NS test app die treinreizigers waarschuwt als ze vergeten uit te checken

De Nederlandse Spoorwegen test een app, BeacoNS, waarmee reizigers een waarschuwing krijgen als ze vergeten uit te checken. Dat gebeurt via bluetooth beacons bij stations. De test vindt plaats op Schiphol en Utrecht Centraal.

BeacoNS NS-testHet systeem werkt nog verre van foutloos, schrijft de Nederlandse site Numrush. In 60 tot 80 procent van de gevallen is de beacon waar te nemen, terwijl in sommige gevallen reizigers ook onterecht een melding krijgen, omdat ze wel hadden uitgecheckt.

Als de test onder 75 mensen een succes is, dan zal de NS de functie wellicht gaan integreren in de Reisplanner-app die momenteel in downloadwinkels staat. Het waarschuwen van mensen die vergeten zijn uit te checken, is alleen nodig op stations waarvan de poortjes niet dicht zijn. Er zijn steeds meer stations waar alle poortjes gesloten zijn en het passeren van de poortjes dus nodig is om het station uit te lopen.

Het is onbekend of NS de functie echt gaat gebruiken. Op de achtergrond werken ov-bedrijven al aan andere technieken, zoals een toepassing van bluetooth die in- en uitchecken zelfs helemaal overbodig kan maken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-06-2016 • 18:10

151

Reacties (151)

151
145
82
4
0
50
Wijzig sortering
Ik vraag me wel eens af: waarom geen automatische controle in de trein? Zo duur zijn die NFC lezers niet meer en er is al WiFi beschikbaar. Bij elke stoel automatisch het pasje uitlezen, ben je niet ingecheckt dan krijgt de conducteur een melding.

Die poortjes zijn echt storend. In Enschede staat er altijd een rij als je aankomt met de trein. En in andere steden moet je door de poortjes heen als je bij de winkels wilt komen. Verder gaat het vaak mis met de QR-code incheck. En mensen lopen dan gewoon achter je aan en dan gaat het alarm af. Word verder niks mee gedaan.
Wat betreft die automatische controle: Je moet dan eerst registreren dat er iemand zit. Anders zou ik mijn chipkaart gewoon thuislaten. Dan wordt ook niet geregistreerd dat ik niet ingecheckt ben. Bovendien zit niet altijd iedereen. Dus je zult er misschien nog meer moeten aanbrengen. De kosten lijken me behoorlijk oplopen, omdat er best veel zitplaatsen zijn in alle treinen bij elkaar. En afhankelijk van de storingsgevoeligheid, zou het onderhoud ook vrij duur kunnen worden. Verder vraag ik me af hoe wenselijk het is om dat dataverkeer over het wiki netwerk te laten lopen. Er is al niet zoveel bandbreedte vaak beschikbaar.
Die bandbreedte gaat wat aan gedaan worden. Iedere trein krijgt als het goed is 1 hele 4G verbinding ipv een 3G link. Daarnaast is de wifi vaak zo onwerkbaar traag dat je het al niet eens meer wil gebruiken.
Ach, bij Enschede ben je er zo doorheen. In Rijssen moet iedereen op 1 paaltje uitchecken. Chaos!
Onlangs bleek dat zwartrijders bij betrapping geweld gebruiken, die wil je dus niet in de trein hebben maar lekker buiten de poortjes.. Alleen voor het achter elkaar aanlopen moet nog wel iets van detectie komen maar dat lijkt me niet zo moeilijk eigenlijk..
Niet elke trein heeft WiFi, gelukkig worden nieuwe treinen wel met WiFi uitgerold, maar ga er voorlopig iig maar vanuit, dat niet elke trein WiFi heeft.
Wat als je niet kan zitten in de trein? Of sterker nog, je bewust niet gaat zitten. Of er zit een bankpas in de weg.

En alleen in de "nieuwe" intercity's is wifi aanwezig. Dus ben bang dat t niet gaat werken.
De plaatsing van poortjes is compleet onzinnig. Ze zouden dit per perron moeten doen, want nu worden de winkels onnodig achter een betaalmuur geplaatst. Zeker voor toeristen is het een fysieke muur die geplaatst wordt en dit zullen ze terug zien in de omzet van de winkels. Dit hebben ze al gemerkt in Rotterdam en dit zullen ze zeker merken in de toeristenstad Amsterdam. Dan geven ze hun geld maar buiten de muren van NS uit.
Poortjes op de perrons is nog onhandiger. Drukke treinen zorgen al voor opstoppingen bij roltrappen, wat nog erger zou worden. Plus grote groepen overstappers die dan twee keer extra door poortjes moeten?
Dit hebben ze anders prima geregeld op Amsterdam Arena, Amsterdam Zuid, Amsterdam Holendrecht, etc. Het vereist alleen wat nauwkeurigere planning en plaatsing per station. Een keer goed over nadenken en het doel dat ze wilden bereiken is veel effectiever bereikt zonder dat ze in hun eigen vingers snijden zoals de winst op het station van de winkelketens die ze daar hebben.
In Nijmegen en arnhem ook. Speciale oncheck plekken waar ns palen en veolia terminals direct naast elkaar staan. Helaas zijn de veolia terminals zo traag dat er alsnog opstoppingen komen. Hiervan staan er een stuk of 8 sets op de betreffende perrons. Meer dan de incheckpalen bij de ingang van station nijmegen.
Als je er voor zorgt dat de roltrap de bottleneck is zal het uitchecken niet vertragend werken 😌
Alle winkels op de stations zijn van NS Vastgoed en de winkelmedewerkers zijn ook in dienst van de NS. Dus ja, ook het 'AH to Go'-personeel, etc. Ga er maar vanuit dat de NS netto meer verkoopt aan overstappers die 'gevangen' zitten op het station, dan ze verliezen aan aan de enkele passant die nu een andere route neemt. Zeker ook op stations als Leiden.
Nog wel, maar d'r zijn plannen om de winkels af te scheiden van de NS en verder te laten gaan als onafhankelijk bedrijf.
Yes, we gaan het gedrocht NS-ProRail uitbreiden met een 3e tak. Die wederom 100% aan de tieten van NS hangt maar toch zelfstandig zal moeten zijn...

