NS Reisplanner-app voegt ondersteuning voor tram en bus toe

NS heeft ondersteuning voor het plannen van reizen via tram, bus, auto en te voet toegevoegd aan zijn Reisplanner-app voor iOS en Android. Gebruikers kunnen de route plannen door een adres of postcode in te voeren.

Tot voor kort was het alleen mogelijk om reizen te plannen per trein, maar nog niet met andere middelen van openbaar vervoer. Dat kan nu dus wel na de updates van de app voor Android en iOS. NS Reisplanner Xtra, zoals de app officieel heet, is aanbeland bij versie 4.0.

Naast het plannen van reizen via tram en bus kunnen gebruikers volgens de changelog ook de actuele positie van treinen zien met Treinradar. Met de stap gaat de NS nadrukkelijk de concurrentie aan met 9292, die tot enige tijd geleden de enige app was die reizen kon plannen via alle vormen van openbaar vervoer. Daarnaast heeft Google Maps onlangs ook ondersteuning voor live ov-info ingevoegd. Sinds vorige week werkt de buitenlandse ov-app Citymapper ook in de Randstad.

NS Reisplanner (juli 2015)

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

06-07-2015 • 11:47

73

Reacties (73)

73
71
59
4
0
0
Wijzig sortering
Die ondersteuning zat er al in, wel fijn dat er nu actuele info getoond wordt. Toch vind ik Google Maps beter voor het plannen van reizen, sinds deze ondersteuning heeft voor het OV van Nederland.

De treinradar klinkt erg leuk, is deze data ook in de API van NS beschikbaar nu?

Edit: zoeken op treinstelnummer is nu mogelijk, jammer dat je het andersom niet kunt zien (uit welke treinstellen een trein bestaat).

[Reactie gewijzigd door DiedB op 23 juli 2024 05:39]

De NS heeft een API beschikbaar met o.a. de actuale vertrektijden, een deel ervan is gedocumenteerd http://www.ns.nl/api/api. Bijvoorbeeld http://kubus.mailspool.nl/spoorkaart/ is hierop gebaseerd.
Note: Deze is dus niet live, maar gebaseerd op de vertrektijden. Volgens mij is de treinradar van de NS zelf wel live.
Deze was dacht ik in elk geval wel live: http://ovzoeker.nl
Die gebruikt wel heel oude kaarten!
Er staat heel veel straten in mijn omgeving gewoon niet op.
Jammer!
Die gebruikt gewoon Google Maps dacht ik.
Dat is inderdaad gewoon Google Maps
Deze is wel live: https://ovaub.nl/

Tevens zie je over hoeveel minuten je bus, tram, etc bij de halte is. Daarna kun je in je voertuig zien over hoeveel minuten je bij een halte bent.

http://blog.duinmayer.nl/...zigers-van-bus-tram-metro
Als 'live zijn' betekent dat het is gebaseerd op real-time GPS data, is de spoorkaart op kubus.mailspool.nl is inderdaad niet live. Ik heb echter wel al meerdere malen meegemaakt dat die website een vertraging eerder doorgeeft dan de borden op de stations en in de treinen van de NS zelf! Volgens mij synchroniseren die systemen dat soort informatie eens per minuut met de backend van de NS, precies wat die website ook doet. Als de website eerder synchroniseert dan het schermpje in je trein ben je dus eerder op de hoogte van de actuele verwachte aankomsttijd. Dus niet live, maar zeker wel de 'next best thing'.

Ik zie hier ook mensen ovzoeker.nl en ovaub.nl aanhalen als alternatieven die wel 'live' (als in, op GPS-data gebaseerd) zijn. Ik kan daar alleen nergens bewijs voor vinden, zelfs niet op de websites zelf. Zou wel tof zijn als het echt zo is. Met name ovzoeker.nl kan mij dan wel bekoren als alternatief voor kubus.mailspool.nl.
Je kunt nu dus voortaan de reisplanner app gebruiken. Die is wel echt live.
Tja, die is zo ongelooflijk niet-live op mijn Windows-telefoon :X Al hoeft die er van mij ook niet te komen. Voor het plannen van reizen werkt 9292 super en ik heb kubus.mailspool.nl als tile op mijn Startscherm gezet voor het net-niet-live tracken van treinen en het opzoeken van dienstregelingen. Die website heeft een uitstekend goed gelukt responsive design dus een app heb ik wat dat betreft ook niet echt nodig.

