zeggen dat het zwartrijden is.
Anoniem: 668730 @Relief20097 juni 2016 13:32
Er gaat een hoop belastinggeld naar de NS. Alleen al vanuit dat oogpunt lijkt het me zinvol om met zijn allen heel kritisch te kijken naar mogelijkheden tot misbruik.

Uiteraard niet om het dan met zijn allen te gaan misbruiken, maar juist om de gevonden gaten dicht te timmeren.
Nee we zijn Tweakers. Tweakers willen omzeilen, breken, slopen, uittesten, grenzen opzoeken... :)
Dit staat zelfs al in de text:
Na betaling krijgt de gebruiker een qr-code om te scannen bij een ov-chipkaartpoortje.
Ik denk dat de meeste conducteurs het er wel bij laten zitten, en wellicht een waarschuwing geven, als je in de trein een kaartje koopt. Liever ter plekke in de trein een kaart kopen dan het risico lopen dat je met een aso te maken hebt en je een paar klappen mag gaan vangen..

[Reactie gewijzigd door D3F op 22 juli 2024 18:12]

In België is dit wel mogelijk, daar moet je inchecken d.m.v. SMS. Heb zelf geen ervaring maar heb dit van mijn zwager gehoord.
Nee, want je moet van te voren inchecken zoals ook met de Ov-chipkaart gebeurd.
Dit zou kunnen idd. Voor de stations met poortjes gebruik je gewoon een anonieme OV chipkaart, inchecken om naar binnen te komen en dan meteen uit te checken zonder naar buiten te gaan. Dan in de trein gaan zitten en pas een kaartje kopen wanneer je een conducteur ziet, of juist niet.
Is simpel af te vangen door in de QR code een timestamp van het moment van aanvragen te verwerken, en dat te checken op het apparaat van de conducteur.
Frauderen bij de NS is sowieso een fluitje van een cent. Het is treurig als je ziet hoe gemakkelijk je kunt frauderen door een 'Trein vrij reizen' abonnement aan te vragen op een gratis NS Businesskaart. Je vult een willekeurig KVK nummer is, aangevuld met je eigen (nep) gegevens. Niemand die dit controleert. Facturering vindt pas plaats na twee maanden, dus je kunt dit trucje wellicht elke 2 maanden herhalen.

Alberto Stegeman had er volgens mij nog een uitzending over gemaakt, weet alleen niet of dat hetzelfde trucje is als dit. Je moet overigens wel een betaling doen met iDeal tegenwoordig ter verificatie, dit was voorheen niet het geval. Maar ook hier kun je wellicht iets creatiefs op verzinnen.

p.s. ik heb het overigens nooit in de praktijk geprobeerd en heb daar ook geen behoefte aan.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 18:12]

1 ding mis ik, dat is een kaartje met 40 % kunnen kopen. Kan alleen nog met gewone ov chipkaart.
Dat kan al anderhalf jaar niet meer. Je kan alleen meereiskorting opladen op je eigen ov-chipkaart.
Ik vind het belachelijk hoe mensen die geen OV chipkaart hebben worden benadeeld. Ook in de bus, hoppa even 4 euro extra betalen buiten daluren.

Ik heb ondertussen 3 OV chipkaarten gehad welke ik (logischerwijs) in mijn portemonnee bewaar. Allemaal na enkele weken stuk. En dit terwijl mijn pinpas met nfc het gewoon prima blijft doen.

Mensen goedkope troep aansmeren die bij het minste beetje al stuk gaat en dan ook nog de hoofdprijs rekenen als je het beu bent. Ik ben blij met mijn auto, hoe vervuilend dat dan ook mag zijn.
Over welk tijdsbestek hebben we het dan? Want ik heb mijn kaart nu bijna 5 jaar, wordt dagelijks gebruikt, en werkt nog steeds perfect.
Ik vraag me dan toch wel een beetje af wat er met jou ov chipkaart gebeurt, ik heb die van mij als sinds november 2009 en hij doet het nog steeds.
Toch wel. Ik reis bijna altijd met 40 procent korting met mijn (inderdaad niet meer verkrijgbare) Voordeelurenkaart.
Dat is dus een OV-chipkaart, zonder die kaart kan je niet met korting reizen.