Dat gaat nooit een onafhankelijk bedrijf kunnen worden, in theorie zou je onafhankelijke bedrijven toegang kunnen geven tot de stationsruimtes, alleen daar hebben de onafhankelijke bedrijven helemaal geen behoefte aan.
Is dat zo? Er zijn (internationaal) tal van voorbeelden van stations waar horeca en kleinhandel niét door het spoorwegbedrijf worden uitgebaat. Toch hebben zo'n stations een krantenwinkel, hamburgertent, drankenautomaat, koffiezaak,... soms zelfs winkelcentra!
Meer nog, als de uitbating niet interessant (lees: winstgevend) zou zijn, heeft de NS er toch niks aan om dit bij zich te houden?
Hier in België verhuurt de NMBS maar wat graag stationsruimte aan derden... grotere ketens als Panos, Relay,... maar ook de echte grote jongens zoals Delhaize, Starbucks concurreren maar wat graag met kleinere uitbaters voor een paar vierkante meter waar gegarandeerd veel volk passeert!

Edit: miniem onderzoek laat uitschijnen dat dit in Nederland niet echt anders is: http://www.hurenopstations.nl/huurobjecten

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 23 juli 2024 13:37]

Ja, maar het gekke is dat dit bedrijfsonderdeel IS júist winstgevend voor NS.
En dan sluiten de winkels omdat ze te weinig winst maken op stations met poortjes.
Alle winkels op de stations zijn van NS Vastgoed en de winkelmedewerkers zijn ook in dienst van de NS.
Nee hoor. Het grootste deel inderdaad wel (overigens van NS Stations Retailbedrijf, vroeger Servex) maar er zijn wel degelijk nog onafhankelijke winkels binnen de stations. Bijvoorbeeld, alle Burger Kings worden tegenwoordig niet meer door NSSR geexploiteerd maar door HMSHost. (Bekend van quasi-alle horeca op Schiphol.)
Waarom kan je dan winkelruimte huren in Nederlandse stations?
http://www.hurenopstations.nl/huurobjecten
Per perron?
Dan kan ik dus elke keer uit/in checken als ik overstap op een ander perron.

Nee dat is een verbetering

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 13:37]

= ook nog fors duurder ook
Op Hilversum moet je in en uit checken om van spoor 1 over te stappen naar spoor 2 / 5 en je kan dan je kan dan volgens mij je te veel betaalde instaptarief terug vragen. Omslachtig is dit dan weer wel.
En als de aansluiting niet erg ruim is mis je je trein ook nog(+30 minuten buiten de randstad vaak), zeker als er een hele meute uit die trein komt die allemaal door het poortje moeten en je vervolgens ook weer kunt aansluiting voor de poortjes richting het andere perron.

Genoeg krappe aansluitingen in de dienstregeling waar 1-2 minuten extra gedoe ivm poortjes tussen perrons er gewoon voor zorgt dat je hem mist.

Sterker nog zelf met verplicht in/uitchecken bij gewone paaltjes(overstap van NS>> andere vervoerder) is dit in de praktijk al voorgekomen, op Zutphen bijv. miste je regelmatig de IC richting Arnhem vanuit de stopper uit Ruurlo/Winterswijk, puur vanwege de ophoping bij de paaltjes omdat iedereen uit moet checken bij Syntus en in bij de NS. Met de komst van Arriva is dit gelukkig(door een 2-3min eerdere aankomst in Zutphen) opgelost, maar het punt is wel duidelijk denk ik.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 13:37]

Anoniem: 382732 @aaronno199815 juni 2016 21:14
Dat is een kwestie van de boel goed configureren.
Ik gok dat er bedoeld wordt dat overstap terminals op de perrons worden gezet en niet de gesloten poortjes. Dat wordt inderdaad een drama namelijk. Losse palen is helemaal zo'n slecht plan nog niet.
Anoniem: 138895 @!mark16 juni 2016 15:32
Er zijn meer treinen dan stations. Dus goedkoper om conducteurs bij poortjes te laten controleren dan op de trein. En dan 1 groot poortje per station voor rolstoelen, toeristen en anderen die niet weten hoe het werkt.

Niet alles is een technologisch probleem. 2 of 3 conducteurs op 1 trein de gehele rit met de machinist zitten te kletsen is een groter probleem voor kosten en veiligheid.

Ik heb liever een systeem waarmee wanneer 3 of meer medereizigers een melding maken over een medereiziger, dat op eerstvolgende station de spoorwegpolitie door de trein loopt om verhaal te halen en zo nodig in te grijpen. Meeste herrieschoppers zijn niet ingecheckt en vaak onder invloed van ons gedoogbeleid.
Goede gedachte.
Probeer eens te bedenken hoe je de poortjes op Sloterdijk moet plaatsen. Wordt lastig. De enige oplossing is dat iedereen bij overstappen ook uit en incheckt.
Een andere leuke is bij station Leiden Centraal. De NS negeert nu de verplichting dat mensen ongehinderd door de hal moeten kunnen om bij het ziekenhuis te kunnen komen.
Mettertijd zullen waarschijnlijk alle stations verbouwd moeten worden. Op Utrecht is die verbouwing nu zover afgerond dat je het plan daar al kunt zien; de grote centrale hal komen poortjes (en die zijn ook nodig om bij de winkels te komen), maar voor de doorloop kun je over de boulevard lopen. Daar kun je ook bij de winkels komen, maar dan aan de achterkant (zonder dat je van de boulevard naar het station kunt lopen, of iig niet zonder over de toonbank te klimmen).

