Systeem met bluetooth moet uitchecken in openbaar vervoer overbodig maken

Vervoerders dubben erover om het mogelijk te maken om te reizen via de smartphone, waarbij reizigers automatisch inchecken en uitchecken via bluetooth-beacons in treinen, bussen, trams en metro's. Het systeem zou naast de huidige ov-chipkaart komen.

Het systeem heeft de naam Be In Be Out gekregen en vervoerders, verenigd in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad, zien het als een van de kansrijke methodes om in het openbaar vervoer voor reizen te betalen, naast de ov-chipkaart en betalen met de bankpas alsof dat een ov-chipkaart is. Het is wel een plan voor op de lange termijn. Binnen vijf jaar komt het er in elk geval niet.

Het systeem werkt via bluetooth low-energy, vanaf versie 4.0, op smartphones. Vermoedelijk gaan vervoerders een hogere versie van bluetooth gebruiken, omdat bluetooth 4.0 en 4.1 wellicht niet de beveiliging bieden die nodig is voor transacties. Het systeem zou in elk geval moeten werken met minstens aes-128-encryptie.

Beacons in het openbaar vervoer lokaliseren waar de reiziger instapt en uitstapt en reizigers kunnen realtime checken in een app of het systeem het juist detecteert. De vervoerders zeggen dat er ook een optie komt voor anoniem reizen, maar hoe dat eruit komt te zien, is onbekend.

Wel zijn er nog een aantal technische hobbels te nemen. Hoewel een uur reizen volgens vooronderzoek van de TU Delft aantoonde dat het systeem ongeveer 0,1 procent vergt van de smartphone-accu, is het nog onduidelijk wat er gebeurt als de accu van de smartphone tijdens de reis leeg gaat of de smartphone op een andere manier zichzelf uitschakelt, bijvoorbeeld om een systeemupdate te doen. Ook is het onduidelijk wat er dan gaat gebeuren met de nu al soms door poortjes afgesloten stations. Het systeem met bluetooth vereist geen actief inchecken, waardoor reizigers weer toegang zouden moeten hebben tot het station zonder dat er gesloten poortjes voor staan.

Naast Be In Be Out overwegen de vervoerders ook een systeem met nieuwere bankpassen, die vaak een nfc-chip aan boord hebben voor contactloos betalen. Door betalingen met de emv-chip van bankpassen mogelijk te maken, zouden reizigers ook kunnen afrekenen door de bankpas te gebruiken op dezelfde manier waarop nu een ov-chipkaart in gebruik is.

Ook dat vereist aanpassingen aan het systeem. Zo is het niet mogelijk om data te schrijven naar de chips van bankpassen, waardoor de hele verwerking van de reis in de backend moet plaatsvinden. Daardoor kunnen bijvoorbeeld conducteurs niet op de bankpas zelf controleren of een reiziger is ingecheckt, maar moet dat in het systeem zelf gecontroleerd worden.

Er loopt al een test met het afrekenen in het openbaar vervoer met de smartphone, maar dat gaat om een systeem met nfc en mobiel betalen, niet om een lokalisatiesysteem via bluetooth.

Openbaar vervoer: Be in Be out met bluetooth 4.0 en smartphones

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

18-09-2015 • 10:20

136

Reacties (136)

136
135
119
8
0
0
Wijzig sortering
Is NFC niet een tikkeltje geschikter hiervoor? Lijkt me dat je niet moet willen dat je telefoon gaat bepalen of je ingechecked bent of niet. Wat als het beacon waar je langs loopt het net even niet deed? Wat als je bij het uitstappen het beacon hebt gemist, dan ben je maar zo vergeten uit te checken. Dan haal ik toch liever mijn telefoon langs een paaltje om te zien of het in-/uitchecken gelukt is of niet.
Zolang ze maar zorgen dat het bt signaal binnen de tram blijft. Anders betaal je straks voor elke bus die langs komt ;).

NFC was wel al die tijd de bedoeling. Ik stel me alleen hele rijen voor als iemand zijn telefoon toch niet zo vloeiend/snel loopt als die zou willen. Vooral bij het inchecken erg vervelend.
Zo wordt gecontroleerd of je werkelijk in de bus bent. Dus zou het excessief betalen vermeden kunnen worden.
De beste oplossing is er eentje zonder technologie. Er zijn plenty landen waar je al jaren al dan niet decennia lang met een equivalent van OV-chip kaarten reist zonder uit te hoeven checken. Dit was vanaf dag één de droevige achilleshiel van het Nederlandse systeem en dat zal nooit veranderen. Het enige gevolg is dat reizigers onnodig worden genaaid en geld afgetroggeld en sneller weer in de auto stappen.

Waarom kan Nederland niet wat andere ontwikkelde Westerse landen wel kunnen?
Was zeker leuk in zweden! niet hoeven uit te checken :')
Met mijn lanstrafiken kaart voor een lezertje in de trein, en geen enkele woord zweeds kunnen. Ik kijk naar apparaat en beknopte handleiding, moet ik nummer voor tariefsoort invoeren, nummer voor gebied waar je naar toe gaat, en met hoeveel personen je reist.
Doe je iets verkeerd(wat je dan zeker niet door hebt) krijg je een mooie prent van de conducteur...

Dat noem ik nou niet bepaald gebruiksvriendelijk :')
Kan nog makkelijker, in andere landen (ook Scandinavië toevallig) heb je de keus uit 1,2 of 3 zones en druk je op de bijbehorende knop, zoveel keer als er personen op die kaart moeten reizen. Kind kan de was doen want de zones zijn duidelijk zichtbaar op de halte.

Maand kaarten of dag kaarten hoef je niet in te checken en uitchecken is nooit nodig, het virtueel afstempelen is 2 uur geldig...

Het is een NFC kaart en de waarde op de kaart kan zelfs bij verlies terug gestort worden, deze kaart werkt zowel backend als frontend, d.w.z. het systeem update de backend regelmatig maar is niet fulltime "live" (om zo het zelf modificeren van de waarden op de NFC chip tegen te gaan).

Het kan zo makkelijk zijn.. ;)
Het enige wat niet gebruiksvriendelijk is dat de handleiding in het Zweeds is.
Hoe werkt dat systeem dan?
Flat-fee, ook de korte afstanden volle prijs.
nu is er ook een minimum tarief, hoe hoog dat is kan ik echter niet in 1 minuut googlen vindne.
een equivalent van OV-chip kaarten reist zonder uit te hoeven checken.
Ik was ook wel blij met het betalen van $3.50 voor een klein stukje, omdat ze niet bijhouden hoever ik reisde. En op één of andere manier kostte het toch nog meer als je een extra zone reisde, geen idee hoe je dat moeset aangeven.