[Reactie gewijzigd door Pikoe op 22 juli 2024 18:12]

Is toch heel erg jammerlijk...
Een punt wat mijn inziens meer aandacht mag hebben. Ik woon in het buitenland, mijn vriendin studeert in Nederland, maar die ene keer per jaar dat ik met haar mee trein moet ik ofwel een OV-chipkaart kopen, opladen (en uiteraard teveel saldo hebben), en vervolgens omzetten naar korting, ofwel een kaartje zonder korting kopen wat voor een enkele reis goedkoper is, om nog maar te zwijgen over gebruiksvriendelijker.

(En ja, in theorie kan ik dezelfde chipkaart het volgende jaar weer gebruiken. Behalve dat een kaart die je 1x per jaar gebruikt nogal snel kwijt of vergeten is).

En er is werkelijk geen enkele reden waarom dit zo is, behalve dan dat de NS bedacht heeft dat ze mee-reizers graag extra laten betalen en dat losse kaartjes geen meereiskorting mogen. Het is er stilletjes uitgegaan bij de omschakeling van papieren kaartje naar chip-kaartje, en kennelijk is iedereen dolgelukkig met hun chip-kaart want ik hoor bijna niemand erover klagen.

[Reactie gewijzigd door FragFrog op 22 juli 2024 18:12]

Meer winst voor de NS, de enige reden.
Offtopic: Ik vind de treinkaartjes nog steeds veel te duur. Zonde als je het OV wil promoten. Kunnen ze beter het geld dat ze hier in hebben gestopt doorverrekenen in de kaartjes prijzen :)
Er zijn veel klachten over overvolle treinen, blijkbaar is het voor veel mensen niet te duur. Goedkoper worden om meer klanten aan te trekken is dus niet nodig of zelfs onwenselijk. Maar dat ze iets volkomen logisch als een kaartje kunnen kopen terwijl je een reis aan het plannen bent implementeren is niet verkeerd.
Overigens als ik met de trein ga, ga ik met een blokker/hema/ah/kruidvat kaartje. Dan is het helemaal niet duur.
Maar als je dagelijks met de trein een uur op en neer moet voor werk word het wel betrekkelijk prijzig. Ik moet vanaf september voor een half jaar elke werkdag op en neer naar Eindhoven vanuit Maastricht, dat gaat mij zo'n 400 euro per maand kosten terwijl ik dat eigenlijk niet heb. Een vergelijkbaar traject in België kost ongeveer de helft, Duitsland is overigens ook gewoon duur.

Met de huidige prijzen vind ik het moeilijk om het vervoer wel openbaar te noemen. Als je er regelmatig gebruik van moet maken is het eigenlijk alleen te bekostigen als je baas betaald of als je een studenten OV hebt. Als je alleen rijd is de trein niet erg interessant ten opzichte van een auto, als je samen rijd al helemaal niet.

Hema kaartjes etc zijn overigens vaak geen optie want ze gelden in de praktijk alleen in het weekend of na 9 uur.
In jouw geval moet je een 'Trein vrij reizen' abonnement afsluiten. Deze geldt voor een jaar en kun je maandelijks in termijnen betalen van €331. Als je een eigen bedrijfje hebt (desnoods even een eenmanszaak registreren bij de KVK) kun je een gratis NS-businesskaart aanvragen en dat abonnement daarop activeren met bijna dezelfde voorwaarden.