Eigenlijk is een app voor dit soort zaken gewoon overkill, 9292 en de NS reisplanner app ook. Maak gewoon een goede responsive website en dan hoef je je nooit meer druk te maken over het ondersteunen van welk platform dan ook. Wat dat betreft vind ik dat Tweakers een prima voorbeeld kan zijn voor de rest: één site (dus geen "mobiel.ns.nl" wat gewoon meer dan 2x zo lang typen is als je normale website!!) die het goed doet op álles.

En dus niet zoals de NS en nog een paar bedrijven hebben gedaan: een app die op het ene platform de ene functie niet ondersteunt en op het andere platform de andere functie, op een bepaald platform alleen vanaf versie zoveel functioneert terwijl fabrikanten vaak geen updates meer leveren, een app die niet beschikbaar is op welk ander platform dan ook en bovendien op die apparaten waar het dan per ongelijk wel op werkt ook nog eens toegang vereist tot de minst relevante persoonlijke informatie die je kunt bedenken.

Een app heb je nodig als je voor de essentiële functionaliteit toegang moet hebben tot de op het apparaat opgeslagen informatie. Voor al het andere is een responsive website gewoon domweg een betere keuze omdat dat voor iedereen werkt. Android, IOS, Windows Mobile, Windows Phone, Windows op de PC/laptop, OSX, Firefox OS, Symbian, Ubuntu, elke random andere Linux-distro, Chrome OS, de webbrowser van je Smart TV, enzovoort enzovoort enzovoort. Tweakers.net werkt op ál die apparaten. De nieuwe functie van de NS-reisplanner app? Werkt alleen op een select aantal versies van Android.
Correct, die kubus.mailspool.nl is inderdaad gebaseerd op de vertrektijden. De railradar is geheel live. Je kan zelfs de actuele snelheid van de trein opvragen via de GPS apparatuur (klik op een trein in het reisadvies en klik op het kaarticoontje).
Ik weet dat deze data in een API staat, maar wel in een niet-gedocumenteerde API. Ik heb er zelf al eens mee getest.

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 23 juli 2024 05:39]

Hier ben ik blij mee. 9292 geeft mij regelmatig allerlei routes met de bus waar trein veel handiger zou zijn! Dat 9292 van Connexxion is zal daar wel mee te maken hebben.
Heb je een bron die stelt dat 9292ov van Connexxion is? Zo ver als ik weet is 9292.nl in handen van de REISinformatiegroep. Een samenwerkingsverband van alle Nederlandse OV bedrijven.
9292 is geen samenwerkingsverband, het is een B.V. eigendo van NS (42%) Connexion(33%), de overige 26% is van verband stadsvervoerders (HTM, RET, GVB Amsterdam). Arriva, Syntus, EBS en Veolia zijn dus geen eigenaar en voor hun is 9292 de leverancier vanuit verplichting concessie cq dat 9292 een monopolist is en er (toendertijd) geen andere aanbieder was. Samen steken de vervoerders op rato omzet 5.5 miljoen euro per jaar in 9292|REISinformatiegroep, verder komt een beperkte omzet uit de advertenties en "zakelijke" diensten.

NS gaat dus ook niet echt concurreren met 9292, NS gebruikt helaas ook de 9292 API voor deze feature. NS steekt wel continu geld steekt in verbetering UX/UI op mobiele gebied waar 9292 nauwelijks innoveert.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 18507 op 23 juli 2024 05:39]

Ja en als het nou andersom beter is? Er zou gewoon een app moeten komen die niks voortrekt. Nu moet je eigenlijk 2 apps draaien om te kijken wat de beste optie is.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 05:39]

