Sony demonstreert hybride brandstofcel

Sony heeft zijn laatste vorderingen getoond op het gebied van de hybride brandstofcel, een combinatie tussen een methanol-cel en een accu. In de aanloop van een beurs voor brandstofcel-leveranciers demonstreerde Sony drie modellen.

Sony toonde de hybride brandstofcellen vlak voor de start van de Fuel Cell Expo 2009, die in Tokyo wordt georganiseerd. De door Sony gedemonstreerde apparaten hebben een methanol-brandstofcel en een lithium-ion-accu naast elkaar. Normaliter levert de brandstofcel de stroom, maar als het aangesloten apparaat te veel stroom trekt springt de accu bij. Als er weinig stroom wordt gevraagd, laadt de brandstofcel de accu weer op. Ook kan de brandstofcel uitgeschakeld worden, zodat alleen de accu stroom afgeeft.

De dmfc-brandstofcellen zijn uitgevoerd als draagbare lader. Een van de modellen kan volgens Sony een mobieltje gedurende een week via een usb-poort van stroom voorzien. Een tweede model kan een maand lang de benodigde energie leveren; dankzij zijn twee usb-poorten kan deze variant ook meerdere apparaten tegelijkertijd bedienen. Een derde model dat Sony demonstreerde, moet speakers van energie voorzien: een led die op de muziek reageert zou dan bovendien de methanol-brandstof verlichten.

Sony demonstreerde ook cellen die niet werken op methanol, een alcohol, maar op dextroglucose, een suiker. Deze zogenoemde bio-batterijen gebruiken enzymen om glucose af te breken, waarbij elektronen vrijkomen die voor de stroomlevering zorgen. Sony toonde deze techniek al anderhalf jaar geleden, maar heeft de opbrengst inmiddels verbeterd; een bio-batterij genereert nu 2,5mW per centiliter suikerwater. Als publiekstrekker toonde Sony hoe een paar druppels cola de bio-brandstofcel konden voeden; met de op deze manier gegenereerde stroom kon een motortje worden aangedreven.

Sony draagbare brandstofcel

Door Willem de Moor

Redacteur

26-02-2009 • 13:39

34 Linkedin

Submitter: T-Junkie

Lees meer

Reacties (34)

34
31
10
7
0
1
Wijzig sortering
Nu wil ik nog wel even weten wie de distributie van al die methanol gaat regelen, en of je om het even wat voor 'grade' je voor zo'n apparaat kunt gebruiken. 100% zuiver? Verdund? Spiritus?

Waar halen we dat dan? Apotheek? Bouwmarkt? Exclusief bij electronicazaken? Slijter? (methanol = giftig, veroorzaakt o.a. blindheid bij inname ;))

Ik wil geen 'only Sony'-achtige grappen.

Prima ontwikkeling verder. Je stereo op de camping volgooien met methanol/spiritus. 8-)

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 26 februari 2009 13:44]

Als het methanol werkt dan wil je natuurlijk zo zuiver mogelijk. Spiritus is slecht 15% methanol, dus dan moet je de ethanol en het kleurstof nog uit het toestel krijgen (al dan niet na het verbruik van de methanol).
Methanol wordt wel gebruikt als oplosmiddel (ontvetter) en brandalcohol. Het is dus wel verkrijgbaar in de winkel.
Buiten het nadeel dat het giftig is, heeft het ook een groot voordeel:
Hoewel het voorlopig nog gemaakt wordt van aardgas, men is erin geslaagd om methanol te maken uit koolstofdioxide en waterdamp, beide zijn volop aanwezig in de lucht rond ons en ook broeikasgassen. Die zijn we natuurlijk liever kwijt dan rijk :)
Methanolsynthese is ongeveer het eerste dat je leert in je propaedeusejaar Scheikundige technologie. Been there. ;)

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 26 februari 2009 21:08]

Waar halen we dat dan? Apotheek? Bouwmarkt? Exclusief bij electronicazaken? Slijter? (methanol = giftig, veroorzaakt o.a. blindheid bij inname ;))
Doen gewone batterijen ook (en waarschijnlijk erger), dus da's op zich niet zo erg. Ik geloof zo dat ze methanol-cartridges zullen gaan produceren en voor grof geld gaan verkopen, of een andere manier om methanol 'veilig' (en vooral schoon) te vervoeren. Zal gaan stinken als je je MP3 speler in de bus probeert bij te vullen, :+.

Maar ik denk dat, als deze ontwikkeling zich voortzet, je methanolcartridges en dergelijke overal waar je nu batterijen kunt krijgen zult kunnen krijgen. Voor zover ik weet zijn er geen beperkingen voor het verkopen van methanol (spiritus kun je ook overal krijgen), dus dat zou in theorie geen probleem hoeven te zijn.