Ja, top, zonder uitchecken.
NFC om in te checken, en Bluetooth om te controleren of je nog aanwezig bent.
Waarmee ik mijn Bluetooth pas inschakel als er een controleur aankomt... Of em gewoon uitschakel daarna. Of zeg dat ik echt niet wist dat mijn foon leeg was, sorry chef, maar die updates zijn vervelend...
Sja, dan check je dus niet uit, en betaal je de volle mep ;) Als jij OV graag wilt sponsoren...

Automatisch uitchecken lijkt mij een topoplossing, je checkt in met NFC, en je checkt uit met BT, scheelt je toch weer een handeling.
Of hij checkt in bij de verkeerde bus wanneer je tussen 2 bussen loopt op een busstation. Al valt dat uiteindelijk wel af te vangen.
Mee eens. Het probleem is wel dat zelfs in 2015 NFC in veel telefoons nog in de minderheid is, Bluetooth niet. Je zou dan al snel alle mensen uitsluiten met budget of oudere smartphones. Echter zijn er flink wat meer problemen bedenkbaar met Bluetooth waaronder connectiviteit, autenticatie en zelfs batterijduur.
Nfc is daar zeker geschikt voor. Alleen kun je er niet vanuit gaan dat iedereen een smartphone met nfc ondersteuning heeft. Het hoeft niet perse een telefoon te zijn. Het kan ook een nfc tag of smartcard met nfc chip. Een dergelijk systeem wat is gekoppeld aan een nationaal systeem zoals digid dat blijft lastig voor toeristen.
Het zou beter zijn als ze de (tientallen) problemen met de huidige OV passen zouden oplossen.
Het is te triest dat ze nu iets ingewikkeld proberen te bedenken met beacons en mobiele telefoons terwijl hun huidige oplossing nog steeds op diverse niveaus faalt.
Helemaal eens. Er zijn meerdere varianten die dat doen
1. Een stukje papier van 3 bij 4 cm waarop reis en betaald bedrag staan. Noemen we een 'kaartje'
2. Een stuk papier van 4 bij 10cm waarop per reis een aantal vakjes afgestempeld kunnen worden. Noemen we een 'strippenkaart'.

Beide systemen werken er goed voor de reiziger, hebben nooit storingen, geen last van in- en uitchecken. Is alleen niet zo'n handig volgmiddel voor big data applicaties, maar ja, voor een tevreden reiziger moet je wat over hebben, toch?
Imho werkt het huidige systeem prima.

Ik loop langs een paaltje op de heen en terugweg, geld wordt automatisch afgeschreven en bij een storing reis je gratis.

Werkt als een trein (pun intended)
yup heel handig
- ipv 1 handeling per retour (t kopen v.e. kaartje) moet je er nou tenminste 4 doen
- Voor iedere extra spoor vervoeder komen er 4 handeling per retour bij. Bij 3 vervoeders heb je dus 12 handelingen voor 1 retourtje.
- kom je uit t buitenland met de trein, kun je t station niet verlaten omdat je niet bent ingecheckt ....
- T overstappen naar een andere vervoeder is in de spits soms een prachtige worstelwedstrijd
- Lang niet bij ieder station staan poortjes, zodat je met je slaperige hoofd op de automatische piloot wel eens kunt twijfelen of je wel of niet bent ingechecked. ( bij sommige stations in het wilde oosten ben je soms een half uur aan t zoeken na een poortje )

T werkt idd als een vertraagde trein

[Reactie gewijzigd door vladimirN op 23 juli 2024 08:42]

yup heel handig
- ipv 1 handeling per retour (t kopen v.e. kaartje) moet je er nou tenminste 4 doen
Dus jij vind het leuker om in de rij aan te sluiten bij de kaartautomaat, er achter komen dat degene voor je geen idee heeft wat hij (m/v) aan het doen is, en de trein ondertussen gaat vertrekken? Zijn die incheckpaaltjes en poortjes toch ruim tijdsefficienter.
kaartjes zonder datum kopen op bijvoorbeeld plaats van bestemming, naar gelang meer kaartjes kopen zodat je de volgende keer niet hoeft te wachten (bijvoorbeeld 5 per week voor woon-werk verkeer)

oude situatie:
kaartje afgestempeld = gebruikt.
nieuwe situatie:
succes met zien of je wegwerp kaartje met nfc-chip is gebruikt of niet.

over tijd efficiëntie gesproken, achteraf de site doorworstelen voor woon-werkverkeer kosten declaraties te verzorgen, ook wel graag de kosten per dag en per week apart uitrekenen.
nieuwe situatie:
succes met zien of je wegwerp kaartje met nfc-chip is gebruikt of niet.
Dan ben je die dingen dus alsnog uit een kaartautomaat aan het prutsen... Nieuwe situatie is gewoon een niet-wegwerpkaart langs de chippaal halen. Reis je meer dan 8 keer in 5 jaar tijd is dat nog goedkoper ook dan wegwerpkaartjes.
Ik loop langs een paaltje op de heen en terugweg, geld wordt automatisch afgeschreven en bij een storing reis je gratis.
Niet bij een storing van de uitcheckpaaltjes.
Dan kan je mooi 10 of zelfs 20 euro dokken aan de NS ook al zat je maar op een ritje van 5 euro.
En het geld weer terug krijgen van de NS of OV chipkaart is een hel.
En er zijn trouwens ook nu nog enkele stations waar je niet eens langs een paaltje komt als via bepaalde normale routes het perron opgaat en waar dan ook geen paaltjes op het perron zelf staan. Vergeten in te checken of uit te checken als je niet lang zo'n paaltje komt is dan zo gebeurd.
Er zijn ook nog diverse tarief issues als je reist met een combo verschillende OV producten.
En alle issues van reizen met verschillende vervoerders natuurlijk zijn nog lang niet opgelost.
En het geld weer terug krijgen van de NS of OV chipkaart is een hel.
Even inloggen op Mijn NS, declareren klikken, done. Kan tot een half jaar na dato.

http://www.ns.nl/reiziger.../vergeten-checkinuit.html
Anoniem: 80466 @FvdM19 september 2015 23:53
Dat kan maar drie keer terwijl je ook daarna recht hebt op teruggave bij een storing.
En mijn ns is niet geschikt voor mensen met anonieme ov chipkaarten
Hoe lang sta jij bij een paaltje in het spits-uur als je in/uit -chekt ? Bij de trein mag je met z'n allen lekker op elkaar wachen tot je aan de beurt bent. En dan die zuchtende mensen want iedereen heeft haast, is te laat, hoorde ik nu één of twee biepjes, zucht, kreun....

