NS erkent mogelijkheid tot vervalsen e-ticket en neemt maatregelen

Het e-ticket van de NS zou eenvoudig te manipuleren zijn. Met een computerprogramma kan de plaatsnaam worden vervangen, waardoor reizigers met het ticket 'gratis' kunnen reizen. De NS neemt maatregelen, zo laat het aan Tweakers weten na berichtgeving van RTL Nieuws.

NS logoVolgens RTL Nieuws, dat de naam van het programma niet noemt, kan iemand die een e-ticket heeft gekocht, de plaatsnaam met het tooltje eenvoudig veranderen. De NS beschikt over manieren om de geldigheid te controleren, maar conducteurs zouden die niet toepassen.

De NS erkent de fraude. Volgens woordvoerder Eric Trinthamer kan met het programma het pdf-bestand voor de e-ticket worden gedecodeerd en kan vervolgens de inhoud worden aangepast. Op die manier is het mogelijk om verder te reizen dan is toegestaan.

Hoewel het aanpassen vrij makkelijk is, is fraude plegen volgens de zegsman moeilijker dan het lijkt. "Iedere ticket beschikt over 21 veiligheidskenmerken, waarvan er vier of vijf direct zijn te zien. Dan gaat het bijvoorbeeld over het treinnummer. De conducteur kan achterhalen of het nummer van het ticket correspondeert met de treinreis." Het vervalsen van die kenmerken zou lastiger zijn dan het aanpassen van de eindbestemming.

In theorie zouden conducteurs de fraudeurs er dus uit kunnen pikken. Trinthamer ontkent dat dit te weinig gebeurt. Overigens valt de fraude volgens hem mee. Wekelijks rijden naar schatting 75.000 reizigers met een e-ticket. Slechts een enkeling vervalst volgens Trinthamer het ticket.

De NS neemt maatregelen om fraude in het vervolg te voorkomen. Alle conducteurs zijn ingelicht en zouden nu strenger met e-tickets moeten omgaan, zo benadrukt Trinthamer. "Ook gaan wij in overleg met onze leverancier om de beveiliging van het pdf-bestand aan te scherpen."

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

10-10-2014 • 20:45

104

Reacties (104)

104
94
70
2
0
2
Wijzig sortering
Ze moeten gewoon fatsoenlijke papieren kaartjes maken. En ja, ik heb een OV chip maar die is niet altijd even handig.

Met de huidige kaartjes voor enkele ritjes kun je ook geen meereiskorting meer toepassen, geen wonder dat mensen naar dit soort streken gaan grijpen. Daarmee wil ik het niet goedpraten, maar na 3 jaar het OV intensief gebruikt te hebben heb ik er alle begrip voor.

[Reactie gewijzigd door YoghurtO_o op 23 juli 2024 01:05]

Als je allebei een ov chipkaart hebt kun je nog steeds meerreiskorting toepassen, je kunt bij één van de apparaten waar je normaal oplaad er ook samenreiskorting op zetten. Dit vervalt automatisch 35 minuten na uitchecken. Je kunt het geloof ik niet met de papieren e-tickets gebruiken.

Ik zou graag ook weer wat papieren kaartjes terug zien in sommige gevallen is het toch makkelijker, plus dat het voor toeristen toch ook een stuk vriendelijker is dan ze gelijk 7.50 voor een kaart laten neerleggen of voor iedere reis een euro extra laten betalen.
Dat is een best case scenario. Onlangs ging mijn OV chipkaart stuk na een maand in gebruik te zijn (vorige ging 3 jaar mee). Geen scheurtjes of schade te zien.

Die zaterdag MOEST ik reizen. De bus was geen probleem, daar kon ik een zaterdagkaartje kopen die gewoon fatsoenlijk geprijsd was. Eenmaal op het station begonnen de problemen. Ik was met een vriend mee die overigens gewoon een OV chipkaart had. Na alles geprobeerd te hebben met het apparaat om een eenmalig kaartje met meereiskorting toch maar aan een NS medewerker gevraagd. Die wist me te vertellen dat het onmogelijk was, tenzij ik een anonieme OV chipkaart zou aanschaffen wat niet echt logisch is voor een enkele reis. Uiteindelijk dus geforceerd volledig tarief + toeslag betaald, 2 maal :r

En als kers op de taart: Ik had nog een reserve OV chipkaart thuis liggen. Aangezien het weekend was en de klantenservice van de OV Chip dicht was heb ik daar een tijdelijk studentenreisproduct op geladen. Eerstvolgende werkdag gebeld om mijn oude kaart te laten blokkeren en mijn reisproduct over te zetten naar de reservekaart. Dat was niet mogelijk, enige manier om mijn studentenreisproduct te kunnen gebruiken zou zijn als ik een nieuwe OV chipkaart á 11 euro zou aanschaffen (lekker goedkoop). Dan zouden ze mijn oude kaart kunnen blokkeren en het reisproduct op de nieuwe kaart zetten. Waarom dat niet met mijn reservekaart mogelijk zou zijn kon niemand mij antwoord op geven.

Dus nogmaals, ik snap het wel als bepaalde mensen de NS met haar slechte service en producten een keer zat zijn en het zichzelf zo wat makkelijker maken. Er is geen concurrent om naar over te stappen als het je niet bevalt en de NS kan doen en laten wat ze wil, dus waarom haar klanten ook niet?
Het is natuurlijk erg jammer voor jou, maar je kan moeilijk NS kwalijk nemen omdat jou ov-chipkaart stuk is gegaan.

Ik ben benieuwd waarom Je je reisproduct niet over kon zetten op je "reserve" kaart. Was dat ren anonieme kaart misschien? Want wettelijk gezien mag je geen abonnementen op anonieme kaarten zetten. Daar kan NS niet veel aan doen.

Op de prijzen van nieuwe kaarten heeft NS weinig invloed. Daarnaast is het al onderzocht dat het reuze meevalt dat de prijzen van treinen zijn gestegen.

Waar NS wel iets aan kan doen, is er voor zorgen dat je meereiskorting kan zetten op een eenmalige kaartje. Dat zou al de boel stuk aangenamer maken.

Maar ik vind het wel jammer dat NS zovaak als Nederlands grootste klaagmuur wordt gebruikt, terwijl ze vergeleken met bijna alle landen super goed doen.
Ik heb ook niet gezegd dat ik de NS kwalijk neem dat mijn OV chip kapot ging, dat deed ik de busmaatschappij ook niet. En alhoewel de busprijzen voor niet kaarthouders ook fors gestegen zijn hebben ze nog wel kortingsconstructies.

Mijn reservekaart was overigens niet anoniem, de reden waarom het niet kon werd me niet gegeven en ik had met meerdere mensen van de klantenservice gebeld.

Het ging me bij dat akkefietje niet om het feit dat mijn kaart stuk was, dat kan gebeuren, maar om het feit dat als je kaart stuk is (en dat komt vaak voor als ik zo in mijn omgeving rondkijk) je qua prijzen heel hard genaaid wordt. Het voltarief van OV is zo duur dat als ik een reis zoals Eindhoven - Utrecht van voordeur tot voordeur op de motor zou doen ik inc. afschrijving, onderhoud en andere randzaken goedkoper uit zou zijn terwijl het 110% sneller is.

Dat de NS de grootste klaagmuur is komt door de serviceverlening en het feit dat ze hun klanten helemaal niet zo belangrijk vinden. Afgelopen keren heb ik mogen betalen en verdween er niet alleen een trein, maar was het in de trein zo goor en smerig omdat er overal afval op de grond en stoelen lag. De keer erop 45 min vertraging in een overvolle trein waar je dan ook mag staan (want je hebt voor een "vervoersbewijs" betaald en niet voor een zitplaats). Dit is slechts mijn afgelopen 2x met de trein, ik zou een boek vol kunnen schrijven met de non-service van de NS en ik denk de meeste mensen die frequent reizen ook wel.

[Reactie gewijzigd door YoghurtO_o op 23 juli 2024 01:05]

Vergeet ook niet het enorme prijsverhoging. Een retour had vroeger 15% korting, sinds de OV kan dit niet meer. 2 strippen met de bus (98 cent) was 1 uur geldig. Je kon boodschappen doen en terug. Met de OV is het 1,12 heen en 1,12 terug.