Je kunt in 9292 (in ieder geval de web- en Windowsversies) aankruisen dat je niet met de bus wilt. Betekent helaas wel dat je soms je reis in 2 stukken moet plannen als je voor één gedeelte wel een bus nodig hebt.
Eindelijk. Ik heb regelmatig meegemaakt (regio Den Haag, Delft, Rotterdam) dat de treinen uitvallen, maar dat NS aangeeft bussen in te zetten, terwijl het veel sneller en makkelijker is om met een tram of bus van een andere vervoerder te reizen. Samenwerking zou onderling veel beter kunnen, hoopte al dat dit sneller zou gebeuren nu NS een belang in de HTM heeft.
De NS geeft ook vaak expres niet aan dat je ook met tram of metro kunt reizen, omdat men dan massaal de NS-bussen zou kunnen laten staan terwijl de capaciteit van de andere vervoerders tekortschiet. Zo was tijdens de aanleg van de treintunnel in Delft een aantal keer meerdere dagen geen doorgaand treinverkeer mogelijk tussen Rotterdam en Den Haag. Reizigers die tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal reisden werden geadviseerd via Gouda te reizen en reizigers die tussen Rotterdam Centraal en Den Haag HS of verder reisden werden geadviseerd gebruik te maken van de NS snelbus tussen Schiedam Centrum (nog gewoon volgens normale dienstregeling verbonden met Rotterdam) en Den Haag HS. Wat je dus kreeg was dat reizigers op dit drukke traject in vier groepen werden gesplitst:

*Reizigers van/naar Delft kwamen in de NS stopbussen naar Delft terecht.
*Reizigers tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal kwamen in de treinen van/naar Gouda terecht.
*Reizigers tussen Den Haag HS en Rotterdam Centraal kwamen in de NS snelbussen terecht.
*Reizigers die hun reis plannen op 9292 komen in Metrolijn E tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Laan v NOI/Den Haag Centraal terecht.

Metrolijn E was voor iedereen die niet naar Delft wilde de snelste optie. Maar als je dat aan iedereen adviseert veroorzaak je een enorme chaos.
Ik zeg ook niet dat het altijd werkt, maar als er incidenteel een storing is, kan je ook best aangeven dat er mensen met een andere vervoerder meekunnen. Als je bij een storing ziet hoeveel mensen er op de NS bussen staan te wachten, is dat juist heel goed te spreiden door deels NS bussen en deels een andere vervoerder te gebruiken.

Hopelijk zijn de twee andere sporen bij Delft ook snel klaar en wordt er tussen Delft en Rotterdam nog een lijn neergelegd :P Zo worden de storingen tussen Den Haag en Rotterdam verleden tijd:)
Wat ik ervan had begrepen is het geld voor Delft nu op en wordt de andere tunnel leeg opgeleverd. Al hoop ik dat ik er wat dat betreft naast zit hoor, want de bedoeling van die hele ondertunneling was natuurlijk het oplossen van de flessenhals maar die is nu juist nog erger geworden doordat er tussen Rijswijk en Schiedam nu over de volledige lengte nog maar twee sporen over zijn. Als daar wat gebeurt is het gelijk goed raak.
Dan moet de HTM in dat geval natuurlijk wel genoeg chauffeurs en bussen op die locatie hebben. Ik denk dat het gebrek in samenwerking niet alleen komt door de communicatie, maar ook door logistieke problemen. Bij uitval van een traject vervoer je niet eventjes een paar honderd mensen met dezelfde buslijn..

De Treinradar lijkt me echt handig en ook een fijn gevoel te geven in de trein. Ik zal de app in ieder geval gaan testen :)
Mee eens, maar buiten de spits moet het geen probleem zijn. De trams/bussen zitten alles behalve vol...
Daarnaast heeft Google Maps onlangs ook ondersteuning voor live ov-info ingevoegd. Sinds vorige week werkt de buitenlandse ov-app Citymapper ook in de Randstad.
HERE Transit kon dit ook, vrij lang al. Bovendien geeft HERE vaak ook wat "creatievere" reismogelijkheden die weliswaar langer duren of waarbij de loopafstand naar de halte groter is, maar uiteindelijk wel sneller zijn.
Is die app ook voor iOS? Want zie niks staan voor live ov informatie
Anoniem: 126717 @alwaysleft6 juli 2015 12:16
Voor zover ik weet is alleen Here maps verkrijgbaar voor een ander OS dan Windows Phone, namelijk voor Android. De andere Here apps nog helemaal niet.