En zeker niet voor suikerwater, :+. Komt de auto die op cola rijdt toch nog dichterbij?
En wat als we oplaadbaar spul willen? Ik koop iig geen batterijen meer, oplaadbaar is veel handiger...
Wacht maar tot ze genetisch gemodificeerde bonsaisuikerrietstengeltjes in glazen kokerserretjes met geïntegreerde brandstofcel op de markt brengen! Enkel water en een korreltje meststof toevoegen en voor zonlicht zorgen zodat het suikerriet kan groeien :+
Voor mij geen auto op cola hoor, voor je het weet is je auto opgelost in het zuur :P
Suikerwater is natuurlijk wel mogelijk, even een suikerklontje in de benzinetank (hoewel deze naam dan verkeert is) en weer verder :+
Spijtig genoeg kan je dan niemand meer pesten door een klontje suiker bij zijn diesel te gooien O-) .
De mythe zegt dat de suiker dan de brandstof zal laten stollen, waardoor je auto niet meer werkt. Echter is dit een mythe, het enige wat kan gebeuren is dat je de filter verstopt.
Als je echt een auto kapot wilt maken, dan moet je water gebruiken (brandstof drijft op water ;)).
Nu wil ik nog wel even weten wie de distributie van al die methanol gaat regelen, en of je om het even wat voor 'grade' je voor zo'n apparaat kunt gebruiken. 100% zuiver? Verdund? Spiritus?
Methanol voor brandstofcellen is o.a. hier te koop, prijs: 44 euro voor 10 liter.
Leuk maar nog steeds niet echt handig, je moet nog steeds die methanol ergens vandaan halen en dat kon nog wel eens latig zijn, de 2,5mW die je uit suikerwater kunt halen (cola = suikerwater) is lang niet genoeg om een telefoon op te laden, dus ook dat valt af.

Een maand lang je telefoon van voeding voor zien is leuk, maar dan wil je eigenlijk gewoon een telefoon waar je een goedkope methanol cardridge in kunt steken. Niet een apparte oplader die je dan toch ook weer de heletijd bij je moet dragen. De accu kan dan de telefoon in leven houden terwijl jij de methanol vervangt dat is nu wel weer handig.

De brandstof cel is nu net als de zonnecel al jaren mooie toekomst muziek maar net als in de jaren 80 van de vorige eeuw kun je ook nu nog steeds niet meer dan een simpele reken machine er mee van voeding voorzien, athans niet in een draagbaar formaat.
Natuurlijk als je die dingen nu flink groot maakt, maar dat is nu juist niet wat de meeste mensen willen ze willen een apparaat wat minder energie nodig heeft of wel een brandstof zonnecel die voldoende energie levert om het apparaat tevreden te houden terwijl het geheel gewoon draagbaar isin een apparaat.
Er is al heel wat onderzoek gedaan naar elektrodes zonder platina, en ook al heel wat deftige resultaten op geboekt. Platina is een van de meest geschikte katalysators voor de elektrode-reactie, maar gelukkig lang niet de enige.

Gaan panikeren over het elektrodemateriaal liijkt me dus wat voorbarig, het kan best zijn dat deze modellen al één van de nieuwere materialen gebruikt, en dus helemaal niet zo duur is.

Het voordeel hiervan is dat zo'n brandstofcell + extra fuel veel minder weegt dan dezelfde hoeveelheid energie aan accu's. Scheelt dus heel wat als je het moet meenemen.

Wat de distributie betreft lijkt het me ook niet echt een probleem. Methanol kan je gemakkelijk ergens kopen. Cardridges lijkt me wel een beter idee om het allemaal wat proper te houden.
maar wat houd dit dan nu in? hoeft een dergelijk apparaat dus in zijn levensjaren niet meer voorzien te worden van een energiebron? Zoals we nu allemaal onze telefoon op moeten laden om de paar dagen.
Zie het als een extra accu. Wanneer je onderweg een lege accu hebt kun je hem dus opladen. Echter, wanneer dit tootlje op is zul je toch weer normaal aan de bak moeten.

Denk aan een laptop. Als de accu leeg is moet je opladen. Neem je echter een reserve accu mee dan kun je de accu's swappen. Echter zul je toch weer moeten laden (of nog een moeten hebben) als ook die accu leeg is.

Apparatuur heeft overigens altijd een energiebron nodig om te werken, ook de accu en dit ding is een vorm van een energiebron.
@RoyK
Nee, er is een brandstof (of een combinatie van stoffen) nodig die door een chemische reactie van een veilige soort energie loslaten. Zo nu en dan zal je de brandstofcel (de naam zegt het al er is wel een brandstof nodig) wel moeten bijvullen. Voordeel van zo'n soort systeem is dat je gemakkelijk brandstof mee kan nemen of kan kopen, midden in de woestijn (bijvoorbeeld) zal je geen stopcontact vinden waar je je mobieltje op kan laden.
Met het voorbeeld op het einde, de bio brandstofcel met cola, zou je met een beetje cola wat stroom kunnen genereren en zo toch kunnen bellen (als er daar ook bereik zou zijn natuurlijk ;) )

Er is nog steeds een energiebron nodig, zoals met alles. Op zonne-enerie, is er wel (zon) licht nodig om stroom op te wekken, de zon is daar de bron van de energie. In het voorbeeld van Sony zijn brandstofcel is het een combinatie van stoffen, of een stof die tot op beperkte hoogte stroom kan genereren en daarna aangevuld moet worden. Het voordeel van dit systeem ten-opzichte van meerdere accu's (of grotere accu's) is dat het aangevuld kan worden met stoffen die veelal wat "algemener" te krijgen zijn. Met een fles cola kan je een hele tijd worden voorzien van een (heel lage spanning) beetje stroom.