Los van bovenstaande. Het beeld van die horde mensen die in de rij staan om te checken bevestigd alleen maar weer dat we kudde dieren zijn. Prachtig!

Ik rij motor btw... s'winters trein ik met het kudde volk.
Ik heb nog nooit langer dan 20 sec hoeven wachten bij een paaltje. Meestal staan er tientallen op het station, dus er is er altijd wel één vrij.

Tja, kuddevolk, dat is menselijk. (Niet dat je veel keuze hebt. Zo werkt het OV nu eenmaal in Nederland)
Ik ga s' winters ook op de motor, mij zie je niet in zo'n geel onding, dan maar een nat pak.. 8-) ik heb een goede waterdichte overal, zo over mijn pak heen 8-)

Ligt er sneeuw? dagje vrij :D gebeurt toch bijna nooit en met het huidige veranderende klimaat zal dat in de nabije toekomst ook bijna niet meer voorkomen ;(
Klinkt leuk, dat "We moeten terug naar de gulden" principe, maar ben het toch niet met je eens. Ik zelf zou helemaal para worden als ik elke keer voor zo'n kaartjes automaat moet gaan staan om een kaartje/strippenkaart te kopen. Ik check nu gewoon in, en als t me geld kost wat er niet op staat dan wordt de kaart automatisch opgeladen. Het gemak is veel hoger.
Voor mensen die veel met het OV reizen, was er zoiets als een week/maand/jaarkaart. Hoefde je niet mee in en uit te checken, paste in je portemonee, had nooit last van storingen EN hoeft niet opgeladen te worden. Voor de incidentele reiziger was er dan de optie om kaartjes te kopen. Mocht je echter niet iedere keer een kaartje willen kopen dan kon je analoog in en uitchecken met je strippenkaart. Het gemak is dus alleen maar achteruit gegaan. De prijs alleen maar omhoog. De privacy alleen maar omlaag.

[Reactie gewijzigd door GeneralX op 23 juli 2024 08:42]

Dirt soort abbonementen heb je nog steeds. Staat dan op je kaart. Als je dan niet hebt in of uitgechecked is dat ook geen probleem, en het past ook in je portemonee. Dus eigenlijk is dit systeem er gewoon nog.
Als je dan niet hebt ingecheckt krijg je gewoon een boete hoor en wordt je als zwartrijder behandeld.
Die kun je dan toch weer terugkrijgen, dacht ik?
Bovendien kon je meerdere (ongedateerde) kaartjes in één keer kopen.
Elke keer? Als je dat zo vaak doet, zou je een abonnement kunnen overwegen. Veel voordeliger. Nog makkelijker: een pasje van 54x85mm waarop staat dat je automatisch betaalt rit, elke <insert tijdsperiode> weer. Als er nu af en toe een mannetje langskomt om dat kaartje te bekijken ben je klaar, hoef je nooit in te checken, nooit uit te checken en hoef je ook niet voor de kaartautomaat te staan.

Als je het niét zo vaak doet is een kaartje zo gekocht op het station. Bij de oude automaten kon je direct de stationscode (=postcode) intypen en was je in luttele seconden klaar. Voor mensen die de code niet wisten kon je natuurlijk via het scherm of de lijst het juiste station opzoeken. Werkte perfect en snel. Maar ja, modernisering mag niet tegen gehouden worden, nietwaar? Of het beter is maakt niet uit, maar hoe meer chips, internetconnectiviteit en datakoppeling eraan zit, hoe beter. 8)7
Een abbonement is nu ook weer wat overdreven in mijn geval. Ik reis gemiddeld 1x ergens in het weekend met het openbaar vervoer. Maar uiteindelijk is die 20 euro wel op, en komt er zo automatisch weer 20 euro bij. Ik heb er geen omkijken naar en t is de goedkoopste optie, dus ik ben tevreden :).
Beide kunnen naast elkaar bestaan.

Tevens kan jou variant ook en krijg je het kaartje / strippenkaart automatisch thuisgestuurd, eventueel in digitale variant.

Qua klantvriendelijkheid is een regulier kaartje onovertroffen als baseline oplossing die voor vrijwel iedereen werkt. Daarmee is het dus een goed startpunt. Het hele OV-chipkaart gebeuren is gericht op hoog volume gebruikers voor wie de investering loont het systeem te begrijpen en de (discutabele) voordelen te genieten.
Ik zou eerder zeggen op hoog en middelhoog volume gericht. Ik reis zelf eens in de paar weken met de trein en ben erg blij met de nieuwe kaart. Ik hoof nooit meer in de rij te staan bij de kaartautomaat terwijl de trein wegrijdt. Ik hoef nooit meer mijn PIN-pas 5 keer in de automaat te steken omdat hij die moeilijk herkent. Het kost gewoon allemaal veeeeel minder tijd nu. Het enige nadeel voor mij is inderdaad als ik vergeet in of uit te checken. In het begin gebeurde me dat vaak, maar al lang niet meer.

Voor incidentele reizigers kan ik me voorstellen dat een enkel kaartje kopen gemakkelijker is dan een gewone chipkaart. Maar dat kan toch ook gewoon nog steeds, zo'n eenmalig papieren kaartje waar ook een chip op zit? Dat werkt toch ongeveer hetzelfde als het oude kaartje? Een incidentele reiziger heeft toch geen kortingskaart. Een voordeel voor incidentele reizigers is dat de rijen bij de automaten veel korter zijn nu! Er zit alleen wel een toeslag op, dat is wel vervelend voor die mensen. Het zal wel iets duurder voor de NS zijn dan de gewone chipkaart, maar dan kunnen ze ook gewoon korting geven aan de gewone chipkaart en de incidentele chipkaart op het oude tarief houden. Maar natuurlijk willen ze je weer extra geld afhandig maken...

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 08:42]

Ik ben blij dat het voor jou wel goed werkt. Voor velen werkt het echter niet, zoals ouderen die wel meer vergeten, en voor mensen die slechts incidenteel met het OV reizen. Zoals buitenlandse toeristen. Wij hebben een B&B waar we met regelmaat mensen binnenkrijgen die met de bus of trein naar Amsterdam willen. Het OV systeem met de chipkaart is al niet uit te leggen, moet daar nu ook nog bij dat ze hun Bluetooth op hun telefoon aan moeten zetten?