Als je een gezin hebt met 3 kinderen en je wil eenmalig een retour van Utrecht - Amsterdam betaalde je voor dat de OV chipkaart kwam 11,40x5 = 57 euro. Nu heb je 5x een OV nodig met 20 euro tegoed en een retour is 14,40 euro. In totaal ben je 209,50 euro kwijt! En het is niet zo dat je de OV chipkaart en 20 euro extra tegoed weer kan inleveren!
Dan ga je er wel vanuit dat je kinderen een OV-chipkaart nodig hebben. Waarom niet een eenmalig kaartje?
De eenmalig kaartjes wilde de NS oorspronkelijk niet. Uiteindelijk gaan die ook verdwijnen. Maar voor wie met de metro of de tram gaat is die keuze er niet altijd en zit je alsnog vast aan een OV-kaart. Weet dat de metro en tram niet van de NS zijn.
De papieren geprinte kaartjes zijn er juist voor wie eenmalig de trein wil nemen, het kost u dus 72 eur en 25 cent printkosten. Wie 209 euro betaalt met kennis van dit alternatief is dom bezig.

Tegoed kan men overigens terugstorten maar kost 2,50.

Voor wie niet te vaak reist lijken papieren kaartjes me dus een veel beter en sneller (niet in de rij) alternatief en zonder risico op vergeten uit of in te checken.

Blijft vreselijk duur, met meer dan drie personen blijft een auto goedkoper, maar de parkeertarieven in Amsterdam zijn denk ik harder gestegen.

[Reactie gewijzigd door kidde op 23 juli 2024 01:05]

Papieren kaartjes gaan er ook uit.
je vergeet volgens mij de railrunners van vroeger
Ik heb ov bijna een jaar nu en toen ik er maanden geleden achterkwam dat e-ticket met jaarabo kon. heb ik de pas ook niet meer gebruikt. Zeg het ov abo ook op wanneer het kan want spoedig rijbewijs halen
Een paar weken geleden ben ik met de trein naar Berlijn geweest. Dat e-ticket was een lachertje. Alleen een QR code. Heen en weer is het 4 of 5 keer gecontroleerd door alleen te kijken naar de tekst op de ticket. Met paint en het juiste lettertype zou dat ticket meerdere malen te gebruiken zijn
offtopic:
Was dat heen en terug het geval? En toevallig eerder gecontroleerd in een IC of sprinter richting de internationale trein? Valt me namelijk op dat wanneer de conducteurs in Duitsland een stempel zien ze er vanuit gaan dat het E-ticket gescand is. Dan is het vluchtig controleren van het stempel, datum en eindstation vaak voldoende, vaak hoef ik ook mijn bahnkaart en legitimatie niet meer te laten zien. Stap je over binnen Duitsland of start je in Duitsland dan scannen ze meestal direct (en ook regelmatig komen ze alsnog een keer langs om de hele wagon te checken, uiterst irritant als ze net 10 min geleden al langs zijn geweest). Deutsche Bahn gebruikt trouwns Aztec codes, lijken erg op QR maar zijn net anders.

Ontopic:
Serieus... er word niet gescand?? Wat enorm suf zeg. Het is toch niet moeilijker dan een OV-chipkaart tegen de lezer aan houden? Ik heb nog nooit een E-ticket van de NS gebruikt, maar op bijvoorbeeld die van de DB staat als een soort watermerk tig keer je start, eind, datum etc etc. Zijn ze dan echt te lui om het goed te controleren of mis ik iets?
Ja. Heen 2 keer in NL en 3 keer in DE. En ik ben in Amsterdam opgestapt, dus geen eerdere controle. Terug idem dito. Op de heenweg werd er inderdaad gestempeld. Interessant om dat te zien. Ik bedacht me op de heenweg al, dat het enige risico is dat de stoelreservering al bezet is. Maar dat is een kwestie van meerdere opties bewerken.