Het verschil is dat je hem maandelijks kunt opzeggen waardoor er geen nadelen meer zitten aan het jaarabonnement. Bovendien hoef je met de businesskaart niks voor te schieten, maar betaal je achteraf op basis van een factuur.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 18:12]

Voor € 400 rijd je niet dagelijks met de auto Maastricht - Eindhoven retour. Is toch zo'n 4.000 km. Met alleen brandstof lukt dat misschien, maar dan mis je een hoop "verborgen" kosten.
Die overvolle treinen komen bijna uitsluitend voor in de spits. Dat zijn mensen die van en naar hun werk reizen. En die kosten krijg je vergoedt. Dan maakt de prijs van een kaartje / abbonnement niets uit...
Een hoop werknemers krijgen hun reiskosten vergoed, maar een hoop ook niet.
Als je niets krijgt vergoed kun je een groot deel van de kosten van je belasting aftrekken. http://www.belastingdiens...isaftrek_openbaar_vervoer
Een groot deel van de kosten? Zo hoog is die aftrek niet (de genoemde bedragen zijn per jaar).
En de aftrek gaat van je bruto inkomsten af, waardoor je netto maar 52% of 52% van terug ziet. Het gaat natuurlijk al snel om een paar honderd euro voordeel, maar het is zeker geen groot deel van je reiskosten.

De comment waar ik op reageerde stelde min of meer dat het voor reizigers in de spits niet uitmaakt hoeveel een kaartje voor een overvolle trein kost, omdat ze dat kaartje toch vergoed krijgen. Dat klopt voor een groot deel van de reizigers niet. Diegenen die geen reiskostenvergoeding krijgen reizen hooguit met korting.
Als je 50-60KM reist kun je 1772 per jaar aftrekken. Je kunt er voor kiezen dit maandelijks te laten storten als 'voorschot' van €142 netto per maand. Als je dan vervolgens een trajectkaart neemt betaal je met een beetje pech nog enkele tientjes per maand van je eigen geld. In ieder geval stukken beter dan de volle pond betalen.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 18:12]

Ik kom op andere bedragen.
€ 1.772 per jaar is € 147 per maand belastingaftrek. Bij een modaal inkomen levert je dit netto € 62 voordeel op:

(€ 1.772 / 12) * 42% = € 62.

Maar om een voorbeeld te nemen. Traject Amsterdam - Amersfoort:
Afstand: 40 km
Kosten abonnement: € 2616 per jaar
Belastingaftrek (40-50 km): € 1.597 x 42% = € 670.
Het verschil van € 1.946 per jaar of € 162 per maand is toch echt iets meer dan een paar tientjes.
Die overvolle treinen zijn er (vrijwel) alleen in de spits. Overigens is een groot deel van de reizigers student waarvan de kosten van het vervoersbewijs in de prestatiebeurs verwerktzitten. Een andere grote groep zijn zakelijke reizigers die via hun werkgever een abonnement hebben.

Voltarief is voor veel mensen te duur (lees: auto goedkoper op zelfde traject). Overigens is er een tekort aan treinen, dat verklaart de drukte wat mij betreft beter dan de 'lage tarieven'.
Er zijn veel klachten over overvolle treinen, blijkbaar is het voor veel mensen niet te duur.
Da's wel heel makkelijk, het zou net zo goed kunnen zijn dat er te weinig treinen worden ingezet voor de hoeveelheid mensen, dat kan gelden voor 200 mensen maar ook voor 20000 mensen.
Toch is het niet onlogisch. Als er klachten zijn over overvulde treinen dan zit de trein gewoon vol. Als de trein vol zit is er veel vraag naar treinvervoer. Als er veel vraag is naar treinvervoer is het blijkbaar een financieel aantrekkelijk alternatief voor voldoende mensen om die treinen te vullen en dus niet te duur.
En natuurlijk is het zo dat de treinen veel door studenten gebruikt worden, mensen dit van hun reiskostenvergoeding betalen en dat de NS nu een beetje krap zit in de treinstellen. Maar dat zijn geen aanwijzingen dat de trein duur is.
Het zijn de enige treinen. Als je geen auto hebt en het een lange afstand is heb je vaak geen keus. Bus duurt vaak te lang.