Technologie is prachtig, maar dit is volslagen doorgeschoten. KISS!
[...] Voor velen werkt het echter niet, zoals ouderen die wel meer vergeten, en voor mensen die slechts incidenteel met het OV reizen. [...]Technologie is prachtig, maar dit is volslagen doorgeschoten. KISS!
Inderdaad. Ik reis bijna niet met openbaar vervoer.
Het huidige systeem kost je dermate veel tijd om eerst uit te zoeken wat of een beetje privacy vriendelijke betaal- en reismethode (kaartje) is, en wat of het goedkoopste kaartje is voor die reis. Bij de verschillende kaartjes lopen de tarieven ook uiteen.
Het is gewoon niet meer te doorgronden. Ofwel, ik reis niet meer met openbaar vervoer. En als je iets vergeet, uitchecken bijvoorbeeld, Bluetooth, Wifi of NFC gebruik ik niet, kost het je nog geld ook. En het geld terugvragen is een ramp.
Het is een privacy onvriendelijk klant uitmelk systeem geworden. Ik bedank er voor.
Openbaar vervoer is voor de reguliere abonnementhouder geworden, denk ik.
-
http://www.ns.nl/reizigers/ovchipkaart
- Maar wilt u uw OV-chipkaart ook gebruiken bij NS, dan dient u deze in de meeste gevallen nog even te activeren [...]
Juist ja, niet vergeten.
- Om het u nog makkelijker te maken hebben we filmpjes gemaakt waarmee u verschillende handelingen van de NS-kaartautomaat kunt oefenen.
Is het zonder filmpje en oefenen niet meer te doen? Krijg je een certificaat "kaartje kopen"als je de handelingen met succes afrond?

Ook leuk, hoe kost het me nog meer geld, een kaartje hebben is inmiddels totale bijzaak, lees ik:
- Indien de foto op uw OV-chipkaart onvoldoende gelijkend is, dan kan de conducteur u een Uitstel van Betaling opleggen wat betekent dat u de ritprijs plus een wettelijke verhoging moet betalen.
- dan kunt u uw geld binnen 6 maanden terugvragen, maar pas 24 uur na de desbetreffende rit.
Stel je voor dat je het direct na aankomst kunt terugvragen, dan doen meer mensen dat.
- Waarom heb ik een Mijn NS account nodig en hoe maak ik dit aan?
Zonder eigen account weet de NS te weinig van u.
- Hoe kan ik een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart voor € 2 kopen?
Deze acties liepen t/m 31 augustus en zijn nu afgelopen. U kunt een OV-chipkaart kopen voor € 7,50.
Basis instaptarief kaartje: euro 7,50?
- Nee, met een Jaartrajectabonnement hoeft u niet in en uit te checken bij NS en de andere treinvervoerders.
Lekker overzichtelijk, een regel voor iedereen, niet dus.
- Hoe kan ik zonder papieren kortingskaartje meereizen met korting in de voordeeluren?
U als medereiziger zet bij de NS-kaartautomaat Samenreiskorting op uw eigen OV-chipkaart (kan op een anonieme of persoonlijke OV-chipkaart). Dit geldt voor de heenreis. Voor de terugreis dient u Samenreiskorting opnieuw op uw OV-chipkaart te laden. [...] 35 minuten na uitchecken vervalt de Samenreiskorting automatisch, tenzij u als medereiziger binnen 35 minuten weer opnieuw incheckt.
Laat maar, echt, laat maar.
- Ja, kaartjes naar België of Duitsland zijn verkrijgbaar als een eenmalige chipkaart [...] Deze kaartjes kunnen ook al voor de reisdatum aangeschaft worden in tegenstelling tot de andere eenmalige chipkaarten.
Stel je voor dat je een kaartje kunt kopen op het moment dat jouw uitkomt, zonder eigen account aan te maken.
Anoniem: 55563 @Xubby18 september 2015 18:28
Na 5,5 jaar in het buitenland te hebben gewoond werd ik dit jaar ineens met de OV chipkaart geconfronteerd. Voor mij werkt het allemaal prima. Het eenmalig activeren voor de NS liep ik inderdaad ook tegenaan maar voor de rest wijst het zichzelf wel.

Op papier lijken heel veel dagelijkse handelingen ingewikkeld. Ga maar eens uitschrijven hoe je een auto moet bedienen bijvoorbeeld. Maar in de praktijk valt het allemaal erg mee.

Mijn enige ergernis op dit moment is dat reizen met de NS en nog een willekeurige vervoerder betekent dat je twee keer het opstaptarief betaalt. Om die reden reis ik vaak onnodig een half uur langer om maar de NS te ontwijken. Dat bespaart mij enkele euro's per week. Volgens mij kan dat niet de bedoeling zijn van een nationaal vervoersbewijs.
Die andere vervoerder zou gewoon de overstap moeten detecteren, als ze dat niet doen zou ik ze even een mailtje sturen.
Natuurlijk zijn er bizarre voorwaarden die op de website staan, maar dat zijn bij een hele hoop publieke diensten, en die worden ook nooit nageleefd. Ik heb nog nooit iemand gezien die omdat hij een niet herkenbare foto had, een boete moest betalen.

Het "instap" bedrag van de chipkaart is inderdaad hoger, maar het reizen is weer een stuk goedkoper. Uiteindelijk heb je dat er snel uit.

Dat er filmpjes zijn wil zeggen dat het probleem dat het te ingewikkeld is, op deze manier in ieder geval een beetje wordt aangepakt?

Ik zeg niet dat ik het volledig met je oneens ben, absoluut, er zijn dingen aan de ovchipkaart die gewoon nog niet goed zijn. Alleen waar we uiteindelijk naar toe gaan is wel beter dan waar we ooit hadden kunnen komen met de strippenkaarten.
Als we dat nou eens niet zouden doen. Heb je enig idee hoeveel er met de oude papieren kaarten gefraudeerd werd? Om paar een paar mogelijkheden te noemen:
- Reizen buiten sterabonnement.zones
- Reizen met op datum aangepaste abonnementen (datum vervalsen)
- Strippenkaarten inspuiten maar haarlak
- Reizen buiten de geldigheidstijd van de stempel
- Reizen voor geldigheidstijd van een abonnement of speciale kaartjes

De meeste kun je met goed controleren er wel uithalen, maar dat kost veel tijd. En vervolgens iedereen mekkeren dat het allemaal zo lang duurt. Je wilt niet weten hoeveel foute of gemanipuleerde kaarten en abonnementen ik er tussenuit gevist heb in mijn tijd als chauffeur. Laat staan de ontiegelijke hoeveelheid contant geld die je bij je hebt...

En vanaf de andere kant gezien: Inchecken en uitchecken, ik heb het jaren gedaan, en dat is beslist geen rocket science. (Toegegeven: het reizen met meerdere vervoerders per trein is soms wat omslachtig.)
Niet elk station heeft poortjes. Ik reis bijna nooit met openbaar vervoer en vergeet enorm vaak om in te checken. Pasje erlangs halen gaat zo snel dat ik soms vergeet of ik dat nou wel of niet had gedaan. Zelfde met uitchecken als je de enige bent op het station (dit komt gelukkig bijna nooit voor).