Ik weet niet of die verbouwing zo met opzet gedaan is, ik hoop het niet, dure klus om dan die poortjes toe te voegen.
Yep - en dan moet je inderdaad minimaal 20 euro op je OV-kaart hebben staan om erdoor te kunnen... heeft me al eens een overstap met de bus van de achterkant van het station naar de voorkant van het station gekost... heel irritant!!
Dat is niet perse nodig, in stations als sittard bieden ze doorloop kaartjes aan die je op je ov kan zetten

[Reactie gewijzigd door jochem4207 op 23 juli 2024 13:37]

Ja maar meeste stations bieden die optie niet aan.
Maar dan nog - het wordt onnodig moeilijk gemaakt... ze moeten werk maken van het goed inrichten van de stations. In mijn ogen is het heel eenvoudig hoor:
  • met aparte doorloop mogelijkheid, dan gewoon het station afgrendelen met poortjes (eigenlijk hetzelfde als bij de Londonse metro)
  • zonder aparte doorloop mogelijkheid (zoals bijv Leiden CS), dan de doorloop vrij houden en dan de perrons afgrendelen dmv poortjes te positioneren bij de trappen
Als je eenmaal afgesloten gebieden hebben dan kan je simpelweg niet meer vergeten uit te checken... lijkt me veel beter dan een app die je zou moeten gaan waarschuwen want dan moet je sowieso ook al de app geïnstalleerd hebben staan!!
Op Sloterdijk zal je 2 gebieden krijgen. De grote stationshal kan in principe als 1 enkel stuk worden afgesloten. Zeker rond de lift naar spoor 11/12 is ook geen ruimte om bij de lift poortjes te zetten. Het andere deel is Hemboog, daar staan de poortjes al. Het aantal mensen dat bij een overstap wisselt tussen deze 2 delen van het station is echter niet groot.
Als je bij leidenCS snel bent, kan je gewoon meelopen met degene voor je. Zelfs als iemand naar binnen komt en jij naar buiten wilt.


Het enigste nadeel is dat de poortjes gaan piepen, maarja....
Hetzelfde is ook gaande op het Amstel station. Even de hal doorlopen om van de UvA naar de HvA te gaan wordt nu onnodig lastig gemaakt waardoor je verplicht wordt om een persoonlijke of anonieme ov chipkaart met voldoende saldo te hebben.
Ik snap de ophef hierover niet. Station is geen openbare weg, dus zou ook geen doorgang functie moeten hebben. Het station is eigendom van een private onderneming (waarvan de aandelen weliswaar 100% in handen van de staat zijn, maar dat mag niet uitmaken). Hoe zouden we het vinden als we, omdat het zo'n makkelijke doorsteek is, winkeliers verplichten hun achterdeur open te zetten......?
Als ze die poortjes nou eens sluiten dan is het niet meer mogelijk om het te vergeten. Op Rotterdam Centraal zijn ze al gesloten, op Amsterdam Centraal nog niet.
Op Den Haag CS, net nieuw station, zijn er niet eens poortjes :) lekker laten zo wat mij betreft. Als het druk is vertraagt het op Amsterdam behoorlijk.
Anoniem: 382732 @Xtuv15 juni 2016 21:16
In echte steden als Londen, Parijs, Tokio, New York hebben ze al sinds mensenheugenis poortjes. En daar kan je ook gewoon met het OV.
Tja, maar dat zijn dan ook gewoon echt goed ontwikkelde poortjes waar al sinds mensenheugenis aan geschaafd wordt om tot de perfecte poortjes te komen.
Daar zie je ook dat op de grotere stations er gewoon nog steeds mensen bij moeten zitten om het uit te leggen / te helpen / storingen te verhelpen.

Wij hebben hier in NL er echter voor gekozen om van die kennis niet te profiteren en gewoon lekker vanaf nul te beginnen en we zien wel waar het schip strand.
Het blijft veelzeggend dat ze op Den Haag CS geen poortjes hebben geplaatst en dat ze nog op vele andere plekken na 10 jaar nog open staan.

Het zijn allemaal van die geintjes waar iedereen uit Londen, Parijs, Tokio, New York etc je had kunnen vertellen : Je moet die poortjes gelijk dichtgooien en overal bouwen, anders krijg je na 10 jaar nog mensen als Xtuv die het liever niet zien. Gewoon dichtgooien volgens uitgedachte methodes (en niet vanaf nul beginnen) zodat iedereen ziet dat het werkt en dan is het gezeur over 1 jaar over ipv dat het 10 jaar blijft dooretteren.
In echte steden als Londen, Parijs, Tokio, New York hebben ze al sinds mensenheugenis poortjes. En daar kan je ook gewoon met het OV.
In Londen ontbreken de poortjes in Canary Wharf ... en natuurlijk vergaten we daar uit te checken ...
Als er geen rijen voor de poortjes staan, dan staan ze wel voor de paaltjes.
Die poortjes zijn anders wel een stuk trager dan die paaltjes ;)
Scannen, deurtje openen, passagier erdoor, deurtje dicht en dan pas de volgende.
Ik heb nog nooit hoeven wachten tot het deurtje dicht is.
Nog nooit iemand zien doen ook.
Gewoon meteen achter de vorige aan uitchecken, dan blijft deurtje open en kan je gewoon doorlopen, geen opstopping dan.
Juist. Als je scant voordat de poortjes dichtgaan blijven de poortjes ook gewoon open, en zelfs al zijn ze al half dicht aan het gaan, gaan ze ook gewoon weer direct de andere kant op.
In dat geval neem ik mijn woorden terug, is alweer een tijdje terug dat ik ze voor het laatst gebruikt heb.
Ik heb nog nooit hoeven wachten tot het deurtje dicht is.
Nog nooit iemand zien doen ook.
Zat mensen die dat doen. Netjes wachten totdat het poortje dicht is, maar je ziet het inmiddels wel minder, men went eraan. Wat ik veel irritanter vind is het verschil tussen de poortjes. Sommige openen vlot, andere juist langzaam. Het is vrij inconsistent.
En, om nog even te refereren aan waar het topic eigenlijk over gaat, het is wel een heel erge sad state of affairs als je een systeem hebt bedacht dat zo onhandig dat je mensen 2 jaar na introductie nog steeds moet helpen herinneren hoe het werkt. Het OV-Chipkaart systeem is zo verschrikkelijk ondoordacht, het is gewoon eng.
Gewoon meer paaltjes toevoegen, op Utrecht CS staan er een paar dozijn op rij.
Nou, dat hebben ze net ook weer veranderd... ;(
Anoniem: 126717 @Xtuv15 juni 2016 18:40
Er zijn wel poortjes, aan het einde van het perron aan de kant van het Schenkviaduct.
Wees niet bang, ze komen er, maar bij de verbouwing was er geen rekening mee gehouden. |:( Dus over twee jaar is er weer een grote verbouwing om de perrons aan te passen en dergelijke.