[Reactie gewijzigd door Hansbla op 23 juli 2024 01:05]

Knap om dit te verprutsen. Hoeveel voorbeelden hebben ze niet van hoe dit moet worden aangepakt van concerten en dance feesten? Ik bedoel: Jat dat dan gewoon. Die aanpak werkt...
Bij concerten en dancefeesten heb je een afgesloten gebouw of terrein met hoogstens enkele ingangen, en bij elke ingang staan mensen om de kaartjes te controleren. De spoorwegen hebben honderden stations, waarvan sommige erg makkelijk te betreden zijn. Daardoor kunnen de spoorwegen niet zomaar het voorbeeld van de concerten navolgen.
Maar bij concerten en op het vliegveld controleren ze de barcode.
Frauderen of is het ouderwets zwart rijden met de normale ov chip is nog makkelijker en zie je zowat dagelijks in het openbaar vervoer. En dat gebeurd niet alleen door tieners maar ook volwassenen heb ik dat zien doen. Je kent het vast inchecken bij de bus chauffeur en uitchecken bij de achterste deur of in geval van een tram uitchecken bij een andere willekeurige deur. Bij de NS moeten ze nog moeite doen en dat kan niet iedereen hoe makkelijk het ook blijkt te zijn.

[Reactie gewijzigd door JT888 op 23 juli 2024 01:05]

In de bus heb ik het niet vaak gezien en zeker niet op de 40 min + afstanden. In de stadsbus een enkele keer, maar procentueel zeker niet dagelijks. Met de tram ga ik niet zo vaak, maar staan die checkpaaltjes niet op de halte? Zou per vervoerder kunnen verschillen natuurlijk.

Met alle werkwijzes die ik over het E-ticket hier lees zijn er nog steeds valkuilen, een kwestie van tijd voordat je door de mand valt. Een boete voor zwartrijden heb je liever dan aangifte van fraude. De OV-chip is ook gehackt, je kunt er saldo op zetten! Maarja, een object dat zich bij een server projecteert en opeens een differentie laat zien valt op. Een systeem bestaat vaak uit meerdere componenten..
Jij woont vast niet in Amsterdam ik heb het dan voornamelijk over de stadsbus en trams. Daar heb ik werkelijk nog nooit controle gezien in de bus of tram sinds de intrede van de OV chipkaart. Behalve dan die van de vaste conducteur post in sommige trams en die van de bus chauffeurs. Paaltjes bij de haltes vind je in Amsterdam alleen bij de snel tram en bij metro's stations maar die hebben poortjes dus dat is al een stukje lastiger.

Maar je hebt gelijk een fraude zaak aan je broek is toch wel meer risico dan een boete voor zwart rijden. Al is het gewoon hetzelfde enkel doet men wat meer moeite om het voor elkaar te krijgen. Vraag me ook af hoe zoiets bij een rechter zal worden afgehandeld als men gepakt word.

[Reactie gewijzigd door JT888 op 23 juli 2024 01:05]

De NS moet nu ook wel maatregelen nemen, gezien nu in één klap heel nederland weet hoe deze kaart gefraudeerd kan worden! Overigens snap ik niet waarom deze kaarten gewoon gescant worden. In het buitenland heb ik vaak zat gezien dat een vervoerbewijs beschikte over een QR code, echter werden deze altijd gescant door de conducteur..
Poosje terug werd mijn e-ticket, wel een interrnationale maar toch gescand door een conducteur in een nationale trein. Daarop stond dan geen QR-code, leek er wel op maar was dus een Aztec-code dus volgens mij kunnen de conducteurs echt wel scannen op zo'n e-ticket. En als ze kunnen dus vast ook wel zo'n beveiliging maken voor een nationaal ticket.
Komen ze daar echt nu pas achter?

edit: Het is een proprietary QR-code die je gewoon wat kunt aanpassen en versmeren zodat hij niet scanbaar wordt (als ze dat al zouden proberen).

[Reactie gewijzigd door Xatr0z op 23 juli 2024 01:05]

Volgens mij is dat geen QR, maar een Aztec code
Vroeger kon het ook nog met een ticket zonder datum.. beetje wat vet erop smeren en dan stempelen.... geen conducteur die ernaar kijkt.

Ohja en inderdaad... de conducteurs gaan vaak altijd 1e klas zitten ( die keer dat ik de trein neem)... controleren totaal niet.. :)

[Reactie gewijzigd door Ferio op 23 juli 2024 01:05]

en als ze controleren zijn het blonde knipperogende tienermeisjes die mogen blijven zitten en lastige junkies die zonder papieren dan maar uit moeten stappen. Net nog beiden naast elkaar :)
Wat nu als ze die code signen met de private key van de NS, wat gebeurt als het ticket word gegenereerd?

Of zeg ik hier nu iets onzinnigs?
Moeten ze die wel scannen om erachter te komen. |:(
Puur controleren op visuele kenmerken van de ticket die zelf geprint wordt is dom.
Wat als de printer slecht/leeg is of te klein geprint? Zal wel goed zijn?
En wat als je het ticket niet uitprint?
Anoniem: 428562 @Eloy10 oktober 2014 21:33
Ssst je brengt hun "leverancier" op ideeën
Dat dit niet waterdicht is kan toch iedereen bedenken? |:(

Waarom zou dit systeem in hemelsnaam waterdicht moeten? Wat boeit het nu dat er af en toe wat malloten zijn die frauderen en er door komen. Sommige mensen worden gepakt en die krijgen dan een boete. Ik zou me doodschamen als ik er bij hoorde.

Bij Jumbo heb je sinds een tijd een systeem waarbij je een scanner uit de bak pakt, je producten scant en als je klaar bent de hele kar ineens betaald, terwijl er steekproefsgewijs wordt gecontroleerd. Gaat vast wel eens mis maar het merendeel van de klanten is erg tevreden met het systeem omdat het sneller gaat.

Waarom vind ik een dergelijk klant-vertrouwen niet op meer plekken?

Dit e-ticket was nog ongeveer de enige manier om zonder fuss (BELACHELIJKE in en uit checken) van A naar B te komen.

Ik (als klant) zou gewoon een ticket willen vastleggen (van a naar b) ; van het grootste belang is dan nog wel dat ik die a naar b kaart anoniem kan kopen. Of in sommige gevallen mijn kaart voor een lezer halen als ik ergens instap en voor een lezer halen als ik ergens uitstap.

edit: leesbaar herschreven

[Reactie gewijzigd door gevoelig op 23 juli 2024 01:05]

Ik vind het in- en uitchecken met de OV chipkaart juist wel makkelijk
Een aantal jaren terug heb ik al zitten spelen met een e-ticket. Puur om te kijken hoe ver ik kon komen door de beveiliging. Het was vrij gemakkelijk. Je moet achteraf wel handig zijn met Photoshop, want de achtergrond van een e-ticket is opgesplitst in een rechter en linker plaatje waarin het watermerk (naam, datum, type reiskaart, etc) is ge'embed. Dit is onmogelijk om met een tooltje zo on the fly te wijzigen. De enige manier die ik zo kan bedenken is Photoshop en de juiste skills om smudging van tekst en achtergrond tegen te gaan.

"Volgens RTL Nieuws, dat de naam van het programma niet noemt, kan iemand die een e-ticket heeft gekocht, de plaatsnaam met het tooltje eenvoudig veranderen"

Dit zal hoogstwaarschijnlijk geen "speciaal" tooltje zijn. Alle overige tekstvelden zijn te wijzigen met een willekeurige PDF editor. Ja, dit is eenvoudig, maar lang niet zo eenvoudig als RTL doet vermoeden.

Dan heb je nog de Aztec code. Volgens een NS medewerken op het NS forum zouden conducteurs sinds een paar maanden de juiste apparatuur op zak hebben om een Aztec code uit te lezen. Of dat in de praktijk ook gebeurt? Blijkbaar niet.

Een aantal details heb ik weggelaten om te voorkomen dat ik een volledige tutorial schrijf

[Reactie gewijzigd door Aurora op 23 juli 2024 01:05]

Internationale tickets worden inderdaad al gescand met de Railpocket (de zakcomputer van de conducteurs), echter is dat nog niet het geval met de binnenlandse e-tickets. Omdat daar, zoals ook al in het artikel staat, behoorlijk wat veiligheidskenmerken in zitten werd dat (denk ik) niet als noodzakelijk gezien.
Ik heb zo het vermoeden dat dit binnenkort wel zal gaan veranderen en dat er een instructie zal komen om ook de binnenlandse e-tickets te gaan scannen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.