Dat het oude systeem fraude gevoelig is, tjah, ach. Nieuwe systeem volgt iedereen per persoon en bijna onmogelijk om anoniem te blijven. Lekkere privacy impact! Vergeet je uit te checken dan kost het je geld. Om de zoveel tijd moet je een nieuwe chipkaart kopen (extra kosten) incl het gedoe om je saldo over te zetten.
Ooit voor 5 euro een OV kaart gekocht, 1 keer op gereisd met een ritje van nog geen 2 euro. Zag toevallig van de week dat ie binnenkort verloopt. Kan ik weer voor 5 euro een nieuwe kopen voor het geval ik een keer met de bus moet.
Jammer joh, is inmiddels 7.50
Dat je een oude OV kaart niet simpel bij een loket kunt ruilen tegen een nieuwe of deze niet kunt afgeven en de rest van het saldo terug kunt krijgen is uiteraard een politieke keuze en staat los van de technische implementatie. De werking van de OV chip veranderd er niet door.
Persoonlijk vond ik het oude strippenkaart systeem helemaal niet zo ideaal voor toeristen en mensen die niet zo vaak reizen. Je moest weten welke stations zones zijn die nog een vakje extra op de strippenkaart kosten. Leg maar eens uit aan een toerist waarom hij als hij 5 stations verder wilde slechts één vakje hoefde te gebruiken en als hij één station verder wilde er ineens een vakje bij moest. Toen ik vroeger altijd met het OV naar school ging met mijn strippenkaart, hoefde ik slechts 1 vakje van de kaart te gebruiken. Wilde ik één station verder, een zone station voorbij, koste het me twee vakjes. Dat is flink vaak fout gegaan.
Ook kan ik me herinneren dat we regelmatig het OV niet konden gebruiken omdat 'de strippenkaarten op waren'. De winkel bij ons in de buurt die strippenkaarten verkocht ging altijd heel vroeg dicht, dus kon je ze vaak ook niet meer kopen.
Ik woon in Rotterdam en dat is de eerste plek in NL waar ze de OV chipkaart hebben ingevoerd. Wij waren er allemaal direct erg blij mee, werkt ideaal. Mijn OV chipkaart zit altijd in mijn portemonnee en wordt automatisch opgeladen waardoor ik altijd met het OV kan reizen als ik dat wil. Nooit meer volle strippenkaarten of die twijfel of ik nou 1 of 2 vakjes op de kaart moet gebruiken.
De OV Chipkaart is een geweldig systeem naar mijn mening, en dat uitchecken is nou ook weer niet zo moeilijk...

[Reactie gewijzigd door samuvisser op 23 juli 2024 08:42]

ik vraag me af of toeristen beter af zijn met de situatie waar in gebrekkig Engels met de chauffeur wordt gecommuniceerd waar ze moeten uit stappen / via machine kaartje komen.

nu is de situatie dat er per persoon een kaart van 7,50 aangeschaft moet worden waar daarnaast ook nog eens minimaal 5, of 30 euro op gezet moet worden ( er van uitgaande dat bij 20 euro tegoed de NS poortjes bij de terug weg niet meer open gaan). dan denk ik dat de meeste touristen liever losse kaartjes / strippen kaarten zouden willen.

persoonlijk geen ervaring met strippen kaarten die op zijn, wel met dat bij de tram niet duidelijk is wie er precies uit checkte waarbij het nogmaals proberen weer wordt ingecheckt waarna je niet direct weer kan uit checken.
ik vraag me af of toeristen beter af zijn met de situatie waar in gebrekkig Engels met de chauffeur wordt gecommuniceerd waar ze moeten uit stappen / via machine kaartje komen.

nu is de situatie dat er per persoon een kaart van 7,50 aangeschaft moet worden waar daarnaast ook nog eens minimaal 5, of 30 euro op gezet moet worden ( er van uitgaande dat bij 20 euro tegoed de NS poortjes bij de terug weg niet meer open gaan). dan denk ik dat de meeste touristen liever losse kaartjes / strippen kaarten zouden willen.
Misschien werkt het waar jij woont anders, maar in Rotterdam kun je naast een dagkaart van €7,50 ook een 2 uur kaart kopen voor €3,50. Op die kaart hoef je geen geld te laden, en kun je met die kaart gewoon 2 uur lang blijven reizen. Zo duur vind ik dat persoonlijk niet.

Persoonlijk heb ik veel ervaring met buitenlanders die hun weg moeten vinden in het Nederlandse OV. Er komen namelijk gemiddeld zo'n 6 keer per jaar denk ik buitenlanders bij ons thuis logeren. Vroeger met de strippenkaart was het systeem lastig omdat het hele zone systeem onmogelijk uit te leggen viel, nu moet je er goed duidelijk bij zeggen dat je zowel moet in- en uitchecken en gaat het in mijn ervaring vrijwel altijd gewoon goed. Uiteraard, er zijn uitzonderingen waarbij ze bijvoorbeeld vergeten zijn uit te checken. En ook als ik in de trein zit hoor ik best nog wel eens dat het bij een toerist verkeerd gegaan is met inchecken, maar in mijn ervaring zijn dat de uitzonderingen en gaat het overall veel beter als vroeger.
persoonlijk geen ervaring met strippen kaarten die op zijn, wel met dat bij de tram niet duidelijk is wie er precies uit checkte waarbij het nogmaals proberen weer wordt ingecheckt waarna je niet direct weer kan uit checken.
Bij mijn weten kun je simpelweg niet direct weer inchecken nadat je bent uitgecheckt, inchecken kan pas ongeveer een minuutje nadat je bent uitgecheckt. Dus ik begrijp je uitspraak niet helemaal, dat heb ik nog nooit meegemaakt omdat het simpelweg onmogelijk is.

[Reactie gewijzigd door samuvisser op 23 juli 2024 08:42]

Ik kan me wel vinden in je reactie. metro den Haag - Rotterdam is niet duur met 3,50 per rit. Naar de binnenstad en daarna weer naar huis voor 7 euro vind ik wel weer wat duur (maar niet te duur voor toeristen).

En in en uit checken bij de tram (in Rotterdam trouwens) checkte iemand die al buiten stond nog even snel uit, terwijl ik ook wou uit checken. Het apparaat piept maar onduidelijk was voor welke pas. Bij het nogmaals de pas er voor houden werd ik weer in gecheckt. Daarna kon ik niet meer uit checken omdat ik al was in gecheckt.
3. Strippenkaart laat toe meerdere reizigers te laten reizen op dezelfde strippenkaart.