Ik ben zelf echt geen fan van de NS, maar ze zijn de enigste. Keus hebben we niet. Desondanks blijft het inderdaad leuk om met zo'n dagkaartje te gaan.
Ik woon nu tien jaar in het Verenigd Koninkrijk en elke keer als ik weer in NL ben verbaas ik me over hoe goedkoop de NS wel niet is of dat een kaartje net zo duur is op de dag van vertrek als drie maanden van tevoren.

Ter voorbeeld, als ik nu te horen krijg dat ik over twee uur de trein van Londen naar Manchester moet hebben dan kost die treinreis van twee uur me ruim 80 pond (ruim €100) voor een enkele reis. Ter vergelijking, een enkele reis Amsterdam naar Groningen (ongeveer dezelfde reistijd) kost je bij de NS €25.
UK is gewoon het duurste van Europa qua openbaar vervoer, maar dat gegeven maakt de NS nog niet goedkoop!

Openbaar vervoer moet gewoon gratis zijn, we kunnen niet aan de ene kant zeggen auto's terugdringen en aan de andere kant het openbaar vervoer duurder maken. Dat gebeurt wel en die ontzettend hypocriete politiek moet maar eens stoppen.

Daarbij moet er voor werkgevers veel meer stimulans zijn om mensen thuis te laten werken. Nu is de keuze vaak makkelijk voor ene werkgever, omdat het bijna niks kost om een werknemer op de werkvloer te krijgen (veel belastingaftrekbare posten etc). Het moet vanuit de politiek gestimuleerd worden om mensen vrij te laten bewegen, maar enkel indien echt nodig, in plaats van steeds voor elke handeling een nieuwe mobiliteitsbeweging maken. Alleen met deze insteek kunnen wij Nederland ene stuk autovrijer en daarmee schoner maken.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 22 juli 2024 18:12]

Ik ben het met je eens dat het OV in Nederland duur is, in de zin dat het geen duurzaam alternatief is voor de auto op deze manier. Maar het openbaar vervoer gratis maken is natuurlijk klinkklare onzin. Laat de mensen die van A naar B willen reizen daar maar gewoon voor betalen!

De NS (en ProRail etc.) maken gewoon kosten, en die kosten moeten tenminste gedekt zijn. Gratis OV betekent dat dat geld ergens anders vandaan moet komen (lees: onze overheid, want iets anders is er niet), wat uiteindelijk resulteert in hogere belastingen voor iedereen. Krijgen we daar weer discussie over met zijn allen ("echt onzin dat ik belasting moet betalen!"), nog los van het feit dat dan mensen, die niet (veel) reizen met het OV dan moeten gaan betalen voor mensen die dat wel doen.
Wellicht heb ik het wat verkeerd verwoord, maar het openbaar moet "gratis". Ik ben een voorstander van de gemaakte kosten in de belasting verwerken. Ik kan ook geen enkele reden verzinnen waarom we dat niet zouden doen, het is toch in ieder belang dat we in een schone lucht leven? Dus ik denk dat je het niet alleen moet zien als "Ik betaal voor iets wat ik niet gebruik!", maar het maatschappelijk belang hiervan. Jij bent toch niet gebaat om in een roetlucht te leven? En je nageslacht toch ook niet? Het is wat dat betreft niet anders dan andere belastingen, waar je waarschijnlijk ook geen gebruik van maakt, maar toch voor moet betalen in het maatschappelijk belang.