Daarnaast zijn deze manieren vaak ook wat beter voor het milieu.
Bedankt voor jullie uitleg! Het is mij een stuk duidelijker geworden!!
Zal wel weer een g*dsvermogen gaan kosten.
fullcells gebruiken 9 van de 10 keer platina.

en een gemiddelde DMFC kosten al rond de 1000 a 2000 euro..

maar wel leuk, niet echt nieuw...
En platina is ook niet bepaald onbeperkt aanwezig in de natuur....
Het zelfde probleem als met olie en uranium all over again ....
Is niet hetzelfde!

Platina wordt niet verbruikt dit in tegenstelling tot olie en U235.
Inderdaad, maar er is niet genoeg platina aanwezig op de hele wereld om alle auto's om te schakelen op brandstofcellen...
Bijna alle benzine auto's hebben tegenwoordig een katalysator en die bevat ook platina maar van een platina tekort heb ik nog niet gehoord.

Daarnaast zijn er al brandstofcellen ontwikkeld die geen platina bevatten
Ik weet bijna honderd procent dat fuel cells alleen maar een leuk natuurkundig proefje blijft op scholen..... wij hebben ook zown grote kast met fuel cells voor proefjes..

Als je er eenmaal mee gewerkt heb en toch de echte eigenschappen naar boven drijven van fuel cells denk je: Nah zal nooit wat worden.

Oplaadbare batterijen weten mensen vaak wel veel van af.. en worden afgekraakt.
Fuel cells:
-Heeft ook soort van levensduur dat ding heeft alleen een lange levensduur als je Pure zuurstof er door heen laat gaan. Maar nee de lucht zit vol troep en laat de levensduur van een fuel cell helaas heel laag.
Krengen kosten ontiegelijk duur.. en heb nog geen fuel cell gezien die ooit de efficientie benaderd van een chemische accu....

Maar oke tis gewoon een milieu sprookje en 1 van de grootste milieu hoax van deze tijd.
Maar oke.. zolang ik allemaal van die bedrijven hoor met hun nep praatjes over fuel cell... bah.

We zien wel :)
Noem eens een grondstof die echt op is gegaan? Is dat überhaupt ooit gebeurd?
In de praktijk zorgt marktwerking ervoor dat men overstapt op een alternatieve grondstof lang voordat de zeldzaam wordende stof echt op is.
Anoniem: 282252
26 februari 2009 13:43
ik wil er wel een... mooi gadget!!!
Anoniem: 168448
26 februari 2009 13:45
Blijft maar bij demontreren, wanneer kunnen we zon ding nu eens gewoon kopen ?
Inderdaad dat duurt en duurt maar, op de een of andere manier hebben de fabrikanten niet zo'n haast lijkt het. Hoeveel jaren zitten ze nu al te ontwikkelen en lezen we over het ene na het andere demostratiemodel?
De enige onuitputtelijke bron van brandstof (die je in een motor kunt gebruiken) is waterstof. Waterstof maken kost alleen veel energie. Als we die dan opwekken met een combinatie van kern/wind en hydro-energie. Dan zijn we supergroen bezig. En je kan de huidige infratructuur met tankstations etc. gewoon behouden.
Anoniem: 154505
@Dani8626 februari 2009 19:21
Motoren leveren beweging, geen electriciteit. De markt voor beweging is niet zo boeiend, en alleen interessant als je over veel electriciteit beschikt. Je ziet, motoren spelen een ondergeschikte rol in dit verhaal.
Dat is trouwens echt heel weinig 2.5 mW/10 ml, maar 0.25W/l.
Meeste PEMFC (op waterstof dan) doen 1kW/l (inhoud, niet de hoeveel gas/vloeistof)

[Reactie gewijzigd door netherfred op 26 februari 2009 14:25]

Anoniem: 244442
26 februari 2009 15:54
Ik denk dat dit een goede stap vooruit is. Ik weet niet hoe lang zo'n cardridge gemiddeld meegaat, maar ik ga er vanuit dat dat niet om de 5 minuten moet.

Handig voor op vakantie als tentkampeerder, je mediaspeler opladen, en als je oplader op is stop je er een andere cardridge in, en kun je op je gemakje de lege bijvullen.
Ik hoop dat dit nu eindelijk is op de markt komt in plaats van al die demostraties en voorontwikkelingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee