Vervoerders dubben erover om het mogelijk te maken om te reizen via de smartphone, waarbij reizigers automatisch inchecken en uitchecken via bluetooth-beacons in treinen, bussen, trams en metro's. Het systeem zou naast de huidige ov-chipkaart komen.
Het systeem heeft de naam Be In Be Out gekregen en vervoerders, verenigd in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad, zien het als een van de kansrijke methodes om in het openbaar vervoer voor reizen te betalen, naast de ov-chipkaart en betalen met de bankpas alsof dat een ov-chipkaart is. Het is wel een plan voor op de lange termijn. Binnen vijf jaar komt het er in elk geval niet.
Het systeem werkt via bluetooth low-energy, vanaf versie 4.0, op smartphones. Vermoedelijk gaan vervoerders een hogere versie van bluetooth gebruiken, omdat bluetooth 4.0 en 4.1 wellicht niet de beveiliging bieden die nodig is voor transacties. Het systeem zou in elk geval moeten werken met minstens aes-128-encryptie.
Beacons in het openbaar vervoer lokaliseren waar de reiziger instapt en uitstapt en reizigers kunnen realtime checken in een app of het systeem het juist detecteert. De vervoerders zeggen dat er ook een optie komt voor anoniem reizen, maar hoe dat eruit komt te zien, is onbekend.
Wel zijn er nog een aantal technische hobbels te nemen. Hoewel een uur reizen volgens vooronderzoek van de TU Delft aantoonde dat het systeem ongeveer 0,1 procent vergt van de smartphone-accu, is het nog onduidelijk wat er gebeurt als de accu van de smartphone tijdens de reis leeg gaat of de smartphone op een andere manier zichzelf uitschakelt, bijvoorbeeld om een systeemupdate te doen. Ook is het onduidelijk wat er dan gaat gebeuren met de nu al soms door poortjes afgesloten stations. Het systeem met bluetooth vereist geen actief inchecken, waardoor reizigers weer toegang zouden moeten hebben tot het station zonder dat er gesloten poortjes voor staan.
Naast Be In Be Out overwegen de vervoerders ook een systeem met nieuwere bankpassen, die vaak een nfc-chip aan boord hebben voor contactloos betalen. Door betalingen met de emv-chip van bankpassen mogelijk te maken, zouden reizigers ook kunnen afrekenen door de bankpas te gebruiken op dezelfde manier waarop nu een ov-chipkaart in gebruik is.
Ook dat vereist aanpassingen aan het systeem. Zo is het niet mogelijk om data te schrijven naar de chips van bankpassen, waardoor de hele verwerking van de reis in de backend moet plaatsvinden. Daardoor kunnen bijvoorbeeld conducteurs niet op de bankpas zelf controleren of een reiziger is ingecheckt, maar moet dat in het systeem zelf gecontroleerd worden.
Er loopt al een test met het afrekenen in het openbaar vervoer met de smartphone, maar dat gaat om een systeem met nfc en mobiel betalen, niet om een lokalisatiesysteem via bluetooth.