A propos Big Data. Bewaar termijn voor een geregistreerde OV card is 6 jaar naar mijn weten.

[Reactie gewijzigd door Sorted op 23 juli 2024 08:42]

Het zou ook kunnen zijn dat ze het huidige systeem vanwege onoplosbare problemen al hebben afgeschreven en naar een alternatief zoeken.
Wat faalt er precies aan? Ik vind de OV-chip een geweldig systeem. Het is een enorme verbetering tov. papieren kaartjes. Ik kan in elke trein/bus/tram/metro stappen, hoef nooit meer kaartjes te kopen, nooit meer op te laden, alles gaat vanzelf.

Er zijn nog een paar dingen die wat mij betreft beter kunnen:
- niet hoeven uitchecken. het systeem weet dat je in de bus/trein whatever bent, dus hoeft alleen te detecteren waar je eruit gaat
- het zou mooi zijn als je ook andere mensen op jouw kaart kan laten meerijden, bv vrienden uit het buitenland die geen ov chipkaart hebben
- het zou mooi zijn, als je je telefoon als ov chipkaart kune gebruiken, scheelt weer een pasje meenemen
- het zou ook mooi zijn, als je niet hoeft uit- en in te checken als je van de trein in de bus stapt bv
Ze hadden gewoon naar de UK (of Japan) moeten kijken en bijvoorbeeld de Oyster card over moeten nemen, ze hebben vele jaren ervaring en alle problemen en ideeën die ze hier hebben al lang opgelost of getest. Het systeem werkt gewoon.

Ik snap nog steeds niet waarom ze hier in NL opnieuw het wiel hebben willen uitvinden met de OV chipkaart, in 2006 kreeg ik voor het eerst zo'n kaart en nu in 2015 hebben ze veel van de problemen nog steeds niet opgelost... Hopeloos.
Dat ze eerst een zorgen dat het huidige systeem werkt en de honderd miljoen die de reorganisatie van TLS(een organisatie zonder winstoogmerk, maar deze wel aan zijn aandeelhouders uitkeert) heeft gekost terug verdienen in plaats van nog meer investeren in weer een andere oplossing die nog meer geld gaat kosten en evenzogoed problemen met zich mee brengt.

Technologische ontwikkeling is leuk, maar zit de maatschappij er wel op te wachten? Wat wil de reiziger die hier dagelijks mee moet werken?
Van mij mag dit systeem wel komen. Al die checkins en checkouts kosten veel tijd: Je moet eerst je telefooncamera openen. Dan moet je hem richten op de laadpaal en laten scherpstellen. Dan moet je je OV chipkaart tegen de laadpaal houden en dan moet je nog een foto maken. Dat kost zo een paar seconden. Vroeger waren al die handelingen niet nodig en met zo'n bluetooth systeem is zo'n handeling ook niet meer nodig.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Trommelrem18 september 2015 11:02
Ik heb je berichtje nu 4 keer gelezen. Maar ik heb nog steeds geen flauw idee wat je nu bedoeld:
Je moet eerst je telefooncamera openen. Dan moet je hem richten op de laadpaal en laten scherpstellen.
Ik reis toch dagelijks met het OV, zowel trein als bus en ik heb werkelijk nog nooit iemand foto's zien maken terwijl hij/zij aan het inchecken is. Waarom zou dit precies nodig zijn?

Ben erg benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken. Bluetooth heeft toch een bereik van een meter of 10. Als je dan op het station of busstation staat, hoe weet de bus dan in welke halte je instapt? Het lijkt me verder ook erg handig systeem om zwart te reizen. Instappen in de bus met bluetooth aan ('inchecken') en na één halte bluetooth uitzetten ('Uitchecken') en vervolgens is de rest van de reis gratis.

Ik zie meer zitten in het inchecken met andere pasjes die nu ook al NFC hebben, bankpas, telefoon, IDkaart? Voornamelijk je bankpas lijkt me erg gemakkelijk, als ze het dan ook meteen automatisch van je rekening afschrijven hoef je je ook geen zorgen meer te maken over wel, geen of te weinig saldo op je kaart.
Het maken van foto's is nodig om snel geld terug te krijgen van de NS. Ik krijg telkens facturen die soms tot wel 200 euro te hoog zijn. Iedere fout van de NS kost mij per check-uit 18,87 aan correctietarieven. Aan de hand van de foto's kan ik bewijzen dat ik wel in- of uitcheckte.

Zeker in het begin was het heel erg. Zo kwam het weleens voor dat een OV-poort verkeerd om stond, waardoor je incheckte als je wilde uitschecken en vice versa.

Inmiddels gaat het om enkele tientjes per maand en neem ik niet meer de moeite om maandelijks contact op te nemen met de NS maar spaar ik ze op. Maar stel dat van de 15 miljoen Nederlanders 20% met de trein gaat en 5% van de OV chipkaart transacties gaat mis, dan kun je ook zonder berekening al zien dat men enorm veel geld verdient aan correctietarieven. Ik vind dat onterecht. Het is hun fout en hun verkeerde implementatie. De reiziger zou hiervoor niet mogen opdraaien. Ik reis wekelijks wel een keer met de NS en wellicht heb ik gewoon veel geluk, maar ik heb nooit vertraging. De enige klacht is de superslechte implementatie van de OV-chipkaart en het extra werk wat het de reiziger kost om alles recht te zetten.

Ik geloof dus wel in zo'n Bluetooth systeem. Daarmee kun je gewoon tijdens je reis al zien of je check-in in orde is.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 23 juli 2024 08:42]

rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Trommelrem18 september 2015 11:15
Het maken van foto's is nodig om snel geld terug te krijgen van de NS. Ik krijg telkens facturen die soms tot wel 200 euro te hoog zijn. Iedere fout van de NS kost 18,87 aan correctietarieven. Aan de hand van de foto's kan ik bewijzen dat ik wel in- of uitcheckte.
Wauw. Jij hebt dan wel echt vette pech! Heb afgelopen 5 jaar toch echt enorm vaak met de trein gereist. Zowel betaald als gratis. (student OV) Het is me nog nooit overkomen dat ik ergens verkeerd in of uitgecheckt heb.

Maar heb je een (zakelijk) abonnement bij de NS? Dat je achteraf facturen ontvangt. Die €18,87 moet je die per maand afrekenen als het niet klopt, of per probleem? In het geval van het laatste is het niet eens de moeite meer om geld terug te vragen.