Daarbij ben ik ervan overtuigd indien openbaar vervoer gratis wordt, dat het de economie juist zal stimuleren, in plaats van verzwakken. Ik heb hier geen studie op los gelaten, maar kan mij inbeelden dat tourisme en dagjesmensen een flinke boost kunnen maken. Om vervolgens de treinen niet overvol te laten lopen (wat gebeurt als er niks gedaan wordt) moet de werkgever belast worden voor het steeds laten opdraven van mensen. Uiteraard zijn er wat beroepen waarbij het expliciet nodig te zijn op locatie, maar bij veel beroepen kan dit zeker geminimaliseerd worden (bijvoorbeeld callcenter werk, er is geen reden om 5 dagen per week op een kantoor te zijn, dit kan makkelijk naar 1x per week om toch nog de nodige vergaderingen te doen). Dus stimulatie voor gebruik van het openbaar vervoer en het ontmoedigen van niet nuttige mobiliteitsbewegingen.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 22 juli 2024 18:12]

Er zijn ook mensen die vanuit duurzaamheidsoverwegingen, of gewoon omdat ze de middelen niet hebben, niet met auto én OV reizen. Waarom zou je die mensen gaan opschepen met extra kosten via de belastingen?

De vervuiler moet betalen, waarom zou je dat rucksichtlos willen uitsmeren over iedereen? Dat stimuleert individuen toch niet om dan een extra inspanning te leveren?
Ik ben zelf ook zo een duurzaamheids persoon en pak persoonlijk meestal de fiets (woon in Utrecht), maar ik kan mij voorstellen dat in sommige gemeentes dit niet altijd een mogelijkheid is. Bijvoorbeeld gemeentes die minder fiets vriendelijk zijn, of de afstanden gewoon langer zijn dan prettig is om structureel met de fiets af te leggen.

Hoewel je je inderdaad afvraagt waarom je voor iets betaald, waar je niet direct gebruik van maakt, denk ik ook dat er voor de duurzame mensen veel te halen valt. Zo zijn in Utrecht vanaf begin 2017 bijna alle bussen elektrisch en stil, dit is niet alleen fijn voor de mensen maar ook voor de natuur die hier aanwezig is. Zoals ook al in mijn eerdere reactie, ik denk dat het hier echt om maatschappelijk belang gaat. Als de auto's met de helft kan afnemen, door het openbaar vervoer gratis te maken en meer te promoten (en daarnaast de niet nuttige mobiliteitsbewegingen te ontmoedigen) dan wil ik daar best aan mee betalen. Het is toch in essentieel belang voor de leefbaarheid van Nederland om de luchtvervuiling terug te dringen?

Ik denk dat de mensen die voor duurzaamheid staan dit ook wel in zien. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen invulling voor dingen, maar ik denk dat het er een stuk beter op wordt dan de methode die wij nu toepassen. En daar gaat het toch (hopelijk) om bij de belasting? Wat is voor de maatschappij het beste? Ik betaal namelijk aan heel veel dingen belasting, waar ik never nooit gebruik van maak, maar indien het in het maatschappelijk belang is, wat ook een impact op mijn leven heeft of kan hebben is dat prima.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 22 juli 2024 18:12]

Beetje onzin lijkt me. We betalen met zijn allen ook voor bibliotheken, sportfaciliteiten enz enz.

Als ik daar nooit kom betekent dat dan ook dat ik daar niet voor wil betalen?

Van betaalde belastingen worden nou eenmaal dat soort voorzieningen betaald, dat hebben we zo met zijn allen afgesproken.

Als openbaar vervoer gratis zou zijn, zou het file probleem in een keer opgelost zijn? Denk het niet... Voor 9/10 mensen is het ov gewoon geen optie, mits je maar van 1 vervoermiddel en 1 traject gebruik hoeft te maken van deur tot deur.

Voor alle andere gebruikers is het a. niet voordeliger, b. niet sneller, C. niet comfortabeler, of een combinatie van deze drie.
Nou, dan moeten we ook biobrandstoffen maar "gratis" maken, wind- en zonne-energie, biologische voeding en sporten (lidmaatschappen, kleding en accessoires), etc... :+

Sinds wanneer zijn sportfaciliteiten gratis trouwens? Volgens mij betaal ik nog steeds (flink) contributie en mag ik alle toebehoren zelf aanschaffen.

We kunnen alles wel uit de belastingen gaan betalen, maar dat gaat hem niet worden natuurlijk...