Het is wel een welkome aanvulling, jammer dat deze update pas vandaag uitkomt. Ik had het afgelopen zaterdag goed kunnen gebruiken.
Nokia Here voor iOS doet Here Drive maar ook Here Transit.
En met de update van afgelopen week lijkt het er op dat de rondweg bij Leeuwarden nu ook (eindelijk) is bijgewerkt.
Hele fijne App. Ik gebruik deze al jaren naar volle tevredenheid!
Google Maps. Is accuraat, en combineerd alle combinaties. En het scheelt je weer een app extra.

Iemand al eens naar de rechten van NS Reisplanner gekeken? Dat liegt er niet om. En niet noodzakelijk, ook dat nog.
Probeer anders eens een alternatieve app. Genoeg gratis apps met minder rechten: https://play.google.com/s...inen%20reisplanner&c=apps
Welke rechten vind jij niet OK dan? Ik vind het wel meevallen, en ik waardeer dat ook in de beschrijving wordt uitgelegd waarom bepaalde rechten nodig zijn (jammer dat nog steeds niet alle devs dit doen).
Hoezo? Onder ios niets vreemds, maar als je data je lief is moet je ook geen android gebruiken 👍
Geweldig, de NS applicatie is naar mijn mening de beste applicatie van een openbaar vervoerder, en heb het altijd raar gevonden dat bijvoorbeeld het GVB (trams en bussen in Amsterdam, grote partij dus) uberhaupt geen applicatie had, en die 9292ov applicatie is helemaal verschrikkelijk, dan gebruik ik nog liever de mobiele 9292ov site.

Dus ja, dit juich ik toe, goede zaak, hulde aan het applicatie team van de NS.
Echter weer goed waardeloos dat het Windows Phone platform volledig genegeerd wordt.
Stelletje mierenneukers zijn het. Gierig tot op het bot.
Het marktaandeel van Windows Phone in Europa ligt onder de 10%. Het is m.i. dan best logisch dat een appontwikkelaar ervoor kiest om de app eerst voor Android en iOS te ontwikkelen of aanpassen. Windows Phone kan daarna dan volgen.
Zou het kostbaar zijn om zo'n app te maken cq van een ander platform om te zetten. Ik begrijp dat Microsoft software heeft gemaakt om dit onder voorwaarden eenvoudiger te maken of heb ik het mis?
Vind toch dat een bedrijf zijn klantvriendelijkheid kan tonen door in één keer ook voor de derde speler op de markt i.c. uit te komen met een dergelijke applicatie.
Juist bij zo'n 'kleine groep' gebruikers heb je het dan ook echt gemaakt!
Zeker waar, de app 'trein' van medetweaker niels werkt echter ook erg goed en zal missgn binnenkort ook ander ov ondersteunen als de ns api dat toestaat.

Anders kan je altijd 9292 gebruiken
9292 en Trein zijn echte aanraders voor Windows-gebruikers! Dat de NS na het Fyra-debacle geen geld meer over heeft voor een Windows-port van hun app is treurig genoeg maar begrijpelijk. 't Is maar net waar je prioriteiten liggen he :p
Ik vind de Apps van Nokia anders erg goed! Ze vertellen mij hoe lang het lopen en waar ik moet overstappen. Ze navigeren mij zelfs al lopend naar het juiste station (bus/tram/metro en trein)
Geheel mee eens. Er zijn genoeg alternatieven om deze App van NS gewoon terzijde te leggen. Met de Here software ben ik dik tevreden.
Had je maar niet voor Windows Phone moeten kiezen.. Ik heb zelf een Windows tablet en ik heb met dat nadeel in me achterhoofd er toch voor gekozen om die te kopen. Maar dan niet achteraf gaan lopen zeiken natuurlijk..
Voor wie in Rotterdam woont of werkt, de RET app op iOS heeft live-tracking van trams, bussen en metro. Superhandig als je wil weten wanneer je moet vertrekken of je moet haasten.
Er zijn meer steden waar dit werkt. In Den Haag kan je het ook zien, via de OV Delay app bijvoorbeeld.
Of de OVinfo app voor Android.
GVB heeft al jaren een app, in de nieuwe metro's zie je ook altijd reclame hierover op de schermen. Bij de nieuwste versie zijn er ook push notificaties bij omleidingen en is best uitgebreid.
de actuele positie van treinen zien met Treinradar
Treinradar geeft niet de actuele positie van een trein, alleen diens vertrektijd bij een station.
"Nieuw! De treinradar! Zie actuele posities, inclusief snelheid, van treinen in Nederland"
Aldus de changelog op iOS. Kan alleen de functie niet vinden? Stapte net de trein in toen de update kwam dus hoopte al wat te kunnen zien.
Als je bij de planner kijkt staat er ook een map icoontje (lijkt een beetje op dit: https://cdn1.iconfinder.c...512/PixelKit_map_icon.png) Dan opent hij de treinradar.