Om terug te komen op je originele post:
Van mij mag dit systeem wel komen. Al die checkins en checkouts kosten veel tijd: Vroeger waren al die handelingen niet nodig en met zo'n bluetooth systeem is zo'n handeling ook niet meer nodig.
Mocht dit systeem ingevoerd worden dan heb ik helemaal geen controle meer over het in/uitchecken. Dus heb je helemaal geen poot om op te staan als het niet klopt. Lijkt me in jou geval juist ongewenst. Toch?
De €18,87 is per incident. In mei 2015 stond er een OV chipkaart poort verkeerd om op Amsterdam CS, waardoor je incheckte als je naar buiten ging. Het gevolg is dus dat je voor één reis twee keer incheckt, waardoor het systeem denkt dat je twee keer hebt gereisd zonder uit te checken. Dus krijg je 2x €18,87 correctietarief per incident. Ofwel voor één treinreis. Bovenop de normale ritprijs. Ik heb een keer 300 euro teruggestort gekregen van één factuur. Meestal krijg ik per factuur zo'n 20-100 euro terug. Althans, er volgt een creditnota die ik in mindering mag brengen op de volgende factuur. Voor sommige mensen die het niet zo breed hebben kan dat heel vervelend zijn.

Het probleem is echter dat de NS niet achteraf gaat uitzoeken wie er nog meer van die poort gebruik heeft gemaakt. Er zijn veel gebruikers waar het niet eens opvalt. Het is dat ik toevallig die factuur voorbij zag komen, anders was die ook gewoon betaald geweest en had het veel langer geduurd voordat er actie zou worden ondernomen. Ik denk dat heel veel bedrijven er helemaal niets mee doen.

Ik maak dus altijd een foto van mijn check-in en check-uit. Helaas tot ergernis van mensen achter mij. Maakte iedereen maar foto's, dan zou de NS eindelijk eens problemen gaan oplossen.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 23 juli 2024 08:42]

Ik snap het hele concept niet eens van een poort die verkeert om zou staan, ik zou namelijk verwachten dat die de status van de reis (start of eind) van de kaart zou halen (of uit een landelijk systeem). Dus je pas de eerste keer er langs is een incheck, een tweede keer is uitcheck.
Juist wel. Op je telefoon zie je een bluetooth connectie en met de bijbehorende app kun je dus de status zien. Je kunt je bewijs zelfs hard maken door een screenshot van de app te maken en een foto van het interieur van de bus.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Trommelrem18 september 2015 11:19
Dat is zeker juist in het geval je jezelf bevind in de juiste bus/trein. Maar erg onjuist als er perongelijk is ingecheckt of verkeerde bus/trein is ingecheckt. Waar ga je dan een foto van maken :P
Het materieelnummer :)

Het zou mooi zijn als je dan op je telefoon ook het materieelnummer kunt zien. Ik denk dat het Bluetooth systeem best een verbetering kan zijn.
Huh? Waarom maak jij een foto van de paal? Dat heb ik echt nog nooit iemand zien doen.
Nu ben ik nieuwsgierig :)
Inloggen via NFC lijkt mij ook kansrijk.
Ik heb liever dat het via NFC gaat, dan via Bluetooth. Ben ik volledig met je eens.
Bluetooth is wel een beetje onveilig op zich zelf, maar ik weet ook nog wel te herinneren dat je signaal kan worden gepeild. Doet me denken aan dit artikel:

nieuws: Dixons, MyCom en iCentre volgen klanten door peilen wifi-signaal

Ik ga dan meer voor NFC eigenlijk :) Wie weet
Ja precies, ik ga blue tooth echt niet aan laten staan met dit systeem.. Veel te onveilig, elke encryptie is kraakbaar en om nu overal je apparaat zichtbaar te laten zijn is ook niet bevordelijk voor je privacy. Met als gevolg dat je bt gewoon aan en uit moet zetten voor dit incheck systeem en dus is het net zo min feilloos als de huidige chipkaart... Of je moet natuurlijk minder para zijn dan ik..
Inderdaad dit soort gebruiksdoelen zijn ideaal voor NFC, lekker veilig omdat het maar een korte afstand werkt en je dus geen gedoe hebt met alle andere reizigers om je heen. Bluetooth is absoluut niet geschikt voor dit doel.
Hoe zou dit werken als je meerdere telefoons op zak hebt.
Een zakelijke die af en toe gebruikt wordt om te reizen en een prive.
Ik neem aan dat je dan één van de 2 uit moet schakelen oid om te voorkomen dat je dubbel moet betalen.
Waarom zou je bluetooth onnodig op allebei aan zetten als je er maar één nodig hebt om in te loggen? En als je je zakelijke telefoon gebruikt om te reizen dan gebruik je toch gewoon de zakelijke?

[Reactie gewijzigd door n2theb op 23 juli 2024 08:42]

Als je aan je ene pols een smartwatch hebt en aan de andere een mi band bijvoorbeeld? Handig als die blijven werken.
Maar koppel dan maar 1 apparaat aan je ov.
De vraag was juist in het volgende geval

Prive telefoon voor prive reizen. Telefoon heeft BT aan (bijvoorbeeld voor zijn fitness armband).
Zakelijke telefoon voor zakelijk reizen. Telefoon heeft BT aan (bijvoorbeeld voor zijn smartwatch).

Als dit een automatisch systeem is zou hij, als hij het vergeet, met beide telefoons in en uit checken. Dan moet hij dubbel betalen voor een enkele reis.
Maar dan heb je toch ook al 2 OV kaarten? Dus je check toch maar 1 keer in?
Als je aan je ene pols een smartwatch hebt en aan de andere een mi band bijvoorbeeld? Handig als die blijven werken.
Dus het systeem werkt wellicht niet voor mensen die twee telefoons plus twee wearables hebben. Het lijkt me niet dat dat een groot probleem is eigenlijk. Het werkt ook niet als je GEEN telefoon bij je hebt bijvoorbeeld.

En natuurlijk moet je telefoon aan een abonnement gekoppeld zijn, dus als je dat maar meet een telefoon doet is het hele probleem opgelost.
Dan rijdt een bus langs een andere bus en dan betaal ik tijdelijk voor 2 reizen? Daarnaast is de 2.4ghz band al overvol. Daarnaast verplicht je zo je reizigers bluetooth aan te zetten en gaat je device nog sneller leeg, en die apparaten houden het al geen dag vol.

Verder wel interessant techniek en dit voorkomt natuurlijk wel dat je te vroeg kan uitchecken of zelfs dat je het vergeet.
Heb je het artikel gelezen? Ik citeer : "Hoewel een uur reizen volgens vooronderzoek van de TU Delft aantoonde dat het systeem ongeveer 0,1 procent vergt van de smartphone-accu"
Ja ik heb het zeker gelezen, mijn auto fabrikant beweerd ook dat mijn auto 1 op 23 rijdt maar het is eerder 1 op 18.

Misschien wat relevanter: de fabrikant van mijn telefoon beweerd ook dat ik 8 uur kan webbrowsen op 3g echter is het sinds ik hem heb eerder 3.

Wat ik probeer te zeggen, eerst zien dan geloven.
Het verschil is hier dan dat de fabrikanten het door hun marketing afdeling hebben gegooid.

0,1 procent is zo weinig dat ik me afvraag hoe ze dat gemeten hebben. Aah 12.6 Joule. Nou dat zal wel "berekend" zijn. Kortom waarschijnlijk alleen als je geen karige telefoon hebt met een slechte BT chip er in.
Tegenwoordig kun je in heel veel bussen je telefoon opladen.
Is dat zo? Ik heb nog geen 1 bus gezien die dat heeft. Wel hebben veel bussen WiFi (maar ook niet allemaal). Misschien dat lange afstand liners wel USB laders hebben, maar de normale regiobussen zeker nog niet (regio ZH, NH)
Regio ZH rijden ze zeker rond. En in ieder geval wordt het in de toekomst steeds meer. Ik probeer vooral aan te geven dat de benodigde energie van de smartphone een non-argument is om tegen deze techniek te zijn.
Ze zullen ongetwijfeld rondrijden in de regio ZH, maar niet veel. Ik reis enorm veel in deze regio, en ik ben nog nooit zo iets tegengekomen. Energie kan wel degelijk een argument hier tegen zijn, en ik vraag me ook af hoe de TU aan deze cijfers komt.
Lees "Leiden en omstreken" voor deze regio ZH.

EDIT: Ze zitten op het dak direct boven de zittingen naast de ventilatie openingen.

[Reactie gewijzigd door EraYaN op 23 juli 2024 08:42]

Bij Arriva? Ik woon 25 kilometer van Leiden, nog nooit tegengekomen. Of rijd Connexion daar nog?
Nee volgens mij in die helemaal rode bussen en de "Zuid-Holland" bussen. (ik zal volgende week eens kijken, het viel me op dat er allemaal kabels uit het dak hingen, dat waren dus kabels van reizigers).

Er rijden nogal vervoerders wat rond, de enige waar ik zeker van weet die het niet zijn zijn die Veolia bussen. Nog geen Connexxion bussen gezien.
Ik snap niet waarom er een nieuwe versie van bluetooth nodig zou zijn voor de beveiliging. Wat weerhoud je er van om via ssl te communiceren over de bluetooth verbinding?
Zou je voor zo'n BT gebaseerd systeem geen dedicated point tot point protocollen gebruiken zonder de zware overhead van internetprotocollen?
Dacht altijd dat ssl niet zo'n grote overhead had behalve bij de handshake. Maar goed, de vraag was in ieder geval gesteld op dat het meestal niet nodig is om beveiliging op de laagste netwerklaag te regelen, zolang het maar ergens zit.
Niet voor veelal snelle TCP verbindingen over het internet. Maar voor bluetooth keer zeg 100 devices in een drukke bus maakt dat wel degelijk uit.
Ik vind het artikel op nos.nl een stuk informatiever, dan het Tweakers bericht.

'In de toekomst betalen met bankpas of smartphone in ov' - http://nos.nl/l/2058371
Dit gaat over iets heel anders. Het gaat in dit artikel over het detecteren dat jij meereist via bluetooth, in het gelinkte artikel over de betalen via NFC met je bankpas of telefoon.
Het gaat over hetzelfde persbericht en hetzelfde nieuws, dus niet iets anders. Het gelinkte artikel gaat ook over Be in Be out, alleen geeft aan dat dit systeem pas over 5 tot 10 jaar geïntroduceerd zal worden. Tot die tijd kunnen nog compleet andere keuzes gemaakt worden aangaande hardware. Nu is het Bluetooth 4.0/4.1, maar over 5 tot 10 jaar kan hier een compleet andere keuze uitrollen.

Interessanter is wat ze op korte termijn willen invoeren, en dat is je betaalpas gebruiken als OV kaart. Dat vind ik persoonlijk interessanter, want Be in Be out is nog verre toekomst. En het gebruik van de betaalpas wordt kennelijk al toegepast elders, dus ik had meer (technische) achtergrond info van dit systeem verwacht op Tweakers.
Weet je wat makkelijk is in Groningen en ik dus ook altijd doe in de bus? Instappen, een 2-euro-munt bij de chauffeur neerleggen en het 2-euro-kaartje meenemen. Direct klaar, hoef niet meer uit te checken en gaat razendsnel. Als je met een handvol kleingeld aankomt werkt het niet natuurlijk, maar zorgen dat ik een 2-euro-munt bij me heb is net zo veel moeite als zeker zijn dat er tegoed op mijn OV-chipkaart staat.

Maar ja, alles moet met chipjes tegenwoordig he. Ik heb bluetooth op mijn telefoon vrijwel altijd uitstaan, net als Wifi. Als ik het ga gebruiken zet ik het actief aan, en na gebruik weer uit. Uitchecken via bluetooth maakt het er dus in ieder geval niet eenvoudiger op.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 23 juli 2024 08:42]

Goed punt.

Zoiets zat zelf ook al te denken:
Misschien is een papieren kaartje een goed alternatief. Hoef je niet mee in en uit te checken. Daar zou de conducteur dan bijvoorbeeld een gaatje in kunnen perforeren als ie gecontroleerd is. En nog mooier wordt het als je mensen aan kunt nemen die zo';n kaart op het station verkopen. Ook meteen geen gedoe met privacy, want he kunt met muntgeld betalen!

Zoals ik het schrijf is wat grappig bedoeld, maar in de kern zie ik het wel zo.
Super praktisch, vooral als je dit iedere dag moet doen. En dan ook nog een losse voor de trein en twee keer voor de bus (naar het station en op bestemming van het station)? Like good old times?
En als ik nu met mijn mobiel naast een bus rij en een tijdje de bus volg? Of is een bus een soort Kooi van Faraday en komt het signaal de bus niet uit?
ik heb het vermoeden dat het wel de bedoeling is om de signalen binnen de bus te houden.
als ik wifi van de ret gebruik in het ov heb ik wel eens vaak dat het word gedisconnect omdat er een andere bus, tram of metro van de ret voorbij rijd. dus denk om dat soort situatie's en jou situatie te voorkomen zullen ze wel geheid van al het rijdende ov kooien van faraday's ( lol weet niet eens of het goed geschreven is ) moeten maken om zo onnodige in en uitchecken te voorkomen. de tijd zal ons leren

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.