Edit: voorbeelden in reactie wat duurzamer gemaakt }>

[Reactie gewijzigd door DFKT op 22 juli 2024 18:12]

Is het niet duur omdat er weinig concurrentie is? Ik kan zo snel geen bron vinden, maar volgens mij mag een busbedrijf niet zomaar een traject aanbieden waarop de NS al met intercity's rijdt.
Hier ben ik het (deels) mee eens. De huidige trend slaat nergens op. Meer mensen moeten met het OV gaan, minder mensen moeten met de auto.
Tegelijkertijd wil de NS gewoon letterlijk minder klanten, zeggen ze rechtuit dat je geen recht hebt op een zitplaats en zeggen ze ook dat ze het niet gaan verbeteren (tenminste op korte termijn).
Het is ook gewoon lastig om ergens te komen als het niet op het zelfde traject ligt. Dan moet je overstappen, heb je dikke kans dat jou trein te laat is en de aansluiting gewoon weg rijd. Neem je de bus, dan zit je met het zelfde probleem.
De NS roept wel dat je op tijd moet vertrekken, maar het OV zelf is bij mij doorgaans de oorzaak dat ik te laat ben.

Dan heb je ook nog eens dat het vrijwel altijd goedkoper is om met de auto te gaan als je met meer dan een persoon bent. De kosten van het OV zijn gewoon erg duur. Ik ben dagelijks 2x 1,28 euro kwijt aan de bus die letterlijk naar de volgende halte rijd (5 min, als hij op tijd is).
Dan heb ik een treinabonnement van meer dan 300 euro per maand zo dat ik tweede klasse kan reizen, garandeert je helemaal niets. Trein te laat? Jammer dan. Trein mer dan 10 minuten te laat? Neem de volgende maar want deze komt niet meer.

Nee, ik vind niet dat men hard werkt aan het promoten van OV. De enige reden dat ik met de trein ga is dat ik de tijd nuttiger kan besteden dan in de auto, en het vrijwel even snel is (als de trein op tijd is).

Het hoeft niet gratis te zijn, maar wel flink goedkoper. En ja thuis werken moet ook worden gestimuleerd, maar daar willen veel werkgevers niet aan. Die zien liever dat je 2 uur onder weg bent en de hele dag achter je PC zit. Het helpt ook niet als je thuis een betere werkplek hebt dan op kantoor, jeej weer naar kantoor met slecht materieel.
Ik ben dagelijks 2x 1,28 euro kwijt aan de bus die letterlijk naar de volgende halte rijd (5 min, als hij op tijd is).
Hoe lang moet je over die afstand lopen? 10 á 15 minuten? Die € 1,28 moet je niet als reiskosten zien, maar als boete omdat je te lui bent om te lopen.
Het is 35 minuten lopen, gezien de weg een groot deel buiten de bebouwde kom ligt. En ik zou het normaal fietsen, maar dat is erg lastig als je niet vast op een plek zit voor langere tijd. Dus ik fiets naar het station, pak de trein, nog een trein en dan de bus. En dan ben ik om 6:45 thuis vertrokken om rond net voor 10 uur binnen te lopen (want die bushalte ligt natuurlijk ook niet naast de deur, en nee het is 40 minuten lopen vanaf het werk niet minder).
Tja, en daar tegenover staat mijn ervaring in Zweden. Een OV-kaart voor heel Stockholms Lan (een gebied van ruim tweehonderd kilometer doorsnee) kost ongeveer zeventig euro per maand. En daarmee mag je onbeperkt reizen. Met elk vervoersmiddel. Op elk moment.

Ik kan nu in de bus stappen, naar een metro-station gaan, de metro nemen voor een uur, overstappen op de trein, nog een uur met de trein reizen, en helemaal niks extra betalen. En als ik geen abonnement had zou die reis me minder dan tien euro kosten.