Maar ja, die stomme poortjes hinderen de doorstroming enorm, zie Utrecht waar een deel nu staat. En wat wordt ermee bereikt? Zwartrijden gaat iets naar beneden, wat meer controle en boetes is denk ik veel goedkoper, effectiever en klantvriendelijk. Ik reis dagelijks met de trein en wordt ongeveer slechts eens in de week gecontroleerd.

Deze app ga ik niet gebruiken, ten eerste is mijn vergeten uitchecken afgekocht (Business kaart), ten tweede vergeet ik het nooit. Plenty palen op de weg in of uit, dus herinnering genoeg.
Zwart rijden is vooral een probleem voor de conducteurs. Mensen worden tegenwoordig erg agressief als ze op hun gedrag gewezen worden. Toen ik een paar maanden geleden zwart reed heb ik gewoon zonder gezeik de boete betaalt.
Wel Onbewust zwart gereden? ;)
Ik laatst wel, maar had ook gewoon een abonnement dat ik vrij kon reizen, dus mocht gewoon door zonder boete ;p
Je hebt gewoon een reisrecht naar een onbekende bestemming. Dus inchecken is niet wettelijk verplicht. Maar er zijn helaas altijd enkele conducteurs die er een probleem van maken, plus dat je zonder inchecken geen recht hebt op Geld Terug Bij Vertraging. Daarom gewoon altijd inchecken, ook al heb je vrij-recht.
Krijg je dan ook geld terug met abbo? :o
Ja, met Weekend Vrij kan je ook geld terug krijgen. Toch zonde als je door toedoen van vertragingen steeds een vaste abonnementsprijs betaalt. Het is niet veel wat je terug krijgt maar zeker genoeg voor een gratis milkshake of een burger ;).

Hoe het bij Business-abo's zit, daar heb ik geen idee over.

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 23 juli 2024 13:37]

Anoniem: 126717 @AW_Bos15 juni 2016 23:31
Hoe het bij Business-abo's zit, daar heb ik geen idee over.
Hetzelfde. Half uur vertraging = 50% van het reisgeld terug, bij meer dan een uur 100%.
Ik heb maanden meegemaakt dat ik mijn eigen bijdrage van 50 euro volledig heb terugverdiend terwijl mijn enkeltje 11,70 kost....
Het zou al heel wat minder worden als die zwartrijders net zo agressief benaderd worden als ze zelf met de conducteur doen. Wat consequenter optreden van de conducteurs zou ook helpen. Die duiken teveel om gedoe te voorkomen ten koste van hun consequente collega's.
Was het niet zo dat ze op Rotterdam gesloten werden om het enorme zwartrijden tegen te gaan? Blijkbaar is dit in Amsterdam minder nodig om uiteenlopende redenen; ik kan me wel zo bedenken dat men op Amsterdam C.S. meer "gedoe" krijgt met toeristen die geen idee hebben waarom/hoe ons OV-stelsel in elkaar steekt.
In de meeste andere landen werkt het niet heel anders hoor. Hier Barcelona bijvoorbeeld kun je ook geen metro of trein in zonder kaartje.

Hier hebben zelfs nog papieren kaartjes die daadwerkelijk door het apparaat heen moet om zo een "strip" te zetten. Duurt veel langer dan inchecken met je ov kaart en ondanks de drukte in de spits kan ik die één of hooguit twee personen voor me heen rij noemen.

Kom je dus op het vliegveld moet je eerste begrijpen dat je niet een 1 zone kaartje moet hebben om naar Barcelona te gaan (kan wel) maar twee zones nodig hebt. Moet je kiezen tussen trein of metro, weet jij het snelste als toerist? En dan is door het poortje met je pasje de minste moeite lijkt me.

Grootste nadeel aan de papieren kaartjes hier is dat je er met een maand abbo erg zuinig mee moet zijn. Geef mij maar de Nederlandse OV chipkaart hoor. Lekker automatisch opwaarderen, stevig en een stuk sneller.
In de meeste andere landen werkt het niet heel anders hoor.
Ik ben nog nooit in Barcelona geweest, maar wel in andere landen. En daar is 1 giga-groot verschil : De poortjes zitten dicht en je komt niet verder als je er niet mee leert omgaan. Oftewel je went er razendsnel aan want je moet wel.

Terwijl het hier in NL na 10 jaar nog niet eens standaard bij een verbouwing van een station wordt meegenomen. De gewenning is hier heel laag als je niet dagelijks hetzelfde traject hebt. En ik vermoed dat je op 80% van de stations nog steeds niets ziet qua gewenning omdat er gewoon geen poortjes zijn of ze staan open.
Waarom zouden poortjes sneller wennen dan plaatjes? Je wordt en tot irritatie aan toe aan herinnerd dat je niet moet vergeten uit te checken. Er staat paaltjes genoeg dus ongeacht welk traject je reist kun je er echt wel eentje 'vinden'. En mocht je dan een keer tegen gesloten poortjes aanlopen, Tja gezien het logo dat er op staat is het voor de hand liggend (lijkt mij) dat je daar moet uitchecken er door te mogen.
Kom je dus op het vliegveld moet je eerste begrijpen dat je niet een 1 zone kaartje moet hebben om naar Barcelona te gaan (kan wel) maar twee zones nodig hebt. Moet je kiezen tussen trein of metro, weet jij het snelste als toerist? En dan is door het poortje met je pasje de minste moeite lijkt me.
Ik durf te wedden dat je een willekeurige toerist in Barcelona sneller duidelijk kunt maken welk kaartje die moet kopen dan dat je een toerist in Amsterdam hebt uitgelegd hoe de OV-Chipkaart werkt.
Uit ervaring kan ik zeggen: de OV-chipkaart was voor mijn Schotse kennis zeer simpel te begrijpen. Hij vond het een fantastisch systeem. Het enige waar het lastig is voor toeristen is op stations zoals Amsterdam Amstel, waar de perons voor de trein en de metro gedeeld zijn. Je kan daar aankomen met de trein en "uitchecken" bij de metro poortjes. Gevolg: 2 keer ingecheckt zonder uit te checken.
Er komen in de rest van ons land toch ook behoorlijk wat toeristen? Al denk je maar aan Schiphol, dat is toch een aardige poort Nederland in lijkt me.
Ach, Schiphol is dan ook weer de enige plek waar je met je credit card een OV-chipkaart kan halen / opladen. Werkt fantastisch...

Nu al meerdere keren gehad dat mensen zelfstandig een OV-kaart op schiphol kochten, het hele systeem doorgronden en de eerste keer dat ze moeten opladen snappen ze er geen hout meer van, want hun credit card wordt opeens niet meer gepakt...

Briljante manier van verwachtingspatroon creëren : Je eerste ontmoeting gaat goed en vertrouwd alleen op een manier die nergens anders in NL werkt.
Ach, Schiphol is dan ook weer de enige plek waar je met je credit card een OV-chipkaart kan halen / opladen. Werkt fantastisch...
Dat is al jaren niet meer zo. De NS automaat V3 (ronde voorkant, ook het enige type waarin je chipkaarten kunt kopen) accepteert overal credit-cards.

(En vroeger was 't ook al niet zo, dat kon namelijk toen ook al in Amsterdam CS, Rotterdam CS, Utrecht CS en Eindhoven.)
In Rotterdam hebben weken grote aantallen mensen bij de poortjes gestaan en nu staan er ook altijd nog mensen in de buurt en is er een hulp knop :)
Anoniem: 382732 @MAX340015 juni 2016 21:18
Plus dat Amsterdam een oerconservatieve stad is en tegen iedere vorm van verandering zijn :-)

Denk aan fietstunnel bij het Rijksmuseum, vuilniszakken op straat en meer van dat soort dingen.

Voor toeristen zal het geen probleem zijn omdat zo'n beetje iedere wereldstad poortjes op de stations hebben.... Ons OV systeem is echt niet ingewikkelder dan in andere landen. Eerder simpeler. Probeer maar eens van een dorpje buiten Parijs met het OV de stad in te komen en dan 1 OV kaart te gebruiken...
Plus dat Amsterdam een oerconservatieve stad is en tegen iedere vorm van verandering zijn :-)
Zeker niet.
Denk aan fietstunnel bij het Rijksmuseum, vuilniszakken op straat en meer van dat soort dingen.
We zijn tegen verslechteringen. De fietstunnel wilde het Rijksmuseum dicht hebben, terwijl dat juist een doorgang is voor de bewoners in de buurt die anders best enorm om zouden moeten fietsen. En dat zonder direct aanwijsbare goede reden daarvoor. Beetje gelijk aan het idee van dat de poortjes niet dicht zouden mogen in Leiden Centraal om dezelfde reden.

En dat van die vuilniszakken op straat is omdat we nou eenmaal -- hier in de binnenstad zeker -- geen ruimte hebben om kliko's te stallen. Dat willen we best anders maar dat kan gewoon niet.
Die poortjes zijn maar kut. Staan nu ook allemaal dicht in Sittard, waardoor ik bij vertraging (en dat gebeurt helaas best vaak) niet gewoon naar de döner company op t station kan en dus moet kiezen tussen de vergoeding voor de vertraging met honger, of eten halen maar mijn vergoeding mislopen.
Zolang je binnen 35 minuten weer incheckt, begin je geen nieuwe reis maar loopt je tijd gewoon door. Dan loop je dus niet je vergoeding mis. Of zeg ik nu echt iets doms? :P
Anoniem: 126717 @hherrie15 juni 2016 19:20
Klopt niet. Dan kijken ze naar je inchecktijd en de eerste trein die je vanaf dat moment zou kunnen nemen. Het is een nieuwe reis, reken daar maar op.
Bij vertraging/storing altijd gewoon gelijk inchecken en pas uitchecken op de bestemming of overstap naar een andere vervoerder.
Klopt niet. Dan kijken ze naar je inchecktijd en de eerste trein die je vanaf dat moment zou kunnen nemen.
Dat doen ze sowieso al. NS weet welke treinen vertraagd zijn en waarom. Dus als OP redelijkerwijs een eerdere trein had kunnen nemen naar z'n eindbestemming en daar aan had kunnen komen vóór de minimum 30 minuten dan krijgt 'ie de vertraging al niet vergoed. De extra check-in/uit is daarbij niet heel spannend, ze kunnen namelijk ook zien dat je op hetzelfde station binnen een korte tijd uit- en weer ingecheckt hebt.

Ik zou me daar geen zorgen om maken iig.
Serieus? Dat wist ik niet, maar als dat klopt zou dat inderdaad wel de oplossing zijn. Vind het wel zo prettig dat mijn kebab voor 80% door de NS betaald wordt als ik door hun weer eens zonder eten in de kou (ok zo koud is het nu niet) zit te wachten.


In Eindhoven worden die poortjes nu pas gebouwd trouwens. Beetje debiel, want ze hebben net die hele hal aangepast, de eerste dag stonden de paaltjes binnen, daarna buiten en nu gaan ze dus pas poortjes neerzetten die volgens mij niet eens deurtjes hebben, beetje geldverspilling dit.

[Reactie gewijzigd door mark-k op 23 juli 2024 13:37]

@hherrie heeft gelijk en op sittard kan je bij de automaat een "gratis passage" kaartje halen voor als iemand uitzwaait, misschien heb je daar ook iets aan ooit
@hherrie heeft gelijk en op sittard kan je bij de automaat een "gratis passage" kaartje halen voor als iemand uitzwaait, misschien heb je daar ook iets aan ooit
Dus als zwartrijder hoef je alleen maar zo'n gratis passage kaartje te halen en je bent zonder gezeur door de poortjes? Wat hebben die poortjes dan nog voor zin?
Ikzelf moet altijd de Sprinter van Sittard naar Maastricht Randwyck hebben. Op dat traject zijn buiten Sittard geen toegangspoortjes meer op de resterende stations dus zou je met de Passagedoorgang (gratis) gewoon kunnen zwartreizen.
Verder hebben ze de poortjes op Station Sittard gesloten omdat er veel meldingen over overlast binnenkwamen, aldus de NS Bewaking.
Vaak staan die poortjes ook niet handig. In Leiden staan deze bij de voor en achteruitgang, maar daartussen zitten heel veel winkels. Als ze die poortjes zouden sluiten zou dat de winkeliers veel inkomsten kosten vermoed ik. Sommige stationshallen, zoals bijvoorbeeld Leiden, zijn ook een doorgang naar de voorkant, logisch natuurlijk, zonder dat er een andere eenvoudige manier is om aan de andere kant te geraken, terwijl zich daar het busplatform bevindt. Dichte poortjes zou in dat geval erg vervelend zijn.
Je kan er wel gewoon door heen lopen door in te checken en (binnen anderhalf uur als ik mij niet vergis) weer uit te checken. Lijkt me dus niet echt een probleem.

Alleen vind ik zelf het moeten in/uitchecken überhaupt nog te omslachtig, en een aparte pas met aparte saldo al helemaal. Zou het liefst zien dat dat automatisch gaat als je de trein in gaat bv, en dat het ook direct van je bankrekening wordt geschreven (of gebundeld). Maar dat is vast nog wat te futuristisch gedacht ;)

[Reactie gewijzigd door paoper op 23 juli 2024 13:37]

Ik zou idd blij zijn als het systeem zelf in en uit kan checken door bij te houden of ik in een bus, trein, metro, tram in- of uitstap.

Wat betreft het afschrijven. Ik heb mijn OV kaart op automatisch opladen staan en daar wordt dus, als ik onvoldoende saldo heb, automatisch €20,- bijgeschreven vanaf mijn bankrekening. Ik hoef daardoor nooit meer zelf saldo op te waarderen.
Heb ik ook, maar dat vind ik nog steeds een omslachtig systeem.
Je kan er wel gewoon door heen lopen door in te checken en (binnen anderhalf uur als ik mij niet vergis) weer uit te checken. Lijkt me dus niet echt een probleem.
1 uur.
Zou het liefst zien dat dat automatisch gaat als je de trein in gaat bv, en dat het ook direct van je bankrekening wordt geschreven (of gebundeld). Maar dat is vast nog wat te futuristisch gedacht ;)
Wel dat je getreind hebt wordt geextrapoleerd uit de check-out op een ander station dan waar je incheckte. Dat van dat direct van je bankrekening afschrijven zijn ze mee bezig trouwens.
Oh dat is nieuw voor mij.
Leiden - proefstation, inderdaad meer dan dat is het niet.
Hoeveel meer ruimte is er na de verbouwing van 1994 / 1996 nu ècht beschikbaar voor de reiziger. Gemeente heeft zich mooi laten inpakken door NS - waarom niet een 2e doorgang naar de perrons.
Veel stations hebben ook nog geen poortjes.
Zoals Schiphol waar ze die proef houden.
Hier zal dit echter niet gaan veranderen, aangezien de halve hal van Plaza dan afgesloten moet worden.
Niet ondenkbaar; nagenoeg alle winkels in Rotterdam en Leiden zitten ook achter de poortjes.
Idd, en als je binnen 60 minuten in- en uitcheckt op hetzelfde station kost het je niets: Instructiefilm reizen met de OV-chipkaart - Iemand uitzwaaien
Je kunt ook de QR code downloaden die toegang geeft bij de poortjes met de QR scanner.
Dan heb je niet eens een OV kaart nodig om het station op te lopen.
En wat als je 90minuten aan het shoppen bent zonder een meter te reizen dus weer op hetzelfde station uitcheckt?
Of zelfs langer?
Absurde redenering. Je weet toch dat een ander mee betaalt aan jouw wangedrag. Zulke aso's als jij moeten ze met een beetje rekenwerk opsporen en eens een tijdje laten brommen.
Niet ondenkbaar; nagenoeg alle winkels in Rotterdam en Leiden zitten ook achter de poortjes.
Wel ondenkbaar. De stations zijn namelijk van NS. Schiphol Plaza niet. Het zou technisch op zich best kunnen om poortjes te gebruiken daar overigens, maar ik denk niet dat Schiphol daarmee akkoord gaat.
En het zou het overstappen tussen de verschillende perrons ook niet bepaald gemakkelijker/sneller maken, of ze moeten een vrij groot gebied totaal afzetten, maar dat zie ik echt niet gebeuren op Schiphol Plaza.
Oplossing die voor komt op zulke stations is dat je "doorloop entree" op je ov chipkaart kan zetten.
En Schiphol Plaza is niet van de NS
Welke proef houden ze op Schiphol?
De proef waar het artikel waaronder je reageert over gaat.
En als je moet overstappen van Arriva naar Ns zoals op Zwolle? Een beetje kortzichtig is je reactie wel :P.

Ik snap uberhaubt niet dat ze de OV chipkaart hebben doorgedrukt, het is zo'n achterhaald systeem dat zeer gebruiksonvriendelijk is... Je moet in de rij gaan staan en één voor één uitchecken het is 2016 8)7 ! (dat in de rij staan is dus ook bij het van Arriva naar NS op Zwolle).
Op Dordrecht moet je ook overstappen van arriva naar ns en zijn de poortjes dicht.
Vroegah moest je in de rij staan voor de kaartautomaat of in de rij staan om je dagkaart te stempelen, wat is het verschil? Het is alleen een probleem op de stations waar ze niet zoveel ruimte hebben voor poortjes, zoals Hoofddorp, en ook daar is de vertraging misschien maar een halve minuut ofzo.

Een halve minuut is beter dan zwartrijders die conducteurs in elkaar rossen.
Ja in het gloednieuwe station in Breda hebben ze dure poortjes. Maar ja die zijn zinloos als ze niet dicht zijn ;)
Het zou ook zinloos zijn als ze wel gesloten zijn. Je kan namelijk via de loopbrug zonder poortjes het station op komen.

Over een maand of twee wordt de loopbrug weggehaald, en is het hele station klaar voor gebruik. De poortjes zullen dan ook gesloten worden.
Op Haarlem staat alles open.
Op Hoofddorp staan ze dicht.

Tis erg wisselvallig,.
Maar in Hoofddorp kun je er wel binnen komen zonder langs het poortje te moeten gaan namelijk met de lift.
Staat er boven dan geen poortje?
Nee,. inderdaad.
Stom eigenlijk,. maar er staat wel een in/uitcheck paaltje naast de lift.
In sommige gevallen gaat dat moeilijk, vaak zijn de winkels achter de poortjes achteraf de dupe ervan.
Anoniem: 93050 @TheJoe16 juni 2016 07:19
Daar verbaas ik me ook elke keer weer over: Op de Flevolijn zijn alle poorten dicht, behalve het station Amsterdam. Een week of 2 geleden waren die opeens dicht tot 07:00, maar blijkbaar was er zoveel overlast voor zwervers ed. die dan niet op het perron konden komen, dat ze nu weer open zijn.
En de controle is daar ook op aangepast: UIT Almere (en daar zijn alle poorten dicht) , meteen controle (en dan Goh .. iedereen is ingechecked om 5:58 .. verwacht je niet). Op weg naar huis, UIT Amsterdam dus (met alle poorten open) doorgaans geen enkele controle.
In Amsterdam zijn de poortjes 's nachts (nachtnet) dicht. Hoe nuttig dat is, gezien het personeel wat er vervolgens naast staat om te controleren of je wel incheckt, is een ander verhaal.
Wat ik nog steeds niet snap, is dat 'het paaltje' vrijwel gelijk weet dat ik ben in of uit gechecked, maar dat het soms uren duurt voordat dit is doorgedrongen op bijvoorbeeld de status van mijn ov-kaart in de NS-app. Er lijkt dus een enorme vertraging te zitten tussen het primaire registratie systeem en iets als een publicatie database.

Anno 2016, de tijd van realtime data via services, ervaar ik dat toch een beetje als ouderwets. Als mijn telefoon rechtstreeks bij het registratie-systeem de status van mijn kaart kan opvragen, is geofencing samen met wat recent-historische locatiedata voldoende om een betrouwbare inschatting te maken of ik wel of niet had moeten uitchecken de afgelopen 30 seconden o.i.d.

Lijkt me technisch eenvoudiger en betrouwbaarder als weer een pukkel die aan het spoorse informatie systeem wordt geklust. Vraag me af wat de reden is dat er zo'n compleet systeem met nieuwe sensor-techniek e.d. buiten de huidige informatievoorziening om voor nodig is om dit mogelijk te maken.

[Reactie gewijzigd door RadioGnome1971 op 23 juli 2024 13:37]

Zeer welkom. Ik vergeet het nog wel eens, omdat ik niet vaak met de trein reis en nog steeds aan het wennen ben aan in- en uitchecken.

Ik ben net gewend aan de Euro :P ;)
Als je nu vergeet in te checken en je wordt gecontroleerd heb je hele grote kans op een boete.
Heb het zelf wel eens gezien bij iemand, "Ja, maar, kan ik dan nog een kaartje kopen...".
Als je nu vergeet in te checken en je wordt gecontroleerd heb je hele grote kans op een boete.
Heb het zelf wel eens gezien bij iemand, "Ja, maar, kan ik dan nog een kaartje kopen...".
Lijkt me nogal wiedus ook.
Ik had laast niet ingechecked. Glad vergeten. Kan ik wel een slap lulverhaal gaan houden, maar ik kan me goed voorstellen dat ze dat niet kunnen honoreren. Gewoon dokken dus, had ik maar moeten opletten.
Blij dat je het zelf zo zegt; het is ieders eigen verantwoordelijkheid om een geldig vervoersbewijs te hebben, etc. Voor de chipkaart was het vergeten kaartje te kopen. Het is denk ik wel veel makkelijker geworden om met de trein e.d. te reizen, geen kaartje meer te kopen, dus het reizen wordt veel minder formeel.
Anoniem: 382732 @YopY15 juni 2016 21:23
Ik reisde destijds met een abonnement naar mijn werk en was zo gewend om gewoon in te stappen dat als ik een keer een andere richting op ging ook gewoon instapte. Zonder kaartje... Dan is het huidige systeem toch een stuk handiger. Alleen al omdat je voor verder OV van die idiote strippenkaart af bent.
[...]


Lijkt me nogal wiedus ook.
Ik had laast niet ingechecked. Glad vergeten. Kan ik wel een slap lulverhaal gaan houden, maar ik kan me goed voorstellen dat ze dat niet kunnen honoreren. Gewoon dokken dus, had ik maar moeten opletten.
Mwoah. De conducteur kan je (recente) incheckgeschiedenis zien bij het controleren. Als 'ie ziet dat je in de dagen ervoor steeds netjes ingecheckt hebt maar deze keer niet dan kan 'ie ervoor kiezen om dat te laten gaan. Ik heb dat zelf al 2x gehad -- niet ingecheckt, wel gecontroleerd, geen boete.
Hmm, bij veolia zijn ze daar heel anders in.
Een vriend van mij was ver weg geweest en 's ochtends langs thuis om daarna weer naar school te gaan.

Was hij vergeten uit te checken, en toen hij incheckte, checkte die dus uit. Daarna reist die dus met studenten OV en doet het elke andere dag wel gewoon juist.

Met studenten OV hoef je nieteens iets te betalen, natuurlijk wel inchecken voor de ?registratie?. Maar je kan alsnog een boete krijgen...

Maar, volgensmij kun je eens per jaar je geld van de boete terugvragen, als je reist met studenten OV.
Ik vraag mij af op het niet beter is om voor een all in one abbo systeem te gaan (spotify...) Je betaald gewoon €50 per maand, of je het vervoer nu veel of weinig gebruikt. Mensen die het OV af en toe gebruiken zullen dit sneller gaan doen omdat ze nu eenmaal ingeschreven zijn --> meer beweging met OV maar niet zit voor zijn plezier in het OV dus van misbruik is al geen sprake.

Op termijn kunnen autonome taxi-vervoer ook op dit systeem inschakelen. Mogelijk is het een duurder abbonement van €100.

Maar natuurlijk, de overheid verdient momenteel miljarden euro's per jaar aan autovervoer. (Accijnzen op benzine/diesel, wegenbelasting, btw op aankoop, inschrijvingstaksen, verkeersboetes enz.) = Dé melkkoe van elke regering. Dus ik denk niet dat een overheid staat te popelen om het openbaar vervoer echt openbaar te maken. Dat kost namelijk alleen maar geld ipv dat ze kunnen melken.
Zoiets is er al, dat heet traject-vrij en/of traject kaart, echter moet ik met mijn traject vrij kaart alsnog gewoon inchecken en uitchecken, ook al staat er altijd als prijs 0,00 EUR op mijn formulier.
Mijn persoonlijke OV (ja ook al heb ik traject vrij wil niet zeggen dat mijn werkgever alles wil en hoeft te betalen/weten) vind ik het vrij logisch dat dit verplicht is, aangezien zo de kosten bepaald worden.

Ik zou het mooier vinden als er gewoon een zone is waar je doorheen MOET lopen en dat daarin gewoon gescand wordt automatisch zodat je A) het incheck verhaal en in de rij staan voorkomt B) mensen kunnen dan alsnog door een poortje indien noodzakelijk en is het poortje er inderdaad alleen voor de veiligheid. Persoon > Zone > reis > Zone > Bestemming en als je op doorreis bent kun je zo doorlopen. Dit is alleen een beetje te future technisch gok ik
Anoniem: 382732 @Coolstart15 juni 2016 21:25
Bijkomend probleem is dat OV nooit de capaciteit kan leveren die nodig is als meer mensen het gaan gebruiken (ongeacht kostendiscussies). Als 10% van de automobilisten de trein zou gaan pakken verdubbelt het aantal passagiers....
Anoniem: 343919 15 juni 2016 18:27
Ik vind dit een goede ontwikkeling. Ik ben wel voorstander van die beacons alleen wordt er weinig gebruik van gemaakt.

Vorig jaar op Lowlands kon je met een 3FM app precies zien hoeveel stappen je hebt gezet, waar je bent geweest puur aan de hand van de beacons. Later kreeg je een mooi verslagje over je Lowlands-statistieken. Nutteloos maar het laat wel zien wat je allemaal met die beacons kunt doen.

Mij lijkt dit ook een goede stap richting mobiel gebruiken voor het OV. Het zijn zulke krachtige apparaten maar niemand gebruikt 100 % van de capaciteiten van het ding. Uiteraard hangen er nog veel haken en ogen maar maar het is in ontwikkeling. Wat je met die beacons kunt lijkt me echt vet. En ook makkelijk. Ik vind zelf de implementatie van de OV chipkaart in Nederland helemaal niet goed. Bijvoorbeeld dat je OV chipkaart na 5 jaar vervalt voor no good reason. Mag je weer 7,50 lappen voor een nieuwe pas. Als je online 10 euro op je kaart wilt zetten moet je dat weer ergens ophalen(?!). Als je te weinig geld hebt op je OV chipkaart dan moet je dat weer opladen.(tenzij je automatisch opladen hebt). En in de randstadrail werken al die apparaten 90 % van de tijd niet. Kortom. Ik kan zo heel lang door blijven gaan.

Lang verhaal kort. Ik vind dit een mooie stap in de goede richting. We hebben de hardware, nu de software nog.
Waarom checked deze app je niet direct uit?

/offtopic
Ik heb met verbazing de overige reactie's gelezen omtrent Amsterdam Sloterdijk, Amstel station.
Gebieden waar ik 15 jaar geleden zonder enige hinder doorheen liep en elke OV mogelijkheid kon gebruiken met mijn 3 ster abo.

Nu lees ik dat er zones zijn, waarbij je genoeg geld moet hebben en verplicht wordt je kenbaar te maken, voordat je er door heen mag lopen. Eigelijk best wel vreemd.
De precisie is nog niet goed genoeg; misschien als het 100% precies was en geen false positives had zouden ze het doen. Het is nu nog een POC / proef, lijkt het.
Ik denk dat de technologie nog niet rijp is om je direct uit te checken. Het is niet direct een back-office registratie waarin je aangeeft dat je uit bent gecheckt, maar ook een wijziging op je OV-chipkaart. En dat met een systeem die chipkaarten in een wijde omgeving van vele meters kan uitlezen, via een beveiligd protocol.... dat gaat nog wel even wat voeten in de aarde hebben.
Precies!
Je moet uitchecken en een app controleert of je dit wel gedaan hebt.
Hoe moeilijk moet het dan zijn om je direct uit te checken of op z'n minst via een pop-up te vragen of dit inderdaad moet gebeuren?
Als ze nou gewoon de NS app verder gaan ontwikkelen en gewoon een functie maken van ''zit je in de trein'' en dan moet je gaan invoeren in welke trein je zit en dan bij de hand van de tijd een melding krijgen dat je moet uitchecken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.