Een systeem waarbij niet bovenleidingen, maar brandstofcellen de benodigde elektriciteit voor de treinen van de NS leveren, zou kosten- en onderhoudsbesparend zijn, zo blijkt uit een inzending voor een Prorail-innovatiewedstrijd.
Het gefaseerd overstappen van de gebruikelijke bovenleidingen die treinen van elektriciteit voorzien naar een systeem waarin brandstofcellen elektriciteit uit waterstof opwekken, zou niet alleen het milieu sparen, maar ook minder onderhoud vergen. Ook herstelwerkzaamheden ten gevolge van kapotte bovenleidingen, en de bijbehorende reisvertragingen, zouden tot het verleden behoren wanneer waterstof voor de elektriciteitsvoorziening wordt aangewend. Dit voorstel, een inzending van ingenieursbureau Arcadis en de Universiteit Utrecht, dingt mee voor de publieksprijs van een prijsvraag van railinfrastructuurbedrijf ProRail. Het idee werd genomineerd uit 40 inzendingen afkomstig uit de academische en technische wereld.
De inzending van Arcadis en de UU, die de titel Groen Licht voor de Waterstoftrein kreeg, voorziet in een gefaseerde invoering van het waterstofsysteem. Treinen zouden met brandstofcellen moeten worden uitgerust, die uit waterstof de benodigde elektriciteit opwekken om de elektromotoren aan te drijven. Naast de rails geproduceerde waterstof zou op een aantal vaste punten in de treinstellen opgenomen worden, waardoor de railinfrastructuur niet geheel herzien hoeft te worden. Het op de trein opwekken van elektriciteit zou een efficiencywinst van 12 procent opleveren en het milieu zou worden ontlast dankzij een CO2-reductie van 23 procent.
Het project zou zich bij uitstek lenen om gefaseerd ingevoerd te worden, aangezien bestaande infrastructuur niet aangepast hoeft te worden. Zo zouden treinen die al op elektriciteit van de bovenleiding rijden omgebouwd kunnen worden, maar ook niet-elektrische lijnen zouden geschikt voor waterstof gemaakt kunnen worden. Daarbij zou 8 procent van de huidige kosten voor de aanleg van een bovenleiding bespaard kunnen worden. Ook het onderhoud van de energie-infrastructuur zou goedkoper zijn, en herstel na een kabelbreuk zou op termijn tot het verleden behoren. Vanaf 20 mei kan op dit idee, en op de overige inzendingen, op de prijsvraagsite van ProRail worden gestemd.