Natuurlijk, Nederland is iets groter (al is het niet veel), maar wat een verademing zou het zijn om voor een dergelijk bedrag onbeperkt te reizen in drie, vier provincies. Ter vergelijking, een studenten OV-kaart kostte in mijn tijd al twee keer zoveel, en daarmee mag je hooguit vijf dagen per week reizen.
Is de reistijd tussen Manchester en Londen per trein niet juist de reden dat het duurder is?
Ja de reistijd tussen a'dam en Groningen is hetzelfde maar de afstand is slechts de helft!

Vergelijken we met de Auto doe je er tussen Londen en Manchester 3.5-4 uur over, waarbij de trein dus 50 tot 100% sneller is. In Nederland duurt een treinreis(2h) tussen Amsterdam en Groningen echter gewoon 15 minuten langer dan met de auto...

Dit zegt mij de dat de spoor infrastructuur in VK wel iets beter op orde is en er kennelijk (veel) sneller gereden kan worden, waardoor de onkosten voor de spoorwegmaatschappij gewoon hoger liggen. Hierdoor is het eigenlijk niet te vergelijken, de Thalys(en zelfs die is langzamer per KM dan de lijn londen Manchester!!) is ook dermate veel sneller dan een auto maar kost je zeker last-minute ook een vergelijkbaar bedrag als jij nu noemt.

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 18:12]

Dat betekend toch nog niet dat de Nederlandse OV goedkoop is? Eerder dat de OV in Verenigd Koninkrijk overdreven duur is.

Ik ga in ieder geval niet meer met het OV totdat ze de overvolle treinen hebben opgelost . Moest voor mijn afstudeerstage dagelijks met de trein van Den Haag naar Amsterdam reizen en dat was iedere dag weer feest.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 18:12]

Dat zegt meer over het OV in het Verenigd Koninkrijk dan over het OV hier. Naar wat ik ervan gehoord heb, is daar bij treinen vaak sprake van een vliegtuig-achtige prijsstructuur? Voor dagelijks gebruik is zoiets eigenlijk ongeschikt, omdat de prijzen er nogal onberekenbaar (en deels belachelijk hoog) van worden en je je ook moet vastleggen op een bepaalde trein. Doe mij maar een vaste kilometerprijs zonder treinbinding, eventueel aangevuld met nog wat kortingsformules en acties.
Ik vindt het juist een erg goede update, alleen jammer dat er geen creditcard ondersteuning in zit. Dat zou de app compleet maken voor toeristen (app is al beschikbaar in het Engels).
En retourtjes terug brengen ;)
Mee eens, had op zn minst wel korting verwacht voor trouwe klanten, die minimaal 1 keer per week gebruik van OV over lange afstanden maar helaas stelt de NS mij weer teleur.
Wat je aan een auto betaalt kan je zo een algeheel abonnement bij de NS halen. En je moet wel heel veel reizen wil je dat er uit halen.
Als je de kaartjes te duur vindt, dan moet je niet met de trein reizen. Koop een auto of een fiets.
Juist....
Ik vind de kaartjes gewoon veelste duur. En ik heb een fiets, auto ben ik nog niet oud genoeg voor. So... What's your point? Ik zou het OV gewoon graag wat goedkoper zien.
Behalve dat dat wel gebeurt. Als dingen duur gevonden worden zal je er vast wel iets van horen.
Ik (en iedereen) mag hier zijn mening plaatsten, ook als dat over de prijs gaat.
Ik vind het een rare reactie. Ik moet maar solliciteren bij de NS omdat ik het niet met de prijzen eens ben? Lichtelijk kinderachtig dit helaas.

En wat maakt mijn moderatie uit? Ik heb MN zegje kunnen doen, en daar is een goede en lange discussie uit voortgekomen.