Ziet er goed uit, erg handig om te zien of je moet rennen of niet.
Zit jij op Android? Ze hebben inmiddels de changelog van de iOS versie aangepast en de treinradar aankondiging weggehaald. Op iPad en iPhone geen nieuw icoontje te zien die daar op lijkt helaas. Dat doet vermoeden dat het nog even wachten is op die functie voor mij..
Ik zit op Android ja. Maar het is wel het wachten waard, erg fijne functie.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile 6 juli 2015 12:18
De changelog van versie 4.0:
Nieuw in versie 4.0
- Plan uw reis met het volledige openbaar vervoer, inclusief actuele tijden.
- Een fris nieuw design voor het reisadvies!
- We hebben de meldingen bij afwijkingen in het reisadvies verbeterd.
- Nieuw! De treinradar! Zie actuele posities, inclusief snelheid, van treinen in Nederland.
- Prijs voor uw reis is verbeterd. U kunt het tarief (bijvoorbeeld eerste of tweede klas) selecteren om uw eigen prijs te zien in de app.
- Plannen met extra opties aangepast.
Ben benieuwd hoe de treinradar werkt, zou deze net zo werken als de realtime locaties van de bussen in de app OVinfo (android only). Met deze app is te zien tussen welke haltes een bus zich bevind een echte locatie is dus niet te zien. Al is de afstand wel te gokken adhv. de aangegeven aankomst tijd die op de seconde af precies is.

Verder ben ik ook benieuwd of deze app ook realtime de aankomsttijden van de bussen weergeeft, wat 9292 sinds deze zomer ook doet.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 23 juli 2024 05:39]

Met de treinradar kan je echt de actuele locatie zien van de trein. In vrijwel elke trein zit een GPS, en de info daaruit is semi-live (ik dacht een verversing van elke 10 seconden) te volgen. Je krijgt dus ook de echt actuele snelheid te zien van de trein (mits natuurlijk de GPS correct werkt).
Dat klopt, ik heb enige tijd geleden per toeval de API ontdekt die de GPS-coordinaten geeft. In een proefopstelling heb ik inmiddels al iets draaien om de locatie van de trein aan te geven die zichzelf ververst.
Net de app bijgewerkt op mijn iPhone, en de treinradar lijkt nog niet beschikbaar voor iOS. Hij wordt ook niet (meer) vermeldt in de changelog op iTunes. Voorlopig dus een Android-only feature?
Tot die conclusie ben ik helaas ook gekomen. De hierboven genoemde http://ovzoeker.nl/ kende ik nog niet dus gebruik ik die wel als het nodig is. Werkt best prima op mobiel.

Had ie net van pas kunnen komen. Ik stond tijdens de update op Utrecht Centraal en de trein naar Amsterdam vertrekt om de 15 min. De vorige trein had 15-20 min vertraging dus zou het bij wijze van een fotofinish kunnen worden. Met de live informatie had ik dan mooi kunnen zien of de vertraagde trein eerder of later kwam dan de trein die wel op tijd reed om zo bij het goede spoor te staan. Ik doe alles voor een zitplek toch :Y)
eindelijk, dat was de reden waarvoor ik 9292 app gebruikte :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.