En hier houd ik het bij. Goedendag
Op zich mooi dat het kan, al zie ik mezelf dit niet heel snel gebruiken. Mijn OV-chipkaart pak ik makkelijker dan mijn mobiel en als je wilt kun je daar automatisch saldo op bijladen... Aan de andere kant, mocht je ooit je portemonee vergeten zijn maar wel je mobiel bij je hebben, dan heb je ineens toch nog een mogelijkheid een kaartje te kopen :P

Ik zie wel de nodige problemen aankomen van mensen die kaartjes hebben gekocht en waarvan vervolgens de batterij van hun smartphone leeg is... Weer een excuus erbij om tegenover de conducteur te gebruiken.
Die OV-chipkaart is ook handiger als je er bijvoorbeeld een voordeeluren-abonnenment op heb staan. Ik kan via de app niet met dal-korting bestellen. Daarbij ben ik het met je eens dat ik ook sneller met mijn ov-chipkaart werk dan met mijn mobiel.
Maar wel een gevalletje van jammer - geen stroom in je telefoon = geen geldig vervoersbewijs kunnen tonen aan de conducteur.

Die geeft je een boete, die ga je aanvechten als je weer stroom hebt in je telefoon, geen probleem. Nieuwe treinen krijgen ook oplaadpunten voor telefoons enzo had ik gehoord.
Dat is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je accu niet leeg is.
Misschien dat je een conducteur treft die je mee neemt naar de 1e klasse waar stopcontacten zijn en heel misschien heeft hij een powerbank op zak voor dit soort smoesjes :P .
Oke, je kan een kaartje kopen online en de QR code scannen bij een OV-chipkaart poortje. In het noorden zijn niet eens poortjes, alleen palen. Hoe wordt dit opgelost dan?
Dan scant de conducteur de code alleen, dat is voldoende. Bij poortjes dient het scannen van de QR code eigenlijk alleen als entree.
Der staat scannen bij een ov-chipkaartpoortje. Maar die voor qr-codes is toch een aparte scanner?
Dat is idd een aparte scanner, maar die is ingebouwd bij de brede poort voor wandelwagens, rolstoelen en fietsen.
Kom eigenlijk alleen bij stations zonder poortjes. dus dan kan die toch niet gescanned geworden?
Zo'n scanner bij een poortje ziet er zo uit. Het is een glasplaat, en onderaan zit een scanner. Je moet de barcode richting de scanner houden. De ring er omheen is een nfc-reader, zodat je ook gewoon je OV-chipkaart er tegenaan kan houden.
Het heeft even geduurd! Op de NS internationaal app kon je al langer treinkaarten bestellen. Ik had van het weekend kaartjes voor in België gekocht. Alles werkte prima, echter is mijn code nooit gescand. De lezer van de QR code van de eerste connecteur was leeg. De volgende twee connecteurs keken er alleen naar en vonden het wel prima. Hopelijk scannen ze de codes in Nederland wel.
Heb een reisje naar Duitsland geboekt, ging voorheen 1x per 2 weken heen en weer naar mijn vriendin. Altijd dat uitprinten en gedoe met online de route plannen op een site die amper te gebruiken was op mobiel...

Die app is echt een gigantische verbetering dus ik hoop dat het doorspeeld naar deze app.
Daar heb je toch geen specifieke app voor nodig ?
Zo'n e-ticket maak je een PDF van ipv af te drukken en lees je op je telefoon met een PDF reader, dus dat is de enige app die je nodig hebt en zit er meestal al in.
Voorheen was het niet toegestaan om je telefoon te gebruiken voor de tickets, je moest ze echt uitprinten, stond overal vermeld. Ik gok dat dit het geval was omdat de scanners het niet konden lezen.
Of juist niet, gewoon je oude kaartje weer hergebruiken... lol
Staan die niet op datum :?
Geen Winphone app :(
Denk je echt dat de NS geld gaat steken in technologie die door minder dan 3% wordt gebruikt en waar waarschijnlijk binnenkort de stekker uit wordt getrokken?
Volgens die logica, 3% minder winst voor een FTE voor een week op die app te porten, geen probleem voor de NS.

Bizar dat sommigen op zo'n manier redeneren ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.